Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
BENGAL

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: BENGAL »

KillerCroc pisze: 27 paź 2019, 17:26
zemsta1kadluba pisze: 26 paź 2019, 11:34
fuckthepolicje pisze: 26 paź 2019, 11:22 nie ma lepszej ulicznej plyty od WGW Tomka Chady
Proceder był lepszy imo
W Pogoni Za Lepszej Jakości Życiem, mam nadzieję że rozwiałem wszelkie wątpliwości.
ziomutek ale malolat to wogole inny swiat niz chadziak reprezentuje. malolat od malego w centrum zamieszania, braciak raper topka w kraju on w jego cieniu, troche rapuje troche nie wie co sie kreci bo jest mlodszy w huj glupszy i zachlysniety tym calym hiphopowym splendorem szybkim zyciem i wyjebanym zyciem w hiphopowo klubowej elicie i gonienie tematu zeby miec na ruchy na szmaty i na balet i zycie w takich hiphopowych salonach. najlepsze lata dla hiphopu w stolicy gdzie sie w huj dzialo malolat mial bedac malolatem i wchodzac w doroslosc i to tak jak typy jada na studia i kurwa wielkie miasto dupeczki wodeczka kurwa melanzyki wiecie ocb plus on byl na miejscu osiedlowa gwiazda i jeszcze latal z tematem. a chada to niby prekursor hiphaope ale ciezkie zycie w ciaglym stresie i komplikacje przez zle wybory do tego spalone mosty 0 kontaktu z rodzina zero wsparcia od kogokolwiek bo sobie wjebal taki lot na dynke ze huj on nie potrzebuje pomocy i jest one man army jak doniz jwp i mocno cpunski klimat napedzany feta stresem przepalany smierdzacym szlugiem i bycie kurwa zanurzonym w brud ulic i ostra samotnosc.
dla mnie to kurwa dwa swiaty chlopaczek malolacik co wydaje mu sie ze jest kumaty i ze zlapal boga za nogi i ze jest kurwa git ale w sumie to braciak pomoze wypromuje ma gdzie wrocic do matuli pomieszkac i odchorowac kaca i zjesc rosolek w niedziele a kurwa uliczny chada wariat samotny bandzior spod ciemnej gwiazdy ktory robi co musi by wogole przezyc kolejny dzien bo nie ma gdzie wrocic i zyje grubo nawet kurwa grubiej niz niejeden raper bo on kurwa cos tam rrx niby cos tam z pihem w 2003 ale solo plyte wrzuca dopiero 2009 jak wyskakuje z puchy a lata kurwa przy gronie raperskim na grubo i sa akcje typu nacpany kokaina z pihem, albo rozpierdala bmw najebany z peja, albo bierze malolata mesa pod skrzydlo i mu pokazuje kurwa jak sie bawia dorosli ludzie i wrzuca potem kurwa fotki 2005 rok na jakims girlu z bandziorami napuchnietymi sterydami co trzymaja klamki https://www.facebook.com/tomasz.chada/p ... =3&theater https://www.facebook.com/tomasz.chada/p ... =3&theater jezeli malolat i chada sie trudnili tym samym w kwestiach dilerskich to chada i tak jest w huj wiekszym kotem i niech mu ziemia lekka bedzie
Awatar użytkownika
BENGAL

Post autor: BENGAL »

plus malolat ma taki pozytywny cieply wizerunek takiego ziomala nieszkodliwego ze on gonil temat ale to w sumie dobra mordeczka a sluchasz chady i kurwa widzisz jego jazwe i myslisz ze ten skurwiel ma swoje za uszami i nie mowi ci wszystkiego
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

podbiję Bengala o tyle, że faktycznie W Pogoni Za Lepszej Jakości Życiem zawsze nie do końca mi się zgadzała z etykietą polski rap uliczny
3rzypo3rzy

Post autor: 3rzypo3rzy »

BENGAL pisze: 27 paź 2019, 20:08 myslisz ze ten skurwiel ma swoje za uszami i nie mowi ci wszystkiego
https://glamrap.pl/a-jednak-chada-gral- ... 18l-dowod/ - dokładnie
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

Ja się zgadzam zarówno co do osoby Chady jako faktycznie takiego ogra osiedlowego i do Małolata jako takiej kluchy ale mimo wszystko obie płyty wkładam do szuflady pod tytułem uliczny rap bo nie ma co rozstrzącać tego jeszcze na jakieś podtematy czy podgatunki :dunno: Chada bliżej ma do twórzczości wszelakich Bonusów RPK i ziomeczków spod ciemnej gwiazdy a Małolatowi najbliżej do... hmm w sumie też sam nie wiem chyba (to może być kontrowersyjne no ale od tego jest ten temat) do C30-C39 tematycznie i tekstowo podobnie tworzą tam kawałki obaj gospodarze

Tylko że to wszystko to dalej uliczny rap w mniejszym lub większym stopniu, można nazwać to też osiedlowym rapem ale po co :dunno:
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

Post autor: zemsta1kadluba »

Ja bym po prostu uznał WPZJŻ za uliczny rap, ale nie taki hardkorowy jak Chada, Firma, stary Rysio, Bonus itp. I robiłbym podgatunki, w rocku czy tam metalu jest tego od chuja, praktycznie każdy styl ma jakieś podziały, wiec czemu tutaj tego nie robić?
mołpy są kozackie
Awatar użytkownika
DJ_BOBO

Post autor: DJ_BOBO »

podbijam post o tym że WPZLJZ to najlepsza uliczna pyta w polsce. Chada jest zdecydowanie bardziej hardcorowy, ale przy tym wszystkim jego płyty są zbyt dopracowane jeśli chodzi o brudny,uliczny rap. Natomiast niedoskonałości w płycie Małolata związane z jego flow czy z czasami bardzo slabymi rymami lub wręcz brakiem rymów, tylko dodają tego ulicznego sznytu. Słuchając płyty Chady myślę o gościu który jest wariatem z osiedla i wchodzi do studio nagrac plyte, natomiast słuchając Małolata myślę o gościu który zapierdala z krakiem po jakichś oszczanych klatkach schodowych, płyte nagrywa u zioma na melinie, a ten album to jest jego być albo nie być
https://youtu.be/UD4lt6AOVZQ?si=LOyIBdPJUn8olTdV
PIERDOLONY HARDKOR DZIEWCZYNKOOO
oyche

Post autor: oyche »

c30 czy nielegale rogala zjadaja dupa malolata w kategorii uliczny rap

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

oyche pisze: 28 paź 2019, 12:01 c30 czy nielegale rogala zjadaja dupa malolata w kategorii uliczny rap

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Mniej więcej tak jak już ktoś pisał wyżej. C30 i nielegale Rogala to taki bardziej typowy, brudny, przećpany czy przepity rap idący w stronę świadomie przestępczego życia ( zwłaszcza Rogal )
U Małolata to takie zawieszenie pomiędzy "muszę jakoś żyć, mieć hajs a jest źle więc idę w dragi" a " chciałbym żyć normalnie"
Dla mnie Małolat to bardziej taki pogubiony ziomek, co go rzeczywistość wepchnęła w syf. Taki trochę bohater bajroniczny xDDD ( wiem, wiem to może brzmieć śmiesznie :D ) Jak się to połączy z rzeczywistością tamtych lat i nieco w tył to mamy nakreślony cały klimat WPZLJŻ, dlatego dla mnie to są skrajnie różne płyty i ja bym ich nie wrzucał do jednego worka i jeśli już zupełnie nie być stronniczym to raczej nie wywyższał żadnej z tych płyt ponad pozostałe :D
Wrzucenie nawet Rogala i Problemu do jednego worka byłoby raczej trudne i zbyt mocno uogólniające bo Problem to taki rapik imprezowo-używkowo-osiedlowy ( na C30-C39 ta osiedlowość jest mocniej zaznaczona po prostu-tego już na kolejnych płytach nie ma ), a Rogal to serio taki syf grubego kalibru, jazdy z prawem i walenie po kablach, czego w tak surowym wydaniu nie robił chyba żaden ulicznik, nawet ziomki z Problemu, zwłaszcza teraz kiedy zjechali na taki używkowo imprezowy rap dla szalejących studentów i studentek
Awatar użytkownika
sickboy

Post autor: sickboy »

chillwagon to przyszłość polskiej sceny, forma kawałka ktora polega na tym że całość trwa około 2 minuty i jest wypełniona po brzegi różnymi stylami bez chujowych smutów podbije niedługo rynek i bardzo dobrze, czilwagen przeciera szlaki i zastal polske guwnianą a zostawi diamentową elo! :bowdown:
po co mu robiłeś ten bit kurwa co? kochasz go kurwa?
Awatar użytkownika
Addicted

Post autor: Addicted »

sickboy pisze: 28 paź 2019, 20:39 chillwagon to przyszłość polskiej sceny, forma kawałka ktora polega na tym że całość trwa około 2 minuty i jest wypełniona po brzegi różnymi stylami bez chujowych smutów podbije niedługo rynek i bardzo dobrze, czilwagen przeciera szlaki i zastal polske guwnianą a zostawi diamentową elo! :bowdown:
Weź ochłoń ziomeczku, bez przesady.
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

dobrze powiedzial niech nie ochłania
Haczapurjan pisze: Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
Addicted

Post autor: Addicted »

A dobra to sory :/
Awatar użytkownika
Ablazir

Post autor: Ablazir »

bedoes ma w chuj lepszych numerów do gustawa
Obrazek
Awatar użytkownika
zemsta1kadluba

Post autor: zemsta1kadluba »

mołpy są kozackie
Awatar użytkownika
KillerCroc

Post autor: KillerCroc »

Ten Gustaw jest tak często przywoływany bo tam Bedoes zaprezentował się od najlepszej strony od jakiej tak naprawdę mógł. Ja odbieram ten numer jako takie swoiste - mówiliście że nie umiem rapować to patrzcie . Przyśpieszenia, metafory, punche, ciekawe linijki, miejscami wielokrotne rymy, trochę pokazania się że zaczynął z gorszym startem, te przerywniki wywiadowe fajnie podkreślają że ma już wypracowaną pozycję na scenie a jest młody jeszcze.

Gustaw to jest bardzo dobry numer i tyle ale sam uważam że znalazłoby się kilka lepszych Bediego.
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

"tylko gustaw" to jedna z takich truskulowych głupotek, nikt ogarnięty nie bierze tego na poważnie
na ślizgawce cisnę beczkę
co chwilę wbijam szpileczkę
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

Bo ja wiem
On po prostu w Gustawie wjechał z buta, wyjaśniając hejterów , odnosząc się do swojej historii a jakimś sensie i to bardzo szczerze, ale bez tego moralizatorskiego bla bla jak np w Kwiecie polskiej młodzieży i stąd propsy od truskuli. Jakby to stylowo przewinął na jakimś oldschoolowym bicie też byłby sztos
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

baqlashan pisze: 29 paź 2019, 5:05 dobrze powiedzial niech nie ochłania
ale ty wiesz, że te wszystkie kawałki na YT mają być wydłużone z dogranymi gościnkami?
to nie będą kawałki, gdzie
sickboy pisze: 28 paź 2019, 20:39 całość trwa około 2 minuty
mario995 przecież KPM singiel to był taki Gustaw tylko na dużo lepszym bicie, jedyne co tam można uznać za moralizatorskie to kilkanaście sekund acapelli z końca
MalinowyJogurt

Post autor: MalinowyJogurt »

Zespół muzyczny Problem jest przehajpowany i nie podoba mi się to sylabowanie Oskara
ODPOWIEDZ