Rowery
Moderatorzy: Sidd, Cz4rny1337
- checollada
Re: Rowery
Ogólnie nie dam ci żadnego modelu konkretnego, moi niedoszli teściowie w zeszłym roku kupowali sobie też takie rowery właśnie, tylko że w budżecie 10-12k i jest to sprzęt elegancki dla takich ludzi. Jeżdżą sobie do Wisły i robią po 100km po pagórkach i ucieszeni są na maksa. To były jakieś trekkingi od Kellys bodajże.
Coś tam się orientowałem, żeby ich nakierować. Kiedyś kolega mi pisał, że napędy elektryczne w tych rowerach na ogół wszystkie są dobre. Warto podejść do tego praktycznie, czyli jak największa bateria powiedzmy tam chociaż 630Wh, żeby jak najdłużej móc się cieszyć wspomaganiem pedałowania (podobno 400Wh starcza realnie na 60km) oraz moment obrotowy silnika chociaż 70Nm żeby dziarsko pod górkę wciągnął jak będzie potrzeba. Nie wiem czy w rowerach w budżecie 5k są dostępne podobne parametry, musisz se popatrzeć.
Coś tam się orientowałem, żeby ich nakierować. Kiedyś kolega mi pisał, że napędy elektryczne w tych rowerach na ogół wszystkie są dobre. Warto podejść do tego praktycznie, czyli jak największa bateria powiedzmy tam chociaż 630Wh, żeby jak najdłużej móc się cieszyć wspomaganiem pedałowania (podobno 400Wh starcza realnie na 60km) oraz moment obrotowy silnika chociaż 70Nm żeby dziarsko pod górkę wciągnął jak będzie potrzeba. Nie wiem czy w rowerach w budżecie 5k są dostępne podobne parametry, musisz se popatrzeć.
sorry ze dopiero teraz, wrocilem z urlopu. sam akurat jezdze po przeciwnej stronie Warszawy (SE), ale zdarzylo mi sie pare razy wsiasc do pociagu, zeby pojezdzic wokol Kampinosu, bo serio jest fajnie. ponizej blog na ten temat wraz ze sladem GPX, jest z 2018 ale raczej na gorsze sie nie zmienilo.SWN pisze: ↑05 maja 2024, 15:48 Z ciekawości, gdzie byś śmigał startując z Kępy Potockiej na Żoli?Powiedzmy do 3h jazdy, nie potrafię powiedzieć w km.
Nigdy nie wybrałem się na nic ciekawszego niż po prostu śmiganie na północ wzdłuż jednego (Wybrzeże Gdyńskie) lub drugiego boku Lasu Bielańskiego, albo na południe wzdłuż Wisły (wspomniane tłumy i totalna losowość drogowa czy zaraz nie trafi cię jakaś zabłąkana piłka albo deskorolka). Tęskni mi się pod tym względem bardzo za Polską B, gdzie wybierając się w dosłownie losowym kierunku miałem fajną traskę na 2h.
https://hopcycling.pl/najlepsza-petla-szosowa-warszawy/
w poscie jest hardkorowa wersja, ale mozesz sobie sciac tak
https://www.strava.com/routes/3228695462783903150
lub wczesniej DW 579 do Leszna. albo obciac piewrsze 20 km pociagiem z Gdanskiej do Nowego Dworu
-
genocidegeneral
mam kasetę 9 rzędową, w ogóle nie wchodzi mi na dwie największe zębatki, a na najmniejszą schodzi już w pozycji 6, ustawianie manetki na 7-9 skutkuje spadnięciem łańcucha, co z tym zrobić?
Choć śmiganie góralem po lasach i hopkach to nie jest obszar rowerowania w którym się poruszam, a oglądanie filmów o tym tym bardziej nie, to obejrzałem właśnie film "Life Cycles" z 2010 i z czystym sumieniem mogę go polecić. Tak prawdę powiedziawszy, rowery robią tu za tło, gdzieś tam sobie ziomki śmigną, jakiś triczek zrobią, za to przede wszystkim są przepiękne ujęcia w ciekawych okolicznościach przyrody, w różnych porach roku, sporo ujęć w slo-mo - to naprawdę świetnie nakręcony film. Do tego dobra muzyka.
Spoiler
https://www.rmdbike.com/pl/p/Dartmoor-G ... Olive/6675
hej znawcy mój młody wymyślił sobie taki rower ale z racji że za dwa miesiące będzie na niego za duży to kminie czy nie można kupić czegoś podobnego do tego całego skakania po górkach w nieco lepszej cenie?
z góry dziękuję za porady
hej znawcy mój młody wymyślił sobie taki rower ale z racji że za dwa miesiące będzie na niego za duży to kminie czy nie można kupić czegoś podobnego do tego całego skakania po górkach w nieco lepszej cenie?
z góry dziękuję za porady
wypozycz mu rower na dwa miesiace 
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
nie ma w grębocicach wypożyczalni rowerów do skakania po górkach dla nastolatków
-
genocidegeneral
te posezonowe przeceny to warte uwagi są w ogóle czy z 6800 mi rower stanieje do 6600?
Głównie oferty zza granicy, ale to trzeba śledzić pepperka po sezonie.
- zemsta1camzata
zamówiłem sobie rower no i będę potrzebował do niego pedały
na pewno nie chcę spd, czym się sugerować szukając jakichś git? jakieś kurwa są parametry w stylu takie spoko a takie gówno? ile pedały kosztują? do 150zł da się znaleźć coś dobrego?
rodzaj roweru jeśli to ma znaczenie to endurance
na pewno nie chcę spd, czym się sugerować szukając jakichś git? jakieś kurwa są parametry w stylu takie spoko a takie gówno? ile pedały kosztują? do 150zł da się znaleźć coś dobrego?
jaki dresscode? w klubie w dresach
za nogawką ukryta jest maczeta
Na endurance w pozycji kolarskiej sie jezdzi? Czym sie rozni od gravela? Co kupiles?
świadomość swojej ignorancji
- zemsta1camzata
w kolarskiej ale bardziej przyjaznej dla amatorów, geometria jest trochę inna
może pierdolę głupoty, ale z tego co wyczytałem to różni się tym, że komfort jazdy na asfalcie będzie lepszy niż na gravelu (lżejszy, napęd 2x11 a nie 1x11 jak w większości graveli)
a kupiłem corratec cct team 105
może pierdolę głupoty, ale z tego co wyczytałem to różni się tym, że komfort jazdy na asfalcie będzie lepszy niż na gravelu (lżejszy, napęd 2x11 a nie 1x11 jak w większości graveli)
a kupiłem corratec cct team 105
-
genocidegeneral
Co to może być, że łańcuch w dół kasety (tzn. na coraz większe zębatki) wchodzi plynnie, a w drugą stronę albo schodzi z 2-3 sekundami opóźnienia, albo w ogóle nie zeskakuje na mniejszą koronkę tylko po kolejnej zmianie biegu przeskakuje od razu o dwa oczka

I co, jakie wziąłeś finalnie + czemu nie spd?zemsta1camzata pisze: ↑30 sie 2024, 17:06 zamówiłem sobie rower no i będę potrzebował do niego pedały
- zemsta1camzata
wziąłem takie z aliexpress
https://pl.aliexpress.com/item/10050074 ... pt=glo2pol
jeszcze nie testowałem, bo rower dopiero dziś mi wysłali więc może za tydzień w weekend uda mi się przejechać nim
a spd nie brałem, bo się boję wypierdolenia, poza tym obecnie jestem cwelem bez formy co robi 20-50km max, w przyszłym roku może przesiadka na spd jak będzie bardziej sensowne kręcenie
https://pl.aliexpress.com/item/10050074 ... pt=glo2pol
jeszcze nie testowałem, bo rower dopiero dziś mi wysłali więc może za tydzień w weekend uda mi się przejechać nim
a spd nie brałem, bo się boję wypierdolenia, poza tym obecnie jestem cwelem bez formy co robi 20-50km max, w przyszłym roku może przesiadka na spd jak będzie bardziej sensowne kręcenie
-
theLeprechaun
doprawdy pokrętna logika, spd przede wszystkim bierzesz, jak masz ochotę zmienić styl jazdy pod bardziej efektywny, przekładając jak największy % energii w nogach na generowaną moc w rowerze, tj. dzięki spd wysoce prawdopodobnie dojedziesz dalej niż na płaskich pedałach, bo wiecej energii przekażesz na rower. Czyli bez formy o której wspominasz zamiast 20km zrobisz z 24km jeśli będziesz zwracał uwagę na wydajną jazdę. Nie obawiałbym się jazdy w spd z takich powodów, bo sam bardzo rzadko jeżdże więcej niz 50km i spd to w praktyce jedyna sensowna droga na kolarce/graveluzemsta1camzata pisze: ↑20 wrz 2024, 23:23 spd nie brałem, bo się boję wypierdolenia, poza tym obecnie jestem cwelem bez formy co robi 20-50km max, w przyszłym roku może przesiadka na spd jak będzie bardziej sensowne kręcenie
Za rok jak spróbujesz kręcić więcej niż 50km to co najwyżej karnet do fizjo mozesz kupic albo sensowny bikefitting, bo jazda takiego kilometrażu tak jak długodystansowe biegi uwypukli każdy problem/asymetrię w Twojej sylwetce, motoryce ruchu, etc. i będzie bieda, ból, rower w kącie. Robienie krótszych dystansów regularnie, obserwowanie problemów w ciele z takiej aktywności wynikających i kontrowanie tego stretchingiem/treningiem siłowym przyniesie Ci o wiele więcej benefitów niż rozpaczanie nad formą max 50km (co samo w sobie jest sporym zasięgiem)
są jakieś badania nie od producentów spd które mówią, że wpięty robisz 25% więcej kilometrów?
-
theLeprechaun
Na pewno samo spd tyle nie zapewnia, ale zmiana stylu jazdy (pace, cadence) wynikajaca z wpiecia się w spd na pewno daje wymierne korzyści na poziomie 10-20%. Jeśli nie jeżdzisz tylko i wyłącznie rekreacyjnie, ale szukasz tempa to jakikolwiek odcinek zrobiony sprintem w spd, czy podjazd w spd będzie nieporównywalnie wydajniejszy. Sam na podstawie swojej Stravy widzę, że 25km trasa którą regularnie robiłem w okolicy podkrakowskiego Tyńca po zmianie kolarki i założeniu spd to około 50 minut, starszym rowerem była to średnio 1h z kilkoma minutami. Efekt osiągnięty przede wszystkim zmianą stylu jazdy możliwą tylko na lżejszej kolarce w spd, na starym rowerze jazda takim tempem oznaczałaby wyplucie jednego z płuc
A co do badań nie ma ich dużo, ale tu na pewno ciekawy freak ze zdecydowanie za małym sample size próbował to badać:
https://digitalscholarship.unlv.edu/cgi ... sertations
Pytanie z jakiego roweru na jaki się przesiadłeś bo to może wcale nie kwestia pedałów SPD.
Ja sam byłem wielkim przeciwnikiem SPD (a po co, a na co to komu) dopóki nie przesiadłem się na szosówke (teraz walę konia do krzywych mocy) i myślę że na następny sezon do gravela też sobie wstawię SPDki - ale tylko dlatego że spodobał mi się feeling jazdy w nich. Na tym samym gravelu z platformami dałem radę lajtowo przejechać 100km ze średnią 20km/h (może gdybym miał SPD to pozostałe 20km utrzymałbym średnią a nie że do 15km/h spadła).
Trasami na szosie jeżdżę innymi niż na gravelu więc ciężko mi porównać czasy i średnie, jedynie mogę porównać jeden ciężki podjazd - ale to też bezsensu bo gravel stalowe bydle na oponach 650x47mm a szosa karbonowa strzała 700x28mm, w dodatku dwa totalnie odmienne napędy (1x9 Microshift vs 2x12 105) + po chyba 8-10 letniej przerwie od pedałowania wiadomo że teraz z każdą jazdą będę miał coraz lepsze czasy.
Ja sam byłem wielkim przeciwnikiem SPD (a po co, a na co to komu) dopóki nie przesiadłem się na szosówke (teraz walę konia do krzywych mocy) i myślę że na następny sezon do gravela też sobie wstawię SPDki - ale tylko dlatego że spodobał mi się feeling jazdy w nich. Na tym samym gravelu z platformami dałem radę lajtowo przejechać 100km ze średnią 20km/h (może gdybym miał SPD to pozostałe 20km utrzymałbym średnią a nie że do 15km/h spadła).
Trasami na szosie jeżdżę innymi niż na gravelu więc ciężko mi porównać czasy i średnie, jedynie mogę porównać jeden ciężki podjazd - ale to też bezsensu bo gravel stalowe bydle na oponach 650x47mm a szosa karbonowa strzała 700x28mm, w dodatku dwa totalnie odmienne napędy (1x9 Microshift vs 2x12 105) + po chyba 8-10 letniej przerwie od pedałowania wiadomo że teraz z każdą jazdą będę miał coraz lepsze czasy.
-
theLeprechaun
Ależ ja się tutaj z Tobą zdecydowanie zgadzam. SPD samo w sobie to pewnie pomijalny dodatek do prędkości był, ale sam fakt wpięcia się takowymi do kolarki i zapalnik do poczytania o tym jak efektywnie z nowego setupu SPD + karbonowa kolarka korzystać dały kosmicznie dobre rezultaty. Czy takową wiedzę mógłbym przenieść na poprzedni rower? Pewnie tak, ale urwałbym pojedyncze minuty na czasie, bo sprzęt jednak nie z tej samej półki cenowej
A przesiadałem się z aluminiowego szosowego unibike (z 10.5-11 kg pewnie, 2x9 shimano) na karbonowego rose xlite (z 7.5-8 kg, 2x12 sram), więc sama różnica w masie i osprzęcie to trochę kosmos. Na rose główny problem to pozycja, po 2h pedałowania może ostro rozwalić kręgosłup i kark jak nie masz przyzwaczajonego ciała, ale nogi to pewnie z 4h bez problemu by dały radę. Na poprzednim rowerze po 2 godzinach karetkę bym wołał