O.S.T.R - Instrukcja Obsługi Świrów (2019)
O.S.T.R - Instrukcja Obsługi Świrów (2019)
Widzę, że płyta regularnie pojawia się wśród ulubionych płyt 2019 Ślizgawkerów, stąd chętnie dowiem się Waszych opinii nt kolejnej płyty Adasia.
Dla mnie bardzo słaba płyta, miałkie, niczym nie wyróżniające się bity (tu wydaje mi się, że killing skills + ostry już jest czerstwym połączeniem), nadęty koncept, mierne teksty i OSTR niczym wąsaty wujek przy świątecznym stole wspominający że kiedyś to było, krytykujacy wszystko i wszystkich, dodatkowo prężący muskuły (wiarygodność 0%). Do tego skitowe fragmenty, które bardzo mocno żenują (z moim ulubionym o "nawijaniu o pierdołach" między Chevy Impala a Amaretto).
Generalnie wiem, że OSTR to raper nietykalny, którego wszyscy lubią albo chociaż akceptują, ale zaryzykuję: dla mnie OSTR to jeden z najbardziej cynicznych raperów w PL - bardzo często i regularnie wydawane albumy, akcje w stylu "prezent gwiazdkowy w empiku - voucher na płytę która wychodzi w marcu", telefony do żony na każdym koncercie, moralizatorskie gadki. Nową płytą utwierdził mnie w tej opinii, do tego przekonał że jest starym bucem.
Dla mnie bardzo słaba płyta, miałkie, niczym nie wyróżniające się bity (tu wydaje mi się, że killing skills + ostry już jest czerstwym połączeniem), nadęty koncept, mierne teksty i OSTR niczym wąsaty wujek przy świątecznym stole wspominający że kiedyś to było, krytykujacy wszystko i wszystkich, dodatkowo prężący muskuły (wiarygodność 0%). Do tego skitowe fragmenty, które bardzo mocno żenują (z moim ulubionym o "nawijaniu o pierdołach" między Chevy Impala a Amaretto).
Generalnie wiem, że OSTR to raper nietykalny, którego wszyscy lubią albo chociaż akceptują, ale zaryzykuję: dla mnie OSTR to jeden z najbardziej cynicznych raperów w PL - bardzo często i regularnie wydawane albumy, akcje w stylu "prezent gwiazdkowy w empiku - voucher na płytę która wychodzi w marcu", telefony do żony na każdym koncercie, moralizatorskie gadki. Nową płytą utwierdził mnie w tej opinii, do tego przekonał że jest starym bucem.
Re: O.S.T.R - Instrukcja Obsługi Świrów (2019)
IOŚ lubię sobie czasem zapuścić gdzieś w tle, słucha się w miarę przyjemnie, w odróżnieniu od albumu z 2018, który był momentami asłuchalny. Jest tu kilka bardzo spoko momentów, jak numer otwierający czy ten z Kasem. Do wyjebania definitywnie te skity o ratowaniu hip-hopu, absolutna żenada.
Mam do niego wielki szacunek za całą karierę i potężną pozycję na scenie jaką sobie zbudował promując się praktycznie samą muzyką niezbyt idącą w parze z trendami, ale co do cynizmu - coś w tym jest, choć nie wiem, czy to odpowiednie słowo. Wydaje mi się, że do rapu podchodzi zwyczajnie jak do swojej pracy, co owocuje gigantyczną ilością tworzonej muzyki, mówił o tym Fokus u Winiego ostatnio, opowiadając historię, że jak on wstał na kacu i poszedł do sklepu po piwo, to Adam miał zrobione dwa bity. Jeśli sprawia mu to przyjemność i taki tryb życia mu odpowiada, a na dodatek znajduje wielkie grono odbiorców, to ja tam nie widzę problemu. A wiadomo, że kogoś dobrze obytego z polskim rapem za bardzo nie ma szans niczym zaskoczyć i przyciągnąć na dłużej po wydaniu tylu płyt. Dla mnie osobiście jedyną realną fajną opcją w ramach odmiany od ostatnich projektów z Killing Skills byłoby gdyby nagrał kolejny album na swoich własnych bitach, ewentualnie Kartagina 2 z Marco Polo.
Mam do niego wielki szacunek za całą karierę i potężną pozycję na scenie jaką sobie zbudował promując się praktycznie samą muzyką niezbyt idącą w parze z trendami, ale co do cynizmu - coś w tym jest, choć nie wiem, czy to odpowiednie słowo. Wydaje mi się, że do rapu podchodzi zwyczajnie jak do swojej pracy, co owocuje gigantyczną ilością tworzonej muzyki, mówił o tym Fokus u Winiego ostatnio, opowiadając historię, że jak on wstał na kacu i poszedł do sklepu po piwo, to Adam miał zrobione dwa bity. Jeśli sprawia mu to przyjemność i taki tryb życia mu odpowiada, a na dodatek znajduje wielkie grono odbiorców, to ja tam nie widzę problemu. A wiadomo, że kogoś dobrze obytego z polskim rapem za bardzo nie ma szans niczym zaskoczyć i przyciągnąć na dłużej po wydaniu tylu płyt. Dla mnie osobiście jedyną realną fajną opcją w ramach odmiany od ostatnich projektów z Killing Skills byłoby gdyby nagrał kolejny album na swoich własnych bitach, ewentualnie Kartagina 2 z Marco Polo.
- sugarhill_notausgang
Single były tak nudne i wtórne, że nawet nie chciało mi się sprawdzać całości. Pisze to typ, który do 2016 ma na półce chyba wszystkie solówki Adama. Niestety wydaje mi się, że Ostry się wypalił, a wydatnie przczyczynił się do tego ogromny sukces ŻPŚ - 100000 sprzedanych płyt, nagrody branżowe, ciężarówka kasy, kontrakty reklamowe --> na następnej płycie pop, nuda i grafomania.
W ogóle bardzo często spotykam ludzi którzy są totalnie spoza środowiska ale są turbo fanami ostrego uważając że to jest jedyny wartościowy rap jaki powstaje na świecie a nawet w Polsce
NOWY FORUM ŚLI**
TYLKO NIE RAPOWY

TYLKO NIE RAPOWY
Spoiler

https://www.facebook.com/ostr.tabasko/p ... 764853381/Chcielibyście o coś Adama zapytać? Jutro o 15 będziecie mieli na to niepowtarzalną okazje. Na wykop.pl odbędzie się AMA z O.S.T.R. czyli pisemne Q&A, gdzie każdy zarejestrowany użytkownik będzie mógł zadać gościowi pytanie. Zapraszamy
I co, chcielibyście?
- przedszkolanek
Kiedy skończy karierę? to na początek
Gdybym miał konto na wykop to bym zapytał:
1. Czemu skrzeczał jak żaba w latach 2009-2015?
2. O czym jest jego zwrotka na kawałku Bez Granic i czemu sam tego nie wie?
3. Co zrobić jak w domu masz kurwę co cie zdradza?
Niestety pytania zadawali ogólni ludzie i było to typowe pierdolenie.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
To zbita kula spod kutasencji
Eee, no takie średnie bym powiedział...
od kiedy on taki alkoentuzjasta, od reklamy dla Hennesey już nie jest abstynentem? xd
Mogłoby to być spoko gdyby Bonson nie nagrał Tłusty Rap w 2016.
Możesz przybliżyć punkt 3?oldschool pisze: ↑12 maja 2019, 17:12 Gdybym miał konto na wykop to bym zapytał:
Bo w kawałku Bez Granic to dał popis
Tylko PiS
https://www.youtube.com/watch?v=gOn5i9ZNwnY
Jeśli w domu masz kurwę co Cię zdradza
Wypierdol ją za drzwi, tylko ziomek doradzam
W sumie mnie nie przeszkadza
Ale jak to wygląda
Jak miłość Twego życia wisi lapsom na jądrach
Jeśli w domu masz kurwę co Cię zdradza
Wypierdol ją za drzwi, tylko ziomek doradzam
W sumie mnie nie przeszkadza
Ale jak to wygląda
Jak miłość Twego życia wisi lapsom na jądrach
Byłaby lepsza bez tych gadanych fragmentów
- Bryx Fenrir
Spoko ten numer, OSTR się w sumie fajnie odniósł do tego, że przybyło w ostatnich latach w biedrach
Sam lubię dobrze zjeść, szczególnie jak popije, ale ten kawałek mnie obrzydza w chuj, brakowało żeby się smalcem wysmarował na deser...
W sumie props za kawałek, który powoduje ból dupy sporej części potencjalnych odbiorców. Nie brzmi to źle. Ale moje pierwsze skojarzenie to też był Bonson i Tłusty rap.
wjeżdża największy kaliber, twoja ekipa koliber
to normalnie kosztowało 45zł w mediamarkt za jedno CD?