The Elder Scrolls (seria)

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

Awatar użytkownika
niuhniuh

Re: The Elder Scrolls (seria)

Post autor: niuhniuh »

No UE5 to stwierdzam jednak błąd był. Dziwne jakieś artefakty, poświata wokół NPCów, świecące kłaki i futra. Włosy NPCów są w ogóle "odklejone" od głowy, ruszają się z opóźnieniem względem głów, nie wiem jak to opisać :lol: Gra działa tragicznie na RX6650xt + Ryzen 5 7600x i 32gb RAM, więc teoretycznie na średnich powinno hulać. W praktyce wygląda to tak, że w otwartym świecie nawet na low jest klatkowanie i stuttering (przy czym na low gra wygląda gorzej niż Roblox).

Walka zupełnie bez jakielkowiek wagi, nawalanie myszkiem jak w OG Oblivionie. W 2025 to już nie satysfakcjonuje.

Mordy postaci są okropne. Ja wiem, OG Oblivion z tego niejako słynął, ale niektóre mordy są - uwaga - gorsze w tym remaku niż w 2006. Serio, skóra wygląda jak zrobiona z papieru ściernego, a mimika jest chyba podkręcona na 200%.

AI przeciwników nie istnieje praktycznie. Możesz zabić typa na oczach innego i nie będzie reakcji.

Paleta kolorów jest faktycznie gorsza niż w oryginale.

Bug na bugu.

Gdzieś tam pod tymi problemami tecznicznymi UE5 leży stary dobry Oblivion, ale myślę, że naprawa tego wszystkiego zajmie kilka dobrych miesięcy.

Dzięki Bogu za Gamepass :lol:
Awatar użytkownika
genocidegeneral

Post autor: genocidegeneral »

:lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
Groszek

Post autor: Groszek »

Czekaj to jest remaster bo chujowo wygląda, a wiem że w oryginale to było :lol:

I w sumie doczytałem i oni ue5 tylko do grafiki użyli reszta dalej na tym creation engine czy jak to się zwało więc dlatego dalej takie animacje jak drewno, ale tu zależy co rabini wola og mechanike i lepsza grafa albo kompletny remake
Wszystko jest kawałem oraz żartem
Wszystko już widziałem, co potrzebneXD
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Cz4rny1337 pisze: 23 kwie 2025, 10:46 nie wiem, może do morrowinda siądę z jakimiś modami xD
Morrowind to moje TOP3 gierek w których mam spędzone najwięcej czasu i

- jeśli nie masz automatycznego wstrętu do rpgowania, fantasy, elfów i tego typu rzeczy
- nie jesteś zoomerem który dostanie palpitacji nie mając do dyspozycji szybkiej podróży i znaczników gdzie iść i kogo znaleźć
- attention span nie każe ci skipować dialogów dłuższych niż 3 linijki

(bo łapiąc się na którekolwiek z tych wyżej IMO można dać se od razu spokój)

To patrząc na ten tytuł z perspektywy 2025 polecam zestaw OpenMW, jakieś fajne szejderki, Linoras leveling mod zamieniający ten chłostający gracza oryginalny system levelowania w taki znośny casualowy i Run faster żeby każdej nowej przygody nie zaczynać od wyprawy po te jebane buty do Caldery (pdk), no chyba że jesteś masochistą i dreptanie kroków jak lygrys będzie ci sprawiało przyjemność, to można pominąć. Wiele osób jako największą bolączkę Morrowinda wymienia skrajnie rpgowy, losowy system walki w którym przez pierwsze x poziomów możesz fizycznie nie trafiać w stojącego wprost przed tobą napierdalającego cię szczura, bo masz zbyt mało kondycji i szczęścia (xD), więc mody zamieniające to do bardziej znośnej formy też są popularne, ale mi osobiście nigdy jakoś to nie przeszkadzało.

Poza tym koń sam się wali jeśli masz w sobie chociaż ciutkę rpgowego nerda który docenia smaczki w dialogach, questach, daje jebanie o lore i nie ma wspomnianego przeoranego attention spanu, który w tej grze bywa testowany do granic możliwości. Pod względem grafiki i mechanik zestarzało się to już okrutnie (20+ lat, duh) ale jako świat i historia jest gierką na tygodnie zabawy przy herbatce.

Swoją drogą ostatnio główna yt wypluła mi serię typa, który jest młodszy od Morrowinda, widzowie sforsowali żeby spróbował i robi fajną felietono-recenzje po przejściu każdej z części (w sensie podstawka i dodatki) - klik
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

SWN pisze: 24 kwie 2025, 20:00 - attention span nie każe ci skipować dialogów dłuższych niż 3 linijki

(bo łapiąc się na którekolwiek z tych wyżej IMO można dać se od razu spokój)
ale one są takie ciekawe czy zamulanie pały i mozna było to powiedziec w jednym zdaniu? bo imo to duża różnica, rozciąganie jakby pisali rozprawke mnie odrzuca strasznie
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

No właśnie dlatego napisałem o tym czynniku bycia chociaż trochę nerdzikiem humanistą lubiącym takie klimaty, bo typowych casuali na pewno odrzuca to w chuj, szczególnie od strony nawigowania wykonując questy, gdzie w ich dużej części twoimi jedynymi wskazówkami będą informacje, że trzeba znaleźć KOGOŚ kto będzie wiedział więcej, znajdziesz go GDZIEŚ NA ZACHÓD i to tyle, pozdro xD

Ja zawsze doceniałem w grach jeśli questy były bogato ubrane w warstwę jakiejś historyjki, jakiegoś ludzkiego dramatu, jakiegoś moralnego wyboru między hujowym a hujowszym, a Morrowind to ma i mógłbym wymieniać mnóstwo takich smaczków z Chutliwą Argoniańską Pokojówką czy follow-upami do Orwella na czele, ilość NPCtów, którzy są jacyś, no kuurwa, jak przechodziłem tę grę pierwszy raz za dzieciaka i w ostatnim akcie dostajesz książki, dosłownie książki przedstawiające retrospekcje wydarzeń i zniknięcie dwemerów to wciągnęło mnie to bardziej niż lektury do szkoły, chociaż zdaje sobie sprawę że większość będzie pukać się w głowę jak można czytać książki w jebanej grze.
Spoiler
Obrazek
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
genocidegeneral

no przecież te współczesne gry pod tym względem to jest przeciwieństwo przygody, "żeby zabić demona potrzebujesz magicznego sztyletu zaginionego przed laty.... jest on dokładnie tu" XD kurwa debilu, chcesz latać za gpsem to idź jeździć na bolcie, może ci jakaś sandra wracająca z panieńskiego pitolka poliże przy okazji
Obrazek
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

nie no ja się zgadzam że taka forma jest lepsza i ciekawsza, mnie odrzuca jak mi ktoś opisuje w 100 zdaniach typu że jadł dzisiaj chleb, a jest od groma takich gier gdzie długie dialogi nic nie wnoszą kompletnie, ale scenarzyści mieli płacone chyba od linijki czy coś

ale wiem że też sporo osób lubi takie coś bo po prostu lubią postacie i mogą one gadać cokolwiek i ilekolwiek
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Kalom

Post autor: Kalom »

przykład takiej gry pillars of eternity np. ilość bezużytecznego pierdolenia na minutę gry przerażająca
Awatar użytkownika
niuhniuh

Mimo problemów technicznych rimejka, zajebiście miło jest wrócić do Obliviona :oops:
Awatar użytkownika
insane

Post autor: insane »

pogralem 3h na series x i na razie najbardziej przeszkadza mi ta jesienna paleta barw i doczytywanie swiata po wejsciu do lokacji (zwlaszcza widoczne jak sie czeka kilka h i zmienia sie pora dnia :lol:), poza tym gra sie spoko i na bugi nie trafilem.

chetnie zobaczylbym taki remake morrowinda na ue5
Awatar użytkownika
Groszek

od razu lepiej
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

insane pisze: 26 kwie 2025, 11:07 doczytywanie swiata po wejsciu do lokacji
W 2025 nadal każda chata się ładuje?
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
niuhniuh

marmolad_k2 pisze: 26 kwie 2025, 12:30 każda chata
Chata, czasami nawet i jeden pusty pokój jest za ekranem ładowania :lol:
Awatar użytkownika
chilipvlmer

Post autor: chilipvlmer »

imo jest to jeden z najlepiej zrobionych remasterow nadal

zachowali caly silnik fizyczny, zachowania i nawet legendarne bugi jednoczesnie aktualizujac dzwiek i grafike

wlasnie mi sie z fitgirl odpakowuje bo jednak cebulak jestem i nie pojebalo mnie na tyle zeby zaplacic 250zl za remaster (swoja droga absurdalne ze mamy najwyzsze ceny na swiecie xD)

jedyne co przyznam to faktycznie optymalizacyjnie mogli sie troche bardziej postarac no i ta paleta kolorow do wyjebania bo wyglada jak szczoch, ale na szczescie od tego sa mody
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

chilipvlmer pisze: 26 kwie 2025, 15:40 (swoja droga absurdalne ze mamy najwyzsze ceny na swiecie xD)
dobrze nam sie żyje w tej polsce… na steamdb nie wchodzę od jakiegoś czasu bo się płakać chce
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
Groszek

mody poprawiające optymalizację też już są jbc
Awatar użytkownika
Parlae

Post autor: Parlae »

Dunkey jak zwykle w formie :lol: :lol:
https://www.last.fm/user/Parlae

Don't get mad at me
should've get mad at your dentist
Awatar użytkownika
genocidegeneral

Ogólnie to przed patchem w jednej lokacji gra mi się zawiesiła / wykrzaczyła do systemu, ale poza tym działa bez problemu. Ale jest kilka pierdół, które popsuli względem oryginału, chociażby brak subkategorii w ekwipunku czy fikołki potrzebne do wywoływania szczegółowej mapy danej lokacji.
Obrazek
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

A ja tam se gram w Morrowinda :joint:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
ODPOWIEDZ