Spoiler
p.s. DC, bo tylko ich komiksy kupuje.
Moderatorzy: gogi, con shonery
[size=10 pisze:jebanaplujdupa[/size] post_id=564758 time=1632312420 user_id=236]
mocno przeceniony post ruperta
Kolejny porządek w DC po New 52 z tego co pamiętam.daveyo pisze: ↑10 cze 2020, 19:22 Ostatnio sobie postanowiłem, że rozpocznę swoją przygodę z komiksami (wcześniej miałem mały epizod, ale nic się nie zachowało). Co miesiąc będę kupował jeden egzemplarz. Dzisiaj byłem w empiku i przejrzałem sobie co tam jest i akurat były na promocji. Wziąłem Nightwing Tom 1 Lepszy niż Batman. Spoko wybór?
A i ktoś może mi dokładnie opisać cóż to jest za cykl DC Odrodzenie i czy w ogóle warto to kupować czy lepiej jakieś starsze wydania etc.
Chujowo wybrałeś, ale że jesteś świeży i nie wiesz co dobre to może spasować.
Uniwersum DC po evencie Flashpoint miało w 2011 roku restart. Nowe serie które wychodziły były oznaczone jako The New 52 i pisano postacie od nowa, choć część historii ze starego universum została niezmieniona (nie ruszono Green Lanterna i dużo rzeczy u Batmana zostało również niezmienionych), ale cześć pozmieniano i zrobił się lekki chaos co jest w nowym kanonie, a co nie. Dodatkowo z racji restartu cześć postaci dostała nowe osobowości (np. Superman z TN52 był bucowatym singlem). DC w 2016 roku wprowadziło Rebirth jako restart linii TN52 i w dużym uproszczeniu zrobiono fuzję starego universum z nowym, a dokładnie to nowemu uniwersum nadano trochę ten stary vibe i zrobiono reset niektórych wątków tak żeby były jak w poprzednim uniwersum. Np. wrócili Superman i Lois ze starego universum, ale już z synem, a nowy Superman umarł i jego energia połączyła się z energią starego eSa (dla zainteresowanych było to w Ostatnie dni Supermana z TN52, Lois i Clark, Action Comics z Odrodzenia tomy 1-3 i Superman: Reborn).
Jak kupię "Potwór z Bagien (Scott Snyder, DC Deluxe)" to pobije mój rekord wydania najwięcej kasy na komiks, bo ma ponad 150zł kosztować.Pojawiły się zapowiedzi wydawnictwa Egmont na pozostałą część obecnego roku i oczywiście nie mogło zabraknąć wśród nich masy komiksów z wydawnictwa DC. Tych w drugiej połowie roku ma być łącznie 38 i pełną listę możecie zobaczyć w dalszej części posta.
LIPIEC:
- Batman: Detective Comics tom 1: Mitologia
- The Flash tom 10: Wyprawa po moc
- Superman tom 2: Saga jedności. Ród El
- Promethea księga trzecia
SIERPIEŃ:
- Batman tom 11: Upadek
- Batman: Detective Comics #1000
- Globalne Pasmo (Global Frequency, Warren Ellis, Vertigo)
- Harley Quinn tom 5: Głosuj na Harley (ostatni tom cyklu)
WRZESIEŃ:
- Batman: Black & White część 1 i część 2 (wydania utrzymane w stylu zeszłorocznego Noir)
- Batman: Ostatni Rycerz na Ziemi (DC Black Label)
- DMZ tom 3
- Hellblazer: Garth Ennis tom 3
- Hitman tom 2
- Lewiatan
- Liga Sprawiedliwości tom 4: Szósty wymiar
- Uniwersum DC według Mike'a Mignoli (DC Deluxe)
PAŹDZIERNIK:
- Animal Man tom 1 (Grant Morrison, Vertigo)
- Batman: Detective Comics tom 2: Rycerz z Arkham
- Czarny Młot/Liga Sprawiedliwości: Młot sprawiedliwości
- Green Lantern tom 2: Dzień spadających gwiazd
- Omega Men (DC Deluxe)
- Superman: Action Comics tom 3: Polowanie na Lewiatana
- Śpioch tom 2
- Zegar Zagłady (Doomsday Clock)
LISTOPAD:
- 100 Naboi: Brat Lono
- Batman tom 12: Miasto Bane'a
- Batman, który się śmieje tom 2: Zarażeni
- DCeased
- Joker: Zabójczy uśmiech (DC Black Label)
- Potwór z Bagien (Scott Snyder, DC Deluxe)
- Sandman Uniwersum: Księgi Magii tom 1
- Władza Absolutna (The Authority, DC Deluxe)
GRUDZIEŃ:
- Animal Man tom 2 (Grant Morrison, Vertigo)
- The Flash tom 11: Mistrzowska sztuczka
- Hellblazer: Warren Ellis
- Hitman tom 3
- Powrót Mrocznego Rycerza: Złote Dziecko (DC Black Label)
- Superman: Amerykański obcy (DC Deluxe)
2021:
- TOP 10: Samx i inne opowieści
Link do pełnego katalogu TUTAJ.
Set your world on fire, watch your planet burnRupert pisze: jak chce czytac urojenia po narkotykach to czytam sobie fromage jak chce oświecenia to czytam bakłażan prosta rzecz
Set your world on fire, watch your planet burnRupert pisze: jak chce czytac urojenia po narkotykach to czytam sobie fromage jak chce oświecenia to czytam bakłażan prosta rzecz