OFFTOPIC SERIALOWY

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
juwen

Re: OFFTOPIC SERIALOWY

Post autor: juwen »

potter pisze: 16 lut 2025, 2:00
potter pisze: 14 lut 2025, 0:34 I co, widziałeś całość? Co sądzisz? Albo ci co pytali @juwen, @Floo? Mi został tylko finał i rzeczywiście trudno coś powiedzieć innego niż dziwne.
Finał oczywiście najgorszy, bezsensowny i nudny, tylko czekałem aż się skończy, temat dlaczego w polskich serialach nie potrafią dowozić ostatnich odcinków to powinien na jakąś pracę magisterską iść spokojnie
nadrobiłem w weekend i jestem dość pozytywnie zaskoczony. początek był trochę nudnawy, zapowiadało się na typowy kryminał z wolno rozkręcającą się akcją, ale gdy z czasem stało się jasne, że obrazy pojawiające się u głównej bohaterki to nie tylko zwykłe sny, to zaczęło się robić ciekawie i nawet się wkręciłem. końcówka faktycznie nieco przekombinowana, ale jak dla mnie nie psuje to jakoś bardzo całości, z tym że
Spoiler
zdziwiła mnie decyzja Leny o pozostaniu po drugiej stronie portalu, myślałem że po latach rozłąki z córką będzie chciała odnowić kontakt.
historia sama w sobie jest interesująca, chociaż kilka pobocznych wątków albo zostało nie do końca rozwiązanych, albo ja nie zwróciłem na coś uwagi i mi umknęło.
Spoiler
jak choćby z właścicielką Daisy i jej zastrzykami czy dokładnymi właściwościami krwi tych zwierząt
na minus rola Ogrodnika, no ni chuja mi nie pasował na bohatera - pokraczny, momentami żenujący, jakiś taki meh, nawet jak starał się być wkurwiony to wyglądało to komicznie. wątek gejowski, choć ciągnął się przez cały serial, to też nie wniósł nic do fabuły. podobnie z cyganami - mogłoby ich nie być w ogóle i niewiele byśmy stracili.

niemniej jak ktoś się waha to warto sprawdzić, nie widziałem jeszcze polskiego serialu w klimacie sci-fi więc za sam pomysł daję już okejkę
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

Polecam serial Out There, świeżynka z bieżącego roku.

IMDB

Co prawda jestem dopiero po trzecim odcinku z sześciu, ale zapowiada się przednio. Coś pomiędzy Fargo, Ozark, Breaking Bad a europejskimi Aranyélet i Umbre - czyli normalna rodzina (chłopak i dziewczyna ojciec, syn i wujek) wpierdala się w przestępczy świat. Akcja osadzona na granicy Anglii i Walii, a więc jest nietypowo i bardzo ładnie. Gra aktorska na naprawdę wysokim poziomie. Uwaga, mamy też polkę - Natalię Kostrzewę(ą?a?), która też nie przynosi wstydu. Historia, mimo typowych telewizyjnych wątków (zawzięta pani policjant, której "góra" poleca przestać badać sprawę, sprzedaż rodzinnej ziemi, dzieciak nieuczący się na własnych błędach i wpadający w coraz to większe gówno), fabuła rozkręca się obiecująco. W sensie, potrafię sobie wyobrazić, że niektóre postacie zrobiłyby tak, a nie inaczej. Np. jak dzieciak coś odjebie, to dzwoni do ojca i fabuła idzie do przodu, nie ma niepotrzebnego przeciągania wątków (póki co, no ale chyba nie będzie też później, bo mamy tylko 6 odcinków).

No, także polecam.
Awatar użytkownika
SiNi

Post autor: SiNi »

ConeyIsland pisze: 16 lut 2025, 18:52 Jakoś mam się do tego posta odnieść?

Jak Skandynawia to z tego co pamiętam u nich królował "The Killing" ,"Broen" "Trapped" ,"Rząd" "Kaliffat" "Książęta" "Wydział śledczy" "Skam"

A tak z innej beczki wleciał niedawno serial medyczny "The Pitt" którego ogląda się jednym tchem, wielkim plusem jest to, iż akcja toczy się podczas jednego dyżuru i każdy odcinek przedstawia kolejną godzinę pracy na sorze, nie wychodzi poza ramy czterech ścian szpitala.
Awatar użytkownika
mateko
Waste Management

Post autor: mateko »

"The Pitt" wciąga strasznie, z jednej strony szkoda, że odcinki po tygodniu, ale może i dobrze. Czytałem, że na pewno będzie kontynuacja.
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

SiNi pisze: 22 lut 2025, 11:50
ConeyIsland pisze: 16 lut 2025, 18:52
SiNi pisze: 16 lut 2025, 18:46 Przecież te seriale to trochę słabizna.
Jakoś mam się do tego posta odnieść?
Jak Skandynawia to z tego co pamiętam u nich królował "The Killing" ,"Broen" "Trapped" ,"Rząd" "Kaliffat" "Książęta" "Wydział śledczy" "Skam"
1. The Killing
in. Forbrydelsen - obejrzałem pierwszy sezon i spoko ale te, które zaproponowałem bardziej mi przypadły.
2. Broen
...czyli inaczej "Most nad Sundem"
ConeyIsland pisze: 16 lut 2025, 12:35 Most nad Sundem to chyba mój nr 1.
3. Trapped
islandzka produkcja, mam od dawna na liście ale nie miałem okazji obejrzeć
4. Rząd
5. Kaliffat
6. Książęta
7. Skam
powyższe cztery seriale nie są kryminałami, a ja skandynawskie oglądam raczej tylko kryminały właśnie :)
Awatar użytkownika
potter

Post autor: potter »

Stephen Graham, twórcy Boiling Point, w ciemno
Awatar użytkownika
juwen

Post autor: juwen »

zainteresowało mnie więc sprawdziłem żebyście wy nie musieli, premiera 13 marca
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Będzie dobre, musi być
Awatar użytkownika
ebismolarek

Post autor: ebismolarek »

O i dushane w roli psiarza, akurat top boya ogladam
Połas

Post autor: Połas »

Tak w ramach przypomnienia; dzisiaj o 20:20 na TVP 1 (i pewnie na TVP VOD) wjeżdża po 10 latach 3. sezon serialu Krew z krwi. Nie zdążyłem sobie przypomnieć drugiego sezonu, który jest dość znaczący dla fabuły nowych odcinków, bo większość bohaterów powraca. Na szczęście coś tam pamiętałem :lol: Widziałem pierwsze dwa odcinki i wygląda to całkiem intrygująco. Jako główny zły na ekranie pojawia się polski Niemiec, Rafael Stachowiak, który gra na mocnej nucie przerysowania, wręcz czasami zahaczając o parodię. Zobaczymy, jak to będzie się prezentowało dalej. Jestem ciekawy kolejnych odcinków.
Obrazek
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Ledwo pamiętam drugi sezon, ale mi świta że Domagarow / Bohun z "Ogniem i mieczem" świetnie grał zimnego cichego charyzmatycznego socjopatycznego ruskiego skurwysyna-mafiosę. Szkoda że później go w scenariuszu zmiękczyli i chyba zakochał się w Kuleszy...? Ech
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
tacocabana

Post autor: tacocabana »

pierwsze dwa odcinki Daredevil: Born Again wyszli na Disney, P O L E C A M
j6k
Awatar użytkownika
niuhniuh

Post autor: niuhniuh »

tacocabana pisze: 05 mar 2025, 14:09 Daredevil: Born Again
a trzeba znać uniwersum?
Awatar użytkownika
Korben Dallas

Post autor: Korben Dallas »

Przydałoby się, polecam natomiast nadrobić, jeden z najlepszych seriali superhero, może poza drugim sezonem, ale taki trzeci jest wspaniały

A Marvel najpierw miał robić totalny reboot tych postaci, a potem wsiąknął całe uniwersum Defenders do siebie i teraz DD:BA jest niejako kontynuacją wydarzeń z serialu dla Netflixa
Anybody else want to negotiate?
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

w końcu dobrzy aktorzy, a nie nowe tiktokowe beztalencia
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Hardy :bowdown:
Mider

Post autor: Mider »

kapper1 pisze: 05 mar 2025, 21:45

w końcu dobrzy aktorzy, a nie nowe tiktokowe beztalencia
:sleep: :sleep: dałby sobie Ritchie spokój chociaż na troche
Deyker

Post autor: Deyker »

Korben Dallas pisze: 05 mar 2025, 16:41 Przydałoby się, polecam natomiast nadrobić, jeden z najlepszych seriali superhero, może poza drugim sezonem, ale taki trzeci jest wspaniały

A Marvel najpierw miał robić totalny reboot tych postaci, a potem wsiąknął całe uniwersum Defenders do siebie i teraz DD:BA jest niejako kontynuacją wydarzeń z serialu dla Netflixa
Co trzeba obejrzec? Wczesniejsze dwa sezony czy cos jeszcze?
Awatar użytkownika
Korben Dallas

Post autor: Korben Dallas »

Trzy sezony były, jak chcesz to możesz jeszcze ewentualnie Defenders obejrzeć, to tylko 8 odcinków, ale przeciętny serial, natomiast tam oprócz Daredevila występują inne postacie z całego uniwersum
Anybody else want to negotiate?
Awatar użytkownika
SiNi

Post autor: SiNi »

Ale rozpierdol w niezwyciężonym, półfinałowy odcinek wywalił poza skalę.

Edit: Finał tak samo dojebany, petarda zakończenie.
ODPOWIEDZ