Ten Typ Mes
Re: Ten Typ Mes
Kolega sobie nie zdaje sprawy z tego, że jak Mes miał peak to rapu słuchało 10 razy mniej ludzi niż teraz.
Teraz małolaty nie kojarzą takiego Ostrego, nie mówiąc już o Mesie, a Belmondziaka zna każdy z nich.
Nie dziwi mnie zupełnie, że każdemu kto tu broni Mesa rap akurat ten polski odjechał dawno temu.
Teraz małolaty nie kojarzą takiego Ostrego, nie mówiąc już o Mesie, a Belmondziaka zna każdy z nich.
Nie dziwi mnie zupełnie, że każdemu kto tu broni Mesa rap akurat ten polski odjechał dawno temu.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
-
nescafeklasyg
Już nie mówiąc o tym jak młyn się zrobił po akcjach z wannami i narkostrimami ale to już na margines bo rozumiem, że gadamy typowo o sferze muzycznej.
watpie. belmondziaka znaja dzieciaki, ale nie ogol, tylko ta czesc zajarana retard rapem i retard contentem typu patostreamy i internetowe afertki. -duza czesc ludzi ktorzy powiedzieliby o sobie ze sa fanami rapu, ale tych wszystkich pozostalych odlamow - ulicznego, technicznego, hiphopolo itd. - nie ma pojecia co to jest to cale belmondo
swoja droga zobaczymy za 10-20 lat ile osob bedzie znalo belmondo, a ile ostrego. mam dziwne przeczucie, ze potwierdzi sie moja teoria o tym, kto zapracowal na prawdziwa popularnosc, a kto byl internetowa ciekawostka na dwa sezony
nie chce mi się szukać, ale już kilka razy byłem zdziwiony, jakie osoby propsowały belmonda publicznie i w wywiadach, z twojej wyliczanki wcale nie będę zaskoczony, jak okaże się, że każdy z nich. a to że nie bywa na festiwalach - no konsekwencja jego stylu życia, przecież on nigdy nie dawał cienia wrażenia że zależy mu na byciu kimś w polskim hiphopie, to się nie da porównywać, to samo z byciu w podsumowaniach roku, on wydał jakąkolwiek płytę która poprzedzalaby typowa promocja, merch, trasa koncertowa po niej? hau chyba najbliżejmoody pisze: ↑30 gru 2024, 20:39 jak pytali o topke to padala ksywa mesa (tu nawet jakis ranking trafilem z 2016 gdzie goata wybierali raperzy z kompletnie roznych swiatow - afrojax, bonson, lona, peja, proocente, ras i tetris: https://kultura.onet.pl/muzyka/gatunki/ ... ow/fv79ddy
- przedszkolanek
słownik języka polskiego sobie kurwa kup, jak nie rozumiesz
xdddmoody pisze: ↑30 gru 2024, 20:39 najpierw cos ze dzwoni po dziwke, a po chwili ze sam pakuje sie w taryfe i mowi "siema, przyszlem". to w koncu belmondo jest ta dziwka czy to jednak dziwka przyjezdza do niego, a tym powitaniem w rodzaju meskim "przyszlem" (pomijam blad, na pewno celowy) po prostu daje znac, ze juz wtedy jaraly go tranzystory i tego typu dziwke zamowil?
ale po dziwkę to ty dzwonisz xd
przykra prawda jest taka, że mesa to znali wczuci hiphopowcy i ludzie zajmujący się muzyką zawodowo
a belmodziaka i jego one linery co najmniej kojarzy bez mała całe pokolenie
a to on się czasem nie skarżył, że w peaku kariery mu sie sprzedawało 400 płyt (reszta piracona)
dzieciaki to pewnie najsłabiej, ale założę się o każde pieniądze, że belmondziak w rocznikach 20-40 jest znany całkiem powszechnie
Ta, Ostrego będzie wspominał Marcin Flint przed śmiercią, a Belmondziaka będą słuchać 40 letni prezesowie firm, pracownicy fizyczni, korpoludki, ludzie na emigracji wspominając szczeniackie melanże przy SCiB.
Wy chyba sobie nie zdajecie sprawy jaka jest różnica między rapem popularnym w latach 2007-2014/15, a tym od +/- popularności Taco/Quebo.
VNM w wywiadzie dla Popkillera po premierze EDKT się jarał, że jego singiel zrobił 60-70 koła w tydzień na YT. A też mi powiesz, że VNMa kojarzyli wtedy wszyscy co słuchali rapu.
Belmondo ma wiele numerów, które zrobiły miliony wyświetleń i nawet jeśli kojarzy go pewna część słuchających, to ta część liczbowo jest większa niż słuchacze Mesa w jego prime.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
- przedszkolanek
No nie wiem, nigdy nie ćpałem, a uwielbiam te jego strumienie świadomości i zaskakujące skojarzenia, przechodzenie dragów przez robienie gały do odniesień historycznych czy popkulturowych, o które trudno by podejrzewać gościa piszącego w jakichś pojebanych twórczych ciągach.
Tylko to będzie zawsze źle wyglądało na papierze, bo jego siłą jest też jego delivery, bardzo niechlujne, ale też pełne pewności siebie i jakiegoś magnetyzmu, dzięki któremu odpalasz takie Telefony czy Scrooge'a i przez cały czas słuchasz z otwartą japą, starając się to wszystko pojąć.
Przewagi Mesa szukałbym bardziej w tym, że - też z racji stażu - poruszał przeróżne tematy i się w nich odnajdował, jest zdecydowanie bardziej uniwersalnym tekściarzem niż Belmondziak, którzy ma swoje delikatne momenty jak w PSWIS, ale zwykle jest memem w internecie.
Co to za bzdury? Przecież obecnie jest topką raperów wśród starych raperów (propsy od Dizkreta, Liroya, Wankeja i wielu innych) czy całego intelektualnego alt świata na czele z Halber, Dejnarowiczem, Zulczykiem itd
ale serio, wytlumacz sens tamtego wysrywuprzedszkolanek pisze: ↑30 gru 2024, 21:06 moody pisze: ↑27 min temu
w ogole niech mi ktos na polski sens tego tekstu belmondziaka przetlumaczy
słownik języka polskiego sobie kurwa kup, jak nie rozumiesz
moody pisze: ↑27 min temu
najpierw cos ze dzwoni po dziwke, a po chwili ze sam pakuje sie w taryfe i mowi "siema, przyszlem". to w koncu belmondo jest ta dziwka czy to jednak dziwka przyjezdza do niego, a tym powitaniem w rodzaju meskim "przyszlem" (pomijam blad, na pewno celowy) po prostu daje znac, ze juz wtedy jaraly go tranzystory i tego typu dziwke zamowil?
xddd
ale po dziwkę to ty dzwonisz xd
taa, belmondo jak kombixdprzedszkolanek pisze: ↑30 gru 2024, 21:06 przykra prawda jest taka, że mesa to znali wczuci hiphopowcy i ludzie zajmujący się muzyką zawodowo
pomijajac bekowosc tego "calego pokolenia", to dode tez kojarzy obecnie wiecej osob niz krystyne pronko - co w zwiazku z tym?
to ze mesa najwyrazniej cenili i wspolpracowali z nim nie tylko czolowi raperzy z roznych "odlamow" gatunku, ale tez postacie typu hania rani, andrzej dabrowski, podsiadlo, czy maria peszek to jest zarzut czy co?
mes z tego co czytam ma 3 zlote plyty mimo nagrywania w czasach kiedy jak stwierdzil @oldschool malo kto sluchal rapu, wiec cos chyba nie do konca sie to zgadza. zlota to 7500 czy tam 15000 sztuk bylo chybaprzedszkolanek pisze: ↑30 gru 2024, 21:06 moody pisze: ↑27 min temu
zlote plyty
a to on się czasem nie skarżył, że w peaku kariery mu sie przedawało 400 płyt (reszta piracona)
Dodano po 14 minutach 8 sekundach:
no wlasnie to mialem na mysli piszac, ze jest kojarzony ale w srodowiskach hipsterow (czy jak ty to nazywasz alt-intelektualistow) czyli wlasnie takich zulczykow i jakichs mini subkultur internetowych typu fora czy niszowe stronki (porcys dejnarowicza to jest taki portal, nie wiem czy jeszcze dziala, ze tam bylbym w stanie wyobrazic sobie belmondziaka w top 3 ever tego gatunku w polsce)Jose pisze: ↑30 gru 2024, 21:16 moody pisze: ↑44 min temu
tym bardziej mozna to zarzucac belmondziakowi, ktory nigdy nie wyszedl poza ramy internetowej ciekawostki
Co to za bzdury? Przecież obecnie jest topką raperów wśród starych raperów (propsy od Dizkreta, Liroya, Wankeja i wielu innych) czy całego intelektualnego alt świata na czele z Halber, Dejnarowiczem, Zulczykiem itd
chodzi mi o to, ze belmondo do masowego odbiorcy imo nie dotarl. fryderyk mu raczej nie grozi, wystep na sylwestrze w tvp tez nie, a jakbys zapytal obecnie 100 randomowych raperow czy sluchaczy o podanie ulubionego albumu/kawalka belmonda mysle, ze byloby duzo wiecej odpowiedzi "nie mam pojecia kto to" niz przy analogicznym pytaniu o mesa w czasach jego popularnosci
porcys nie działa, ale byłby top1 na 100% xd
no ale tu można dodać full innych publikacji z mniejszych i większych portali, no i ten Żulczyk to już osoba z mocnego popu, a nie hipsterswa imo, chociaż rozumiem, o co Ci chodzi i ugułem się zgadzam
Ale nie zgodzę się tu:
i nie chcę podważać dokonań Mesa, tylko
no ale tu można dodać full innych publikacji z mniejszych i większych portali, no i ten Żulczyk to już osoba z mocnego popu, a nie hipsterswa imo, chociaż rozumiem, o co Ci chodzi i ugułem się zgadzam
no tu zgoda, chociaż jakby się nie pogubił po HAU, to na tego nieszczęsnego fryderyka miałby szansę imo, tym bardziej że już odhaczył jakieś bardzo ważne kooperacje z Urbaniakiem czy CKOD xd
Ale nie zgodzę się tu:
bo tutaj wydaje mi się, żę byłoby podobnie jak z Mesem; Scib i memiczność Belmondziaka jednak odcisnęły piętno na całym pokoleniu i obecni słuchacze znają choćby "dzien dobry"
i nie chcę podważać dokonań Mesa, tylko
- przedszkolanek
on dzwoni do jakiejś bambi, tej samej której kupowałeś kwiaty
trochę beka, trochę jednak mówimy o znacznej części kilkunastu roczników
a znaczy to, że nie masz racji, mówiąc że mes jest/był bardziej znany, tylko tyle, bo tylko tyle napisałeś
no tłumaczymy ci od 2 stron, że już prędzej jest odwrotniemoody pisze: ↑30 gru 2024, 21:37 chodzi mi o to, ze belmondo do masowego odbiorcy imo nie dotarl. fryderyk mu raczej nie grozi, wystep na sylwestrze w tvp tez nie, a jakbys zapytal obecnie 100 randomowych raperow czy sluchaczy o podanie ulubionego albumu/kawalka belmonda mysle, ze byloby duzo wiecej odpowiedzi "nie mam pojecia kto to" niz przy analogicznym pytaniu o mesa w czasach jego popularnosci
zresztą ilu raperów grało na sylwestrze tvp, co to w ogóle za argument
nie bede sie klocic bo i tak nie da sie tego rozstrzgnac, ale wydaje mi sie, ze my slizgoni mamy troche spaczone spojrzenie na belmonda, bo to forumowy bozek, duzo jego akcji pozarapowych, wanna, lajwy szlo viralami, ale imo forumek to jest troche taka banka nie do konca reprezentujaca ogol, jest wielu raperow ktorzy robia milionowe wyswietlenia a tu nie maja nawet tematu i odwrotnie - jest imo naprawde duzo osob, ktore rapu sluchaja duzo, a i tak tworczosc mobbyn, tranzystory i kwitflipy to jest swiat, o ktorego istnieniu nie maja pojecia
- przedszkolanek
przecież to jest dokładnie to, co było z mesem na ślizgu
No i tutaj ekolego się zupenie nie zgodzę, bo pewnie tekstowo Mes by bardziej do mnie siadł, sam nigdy niczego nie ćpałem, nie zarzucałem, ale jak Belmondziak nawija jakieś proste burackie linijki to sama morda się cieszy i jest to tak przewinięte, że zostaje w głowie. W moim przypadku u Mesa akurat nie, dlatego chodziło mi o to, że na pierwszy rzut oka tekstowo jakieś gówno u Belmondziaka podczas nawijki i tak brzmi lepiej i bardziej dociera do łba niż w przypadku Mesamyron pisze: ↑30 gru 2024, 20:05 Nie spodziewałem się, że będziemy tutaj z kalkulatorem rymów wjeżdżać i czyja błyskotliwość rymów jest najbłyskotliwsza xD
I co tam z tym tekstem Belmondziaka? Na mnie to wrażenie nie robi. Znalezienie powiązania kryształu z wieliczką. Niesamowite. Powiedzmy sobie szczerze Belmondziak, to bardziej muzyka dla chłopców co palą sobie trawke, hehe, zarzucę pixe, kryształ o jezuu ale to wchodzi.
MalinowyJogurt 2
- gods bidness
Meh, to o niczym nie świadczy. Belmondo to człowiek mem, rzuca sobie te swoje luźne skojarzenia, często mocno rytmiczne zestawienia sylab i techniczne fajne złożone. Taki tam sobie rapik ot tak rzucany na luźno bez wczuwki i chwała mu za to. Ale jego popularność wynika głównie z jego memiczności, ma swoich psychofanów, ale to że ktoś sobie na instagramie czy twitterze wrzuci jego linijkę o niczym nie świadczy. Pamięta jak był ten marsz cip czy jak to się nazywało. I były te banery WOLNA CIPA WOLNY KURDYSTAN. I to jest właśnie clou, że jego obecność w popkulturze to autorsko-bohaterska memiczność jak 21:37.przedszkolanek pisze: ↑30 gru 2024, 21:06 przykra prawda jest taka, że mesa to znali wczuci hiphopowcy i ludzie zajmujący się muzyką zawodowo
Mes w swoim prime był raperem, który oprócz hermetycznej bańki pokolenia Z, łączył ze sobą szacunek od wczutych truskuli z popularnością wśród normików, studentów, młodych korposzczurów itd., którzy jak już słuchali rapu, to chcieli takiego "inteligentnego" (wg nich) typu Łona i OSTR. I Mes im to wszystko dawał, od OSTRego miał dużo lepsze teksty, a od Łony był dużo bardziej przystępny, melodyjny, miał bardziej przebojowe kawałki i był takim raperem, którym warto się pochwalić ludziom co słuchają pinka flojda czy czegoś tam. Słuchały go też w dużej mierze kobiety normiczki, a z Belmondo wątpię, chyba że jakieś przećpane alternatywki, których jest garstka.
I musiało chyba właśnie nastąpić przejście pokoleniowe, żeby wyszło szydło z worka, że Mes, który kiedyś był umiarkowany bożyszczem dla milenialsów, na dłuższą metę jest pretensjonalnym kabotyńskim bubkiem i snobem, zwłaszcza gdy pokolenie Z narzuca na świat nową narrację. Ale dalej utalentowanym, co wielu tutaj pomija, skupiając się na jego narcystycznych dziwactwach. A pokolenie Z właściwie chyba nie umie go zrozumieć, bo ono, z tego co obserwuję, ma programowo wyjebane na wszelkie usilne starania się, chcą mieć WOLNE CIPY, wielobarwne preferencje seksualno-płciowe i mieszkanie prawem, a nie towarem. I tam jest miejsce na Belmondo.
Dla starszych jak ja Belmondo to wesoła odskocznia. Jest to taki ciekawy i spoko azyl od zwykłości dnia codziennego. Jest se taki typek, co ma wyjebane (dopóki go nie łapie paranoja, mania prześladowcza i urojenia ksobne) i podświadomie każdy by chciał taki być, zamiast martwić się szkołą, pracą, problemami dnia codziennego. Belmondo bohemiarz, wieczny cygan, mickiewicz + haszisz. Ale poza wczutymi nastoletnimi psychofanami nikt go raczej nie bierze na poważnie w dyskusjach o GOATach. No ciekawy raper, fajnie se rzuca luźne wersy od niechcenia, ale żaden z niego GOAT rapu, nie oszukujmy się.
Ostatnio zmieniony 30 gru 2024, 22:34 przez gods bidness, łącznie zmieniany 1 raz.
no tylko ze juz wrzucalem jakies tam rankingi, plebiscyty gdzie mesa jako scisla topke ever hh pl wybierali zarowno mainstreamowi raperzy, jak i niszowe portale typu porcys
podsumowujac
zrobil kilka zlotych plyt, zgarnial nagrody dla albumu roku, mial nominacje do fryderykow itd
wspolpracowal z co drugim topowym raperem w tym kraju i uznanymi postaciami z innych gatunkow muzycznych
latami utrzymywal jakas tam publicznosc, zagral setki koncertow i duze festiwale (przy okazji - ma ktos ten bekowy filmik z koncertu tytusa ktory ostatnio latal po necie, gdzie chcial zeby publicznosc za niego porapowala pare wersow?)
ale potem i tak przyjdzie przedszkolanek i powie, ze mesa kojarzyli tylko na slizgu, nie przebil sie do szerszej publicznosci, a czlowiekiem ktory poruszyl cale pokolenia jest belmondziak, ktory o zaden z tematow ktory wyzej wspomnialem w kontekscie mesa nawet sie nie otarl
- gods bidness
No i @moody cały czas właśnie o tym mówimy, co z tego, że miał nominacje, grał festiwale i nagrywał featy do czołówki sceny, oraz, że pewnie śpiewane refreny robi lepiej niż 90% tej marnej sceny jak potem wjeżdża Gog LSO z Otworzeeee ci seeeeerce i jednym wersem wjeżdża w banie czego Ten Typ Mes nie umie, tak samo Belmondziak wjedzie jakimś kawałkiem w głowę tak, że wersy będą ponadczasowe, a u Mesa? No będzie to dobrze zarapowane, poskładane, pośpiewane, ale tego nie chce się słuchać. Możesz puścić komuś Mesa przesłucha cały album, stwierdzi, że no spoko, są rymy, jest flow, są znani raperzy na fitach, potem puścisz mu Radio Gruz gdzie Kaz skrzeczy, Białas nawija przez nos a Smolasty z Redem coś zawodą w refrenie i zgadnij co prędzej potem poleci na playlistach
Ostatnio zmieniony 30 gru 2024, 22:33 przez CL500, łącznie zmieniany 1 raz.
MalinowyJogurt 2
haha, i to jeszcze Łachecki sylwetkę pisał xd
https://www.porcys.com/article/20-najle ... -czasow/2/
niezła lista
nom, ale to starszy kawałek, którego nowocioty nie znały, to jakby fanom Mesa w czasach KNS kazać zarapować coś z Flexxipu co nie jest Listem
XDDDDDDDDD
@moody widocznie dla sajko białasa takie linijki od algidziaka są za trudne do zrozumienia
Lista ciumcioków ślizgawki: lygrys, saturn, Patryk233, azar, 2rzyn, Szaju, benzoabuser, Addicted, samcro, DJ_BOBO, hwjsk, RIVALDO111, Moltisanti, the badman, WHITE, JastrzabHBO, 4-HO-MET, Indio, camzat, baqlashan