Ten Typ Mes

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Re: Ten Typ Mes

Post autor: Jose »

dziękuję, Bisclavret, że sam nie musiałem tego pisać, 100% w punkt
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Dodałbym jeszcze, że zamach i kandydaci, mimo że zgadzam się że calosciowo spoko i robiły spore wrażenie w momencie wyjścia, to jednak obydwa zawierały kompromitujące momenty świadczące o kiełkującej odklejce i/lub bezgusciu (intro zamachu, oiom, intro i bit do szukam, flexy bukowskim czy pink floydem), ale poza tym też się mogę podpisac
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
2do5

Post autor: 2do5 »

no ja też jestem w stanie się zgodzić z tym, że mes jest dobrym raperem i ma kilka fajnych/świetnych utworów, natomiast w momencie
Bisclavret pisze: 20 gru 2024, 22:50 wszystkie solówki do Kandydatów włącznie to bezdyskusjnie klasa.
odbiłbym już w stronę @phobos, z którym się zgadzam, że mes całościowo jest męczący i to widać właśnie w kontekście jego albumów, już bym wolał na spacerze 20k kroków puścić sobie tego Milczmena po raz setny niż cokolwiek tego typa Piotra w całości. i też to @jajca poniekąd potwierdziłeś, reszta jest kwestią gustu

ja uważam, że najlepszy mes to taki, po którym nie słychać że jest mesem
Spoiler
kiedyś myślałem, że fajnie by było, jakby wydał płytę na klasycznych bitach bez udziwnień, dzisiaj wszystko jedno
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

jajca pisze: 20 gru 2024, 23:12 intro zamachu, oiom,
wytrzymam oba, ale ten fragment ze skitu "na później", gdzie niemowlak krzyczy: "chce possać cyca" to jest kurwa za mocny
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

Bisclavret pisze: 20 gru 2024, 22:50 ten wygrzew biały tunel
nie no, to była całkiem ciekawa płyta, a gdyby wymutować mesa stamtąd to nawet bardzo ciekawa
Bisclavret

Post autor: Bisclavret »

No uczciwie przyznam że nie chciało mi się aż tak rozdrabniać, bo sednem była anatomia upadku, ale rzeczywiście płyta zamach na przeciętność ma bardzo duże stężenie chujstwa zarówno treściowo jak i muzycznie (do dziś wspominam minę kolegi metalowca któremu dałem do przesłuchania OIOM), ale jednak opinie o tej płycie bronią kurewsko mocne i pozbawione odklejki single. Natomiast faktycznie tam juz momentami było ciężko i w kontekście dzisiejszej wiedzy te odklejki byłyby zbyt rażące (wtedy puszczało się mimo uszu), ja osobiście nie wracałem praktycznie w ogóle do zamachu, może jakaś chwilowa faza 3-4 lata po premierze, ale nic więcej. Na pewno ze wszystkich płyt mesa które uchodzą za dobre, ta była zdecydowanie najsłabsza.

Natomiast Kandydatom moim zdaniem nie można nic zarzucić, to jest płyta na max 3 skipy, idealna równowaga między Mesem pijakiem i intelektualistą, idealna równowaga między hiphopowcem, a eksperymentem muzycznym, kij w dupie maksymalnie do połowy masztu a może nawet niżej. Tutaj wszystkie redflagi z poprzedniej płyty zostały zanegowane
Jose pisze: 20 gru 2024, 23:46chce possać cyca
Ja też przyjacielu, ja też
2do5

Post autor: 2do5 »

Bisclavret pisze: 20 gru 2024, 23:59 Natomiast Kandydatom moim zdaniem nie można nic zarzucić
no nie wiem, dla mnie kwintesencja mesa, żałosne próby śpiewu jak w nic w brew sobie, refren love to samo, jakiś totalnie beznadziejny feat theodora, kawałka szukam nawet nie skomentuje, oczywiście vs przebłyski bycia supa mc typu mierzymy się wzrokiem czy otwarcie, a pomiędzy tym wszystkim numery na zasadzie spoko

imo właśnie to charakteryzuje mesa, z każdej płyty można by zrobić fajną epke ale całość męczy
Awatar użytkownika
BENGAL

Post autor: BENGAL »

ziomus fakty ale nie tefalobajteken sa takie ze gdyby ktos chcial sluchac na zajawce przekminy technicznej na beacie to zgred dziekan politechniki w eterze by nadawal humanistyczny sygnal radiowy do naszej glowy pod osiem zero osiem na podwojnych rymach ale ludziki wyjebane kule maja na techniczny rap szybki erape basta rajms polska wersja type beat bialy murzyn wall e albo jakies 3w ludzie sluchaja nut co bujaja w huj co pusicisz w aucie kurwa na silowni kurwa co puscisz na balecie jebanym patologicznym na sluchawce w transporcie publicznym bez wstydu jak charlie pe szmatka a nie peja historia beja wiesz o co chodzi dlatego gracz jak de gie e rozpierdala membrany dalej na tym samym flow dwie dekady a reszta byla tylko chwile na jezorach plotkarzy jak karton co hipisi wpierdalali jako forma ciekawostki typu baba brodata w cyrku
tak samo meczy banie jak ciezka szychta na wyrobku kurwa sluchanie jakiegos zgnitego banana co na sile kurwa sklada linijki techniczne ze ciezko zapamietac tekst i sie polapac wogole co ten typ pierdoli pado nawija belkot wez zapodaj sobie nute taka jak podjazd robisz pod sztanga albo chcesz sie pobujac wozkiem na asfalcie kurwa nawet do krecenia regipsow jebanych wstyd puscic ktory kurwa many metry napierdala lisciem i tego slucha ?? zaden kurwa fa to bylo dobre dla pseudo inteligentow jakis kurwa studentow zielonych zyciowo w innych czasach ale powyrastali z tego ludzie jak ze swetrow za malych i nie wracaja tylko udaja ze sie nie wydarzylo nic zmowa milczenia nic nie widzialem nic nie slyszalem nic nie powiem omerta

Dodano po 1 minucie 14 sekundach:
chlopina w huj zryty przekonany o swoim talencie i niezatapialnosci bo zyl cale zycie w przekonaniu ze jest kocurem pierdolonym bo jak zaczynal kariere w milenium to ni huja sie nikt nie mogl przebic z rapem w jego stylu bo najlatwiej kariere w stolycy sie robilo taka to byla wtedy bohema erape a zanim sie ktos skminil ze typ zapodaje gowno w mikrofon to opierdolil z kolezkami te srake muzyczna hurtowo w papierek i ludzie lykneli masowo ze to lindner belgijski w zlotku dar falszywego mesjasza tak samo kurwa wjechal klamliwy wizerunek polskiego filipa plejna plejera z numerem jeden co dyma najlepsze kurwy hiphopowo ale ze stylem w koszuli wiesz o co chodzi dzisiaj by nie przeszlo kurwa teraz mamy weryfikacje var monitoring zeznania swiadkow specjalistow sadowych czujniki ruchu na korytarzach i wychodzi ze mes nawet w lidze tomka chica nie gral jak chodzi o podawanie szonom bo nikt go z konkretnymi czortami ani dojebanymi eskortami nie widzial to co on pierdoli wariacina
tamte czasy golasow to wiadomo slawa zastepowala portfel plus malolaciki czas wiec inne spojrzenie na dolara ale kolezcy nie byli przyglupami synkami legendarnego zimnego chirurga najpierw oplatek 50gr bo szczerze to ile bys tu jeden z drugim zzulonego glaba tolerowal?? w koncu by w leb dostal pocisnelibyscie mu i pognali jakby wam sie obszczal i ozygal w salonie ile mozna kurwa fa?? ale kto kumaty i widzial w tym szanse na lepsze zycie wskakiwal na ten statek i jechal do ziemii obiecanej do usa kurwa fala migracyjna american dream polska wersja ale to nie chinol stawial melanz stawial procha zabieral w polske na koncert potem nawet zajechal cos grosza bo biznes to wiadomo jak jest kto kumaty madra glowa wie jak jest w miejskiej dzungli sie przykleic do lba co nie wie co sie kreci wokol niego i tak go prostowali jak cos odjebal krzywusa i przymykali oko na to ze to glab co w pizde obskawiwal ciagle jak go na chwile samego zostawiali
bys byl ogarniety jeden z drugim bys sie bujal z takim przeszczepem?? nie bo cie ktos zobaczy i pojdzie opinia obiegowa ze przebywasz w okreslonych kregach i tej latki pretko sie nie pozbedziesz

Dodano po 10 minutach 20 sekundach:
w jego gronie wieloletnich przyjaciol od startu peletonu szczurzego wyscigu nikt go za ziomka nie mial bo kazdy wiedzial ze to lamus od dnia jeden dlatego ci z dnia jeden wyjebali go na wszystko na koncu chlop jest glabem jebanym nawet praw do muzyki nie ma to na huj on sie udziela i struga oswieconego?? zawsze najwiekszy glab chce zabierac glos kurwa fa madrowac sie pisac kurwa do gazety przemowienia robic
Ostatnio zmieniony 21 gru 2024, 1:34 przez BENGAL, łącznie zmieniany 1 raz.
moody

Post autor: moody »

BENGAL pisze: 21 gru 2024, 1:17 zawsze najwiekszy glab chce zabierac glos kurwa fa madrowac sie pisac kurwa przemowienia robic
bengal ostro o bengalu

bez urazu jak ansu fati oczywiscie
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

zajebisty post
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa

rym| last.fm
nescafeklasyg

Post autor: nescafeklasyg »

Czyli wychodzi na to, że mes jest chujowy i zawsze był.
I elegancko.
Jebać lepsze żbiki co świecą w ciemności.
Awatar użytkownika
Bryx Fenrir

Post autor: Bryx Fenrir »

Tak czytam te wasze posty o Mesie, i stwierdzam, że coś faktycznie jest z nim nie tak, gdyż ja jako fan rapu opartego na skillsach w pisaniu nie mam Mesowi wiele do zarzucenia, flow też się zgadza, a jednak jak przeglądam swoje playlisty to mam więcej numerów... Faziego niż Mesa :shock: . Już nie mówiąc o tym, że albumo w całości Mesa właściwie nie słuchałem, zawsze mnie to męczyło, a jakbym miał komuś polecić jego numer to Nie Bądź Kurwą jest poskładany fajnie i bezpieczny. Rzeczywiście, pomimo, że rapowo niby nie ma mu dużo do zarzucenia, to nie chce mi się odpalać jego numerów, może faktycznie przez otoczkę, która wokół siebie stworzył (ale nie strzelaj tym pistoletem na wodę i i idź po piwo dla mnie i dla ekipy, rememba)
nescafeklasyg

Post autor: nescafeklasyg »

Ode mnie ten kawałek o chlaniu na bicie praktika to chyba mój ulubiony track mesa
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

Bengal zapraszamy do mafiji forumowej kurwa fa elegancka kreacja
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
Oportunistycznyebaka

Post autor: Oportunistycznyebaka »

BENGAL pisze: 21 gru 2024, 1:17 ziomus fakty ale nie tefalobajteken sa takie ze gdyby ktos chcial sluchac na zajawce przekminy technicznej na beacie to zgred dziekan politechniki w eterze by nadawal humanistyczny sygnal radiowy do naszej glowy pod osiem zero osiem na podwojnych rymach ale ludziki wyjebane kule maja na techniczny rap szybki erape basta rajms polska wersja type beat bialy murzyn wall e albo jakies 3w ludzie sluchaja nut co bujaja w huj co pusicisz w aucie kurwa na silowni kurwa co puscisz na balecie jebanym patologicznym na sluchawce w transporcie publicznym bez wstydu jak charlie pe szmatka a nie peja historia beja wiesz o co chodzi dlatego gracz jak de gie e rozpierdala membrany dalej na tym samym flow dwie dekady a reszta byla tylko chwile na jezorach plotkarzy jak karton co hipisi wpierdalali jako forma ciekawostki typu baba brodata w cyrku
tak samo meczy banie jak ciezka szychta na wyrobku kurwa sluchanie jakiegos zgnitego banana co na sile kurwa sklada linijki techniczne ze ciezko zapamietac tekst i sie polapac wogole co ten typ pierdoli pado nawija belkot wez zapodaj sobie nute taka jak podjazd robisz pod sztanga albo chcesz sie pobujac wozkiem na asfalcie kurwa nawet do krecenia regipsow jebanych wstyd puscic ktory kurwa many metry napierdala lisciem i tego slucha ?? zaden kurwa fa to bylo dobre dla pseudo inteligentow jakis kurwa studentow zielonych zyciowo w innych czasach ale powyrastali z tego ludzie jak ze swetrow za malych i nie wracaja tylko udaja ze sie nie wydarzylo nic zmowa milczenia nic nie widzialem nic nie slyszalem nic nie powiem omerta

Dodano po 1 minucie 14 sekundach:
chlopina w huj zryty przekonany o swoim talencie i niezatapialnosci bo zyl cale zycie w przekonaniu ze jest kocurem pierdolonym bo jak zaczynal kariere w milenium to ni huja sie nikt nie mogl przebic z rapem w jego stylu bo najlatwiej kariere w stolycy sie robilo taka to byla wtedy bohema erape a zanim sie ktos skminil ze typ zapodaje gowno w mikrofon to opierdolil z kolezkami te srake muzyczna hurtowo w papierek i ludzie lykneli masowo ze to lindner belgijski w zlotku dar falszywego mesjasza tak samo kurwa wjechal klamliwy wizerunek polskiego filipa plejna plejera z numerem jeden co dyma najlepsze kurwy hiphopowo ale ze stylem w koszuli wiesz o co chodzi dzisiaj by nie przeszlo kurwa teraz mamy weryfikacje var monitoring zeznania swiadkow specjalistow sadowych czujniki ruchu na korytarzach i wychodzi ze mes nawet w lidze tomka chica nie gral jak chodzi o podawanie szonom bo nikt go z konkretnymi czortami ani dojebanymi eskortami nie widzial to co on pierdoli wariacina
tamte czasy golasow to wiadomo slawa zastepowala portfel plus malolaciki czas wiec inne spojrzenie na dolara ale kolezcy nie byli przyglupami synkami legendarnego zimnego chirurga najpierw oplatek 50gr bo szczerze to ile bys tu jeden z drugim zzulonego glaba tolerowal?? w koncu by w leb dostal pocisnelibyscie mu i pognali jakby wam sie obszczal i ozygal w salonie ile mozna kurwa fa?? ale kto kumaty i widzial w tym szanse na lepsze zycie wskakiwal na ten statek i jechal do ziemii obiecanej do usa kurwa fala migracyjna american dream polska wersja ale to nie chinol stawial melanz stawial procha zabieral w polske na koncert potem nawet zajechal cos grosza bo biznes to wiadomo jak jest kto kumaty madra glowa wie jak jest w miejskiej dzungli sie przykleic do lba co nie wie co sie kreci wokol niego i tak go prostowali jak cos odjebal krzywusa i przymykali oko na to ze to glab co w pizde obskawiwal ciagle jak go na chwile samego zostawiali
bys byl ogarniety jeden z drugim bys sie bujal z takim przeszczepem?? nie bo cie ktos zobaczy i pojdzie opinia obiegowa ze przebywasz w okreslonych kregach i tej latki pretko sie nie pozbedziesz

Dodano po 10 minutach 20 sekundach:
w jego gronie wieloletnich przyjaciol od startu peletonu szczurzego wyscigu nikt go za ziomka nie mial bo kazdy wiedzial ze to lamus od dnia jeden dlatego ci z dnia jeden wyjebali go na wszystko na koncu chlop jest glabem jebanym nawet praw do muzyki nie ma to na huj on sie udziela i struga oswieconego?? zawsze najwiekszy glab chce zabierac glos kurwa fa madrowac sie pisac kurwa do gazety przemowienia robic

Przetłumaczy ktoś na polski?
edenmar

Post autor: edenmar »

Wpis jest barwną, chaotyczną i mocno emocjonalną opinią użytkownika forum na temat pewnych trendów w rapie oraz konkretnego artysty lub artystów, których styl, zachowanie i sukcesy kwestionuje. Oto główne wątki i konkluzje, jakie można z niego wyciągnąć:

Krytyka technicznego rapu
  • Użytkownik sugeruje, że techniczny rap, skoncentrowany na skomplikowanych rymach i przekombinowanych tekstach, stracił na znaczeniu.
  • Dla wielu odbiorców ważniejsza jest muzyka, która „buja” – nadaje się na siłownię, do samochodu czy na imprezę. Prosta, energiczna i chwytliwa muzyka wygrywa z tą, która wymaga skupienia i analizy.
  • Wspomina, że dawniej techniczny rap mógł być modny wśród młodych, niedoświadczonych życiowo osób, ale dorosłość przyniosła zmianę gustu.
Krytyka artysty
Główny bohater wpisu (niezidentyfikowany artysta lub grupa) zostaje opisany jako osoba, która:
  • Była uważana za wyjątkową na początku kariery, ale głównie z powodu braku konkurencji.
  • Korzystała z pozycji w branży, by sprzedać przeciętną muzykę w atrakcyjnym „opakowaniu” i wylansować się na „fałszywego mesjasza” polskiego rapu.
  • Przetrwała na scenie głównie dzięki trendom i umiejętnościom marketingowym, a nie talentowi czy jakości twórczości.
Obecnie, zdaniem autora wpisu, nie ma już takiej pozycji ani wpływu, co obnażają współczesne realia i lepsza „weryfikacja” artystów przez fanów.

Obraz przemysłu muzycznego
  • Użytkownik sugeruje, że sukces w dawnych czasach (ok. początku lat 2000) był łatwiejszy do osiągnięcia w Warszawie, gdzie istniało zaplecze kulturalne i społecznościowe.
  • Przywołuje obraz środowiska, gdzie niektórzy artyści i ich otoczenie wykorzystywali naiwność młodych ludzi lub sytuację rynku, by wypromować siebie kosztem jakości.
  • Podkreśla, że wielu dawnych „bohaterów” sceny rapowej to osoby o niskich kompetencjach, które zawdzięczały swój sukces bardziej sprytowi niż talentowi.
Personalna opinia autora
  • Autor wypowiedzi odnosi się z pogardą do opisywanego artysty, nazywając go „głąbem” i „lamusem”. Jego sukces uważa za przypadkowy lub wynik manipulacji.
  • Podkreśla, że w środowisku rapowym opisywany artysta nigdy nie był traktowany poważnie przez tych, którzy znali go od początku kariery.
  • Zarzuca mu brak wiarygodności i próbę kreowania fałszywego wizerunku.
Podsumowanie wniosków
Wpis wyraża frustrację i rozczarowanie wobec rapu technicznego oraz artystów, którzy bazują na przestarzałych schematach lub wizerunku niezgodnym z rzeczywistością. Autor sugeruje, że współczesny rynek jest bardziej wymagający, a artyści nie mogą już tak łatwo „oszukać” odbiorców, jak to miało miejsce w przeszłości. W centrum krytyki stoi przekonanie, że opisywany artysta reprezentuje starą, nieaktualną już szkołę rapu, która nie ma miejsca we współczesnym świecie.
Awatar użytkownika
emcess

Post autor: emcess »

piękne

Autor wypowiedzi odnosi się z pogardą do opisywanego artysty, nazywając go „głąbem” i „lamusem”. Jego sukces uważa za przypadkowy lub wynik manipulacji
lygrys pisze: 02 lip 2023, 20:03 Myślisz kurwo, że jesteś zabawny
moody

Post autor: moody »

oczywiscie jest to stek glupot, mes nagral w zyciu mase jakosciowych rzeczy, czesc swietnie przetrwa probe czasu, czesc gorzej ale nie wiem, jak mozna mu odmawiac talentu

z perspektywy czasu powiedzialbym, ze troche zgubil go przerost ambicji i ta chec pokazania, ze potrafi robic numery w kazdym mozliwym gatunku. z jednej strony jest to rzeczywiscie skill (pomijajac fakt ze pare ewidentnych pudel tez mu sie zdarzylo), z drugiej dla przecietnego odbiorcy ciezki do przyswojenia moze byc album na ktorym zdarzal sie taki misz-masz jak u niego. ale czy mozna chlopa winic, ze staral sie rozwijac zamiast tluc gimbusom piata z rzedu taka sama plyte? jedno trzeba mu oddac - nigdy nie staral sie robic muzy pod trendy i zasiegi
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

Zajebiste jest to jak każdy "bożek ślizgu" zostaje obsrany po czasie. Pamiętam jak na starym forum był wątek kto jest najlepszym raperem wszechczasów plhh i Mes był najczęściej wymienianą ksywą.
Popi.jaku
Awatar użytkownika
kurator

Post autor: kurator »

^I większość tematów z nowym albumem miało ponad 100 stron, podobnie jak zapomniany dziś VNM.

No przykro się patrzy na ostatnie kroki Mesa, tak właśnie od tego parasolu czy świecącej w ciemności płyty (kupiłem wtedy preorder, swoją drogą sam album był naprawdę niezły, ale akcją z dodatkowym CD bardzo się zawiodłem), później te jałowe tłumaczenie…

Raczej skupiałem się na jego muzyce, krindżowe wywiady, stylówki, dziwne akcje zostawiałem gdzieś w tyle. Co do starszej twórczości jest kilka rodzynków, przy których mam dziwne odczucia, ale to są pojedyncze przypadki. Trochę szkoda, że teraz leci na niego taki ściek (prawda jest taka, że sobie zasłużył), ale był osobowością na tej scenie, która robiła swoje na przekór, wbrew trendom i częściej były to świetne rzeczy (Flexxip, Spaleni, Kandydaci (Bonus CD!), Dresiarz) niż flopy (Zbiki czy ten ostatni album).

Hello Baby przesłuchałem dopiero po roku od premiery, raczej nigdy nie wrócę. Licze, że sobie poukłada w głowie i da jeszcze coś dobrego, bez pretensjonalności i dziwnych lotów, czymś takim był Rapersampler właśnie.

ODPOWIEDZ