Don Poldon - Good Guy EP (2024)
- yungXpaproch
Re: Don Poldon - Good Guy EP (2024)
szkoda ze nie zebral tych kawalkow jak np. The wizard, czy Turbacz na projekt, chcialem to na spotify...
swietny material, no ale polowe tego juz slyszalem wczesniej
swietny material, no ale polowe tego juz slyszalem wczesniej
- gods bidness
Don Poldon - wannabe Belmondo czy zdolny i wiodący sukcesy uczeń Belmonda, Arystoteles dla Platona?
pomidor- firma
- gods bidness
Pierdolenie, bo to nie apples vs oranges, tylko don poldon to ewidentnie belmondo like rap
- CeHaTeHaCe
zdolny i wiodący sukcesy. dalej certified hewrajczyk z jedną nogą w brzmieniu szeklowym chociaż nie wykluczam całkowitego przerzucenia się na neo boom bap jak G w przyszłości
oby nigdy wannabe
oby nigdy wannabe
Don Poldon dla mnie w chuj lepszy od Belmonda jest, Belmondo jedyne w czym wygrywa to rozrywkowość pozarapowa i próg wejścia
cztery żubry i dwie kurwy
- przedszkolanek
sympatyczny przehajp imo
ale doceniam za rzeczy
ale doceniam za rzeczy
- gods bidness
To momentami aż kopia jest Belmonda, zbyt podobne by nie zauważyć. Już pomijam samą stylówę rzucania linii opartych na luźnych skojarzeniach i gęstych rymach, często o dupie maryny, do tego też jakieś archaiczne mało-hiphopowe słowa typu warownia.
Przecież przy takich fragmentach tylko ksywka pozwala odróżnić który jest który:
Przecież przy takich fragmentach tylko ksywka pozwala odróżnić który jest który:
vsJestem don poldonem, ty jesteś aktorem, znikniesz jak Paul Monet
no comment, orzekł koroner, na bitwe ja nie chodzę, bo zmierzam na wojnę
ale na spokojnie
wszystko co napomknę jest wieLkopomnę
gromadzę flotę żeby wybudować fosę z kwasem solnym, wokół swej warowni
Jestem Belmondem, jestem Belmondem, nie aktorem
Jedyne, w co gram, to w wojnę jak praojciec Wojciech
Jak byłem w klasie piątej, założyłem sobie skład tak jak spodzień
Z liter takich co są na banknocie
vssiędzę w tratorii i zamawiam sobie chłodnik
Zajmuję se stolik i zamawiam se gnocchi
Bałagane jak roastował Belmondziaka to mówił że ów klient miał kilku ghostwritterow i daje se fiuta w talary pociąć że poldon był jednym z nich
Popi.jaku
przeca to diss na belmondogods bidness pisze: ↑09 sty 2025, 9:53 Przecież przy takich fragmentach tylko ksywka pozwala odróżnić który jest który:
vsJestem don poldonem, ty jesteś aktorem, znikniesz jak Paul Monet
ale na spokojnie
gromadzę flotę żeby wybudować fosę z kwasem solnym, wokół swej warowniJestem Belmondem, jestem Belmondem, nie aktorem
Jedyne, w co gram, to w wojnę jak praojciec Wojciech
Jak byłem w klasie piątej, założyłem sobie skład tak jak spodzień
Z liter takich co są na banknocievssiędzę w tratorii i zamawiam sobie chłodnikZajmuję se stolik i zamawiam se gnocchi
- rozklad_gaussa
no te zarzuty juz byly z 5 lat temu

cgm pisze:W mijającym tygodniu Belmondo stwierdził, że Don Poldon powinien być mu wdzięczny za wymyślenie ksywki i wykreowanie go. W reakcji jeden ze słuchaczy zarzucił Młodemu G, że ten nie ma prawa atakować reprezentanta Hewry, ponieważ korzystał z jego usług jako ghostwritera. Belmondziak stanowczo zaprzeczył, atakując kolejny raz Poldona.
– Dementuję, żeby kiedykolwiek był ghostwriterem. Zdarzały się burze mózgów, gdzie oddawaliśmy sobie nawzajem wersy, jeżeli pasowały do czyjejś zwrotki. Zdarzało się, że któryś z moich pomysłów nawijał Poldon, zdarzało się, że ja nawinąłem jego pomysł. Jak poznałem Łukasza, słuchał trueschoolu (Jedi Mind Tricks, Vinnie Paz itp.). Namówiłem go na otworzenie głowy w kierunku „hustlerskiego” rapu, zaprosiłem na nagrywki i przekazałem mu zajebiscie chwytliwą ksywę, pod którą on miał nawijać wspólnie pisane teksty – takie było pierwotne założenie „Dona Poldona”. Potem poznałem go z Hewrą, z którą później został, zdradzając Mobbyn – napisał Młody G.
Spoiler

Twórca wątku Civil War w USA na forum cohones. Chcesz dymy? Zapraszam.
free fromage
free fromage
- gods bidness
Obaj w sumie od dekady jedyne co głównie robią to remixy 10 zwrotek na krzyż, więc remis.
- marco_pantani
nawet fajny materiał, ale raczej często nie będę wracał
zwracam honor
- przedszkolanek
te wersy belmondziaka są lepszegods bidness pisze: ↑09 sty 2025, 9:53 Przecież przy takich fragmentach tylko ksywka pozwala odróżnić który jest który
a dwa to jest jednak muzyka, poldon takiego delivery się nigdy nie dorobił
Dla mnie zawod ten album, oprocz szlagieru szuflady (ktory btw na teraz na spotku to ma najmniej wyswietlen ze wszystkich numerow
) to tutaj praktycznie nic mi sie nie podoba (bo od biedy jeszcze intercoolers i end of the summer sa ok). Zwlaszcza te numery z dronem to takie typowo herwrowe numery i to mi przeszkadza najbardziej bo nigdy sie tym nie jaralem 
Jem pizzę, piszę teksty, teraz jestem w prime jak Szczęsnyprzyszedłem się tu napierdalać a nie kurwa jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Szacunek za bycie sobą i za wersy
Wy tak bardzo się staracie, że każdy jest pierwszy lepszy
- yungXpaproch
poldon to hidden perelka. nigdy nie rozkrecil sie zeby rzucac materialem systematycznie ale zamoczyl palce we wiele styli, co jest jego pokazem muzykalnosci. czesto teksty moga zakrawac o kopie ale to przez ten mobbynowsko-hewrajski styl, z czasu kiedy sie jeszcze kumali, ktory cechowal sie pewnego rodzaju roznymi nawiazaniami do samego siebie czy powtarzaniu jakichs konkretnych dojebanych wersow.
przez jego wszystkie tracki, w przeroznych stylach praktycznie zawsze nawijal na poziomie, z odpowiednia nutka czegos blyskotliwego co przyciagalo. do tego dobry przekaz - bawimy sie muzyczka synku, wizerunek SPOKO TYPA no i jest. ja go uwielbiam od zawsze, mam w tym momencie na sobie koszulke od niego
przez jego wszystkie tracki, w przeroznych stylach praktycznie zawsze nawijal na poziomie, z odpowiednia nutka czegos blyskotliwego co przyciagalo. do tego dobry przekaz - bawimy sie muzyczka synku, wizerunek SPOKO TYPA no i jest. ja go uwielbiam od zawsze, mam w tym momencie na sobie koszulke od niego
- marco_pantani
w czym to przewinalgods bidness pisze: ↑09 sty 2025, 9:53 Jestem don poldonem, ty jesteś aktorem, znikniesz jak Paul Monet
ale na spokojnie
gromadzę flotę żeby wybudować fosę z kwasem solnym, wokół swej warowni
zwracam honor
- gods bidness
Nie wiem, niech ci koledzy powiedzą. Na pewno na tej good guy epce to jest.