[serial] Cały ten rap (dokument Netflix, 2024)

Kategoria poświęcona sztuce małych i dużych ekranów.

Moderatorzy: gogi, con shonery

Awatar użytkownika
potter

Re: [serial] Cały ten rap (dokument Netflix, 2024)

Post autor: potter »

Tede jest już w 47 sek pierwszego odcinka jakby co
Prognozy na Mundial - 01.06.2026 r.
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

kapper1 pisze: 31 lip 2024, 15:43 Czyli jest też tam Izabelka, która od 2 lat sobie coś tam robi (i to z gorszym skutkiem), a nie ma Bonsona, który od 2008?2009? jest na scenie? ok
a potem sie dziwic ze chłop wkurwiony cały czas
potter pisze: 31 lip 2024, 19:12 Tede jest już w 47 sek pierwszego odcinka jakby co
pytanie czy Peja szybciej czy później
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Później.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Oglądam pierwszy odcinek i boli ten warszafkocentryzm :what:

Dodano po 13 minutach 28 sekundach:
Ten pierwszy odcinek ma taką dziwną konstrukcję, że jakiś małolat, co nie jest wczuty w stary rap nic nie wyciągnie z tego, to jest bardziej taki zbiór ciekawostek rzucanych przez raperów, a nie historia polskiego rapu. Chronologia też leży, najpierw mamy WWA, Volta i Bognę, potem nagle z jakiegoś powodu Oki opowiada o jakimś kawałku z lat 2000, coś tam Kaliber i PFK i po tym nagle jesteś w 1995 i leci Scyzoryk.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Obejrzałem 2 odcinki, nie wiem dlaczego ale towarzyszy mi teraz przeświadczenie, że jeśli dobrze zapłacisz dzisiejszym MC to zarapują, że wycinka lasów jest dobra, a betonoza jeszcze lepsza.

EDIT:
Dobra, dopiszę kilka słów, żeby nie być ignorantem :) Dokument ogólnie jest fajny, wkurwiają mnie jedynie graficzne wstawki np. Bilon mówi "potrzebowaliśmy azylu" i plansza ze słowem azyl na czarnym tle (jeśli ma to poszerzać zasób słownictwa wśród głąbów to koniec końców dobrze). Dużo tu prawdy, fajnie przedstawiony wpływ zmian politycznych na muzykę. Brakuje mi od ulicznych pionierów wyjaśnienia wagi tego mitycznego PRZEKAZU co przez kilkanaście lat był uważany za wyznacznik w tekstach. Dobrze, że się przyznają do własnej ignorancji i jednocześnie boli, że dosyć szybko się sprzedali (może ja to tak odebrałem). Zobaczymy co dalej, może się jakieś rzeczy powyjaśniają.
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

nie mogli tego tematycznie na odcinki rozbić jak w hip hop evolution? południe, warszawa, poznań etc
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
🥤 DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN 🚘 -> https://www.youtube.com/watch?v=C2KMna2KQK0
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Właśnie na takie coś liczyłem, tu można odnieść wrażenie, że w Poznaniu był tylko Rysiu, dwa zespoły na Śląsku, ze 3 w Warszawie i to cały ten rap był.

Dodano po 3 minutach 13 sekundach:
Może i nie poświcili kilku odcinków na temat historii polskiego rapu, ale za to mamy cały odcinek o nazwie KOBIETY.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Może i nie poświęcili kilku odcinków na temat historii polskiego rapu, ale za to dostaliśmy informację, że Sokół zanim usłyszał na dyskotece piosenkę Scyzoryk to najpierw komuś sprzedał LSD.
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

tak bylo, i dzieki temu wiemy, ze sokol jednak wcale nie byl jakims bananowcem tylko prawdziwy z niego lobuz
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Deyker

Post autor: Deyker »

Jest Eldo?
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

Nie wiem czy jeszcze nie ma traumy po blokersach
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

albo po mówią bloki 2
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
🥤 DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN 🚘 -> https://www.youtube.com/watch?v=C2KMna2KQK0
zbiegiokolicznosci

Post autor: zbiegiokolicznosci »

Najlepszy moment jest w pierwszym odcinku, o początkach sceny. Wątek o zmianach ustrojowych, Trials X, Kolor Szok, pierwszych imprezach Volta... Ciężko tym, zachęcić dzieciaków, żeby obejrzały dokument do końca. Więc wlatuję wypowiedź Okiego, o jego ulubionym 'oldschoolowym numerze', nagranym dekadę później: DJ 600V - Bujaka (feat. Analogia)
Mider

Post autor: Mider »

marmolad_k2 pisze: 01 sie 2024, 11:05
Dodano po 3 minutach 13 sekundach:
Może i nie poświcili kilku odcinków na temat historii polskiego rapu, ale za to mamy cały odcinek o nazwie KOBIETY.
i jest fagata normalnie?
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Nie wiem, nie dotrwałem tak daleko, ale ponoć są tam też Modelki, niezwykle ważne w kształtowaniu polskiego hip-hopu.

Dodano po 1 minucie 9 sekundach:
Swoją drogą dziś na zakupach widziałem jak jakaś babka ~25 lat słuchała w aucie Fagatę na fulla, myślałem że tylko dzieciaki i Saturn słuchają tego nieironicznie :what: :what:
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Wnioski po 2 pierwszych odcinkach:
- morda lektora aka cwela z YT RapRiver wkurwia niemiłosiernie, nie mogli ogarnąć kogoś z sensowną wiedzą do tej roli?
- chronologia pokręcona fest
Spoiler
W drugim odcinku mówią, że przez przesyt hiphopolo rap zszedł do podziemia, a zaraz potem, że polscy raperzy zaczęli nagrywać kawałki o kasie
- mało nowych archiwalnych materiałów, a jak są to zbyt krótko pokazane
- ładną oprawę wizualną ma ten dokument
- połowa wypowiedzi raperów niepotrzebna, często kilka osób pierdoli to samo, albo jakieś totalnie nieważne wypowiedzi
- oczywiście nikogo co robił hiphopolo nie zaprosili, aby mógł się wypowiedzieć jak był odbierany w tamtych latach przez prawilnych raperów. Cieszy, że chociaż Mezo oddali należny mu szacunek
- mam nadzieję, że wspomną też o negatywnych akcjach tej całej bandy hipokrytów co się tam wypowiada, bo każdy ma coś za uszami praktycznie, a póki co wszyscy z nich to takie "dobre wujki"
- młodzi raperzy nie mają nic do powiedzenia ciekawego, liczę się to zmieni, bo zaczyna się content o czasach gdy mogli zaczynać słuchać rapu
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
Miechu

Post autor: Miechu »

Nie ma żadnej Fagaty. Modelki są. Jest też powiedziane jak powstał pomysł stworzenia tej grupy. Z kobiecego wątku to są Ryfa, Wdowa, Rosalie, Rena (w ogóle mimo aparycji wydaje się na prawdę spoko babką), Przybyszowa, Leosia, Bambi, jakaś typiara której nie znam i być może ktoś jeszcze kto mi umknął.

Sam dokument bardzo spoko. Fajnie było się cofnąć do starych kawałków i materiałów. Fragment z rowerem Błażeja klasyk :lol: Statement Ryfy o reparacjach dla mezo spoko. Fajny odcinek o producentach chociaż znowu szkoda że są na samym końcu. Brakowało mi wątku o beefach. Niby jest coś o mezo vs mes ale trochę tego za mało. Ogólnie bardzo fajnie zrealizowany materiał.
Przyjechała babka rowerem, odleciała helikopterem
moody

Post autor: moody »

Te ciagle najazdy kamery na wczutego raprivera mnie wkurwiaja, oki rozjebany jak kurwa na kanapie niewiele lepszy
Awatar użytkownika
Korben Dallas

Post autor: Korben Dallas »

prawda, dwa najgorsze elementy tego dokumentu, ale ogląda się to całkiem nieźle

myślałem że będzie to bardziej niespójne i rozjebane sądząc po wcześniejszych wpisach, ale jest ok

szkoda ze te beefy tak olali
Anybody else want to negotiate?
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Gdyby dwa pierwsze odcinki były tak szczegółowe jak omówienie karier Leosi, Bambi i Modelek w 3 odcinku, to byłby to całkiem przyzwoity dokument.
ODPOWIEDZ