jak chodzi o filmy to chyba aktorstwem jaram się najbardziej, uwielbiam patrzeć jak ktoś zamienia się w zupełnie inną postać i tworzy historię przed kamerą. trafiłem kiedyś na
listę 200 najlepiej zagranych ról i jestem ciekaw jakie role Wy uważacie za najlepiej odegrane. top 3 tej listy to
1. Jack Nicholson jako R.P. McMurphy w "Locie nad kukułczym gniazdem"
2. Robert De Niro jako Jake LaMotta we "Wściekłym byku"
3. Daniel Day-Lewis jako Daniel Plainview w "There will be blood"
jak chodzi o tę listę to brakuje mi takiego aktora jak Choi Min-sik i jego Oh Dae-su w "Oldboyu", wyśmienity film i piękna rola, zresztą ten film jest pewnie Wam dobrze znany. do tego propsuję wybór Brada Pitta jako Tyler Durden i Edwarda Nortona w "Więźniu nienawiści". Anthony Hopkins kiedyś propsował Bryana Cranstona za "Breaking bad" mówiąc, że jego rola to najlepszy
performance jaki widział. kocham też mocno ledgerowego Jokera, z nowszych produkcji jaram się mega występem Jamesa Franco w roli Tommy'ego Wiseau. wydaje mi się, że filmy komediowe są mocno niedoceniane pod tym kątem, więc mogę dorzucić wyśmienicie zagraną postać McLovina w "Superbad" i Roberta Downeya Jr. w "Tropic thunder" (za co dostał nominację do Oscara, ale w sumie to wiadomo na jakim poziomie są Oscary, swoją drogą pokonał go Heath jako Joker). z serialowych ról komediowych bardzo zapadł mi w pamięć Rainn Wilson i Steve Carell, co oni odpierdalali

chciałbym również zwrócić uwagę na rolę Bubblesa, bo to jest pełne przeistoczenie się w wymyśloną postać, jak widzę Mike'a Smitha to w ogóle nie mam "Trailer park boys" w głowie, dopóki nie przypomnę sobie, że to ten gość grał naszego kochanego okularnika-kociarza. co do polskich filmów to ciężej mi się wypowiedzieć, bo, może to głupie, nie oglądałem ich za dużo i chyba czas narobić, jednak występ Lindy w "Psach" wg mnie jest mocno ikoniczny, Pazura jako Fred w "Chłopakach..." również klasyk mocno, doceniłem również tego jebanego Szyca w "Wojnie polsko-ruskiej", a ze starszych produkcji zakochałem się w Pszoniaku i "Diable"
a jak tam u Was, kochani:) #fk