Metal Gear Solid

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
lygrys

Metal Gear Solid

Post autor: lygrys »

Nic nie wiem o serii, ale z racji tego, że mam jedynkę na retro konsoli playstasion classic planuję ją ograć.

Archiwa Livestreamów arhn.eu - Maraton Metal Gear Solid #1 (feat. Grem)
Spoiler
Ktoś przyszedł którąś z części?
+48 22 29 22 597
www.aborcjabezgranic.pl
Jak mnie nie ma na forum, to od was odpoczywam.
Awatar użytkownika
szpilman
♓︎

Re: Metal Gear Solid

Post autor: szpilman »

MGS 1 to przekult. O tej grze już wszystko powiedziano, aż sobie zapuszczę godzinną wersję Warhead Storage.
"...jest eśmy małymi cząstkami wielkich rzeczy..."
pieseczek dla ślizgawkera
Obrazek
Awatar użytkownika
xou

Post autor: xou »

MGS 1 dobrze wspominam głównie przez te wszystkie "VR Missions" (mysteries!), bo fabuły nigdy nie dokończyłem
ostatnio gram w Phantom Pain, nigdy wcześniej nie miałem okazji, i sporo fajnych rozwiązań i bajerów tam jest jak na grę z 2015
Obrazek
ソロで帰る道すがら
挨拶さえもできないさ
待っても去っても変わらない
そうだ! これからだぜ?
Awatar użytkownika
Blazfm

Post autor: Blazfm »

Jestem fanem Phantom Pain ale to była moja pierwsza styczność z serią. Resztę z przyjemnością kiedyś nadrobię :)
https://www.last.fm/user/blazfm

ezio_wrocław pisze: to nie świadczy o wielkości zespołu, że z nożem na gardle dostają nagle kopa motywacyjnego
Awatar użytkownika
Payn3

Post autor: Payn3 »

Grałem w każdą część oprócz 4 i tego odrzutu z Raidenem i no kurwa, Kojima to specyficzna postać. To albo się lubi albo nie, nic pośrodku. Gameplay od 1 - 3 był chujowy, no umówmy się - tak nie powinna wyglądać skradanka. Dopiero Splinter Cell to pokazał. Druga rzecz do której mógłbym się przyczepić i się przyczepię to o chuj, ile tam jest głupot w fabule i prowadzeniu jej. Zbliżenia na mordy jakieś spowolnienia tam gdzie nie powinno ich być a niektóre dialogi to wielkie ikskurwade. Phantom Pain kozak gra jako GRA. Jako taka piaskownica tajnego, cichego agenta. Mnóstwo zabawek i możliwości. Świetnie się w to grało. Platynka wbita już jakiś czas temu.
Awatar użytkownika
jkravo

Post autor: jkravo »

Piękna seria, w zalewie dzieł będących zachodnim wyobrażeniem o wschodniej kulturze w postaci wszystkich filmów i gier o samurajach i wojownikach ninja mega mi się podoba odwrócenie tego na głowie. Grałem tylko w 3 i 5, ale obie w moim top 10 spokojnie chociaż przy V pozostaje potężny niesmak co mogłoby z tego być gdyby Konami nie wypchnęło projektu praktycznie w połowie.
vel Krzykacz

www.last.fm/user/jkravo
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Jedyneczka była dla mnie objawieniem, nie mogłem przestać grać
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
ocznik

Post autor: ocznik »

ile bym dał za taki remaster mgs1 :oops:
Awatar użytkownika
lygrys

Post autor: lygrys »

A to co wychodzi na switcha to nie są remastery?
+48 22 29 22 597
www.aborcjabezgranic.pl
Jak mnie nie ma na forum, to od was odpoczywam.
Awatar użytkownika
poziomki

Post autor: poziomki »

Z tego co patrzyłem, to właśnie wychodzi MGS1 jako część zremasterowanej kolekcji. W tej kolekcji co była na PS3 tego nie było, remastery zaczynały się od dwójki, może stąd pomyłka.
Wciąż mam hip hop we krwi
Awatar użytkownika
kurczakiziemniaki
Zbanowany

Post autor: kurczakiziemniaki »

5 jest jakaś nieukończona? bo se myślę czy nie kupić
Im the same nigga stole your bike
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Ona jest bardziej ukończona, niż przeciętny tytuł AAA, kupuj śmiało, ale najpierw ograj poprzednie.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
kurczakiziemniaki
Zbanowany

nie no, nie chce mi się. ten 5 mi się podoba bo słyszałem że ma open worlda, i fajnie gemplejowo się prezentuje. a o starych częściach słyszałem że pod kątem gempleju to sa jakieś drewna.
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Dużo się traci przez to, np. mój znajomy przekonał się dopiero po przejściu poprzednich, ale w sumie dla laika jest to najprzystępniejsza część, więc kupuj śmiało, będziesz się świetnie bawić.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
kurczakiziemniaki
Zbanowany

a kupię, ale poczekam na promkę w ps plusie, żeby to zgarnąć za pół ceny

Dodano po 1 dniu 22 godzinach 37 minutach 19 sekundach:
no właśnie kupiłem i zara będę ogrywał. jest właśnie na promce w edycji definitywnej za 50 ziko na ps store jakby kto pytał

Dodano po 2 godzinach 59 minutach 19 sekundach:
w ogóle nie wiem o czym jest ta seria, ale zadałem chatowi gpt pytanie: czy w analizie socjologicznej serii gier metal gear solid, można pokusić się o teorię, że solid snake poprzez swoje działania, umacnia globalny prymat stanów zjednoczonych?

a oto odpowiedź bestii:
Spoiler
Tak, można postawić taką tezę, że Solid Snake – choć często działa jako samotny wilk i wydaje się być outsiderem wobec amerykańskich struktur władzy – w ostatecznym rozrachunku umacnia globalny prymat Stanów Zjednoczonych. Można to przeanalizować w kilku kluczowych aspektach:

1. Walka przeciwko alternatywnym ośrodkom władzy
Solid Snake niemal zawsze mierzy się z siłami, które zagrażają amerykańskiemu porządkowi geopolitycznemu, niezależnie od ich ideologii:

Zdradzieckie elementy w rządzie USA (jak Patriots), ale tylko te, które zagrażają jego strukturze.
Siły najemnicze i prywatne armie, które próbują stać się globalnymi supermocarstwami niezależnymi od USA (Outer Heaven, Zanzibar Land).
Rosyjscy i radzieccy ekstremiści, którzy chcą zmienić równowagę sił (np. Volgin, Ocelot w niektórych momentach).
Rewolucjoniści i anarchiści, którzy chcą obalić system (Big Boss, Liquid Snake, Venom Snake w MGS V).
W konsekwencji, jego misje sprowadzają się do utrzymania amerykańskiej hegemonii nad światem, nawet jeśli sam Snake niekoniecznie się z tym zgadza.

2. Ostateczne pokonanie wizji Big Bossa
Big Boss chciał stworzyć Outer Heaven – niezależne państwo dla żołnierzy, które nie podlegałoby wpływom supermocarstw. Solid Snake, choć jest przeciwnikiem systemu, zawsze ostatecznie niszczy te wizje, uniemożliwiając powstanie nowej potęgi militarnej poza kontrolą USA.

W Metal Gear Solid 4 widzimy wręcz, że świat staje się pełen prywatnych armii i destabilizacji – co w teorii jest realizacją planu Big Bossa – ale ostatecznie Snake przywraca status quo.

3. Metal Gear – narzędzie dominacji nuklearnej
Każda gra kręci się wokół Metal Gear – maszyny, która ma zmienić układ sił na świecie. Każdy, kto próbuje ją wykorzystać do stworzenia nowego porządku, zostaje pokonany przez Snake’a.

Jeśli Outer Heaven przejęłoby Metal Gear, mogłoby uniezależnić się od USA.
Jeśli Metal Gear dostałby się w ręce terrorystów, powstałaby nowa siła grożąca Ameryce.
W rezultacie Snake eliminuje każdą próbę stworzenia nowego porządku nuklearnego, przywracając dominację USA jako głównego kontrolera równowagi sił.
4. Ostateczna eliminacja The Patriots
The Patriots to organizacja, która miała zapewnić globalną stabilizację, a jednocześnie stanowiła zdeformowaną wersję amerykańskiej hegemonii. Snake ich niszczy, ale jednocześnie wcale nie zastępuje ich żadnym nowym porządkiem – pozwala światu wrócić do klasycznego układu, gdzie USA nadal pozostaje najsilniejszym graczem.

5. Snake jako symbol amerykańskiego mitu indywidualizmu
Solid Snake nie działa jako klasyczny agent rządowy, ale w stylu amerykańskiego herosa – samotnego buntownika, który działa „poza systemem”, ale de facto stabilizuje system. To wpisuje się w mit amerykańskiego indywidualizmu, gdzie jedna wyjątkowa jednostka utrzymuje status quo mimo korupcji i zdrady wewnątrz własnego kraju.

Podsumowanie
Choć na powierzchni Solid Snake często sprzeciwia się amerykańskiej władzy i tajnym organizacjom w jej strukturach, w praktyce jego działania chronią świat przed alternatywnymi systemami władzy, które mogłyby zagrozić dominacji USA. Jego misje niszczą zarówno radykalnych rewolucjonistów, jak i próby stworzenia nowych supermocarstw. W efekcie, mimo swojej cynicznej postawy wobec rządu, umacnia amerykański globalny prymat.

Jeśli spojrzeć na to z szerszej perspektywy, Metal Gear Solid przedstawia USA jako siłę, która jest skorumpowana, ale nadal najlepsza spośród możliwych opcji, co samo w sobie jest ciekawym geopolitycznym przekazem.
ja to myślę, że te ai to mówi chyba to co chcę usłyszeć, buieheheh
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Chłop, co cała serię se zaspoilerował :oops:

Dodano po 59 sekundach:
W dalszym ciągu namawiam na ogranie starszych części, nie wiesz co tracisz :dunno:
Awatar użytkownika
kurczakiziemniaki
Zbanowany

wiesz, jakby wyszła taka kompilacja że części 1-4 są zremasterowane w jednej paczce i puściliby to na promce za jakieś 100 zyla to może bym i kupił. ale płacić za zremasterowaną jedynkę 60 złociszy nie zamierzam, cholibka.

btw z tego co widzę na reddicie to pogląd że 5 część jest unfinished to chyba jakiś zabobon, więc miałeś rację
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Jest zremasterowana paczka 1-3, obecnie w promocji za 180 złotych. Poza tym są emulatory jeszcze :dunno:
Awatar użytkownika
kurczakiziemniaki
Zbanowany

Cholernie drogo, ale jak mnie V wciągnie to nie wykluczam ze to ogram
Awatar użytkownika
chaya

Post autor: chaya »

zajebista to była gra na psx. a te części kolejne i zremasterowana paczka na ps4 w chuj trudne do przejścia dla mnie :(

@marmolad_k2 jak ta 5 część z trudnością?
ODPOWIEDZ