Football Manager

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
ConeyIsland

Re: Football Manager

Post autor: ConeyIsland »

fifi pisze: 09 wrz 2024, 16:06 opowiedz o taktyce
Nie powiem, że najczęściej bo sporo rotowałem składem, ale gdybym miał wybrać galowy skład to wyglądałoby to tak jak poniżej. Taktyki stosowałem trzy, cztery - tę którą widać na screenie + wariację na City / Liverpool gdzie raczej kontrowałem + "gonimy wynik" + murowanko gdy prowadziłem i chciałem dociągnąć wynik.
Spoiler
Obrazek
Transfer do klubu zrobiłem jeden w całym sezonie - Jordan James na środek pomocy. Z klubu natomiast wypierdoliłem szrot na taczkach. Kontynuuję właśnie ten proces (mam 2 lipca 2024 na tę chwilę). Wypierdala Martial (napastnik do rotacji z Hojlundem) bo zarabia 300k na tydzień a nie jest wart + Casemiro z podobnymi zarobkami (jest do rotacji z Mainoo, gdzie lepszy od młodego bynajmniej nie jest).

Jeszcze sporo "pracy" zanim rozgryzę całą grę ale stopniowo ogarniam.
Awatar użytkownika
Mietek

Post autor: Mietek »

A nie wolisz to przestawić tak, żeby skrzydłowy grał w lini z OCSem a schodzący napastnik w lini z BWO, który będzie go obiegał? Bo tak to masz dwóch zawodników, którzy dążą do wrzutek na jednym skrzydle i dwóch, którzy schodzą do środka na drugim.
2do5

Post autor: 2do5 »

no właśnie, trochę lipa, że masz jedną stronę zmaksowaną do środka, a drugą zmaksowaną do linii, kurdebalans znajdź kurde balans
Spoiler
daj po prostu tego Shawa na BWO chociaż, środkowych pomocników ci wystarczająco, a przecież to też nie jest jakiś game changer przy rozegraniu piłki
ps zajebisty zawodnik do rotacji - Aaron Hickey, obunożny, zagra na prawym i lewym boku obrony, jako OCS też spoko, bo ma przyzwoite podania (przynajmniej w późniejszym etapie kariery jak go wyskillujesz), jednym grajkiem można sobie załatwić dodatkowe miejsce na ławce rezerwowych, polecam tego allegrowicza

Dodano po 12 minutach 7 sekundach:
tylko teraz tak patrzę, że w fm24 tani nie jest :lol: edycję wstecz pewnie z 30mln by wystarczyło, no nic
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

Brzmi logicznie. Spróbuję. dziękuję i pozdrawiam wszystkich topowych menadżerów

A, jeszcze jedno - mentoring. Na tę chwilę mam dwie grupy: ofensywni (skrzydłowi + atak) oraz "środek" (pomocnicy ze środka pola). Jak u was to wygląda?
Awatar użytkownika
Mietek

Ja w ogóle nie używałem mentoringu, nie chciało mi się.
Awatar użytkownika
trez

Post autor: trez »

Otóż Wisła w Lidze Mistrzów. :cool:
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
Lowrider
Moderator

Post autor: Lowrider »

ConeyIsland pisze: 10 wrz 2024, 13:27 Brzmi logicznie. Spróbuję. dziękuję i pozdrawiam wszystkich topowych menadżerów

A, jeszcze jedno - mentoring. Na tę chwilę mam dwie grupy: ofensywni (skrzydłowi + atak) oraz "środek" (pomocnicy ze środka pola). Jak u was to wygląda?
mentoring to głównie jest po to, żeby osobowość piłkarzy poprawiać
przykładny obywatel/zawodowiec, perfekcjonista, stanowczy to są dobre osobowości, jak masz takich to wrzucasz właśnie dla ofensywnych/defensywnych zawodników i niech się poprawiają

wcześniej przez mentoring można było też nauczyć określonych zagrań, teraz nwm
Awatar użytkownika
fifi

Post autor: fifi »

też się uczą zagrań, tak mi się wydaje
osobowości są rozpisane w internecie
one są określone ukrytymi parametrami
ja mentoring robię przez asystenta tylko rzucę okiem czy tam nie odpierdala jakiejś maniany na hardkorze
no i działa on do 24 roku życia
Awatar użytkownika
checollada

Post autor: checollada »

Trochę mnie przestraszyliście postami o tych zmianach w FM25. Przemyślałem to i macie racje, nie ma chuja żeby ten nowy silnik był dobry i sprawny na premierę. Do tego wpadła ostatnio ta promocja na epicu i się skusiłem. Ale pierwszy raz od kilku lat spróbuję zagrać inną ligą niż Polską :D

Miałem dwa typy: albo wziąć w 3. lidze hiszpańskiej Deportivo la Coruna i wprowadzić ich znowu do LM, ale tak się złożyło, że mój przyjaciel już to zrobił chwile wcześniej i nie chciałem się czuć jakbym zgapiał od niego pomysł, mimo że sam to wymyśliłem. Druga opcja to była 3. Bundesliga i Dynamo Drezno. Plan to wygrać Bundesligę i ściągnąć błyski fleszy na DDRy. Oni chyba nigdy w Bundeslidze nie grali nawet, a szkoda. Fajne miasto, byłem tam kiedyś na weekend. Miałem nawet taką torbę na zakupy z herbem Dynama, bardzo ładna, ale urodziłem się w Polsce i do tego nie wczoraj, więc bałem się trochę z nią łazić do sklepów xd. Mówi się, że to taki mały Berlin, pewnie przez to, że lewactwo się szerzy wszędzie, czyli dla mnie spoko ogólnie. Zobaczymy czy się wkręcę
onizuka

Post autor: onizuka »

Słyszeliście że w fm25 waga nie będzie już dostępną informacją? Czy ma to coś wspólnego z premierowym wydaniem kobiecego futbolu? Odpowiedź brzmi nie wiem, choć się domyślam xd
Awatar użytkownika
Mietek

XD znaki
Awatar użytkownika
trez

Post autor: trez »

Pewnie tak xd ale waga i wzrost i tak nie miały większego przełożenia.
Spoiler
Obrazek
Bezpośredni awans do 1/8 :bowdown: Przegrałem tylko z Chelsea.
Awatar użytkownika
insane

Post autor: insane »

Kalom pisze: 04 wrz 2024, 17:54
An update to Player Profiles

When we begin our gameplay rollout, one of the areas I’m really looking forward to sharing is our work on Women’s Football.

As you know, it’s been a long-term project for us and one of the biggest things we've done in recent times outside of the move to Unity. Throughout the process, we’ve been laser-focused on introducing Women’s Football to FM in the most authentic way possible. We've applied that thinking to everything we've done, as we generally do with all areas of design and development. From a gameplay perspective, being able to move seamlessly between managing men’s and women’s clubs and vice-versa in one world, one ecosystem was the number one priority - but that’s forced us to consider how various game world aspects are currently portrayed.

As such, we can now share a change we’ve made to all FM25 player profiles: a player’s weight will no longer be visible.

Through the creation of our Women's Football database, we discovered that while the weight of male athletes can change a bit month to month, women’s body types are very different from men’s and their weight fluctuates a lot more, often weekly.

This perspective encouraged us to review the wider game, much like we have with all other areas, and we’ve ultimately decided to no longer show weight for any players in FM25. A very basic measurement will still be included under the hood, but it won’t be visible on the front end anymore.
:lol: :lol:
tu jest wyjaśnienie ukrycia wagi :rotfl:
Awatar użytkownika
joey

Post autor: joey »

giełda się rozkręca powolutku, wstępnie wygląda na to, że szykują podział formacji na tę przy piłce i bez niej, co moim zdaniem jednocześnie trochę się gryzie z zeszłorocznym positional play, ale co było potrzebne już od jakiegoś czasu (chociaż dopóki tego nie zaprezentują na konkretnym przykładzie, bo już nie mówię, że oficjalnie, to ciężko w ciemno coś zakładać, ale luźne nawiązanie do antycznych cmów będzie spoko), natomiast średnio kumam ideę wprowadzania tych nowych ról, bo one zwykle od początku podpowiadały, czego się spodziewać, a teraz tylko rozgrywający boczny obrońca przywołuje na myśl jakieś nazwisko (swoją drogą dopiero jak angole wynaleźli Trenta, 10 lat po Lahmie, Maiconie, Kimmichu i innych takich wariatach). kim jest kurwa channel forward
trójkąt bermudzki wola mokotów
Kalom

Post autor: Kalom »

https://store.steampowered.com/app/2217 ... anager_25/

można preorderować na steamie i nawet okienko wyboru klubu musieli spierdolić (pierwszy screen), a w profilu piłkarza już gwiazdki nie wystarczą trzeba było jeszcze cyferki napisać xD

https://www.footballmanager.com/roadmap
jest też jakiś roadmap co będą pokazywać w drodze do premiery

:dunno:
Awatar użytkownika
joey

Post autor: joey »

szkoda dawać jeść ogólnie
najszybciej dowieźli zapowiedzi wyciętych ficzerów, cała reszta opóźniona albo wcale, a na sam koniec preorder parują z defacto brakiem zapowiedzi, early accessu i generalnie wkurwiając ucho
jedyny plus to cena, bo mam wrażenie, że w stosunku do innych współczesnych premier jest całkiem ok, ale to i tak za mało żeby już teraz im dawać zarobić
trójkąt bermudzki wola mokotów
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

Musiał im niesamowicie chujowy ten silnik wyjsc skoro dalej nic nie pokazali z niego
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
the badman
Artysta

Post autor: the badman »

Jeśli jeszcze nawet tą grę zjebią to już mi serduszko pęknie
2do5

Post autor: 2do5 »

Piters pisze: 30 wrz 2024, 23:14 Musiał im niesamowicie chujowy ten silnik wyjsc skoro dalej nic nie pokazali z niego
pewnie nieudaną rewolucję silnika chcą przykryć na szybko jakimiś zjebanymi zmianami interfejsu, no trudno ważne że baby będziemy mogli trenować
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

najlepsze ze czytałem, że oni za te "rewolucje" to zabrali się z 4 lata temu i tak im schodzi
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
ODPOWIEDZ