1.Young Black Male
2.Trapped
3.Soulja's Story
4.I Don't Give A Fuck
5.Violent
6.Words Of Wisdom
7.Something Wicked
8.Crooked Ass Nigga
9.If My Homie Calls
10.Brenda's Got A Baby
11.Tha' Lunatic
12.Rebel Of The Underground
13.Part Time Mutha
Spoiler
Solowy debiut Paca. Już wtedy okazywał wielki potencjał, szczególnie w storytellingach jak "Violent" czy "Brenda's Got A Baby". Produkcyjnie płyta trochę odstaje jak na rok 1991, brzmi trochę bardziej jak z lat 80tych. Nie jest to poziom jego najlepszych płyt, ale zdecydowanie warto znać.
Też lubię ten album, ale progres jaki 2pac zrobił na następnych płytach jest bardzo zauważalny. Mimo to wolę "2Pacylypse Now" niż "Strictly for..." nie wspominając już nawet o twórczości w Digital Underground.
Stawiam ten album za All Eyez On Me i Makavelim. Nie od razu mi się spodobało to surowe brzmiemie ale przez powroty do Brenda's Got A Baby, wracałem również do całego materiału i z czasem siadło.
Wspomniany track to mój faworyt ale na uznanie zasługują też Young Black Male, Trapped, Soulja Story, Violent, If My Homie Calls, Part Time Mutha.
Jest to bodajże jedyny album, który sprawdziłem w całości z tłumaczeniem na polski. Jakoś wyjątkowo mnie zaintrygowało co 2Pac ma tam do powiedzenia. Pamiętam, że nie byłem zawiedzony.
Szkoda, że Strictly for... nie może mi się w ogóle wkręcić poza I Get Around.
Tak patrząc po ocenach i recenzjach, to trochę niedoceniany album - chociaż rzeczywiście trudno go stawiać przy Me Against the World i All Eyez On Me. Produkcyjnie słabiej, Pac też jest mocno rozstrzelony, jeszcze nie tak precyzyjny w wyrażaniu myśli jak później, ale i tutaj da się już doświadczyć jego magnetyzmu, charyzmy czy właśnie dobrze napisanych, zaangażowanych tekstów i tutaj kilka kawałków zdecydowanie się wybija.
tak żeby coś puścić z tego albumu to na pewno "i dont give a fuck" (uwielbiam zwrotke pee-wee), ale cala reszta brzmieniowo dzisiaj w chuj outdated, tak samo jak zreszta stricly 4 my niggaz.
dopiero na thug life (a to jest mocny w chuj album) i dalej zaczyna się coś kręcić w dobra strone w dyskografii 2paca