[serial][HBO] Prawo ulicy / The Wire (2002 - 2008)
Moderatorzy: gogi, con shonery
-
dziejaszek
Re: [serial] The Wire
Ja się zabrałem, czuć, że to serial sprzed 20 lat, ale jeśli weźmie się na to poprawkę, to dobrze się ogląda. Ale nie robi takiego wrażenia, jak pewnie robiło wtedy, biorąc pod uwagę ilość peanów.
Ja też zacząłem i jestem jakoś po 6 odc, trochę wolno się rozkręca
-
rapmakastet
Jestem ciekawy waszej opinii po obejrzeniu całości. Miałem zbliżone odczucia, pierwszy sezon git, drugi git ale w trzecim dopiero zrozumiałem w pełni fenomen tego serialu - po czym czwarty to już czysta uczta. Tak jak napisano już w tym temacie, to co najlepsze, czyli scenariopisarstwo w tym serialu nie zestarzało się ani trochę, myślę nawet, że do dziś jest wzorem (obok Sopranos) tego, jak tworzyć ciekawe, skomplikowane, wielowarstwowe wątki, postacie, bez praktycznie żadnej naiwności (nie ma czarno-białych sytuacji) i naciągania fabuły za to z niesamowitą dbałością o realizm.
Przecież jakby takie Breaking Bad porównać do The Wire (i Sopranos) to wychodzi nam przerysowany serial prawie-fantastyczny.
Przecież jakby takie Breaking Bad porównać do The Wire (i Sopranos) to wychodzi nam przerysowany serial prawie-fantastyczny.
Breaking Bad jest przerysowane świadomie. Czasem przybiera komiksową wręcz konwencję. Bracia Meksole przegięci max, ostatnia scena Gusa np. też.
Nie zmienia to faktu, że The Wire > Breaking Bad, ale nie dlatego, że w BB cokolwiek mi przeszkadza, ale dlatego, że The Wire to pierdolony pomnik. 10/10
Nie zmienia to faktu, że The Wire > Breaking Bad, ale nie dlatego, że w BB cokolwiek mi przeszkadza, ale dlatego, że The Wire to pierdolony pomnik. 10/10
Pomnik jebanej nudy i chujowego aktorstwa
wracaj do klanu. the wire to arcydzieło
Lista forumowych najmanic.: jAg, art, moltisanti,camzat
ostatnio myslalem o rewatchu ale przypomnialem sobie o ziggym i watku dziennikarstwa w 5 sezonei 
namówił
https://www.discogs.com/seller/bialystok/profile - kup se winyla
https://iwoski.pl/sklep - tu też
https://rateyourmusic.com/~Horry - a tu se oceniam muzyczke
https://iwoski.pl/sklep - tu też
https://rateyourmusic.com/~Horry - a tu se oceniam muzyczke
Kocham the wire, było oglądane w całości po parę razy
Odkopuje, bo właśnie zacząłem oglądać po latach zbierania się do tego i czytania opinii o tym jak wybitny jest to serial. Od razu czuć, że jest to produkcja HBO z najlepszych lat, taki specyficzny sposób nagrywania, naturalne kolory, nie wiem jak to określić, ale różni się od współczesnych seriali.
Pryzbylewski od razu widać, że pewnie jeszcze nie jedną pojebaną akcje odwali?
Ciekawe czy siądzie mi lepiej/gorzej niż Rodzina Soprano, którą też pierwszy raz obejrzałem dopiero w tym roku i byłem zachwycony.
Pryzbylewski od razu widać, że pewnie jeszcze nie jedną pojebaną akcje odwali?
Ciekawe czy siądzie mi lepiej/gorzej niż Rodzina Soprano, którą też pierwszy raz obejrzałem dopiero w tym roku i byłem zachwycony.
Postać, która się najfajniej rozwinie.
Ja The wire oceniam wyżej niż soprano, jednak grupowy bohater siedzi mi bardziej, plus realizm jest kurwa na najwyższym poziomie, aż do ostatniego sezonu, gdzie trochę się rozjeżdża
cztery żubry i dwie kurwy
Re: [serial][HBO] Prawo ulicy / The Wire (2002 - 2008)
Zaraz kończę 1 sezon, mega się jaram zajebisty serial
- scam_sakawa
nie podzielam spustów nad tym serialem, obejrzałem 2 sezony jedynie i pierwszy wystarczył, żebym się domyślił jak wygląda drugi, a kolejne to pewnie inne sposoby na przerzuty w innym miejscu, zgadza się?
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
- scam_sakawa
może powinienem w takim razie zrobić drugie podejście 

Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
zdecydowanie, ja 10 razy próbowałem ale jak już siadło to od razu do ścisłej topki serialik wjechał
scam_sakawa pisze: ↑10 gru 2025, 15:23 nie podzielam spustów nad tym serialem, obejrzałem 2 sezony jedynie i pierwszy wystarczył, żebym się domyślił jak wygląda drugi, a kolejne to pewnie inne sposoby na przerzuty w innym miejscu, zgadza się?
To chujowo bo 3 i 4 zdecydowanie najlepsze, top telewizji
aj szkoda że odpuściłeś, jeszcze tylko 3 sezony więcej i by się rozkręciłoscam_sakawa pisze: ↑10 gru 2025, 15:23 nie podzielam spustów nad tym serialem, obejrzałem 2 sezony jedynie i pierwszy wystarczył, żebym się domyślił jak wygląda drugi, a kolejne to pewnie inne sposoby na przerzuty w innym miejscu, zgadza się?