jimson / Me?How? - Między słowami (2006)
jimson / Me?How? - Między słowami (2006)
1. Pierwszy raz
2. Zabierz się (feat. Lilu)
3. Winny ćpun (feat. Magdalena Dzięgiel)
4. Nie ma Boga
5. Próżniak
6. Gdzie jesteście?
7. Obudź mnie (feat. Magdalena Dzięgiel)
8. Pustka (feat. Cbk)
9. Zapętlony
10. Przystanek (feat. Arefski)
11. Ostatni raz
Pierwszy album Jimsona wydany tylko cyfrowo w 2006 roku.
2. Zabierz się (feat. Lilu)
3. Winny ćpun (feat. Magdalena Dzięgiel)
4. Nie ma Boga
5. Próżniak
6. Gdzie jesteście?
7. Obudź mnie (feat. Magdalena Dzięgiel)
8. Pustka (feat. Cbk)
9. Zapętlony
10. Przystanek (feat. Arefski)
11. Ostatni raz
Pierwszy album Jimsona wydany tylko cyfrowo w 2006 roku.
Re: jimson / Me?How? - Między słowami (2006)
Nie ma chyba miesiaca zebym nie wracal do tej pozycji. Zgrany chyba na wszystkich playlistach, wszystkich nosnikach, kartach sd. Piekny klimat stworzony przez duet raper-producent.
Piękny album, sporo osób w innym temacie pisało, że się nie jarało Jimsonem. Polecam więc wrócić właśnie do tego materiału.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
- KillerCroc
Ja tak pisałem i jutro przesłucham 
Gdybym urodził się gdzieś indziej miałbym szansę...
Piękne rzeczy tu są, Zabierz się z Lilu 
- sugarhill_notausgang
Kiedyś była jakaś forumowa inicjatywa, żeby ogarnąć fizyka w porozumieniu z Jimsem, szkoda, że nie wyszło, przygarnąłbym. Jeden z najlepszych nielegali jakie widział ten kraj. Wracam regularnie.
Dziś słuchałem, moja ulubiona produkcja od jimsona. Fajny hmm mistyczny klimacik no i jest charyzma jakiej nie uswiadczono potem w pl rap..
Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka
-
pandemiusz
Klasyk, w tamtych czasach byłem ultra fanem jimsona.
wkurwia mnie że na tej płycie znajdują się kawałki z różnych okresów czasu i czasem słychać jak odbiegają od siebie pod względem jakości, tekstów itd.
Zabierz się <3
EDIT: pojebało mi się, tylko cbk brzmi chujowo i archaicznie w porównaniu do jimsona
piękna płyta, chujowa okładka
dlaczego to nie zostało wydane po latach jak GWPI
Zabierz się <3
EDIT: pojebało mi się, tylko cbk brzmi chujowo i archaicznie w porównaniu do jimsona
piękna płyta, chujowa okładka
dlaczego to nie zostało wydane po latach jak GWPI
- GNARLYBEATS
Wie ktoś jak to zostało oryginalnie wydane? Jims na jakiegoś bloga wrzucił?
Ja tego albumu mogę słuchać na okrągło. Mistrzostwo.
F1 to królowa. Zawsze była.
Szukałem tego tematu, cieszę się ze na przestrzeni lat zdążył powstać.
Moje wątpliwości co do jego istnienia nie były jednak bezpodstawne - to najbardziej niedoceniona płyta Jimsona, mam wrażenie że często pomijana i bagatelizowana przy omawianiu jego twórczości. Tymczasem, pod płaszczykiem "garażowego" wydania wrzuconego sieć kryje się płyta idealnie oddająca 100% poetyckości w rapie. Do tego świetna robota Me?How?'a nadająca mocno odczuwalnej spólności pomimo wydawniczych i brzmieniowych niedociągnieć - dwa jego instrumentale dopelniają jesienny klimat płyty.. Jimson wersami z kolei potrafi wpadać w mocno melancholijny - depresyjny nurt: od heroinowo wręcz rozpłyniętego "Winnego Ćpuna", po głębsze tematycznie "Nie ma Boga" czy też wieńczący płytę storytelling "Ostatni Raz". Oczywiście technicznie jest tu na najwyższym poziomie, do czego Jims nie przeszkadzają. Z gości to oczywiście wybijają się wokale Magdy Dzięgiel a ich raperska częśc po prostu nie przeszkadza zanadto - a wręcz ciezko mi wyobrazić sobie "Pustkę" bez wejścia Cbk i jego zwrotki budującej klimat przed wejsciem Jimsa.
Osobiście to "Między Słowami" zdecydowanie jest u mnie w TOP10 Polskiego Rapu i na równi (jak nawet z sentymentu i nie troszkę wyżej
) z GWPI.
Moje wątpliwości co do jego istnienia nie były jednak bezpodstawne - to najbardziej niedoceniona płyta Jimsona, mam wrażenie że często pomijana i bagatelizowana przy omawianiu jego twórczości. Tymczasem, pod płaszczykiem "garażowego" wydania wrzuconego sieć kryje się płyta idealnie oddająca 100% poetyckości w rapie. Do tego świetna robota Me?How?'a nadająca mocno odczuwalnej spólności pomimo wydawniczych i brzmieniowych niedociągnieć - dwa jego instrumentale dopelniają jesienny klimat płyty.. Jimson wersami z kolei potrafi wpadać w mocno melancholijny - depresyjny nurt: od heroinowo wręcz rozpłyniętego "Winnego Ćpuna", po głębsze tematycznie "Nie ma Boga" czy też wieńczący płytę storytelling "Ostatni Raz". Oczywiście technicznie jest tu na najwyższym poziomie, do czego Jims nie przeszkadzają. Z gości to oczywiście wybijają się wokale Magdy Dzięgiel a ich raperska częśc po prostu nie przeszkadza zanadto - a wręcz ciezko mi wyobrazić sobie "Pustkę" bez wejścia Cbk i jego zwrotki budującej klimat przed wejsciem Jimsa.
Osobiście to "Między Słowami" zdecydowanie jest u mnie w TOP10 Polskiego Rapu i na równi (jak nawet z sentymentu i nie troszkę wyżej
https://soundcloud.com/redsunrisingpl TO NIE JEST HIPHOP
Fajnie, że przypomniałeś o tej płycie. Nie wpadłbym na to, żeby jej posłuchać, a tak się składa, że z chęcią to zrobię.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
Odnosze wrażenie że jakby ta płyta dostała dobry miks master i nie była wrzucona na odpierdol w atmosferze konfliktu a z jakąś tam konkretną promocją to na luzie byłaby cenionym klasykiem
- rany1odbytu
@up Pełna zgoda. W sumie ponoć Jims i MeHow już pogodzeni, to mogliby ogarnąć jakiegoś fizyka z nieco podrasowanym brzmieniem, kupowałbym mocno
W dobie obecnych procesorów dźwieku oraz AI to myslę że na spokojnie by się dało to ładnie odratowac i wydać.rany1odbytu pisze: ↑05 paź 2025, 18:23 @up Pełna zgoda. W sumie ponoć Jims i MeHow już pogodzeni, to mogliby ogarnąć jakiegoś fizyka z nieco podrasowanym brzmieniem, kupowałbym mocno
Pogodzeni to zresztą byli już 2011 chyba bo przecież "Ucieczka z wesołego Miasteczka EP"
- rany1odbytu
@Rapture Jakby mieli jakieś ścieżki bitów, wokalu to w ogóle byłoby cudo, mogliby z tym uderzyć np do Aesa i Grędzia. Ale trochę niestety olewatorsko sie u nas traktuje przechowywanie takich rzeczy więc wątpie. Chociaz widze ze jakieś instrumentale z tej płytki są u MeHowa dostępne
Pomijając jeden z elementów hiphopu jakim są spalone dyski to jednak puścili to w 2006, tak więc ta kwestię można wybaczyćrany1odbytu pisze: ↑05 paź 2025, 20:51 @Rapture Jakby mieli jakieś ścieżki bitów, wokalu to w ogóle byłoby cudo, mogliby z tym uderzyć np do Aesa i Grędzia. Ale trochę niestety olewatorsko sie u nas traktuje przechowywanie takich rzeczy więc wątpie. Chociaz widze ze jakieś instrumentale z tej płytki są u MeHowa dostępne
Skoro są instrumentale jakos dostepne to Jims mogłby ponownie nagrac niczym Peja "Na Legalu" xD
- marmolad_k2
Dajesz 2rzyn, zrób winyle