Jaką książkę kupiłem?
Moderatorzy: gogi, con shonery
Re: Jaką książkę kupiłem?
Trzy książki Łelbeka.
Cząstki elementarne, Uległość i Serotoninę
Cząstki elementarne, Uległość i Serotoninę
Kupiłem właśnie 2 ebooki, skończę tylko to co czytam obecnie i biorę się za:
Mecz to pretekst. Futbol, wojna, polityka - Anita Werner, Michał Kołodziejczyk
Kajś. Opowieść o Górnym Śląsku - Zbigniew Rokita

Mecz to pretekst. Futbol, wojna, polityka - Anita Werner, Michał Kołodziejczyk
Opis treści
Można nie kochać futbolu, ale warto wiedzieć, jak wpływa na ludzi. Można nie być kibicem, ale warto zobaczyć, jak kibicowanie daje ludziom głos. Czasem to głos rozpaczy, bólu, złości, a czasem politycznej przynależności, akceptacji albo zwykłego szczęścia.
Przez wiele miesięcy w sześciu różnych krajach na własnej skórze sprawdzaliśmy, jak to działa: jak piłka nożna wpływa na miejsca i ludzi od lat żyjących w konflikcie, jak te konflikty widać w drużynach i na trybunach.
Dotarliśmy tam, gdzie normalnie trudno jest dotrzeć, pytaliśmy o to, o czym często normalnie się nie mówi. Rozmawialiśmy z czołowymi piłkarzami, wpływowymi politykami, z chodzącymi legendami, których nazwiska to marka.
To nie jest książka tylko dla kibiców piłkarskich, ale dla wszystkich, którzy potrafią łączyć kropki. Piłka nożna tłumaczy świat. To nie banał, tak naprawdę jest.
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4943178 ... a-polityka
Przez wiele miesięcy w sześciu różnych krajach na własnej skórze sprawdzaliśmy, jak to działa: jak piłka nożna wpływa na miejsca i ludzi od lat żyjących w konflikcie, jak te konflikty widać w drużynach i na trybunach.
Dotarliśmy tam, gdzie normalnie trudno jest dotrzeć, pytaliśmy o to, o czym często normalnie się nie mówi. Rozmawialiśmy z czołowymi piłkarzami, wpływowymi politykami, z chodzącymi legendami, których nazwiska to marka.
To nie jest książka tylko dla kibiców piłkarskich, ale dla wszystkich, którzy potrafią łączyć kropki. Piłka nożna tłumaczy świat. To nie banał, tak naprawdę jest.
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4943178 ... a-polityka
Opis treści
Przez większość życia uważałem Ślązaków za jaskiniowców z kilofem i roladą. Swoją śląskość wypierałem. W podstawówce pani Chmiel grała nam na akordeonie Rotę, a ja nie miałem pojęcia, że ów plujący w twarz Niemiec z pieśni był moim przodkiem.
O swoich korzeniach wiedziałem mało. Nie wierzyłem, że na Śląsku przed wojną odbyła się jakakolwiek historia. Moi antenaci byli jakby z innej planety, nosili jakieś niemożliwe imiona: Urban, Reinhold, Liselotte.
Później była ta nazistowska burdelmama, major z Kaukazu, pradziadek na „delegacjach” w Polsce we wrześniu 1939, nagrobek z zeskrobanym nazwiskiem przy kompoście. Coś pękało. Pojąłem, że za płotem wydarzyła się alternatywna historia, dzieje odwrócone na lewą stronę. Postanowiłem pokręcić się po okolicy, spróbować złożyć to w całość. I czego tam nie znalazłem: blisko milion ludzi deklarujących „nieistniejącą” narodowość, katastrofę ekologiczną nieznanych rozmiarów, opowieści o polskiej kolonii, o separatyzmach i ludzi kibicujących nie tej reprezentacji co trzeba. Oto nasza silezjogonia.
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4936081 ... nym-slasku
O swoich korzeniach wiedziałem mało. Nie wierzyłem, że na Śląsku przed wojną odbyła się jakakolwiek historia. Moi antenaci byli jakby z innej planety, nosili jakieś niemożliwe imiona: Urban, Reinhold, Liselotte.
Później była ta nazistowska burdelmama, major z Kaukazu, pradziadek na „delegacjach” w Polsce we wrześniu 1939, nagrobek z zeskrobanym nazwiskiem przy kompoście. Coś pękało. Pojąłem, że za płotem wydarzyła się alternatywna historia, dzieje odwrócone na lewą stronę. Postanowiłem pokręcić się po okolicy, spróbować złożyć to w całość. I czego tam nie znalazłem: blisko milion ludzi deklarujących „nieistniejącą” narodowość, katastrofę ekologiczną nieznanych rozmiarów, opowieści o polskiej kolonii, o separatyzmach i ludzi kibicujących nie tej reprezentacji co trzeba. Oto nasza silezjogonia.
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4936081 ... nym-slasku

dzięki @Jose za podpowiedź odnośnie Krajewskiego, powinąłem na razie Erynie, Liczby charona i Rzeki hadesu
Sorry ze tak późno, ale mi ta książka weszła gładko, prosty język, polecam. Chciałbym mieć tyle motywacji co tacy ludzie...
Ich bin unterwegs nachts in Berlin
Ich hab' kein'n Bock meine Waffe zu zieh'n
Ich hab' kein'n Bock meine Waffe zu zieh'n
Kupiłem sobie Kindla do książek i jest to super sprawa. Zwlekałem, zwlekałem i kupiłem jak zobaczyłem ile książek wala mi się po domu. Od razu powinąłem:
Historia Izraela - Shapira Anita
Hrabia Monte Christo - Dumas A.
Przemienienie - Twardoch Sz.
Dzieje Tajlandii - Baker Ch.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Spoiler

Martel z ciekawości po obejrzeniu "Don Stanislao".
jeśli czujesz się komfortowo z czytaniem po angielsku i łamaniem prawa autorskiego to bardzo polecam dodać sobie do zakładek libgen. Ja dopiero dzięki temu zacząłem w pełni kindla wykorzystywaćjogi pisze: ↑25 lis 2020, 7:38 Kupiłem sobie Kindla do książek i jest to super sprawa. Zwlekałem, zwlekałem i kupiłem jak zobaczyłem ile książek wala mi się po domu. Od razu powinąłem:
vel Krzykacz
jakby książki były w normalnych cenach to by nie było problemu z łamaniem prawa autorskiego
a do polskich lektur chomik,doci,docer, exsite24
a do polskich lektur chomik,doci,docer, exsite24
A konwertujecie pdfy na mobi czy normalnie jedziecie pdfy? Bo mnie jednak deczko irytują, a konwertuje się różnie (najczęściej wyglada jak kupsztal), na szczęście epub>mobi fajnie działa, a epubow na libgenie sporo.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rap MATTers podcast
https://www.youtube.com/c/rapmatters
https://www.youtube.com/c/rapmatters
Wy tu rozmawiacie o nowoczesnych wersjach, więc nie wiem. Ja na swoim kindlu, którego kupiłem w 2012 nie byłem chyba nigdy konwertować w ten sposób, bo w 99% przypadków rozwalało mi format (tworząc interlinie typu 3,5), nie mówiąc już o możliwości wygodnego zoomowania.
Z racji tegorocznych świąt chyba skuszę się na jakiś nowszy czytnik (chociaż pojęcia nie mam co i jak teraz), z drugiej strony mimo braku wygody w czytaniu niektórych pozycji, lubię po prostu mieć książkę na półce i czasami pojarać się samym sposobem wydania.
Z racji tegorocznych świąt chyba skuszę się na jakiś nowszy czytnik (chociaż pojęcia nie mam co i jak teraz), z drugiej strony mimo braku wygody w czytaniu niektórych pozycji, lubię po prostu mieć książkę na półce i czasami pojarać się samym sposobem wydania.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2020, 17:23 przez MicBar, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja dopiero z Kindlem zaczynam i raczej zawsze na legalu.
MicBar - do zapisków polecam całą serię https://www.karakter.pl/ksiazki/filtruj/seria-japonska.
Zapiski są o tyle ciekawe że to przełom XIII-XIV wieku, a spostrzeżenia w nich zawarte są mocno uniwersalne i aktualne nawet dzisiaj.
Pozostałe pozycje traktują bardziej o estetyce japońskiej, o zwyczajach, zasadach i życiu. Pochwała cienia imo najlepiej oddaje mistycyzm tego kraju i jest chyba najbliżej tego co my gruboskórnie traktujemy jako zen. No i pochwała cienia przenosi czytelnika mocno w tą rzeczywistość. Inczej niż Zapiski, które równie dobrze mógłby napisać np. Benjamin Hoff - nie ujmując nic Zapiskom i Hoffowi.
MicBar - do zapisków polecam całą serię https://www.karakter.pl/ksiazki/filtruj/seria-japonska.
Zapiski są o tyle ciekawe że to przełom XIII-XIV wieku, a spostrzeżenia w nich zawarte są mocno uniwersalne i aktualne nawet dzisiaj.
Pozostałe pozycje traktują bardziej o estetyce japońskiej, o zwyczajach, zasadach i życiu. Pochwała cienia imo najlepiej oddaje mistycyzm tego kraju i jest chyba najbliżej tego co my gruboskórnie traktujemy jako zen. No i pochwała cienia przenosi czytelnika mocno w tą rzeczywistość. Inczej niż Zapiski, które równie dobrze mógłby napisać np. Benjamin Hoff - nie ujmując nic Zapiskom i Hoffowi.
ja normalnie pdfy i rzadko narzekam na jakość, nie bawię się w konwertowanie
ale za to wciąż nie mogę spamiętać, czy powinienem konwertować epub na mobi, czy mobi na epub na kindlu, to chyba moje najczęstsze wyszukanie na google
Dzięki za poradę. Już wczoraj przeglądałem resztę książek w tej serii, a dzisiaj zamówiłemjogi pisze: ↑26 lis 2020, 8:07 MicBar - do zapisków polecam całą serię https://www.karakter.pl/ksiazki/filtruj/seria-japonska.

a są w nienormalnych?
normalna sprawa, ja w ogóle często lubię sobie przekartkować kilka książek z półki jedną po drugiej, nacieszyć się mimo że dopiero czekają w kolejce na przeczytanie albo już dawno są przeczytane
Robert Lewandowski pisze:Dobra, puściliście już swoje numery, a teraz wjeżdża ZBUKU
Hehe, być może - ja do niedawna traktowałem raczej formę wydania jako sprawę totalnie drugorzędną, która nie zwracała mojej uwagi. Tłumaczę to sobie tym, że ostatnio bardziej otworzyłem się na inne kultury i ogólnie obudziła się we mnie większa, hmmm - jakby to nazwać - ciekawość poznawcza dotycząca innych niż język form szeroko rozumianej estetyki (np. pierwszy raz w życiu zacząłem interesować się malarstwem
). Albo po prostu dziadzieję i robię się coraz bardziej ckliwy z biegiem lat. 

Ostatnio zmieniony 19 mar 2021, 16:15 przez encrenoire, łącznie zmieniany 1 raz.
- u mnie to na 100% to.
A propos wydań, to w ubiegłym roku w październiku na rocznicę zakończenia Powstania Warszawskiego kupiłem sobie wiersze K.K. Baczyńskiego.
https://www.empik.com/w-zalu-najczystsz ... ,ksiazka-p
Bardzo polecam.
- con shonery
- Moderator
Factfulness. Dlaczego świat jest lepszy, niż myślimy.