Klub Książkowy "Ślizgawka"
Moderatorzy: gogi, con shonery
Klub Książkowy "Ślizgawka"
witam ślizgawkę
zauważyłem na kanyetothe2 temat proponujący założenie klubu książkowego. pomyślałem od razu o lokalnej ślizgawce i od razu wysuwam się z pytaniem oraz ankietą. byłby ktoś chętny? zbliżają się święta i w pewnym sensie poprzez dołączenie do takiego klubu (z którego i tak bez konsekwencji oczywiście możecie odejść) zmotywowalibyście się do przeczytania tej jednej lub dwóch książek na miesiąc.
wyglądałoby to tak:
kto chce, ten pisze propozycję książki u dołu (najlepiej dostępnej w bibliotekach i pdfach na necie), zbieram propozycje do ankiety i daję jakieś dwa-trzy dni na głosowanie i po zakończeniu ankiety mamy dwa tygodnie lub miesiąc na przeczytanie (to zależy od długości książki), kończy się termin, dzielimy się swoimi refleksjami i od razu lecimy z kolejną książką.
zapraszam do głosowania w ankiecie w celu zliczenia chętnych oraz dzielenia się swoimi propozycjami
zauważyłem na kanyetothe2 temat proponujący założenie klubu książkowego. pomyślałem od razu o lokalnej ślizgawce i od razu wysuwam się z pytaniem oraz ankietą. byłby ktoś chętny? zbliżają się święta i w pewnym sensie poprzez dołączenie do takiego klubu (z którego i tak bez konsekwencji oczywiście możecie odejść) zmotywowalibyście się do przeczytania tej jednej lub dwóch książek na miesiąc.
wyglądałoby to tak:
kto chce, ten pisze propozycję książki u dołu (najlepiej dostępnej w bibliotekach i pdfach na necie), zbieram propozycje do ankiety i daję jakieś dwa-trzy dni na głosowanie i po zakończeniu ankiety mamy dwa tygodnie lub miesiąc na przeczytanie (to zależy od długości książki), kończy się termin, dzielimy się swoimi refleksjami i od razu lecimy z kolejną książką.
zapraszam do głosowania w ankiecie w celu zliczenia chętnych oraz dzielenia się swoimi propozycjami
- rubinstein
- zemsta1kadluba
Re: Klub Książkowy "Ślizgawka"
też sie dołączę, ale bywam marudny w ocenach uprzedzam
mołpy są kozackie
koniecznie, robimy to. ostatnio mało czytam, więc może w końcu coś mnie zmotywuje do powrotu.
lewa strona odry to mój rewir bratku
I don't know why the fuck niggas tryna test me, what
I'm just all about my goals like Ovechkin, what
bardzo fajna inicjatywa, jak czas będzie sprzyjał to wezmę udział
- formaszczytu
fajny odzew, jutro można by już zacząć podawać propozycje, lecz nie wiem czy wolelibyście aby je podawać wg. jakiegoś klucza np. raz tylko literatura polska, raz literatura faktu z ameryki południowej a innego razu coś z azji czy lecimy z wszystkim, z całego globu, z wszystkich epok
- zemsta1kadluba
mi się zdaje że lepiej jest wybierać z klucza, byłoby ciekawiej bo mógłbym sobie przeczytać książkę z rodzaju takich których na co dzień nie czytam.
mołpy są kozackie
Możemy sobie wybrać np. rok jakiś tam i lecieć wg jednego gatunku/kraju/myśli przewodniej, a potem zmienić na coś innego ('Rok reportażu, rok literatury z Ameryki Południowej, rok noblistów). Tak żeby zgłębić jakiś temat, a potem kolejny. Ale jestem bardzo otwarty na wszystko, nie mam jakichś szczególnych preferencji i bardzo mnie jara, że coś takiego powstaje.
Rap MATTers podcast
https://www.youtube.com/c/rapmatters
https://www.youtube.com/c/rapmatters
Dawaj dawaj
I know you think Obi-Wan gettin' tired now
Don't jump, Anakin, I got the higher ground
Świetna inicjatywa, ale bym to jakoś bardziej sformalizował, żeby był motyw bata nad uczestnikami. W przypadku braku konsekwencji frekwencja może być niższa.
Literatura niepoważna usiłuje rozwiązać problemy egzystencji. Literatura poważna je stawia. [...] Literatura poważna nie jest po to, żeby ułatwiać życie, tylko żeby je utrudniać.
po wybraniu tytułu proponuję przedłużyć wyznaczony termin o kilka dni, aby każdy miał możliwość wyposażyć się w fizyczna (bądź nie tylko) wersje książki.
lewa strona odry to mój rewir bratku
Jak to dokładnie funkcjonuje żeby potem nie było przypału lub niesłowności, raczej należy czytać wszystko czy można się deklarować raz na jakiś czas? Pogadałbym o poszczególnych tytułach, ale mam swoją długą listę rzeczy do czytania, z której nie chciałbym rezygnować, a raczej nie będę miał czasu żeby jeszcze regularnie czytać wybrane tutaj tytuły.
I chyba najlepiej byłoby trochę skakać po tematyce i gatunkach żeby się nie zapętlić tylko w jednym.
I chyba najlepiej byłoby trochę skakać po tematyce i gatunkach żeby się nie zapętlić tylko w jednym.
Robert Lewandowski pisze:Dobra, puściliście już swoje numery, a teraz wjeżdża ZBUKU
Nie wydaję mi się, aby istniała jakaś możliwość i jakiś sens egzekwowania nieczytania książek. Również trudno mi podać samemu klucz wg. którego podajemy propozycje, ale ten pierwszy miesiąc zaczniemy na spokojnie, a w kolejnych polecimy według waszych propozycji. Sądzę też iż cały rok wg. danego klucza to przesada i po prostu każdy miesiąc będzie o danej, innej tematyce niż w miesiącach poprzednich.
Jako iż wyszedłem z inicjatywą założenia klubu, pozwolę sobie na ten wielki przywilej i wydaję mi się, że możemy klasycznie, na rozgrzewkę zacząć od polskiej literatury z dowolnego okresu. Dajmy na to, że na podanie propozycji będzie dzień-dwa, stworzę ankietę i kolejny dzień lub dwa na głosowanie.
Zapraszam do podawania propozycji i jeśli coś wam nie pasuje, to też piszcie, bo nigdy w takim czymś nie uczestniczyłem ani nie organizowałem. Będzie to taki testowy miesiąc.
Jako iż wyszedłem z inicjatywą założenia klubu, pozwolę sobie na ten wielki przywilej i wydaję mi się, że możemy klasycznie, na rozgrzewkę zacząć od polskiej literatury z dowolnego okresu. Dajmy na to, że na podanie propozycji będzie dzień-dwa, stworzę ankietę i kolejny dzień lub dwa na głosowanie.
Zapraszam do podawania propozycji i jeśli coś wam nie pasuje, to też piszcie, bo nigdy w takim czymś nie uczestniczyłem ani nie organizowałem. Będzie to taki testowy miesiąc.
Myślę, że najlepszym wyborem będzie jakiś termin zamknięcia listy członków(tej pierwszej wstępnej) i zdeklarowane gremium poda po 3 swoje propozycje. Następnie droga dyskusji wybierzemy jeden pod który będzie się mogła podpiąć reszta. Tak to widzę(skrecze) tak to widzę
I know you think Obi-Wan gettin' tired now
-
Dopisuję się