[gatunek] Punk
[gatunek] Punk
Chyba nie było.
Słuchacie? Co lubicie?
Ja przyznam, że TAK O, ale mam sentyment do Analogsów czy The Clash, raz na jakiś czas, coś mnie najdzie/trafi i lubię.
Ale, forumowicze, co polecacie na początek dla laika?
A naszło mnie na temat, bo odpaliłem sobie EP-kę Helter Skater, no i fajowe:
Słuchacie? Co lubicie?
Ja przyznam, że TAK O, ale mam sentyment do Analogsów czy The Clash, raz na jakiś czas, coś mnie najdzie/trafi i lubię.
Ale, forumowicze, co polecacie na początek dla laika?
A naszło mnie na temat, bo odpaliłem sobie EP-kę Helter Skater, no i fajowe:
Re: [gatunek] Punk
zamykam
z rzeczy o ktorych trzeba wspomniec: minor threat, black flag, dead kennedys, misfits, ramones, the clash
z rzeczy ktore ostatnio lubie w gatunku i okolicach: jeff rosenstock i poboczne projekty np the arrogant sons of bitches, soul glo, suicidal tendencies, to co nagral yegor letov, fidlar, snooper
wierze ze ktos osluchany napisze cos wiecej
z rzeczy o ktorych trzeba wspomniec: minor threat, black flag, dead kennedys, misfits, ramones, the clash
z rzeczy ktore ostatnio lubie w gatunku i okolicach: jeff rosenstock i poboczne projekty np the arrogant sons of bitches, soul glo, suicidal tendencies, to co nagral yegor letov, fidlar, snooper
wierze ze ktos osluchany napisze cos wiecej
Wszystko od Limp Bizkit na pewno to dopowiem taka anegdotkę, że na jednym z Woodstockow na ich koncercie zgwałcili jakąś laske... Poniosło ich i szokuje mnie to do dziś w sumie
- Bunnymen77
Ramones - wszystko
Cock Sparrer - wszystko
Social Distortion - wszystko, no dobra, ostatnia płyta jest przeciętna.
Misfits, zarówno za Glena jak Gravesa, choc to zupelnie rozni wokalisci, jest petarda, dodatkowo Graves solo też świetny
Z klasykow jeszcze 999, Toy Dolls, New York Dolls, The Damned (pierwsze trzy płyty zwłaszcza, Machine Gun Etiquette to ich opus magnum)
Demented Are Go z naciskiem na In Sickness & In Health... Ale obok Meteors to najlepszy zespół psychobilly, warto sprawdzić więcej jak sie spodoba.
Pierwsza płyta Undertones (dwie kolejne tez dojebane, ale to juz nowa fala) to szlagier za szlagierem, podobnie ja Buzzcocks
Z mniej znanych np X-rey spex oraz Rezillos/Revillos. Przy damskich wokalach to warto i o Blondie wspomnieć...
Jest tego ogólnie masa... będzie chęc to moge coś jeszcze napisać, bo w samym psychobilly są fajne kapele (frantic flinstones, czy bardziej melodyjne nekromantix, ale i masa innych), do tego dochodzą kapele ska-punk, folk punkowe (na czele z Drop. murphys i flogging molly), pełno r'n'r bandow czerpiących pełnymi garściami z punk rocka. Do tego metalowe kapele, gdzie punkowy sznyt jest widocznym golym okiem, jak Powerslave Ironów albo cały Slayer, który jest punk rockiem i chuj. Jeszcze cyganski punk (gypsy king), sowiecki, jugolski (tu slabiej znam temat), no temat rzeka, nie wspominająć o wywodzącej sie z punka zimnej fali
Cock Sparrer - wszystko
Social Distortion - wszystko, no dobra, ostatnia płyta jest przeciętna.
Misfits, zarówno za Glena jak Gravesa, choc to zupelnie rozni wokalisci, jest petarda, dodatkowo Graves solo też świetny
Z klasykow jeszcze 999, Toy Dolls, New York Dolls, The Damned (pierwsze trzy płyty zwłaszcza, Machine Gun Etiquette to ich opus magnum)
Spoiler
Spoiler
Spoiler
Spoiler
Jest tego ogólnie masa... będzie chęc to moge coś jeszcze napisać, bo w samym psychobilly są fajne kapele (frantic flinstones, czy bardziej melodyjne nekromantix, ale i masa innych), do tego dochodzą kapele ska-punk, folk punkowe (na czele z Drop. murphys i flogging molly), pełno r'n'r bandow czerpiących pełnymi garściami z punk rocka. Do tego metalowe kapele, gdzie punkowy sznyt jest widocznym golym okiem, jak Powerslave Ironów albo cały Slayer, który jest punk rockiem i chuj. Jeszcze cyganski punk (gypsy king), sowiecki, jugolski (tu slabiej znam temat), no temat rzeka, nie wspominająć o wywodzącej sie z punka zimnej fali
Spoiler
Z Polski to Sedes koniecznie, Para Wino z Defektem Muzgó, Zielone Żabki, Mamusiu Ratuj i Smar SW
cztery żubry i dwie kurwy
przecie to z punkiem nie ma nic wspólnego.
koncert 23 marca, bilety mam i nadzieję, że przyjadą.
sytuacja, o której mówisz miała miejsce w 1996 w stanach. w trakcie ich koncertu ten gwałt to mało powiedziane. potem był rozpierdol. polecam film dokumentalny na netflixie na ten temat
No Limp Bizkit jest tym dla punku, czym Ghostemane dla metalu xd
cztery żubry i dwie kurwy
- Bunnymen77
Samo gówno poza ZZ, ale o polskim punku jest juz temat.
Ok, pewnie masz rację, nie rozróżniam aż tak dobrze rocka. Dla mnie to szeroko pojety hardcore. Nawet mi do głowy nie przyszło, że będą w Wwa grali, dobrej zabawy w takim razie @chaya
- przedszkolanek
wyjaśni ktoś czemu nazwy kapeli punkowych polskich są aż tak zjebane?
Dodano po 1 minucie 51 sekundach:
tzn wiadomo nie wszystkie, taka siekiera fajna nazwa np, ale to co wrzuciliście (i sporo innych) to chujowizna maks
Dodano po 1 minucie 51 sekundach:
tzn wiadomo nie wszystkie, taka siekiera fajna nazwa np, ale to co wrzuciliście (i sporo innych) to chujowizna maks
*poza Smar SW, które przerasta całą ówczesną scene punk. polskie Neurosis
- KomunistomPodPrad
.........
Ostatnio zmieniony 04 cze 2025, 19:13 przez KomunistomPodPrad, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.youtube.com/watch?v=oHFw8cEH3Wo
So take a step back.
Let your darker side win. There's a heatwave coming.
So take a step back.
Let your darker side win. There's a heatwave coming.
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
defekt muzgó, deadlock, lumpex '75, skunx, dezerter, zbeer, wiadomo jakieś tam pojedyńcze traki analogsów i na pewno w huj zapomniałem jeszcze bo dawno nie słuchałem lecz wlasnie to uczynię, najlepiej wjeżdża w taką pogodę [i do mocnych piw i papierosów ale tego nie uczynię],
ale król jest jeden Ramzes i chuligani aka Ramzes & The hooligans, wielka szkoda, że sympatyczny Ramzes pierdolnął samobója i nie będzie mi go dane zobaczyć na festiwalu pankrokowym w Gdansku w sierpniu, ale zobaczenie samej kapeli na żywo będzie jednym z moich ostatnich niespełnionych marzeń koncertowych, które no kurwa myslalem ze sie nie spełni szczerze, a tu proszę xD mam nawet winyl ramzesa jako wyraz szacunku dla twórczości mimo, że nie posiadam gramofonu czy na czym tam się słucha tych wielkich czarnych płyt dla MELOMANÓW
z zagranicy największy klasyk to misfits i glen danzig wiadomo, ale też by se przypomniał czlowiek dużo więcej, ech to były czasy
ale król jest jeden Ramzes i chuligani aka Ramzes & The hooligans, wielka szkoda, że sympatyczny Ramzes pierdolnął samobója i nie będzie mi go dane zobaczyć na festiwalu pankrokowym w Gdansku w sierpniu, ale zobaczenie samej kapeli na żywo będzie jednym z moich ostatnich niespełnionych marzeń koncertowych, które no kurwa myslalem ze sie nie spełni szczerze, a tu proszę xD mam nawet winyl ramzesa jako wyraz szacunku dla twórczości mimo, że nie posiadam gramofonu czy na czym tam się słucha tych wielkich czarnych płyt dla MELOMANÓW
z zagranicy największy klasyk to misfits i glen danzig wiadomo, ale też by se przypomniał czlowiek dużo więcej, ech to były czasy
Polski punk, szczególnie street punk to srogie gówno jest. Dobry polski panczur to smar sw. "Legenda" Armii też spoko. Polski post punk jest też bdb, Siekiera zajebista, mimo że jednak zrzynali mocno od Killing Joke.
Smar SW tutaj nakurwia dobrego crusta na d-beacie:
Smar SW tutaj nakurwia dobrego crusta na d-beacie:
I'm enslaving women from Ukraine,
- Bunnymen77
O czym Ty piszesz? Ramzes normalnie gra na urodzinach Lumpexu.
Na pierwszym miejscu w polskim post punku oczywiscie zespol 1984.
no wiem, że grają ale coś mi się ujebalo kiedyś że wokalista którego nazwałem se tak o w powyższym poście ramzesem nie żyje i się odjebal xD teraz sprawdzam ze normalnie chłop żyje i ma sie dobrze wiec tym bardziej sie jaram ze bede miał niedługo okazję zobaczyć ten zespół na żywo
kurwa żyłem w tym przekonaniu dobre 15 lat XD cóz za miłą niespodzianka
kurwa żyłem w tym przekonaniu dobre 15 lat XD cóz za miłą niespodzianka
do rodzimego mi za blisko nie jest ale deskorolkowy zza wielkiej wody? czemu nie
byl zlodziej co nie kradl byl oszust co nie klamal i juz nie przestal
wielkie pozdro dla punkow w odlamie deskorolkowym, nie pozdrawiam natomiast tych punkow z odlamu roots/dub/reggae