Dlaczego nowi raperzy boją się wydać solową płytę?

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Dlaczego nowi raperzy boją się wydać solową płytę?

Post autor: oldschool »

Dlaczego w ostatnich latach sporo raperów jak dostaje jakiś hajp to nagrywa pojedyncze numery przez dobre 2-4 lata i ewentualnie potem wydaje pierwsze solo, gdy szum wokół nich opadnie?

Nie potrafią? Wytwórnia blokuje? Uważają, że same single wystarczą?

Z jednej strony wydawanie singli jest wygodne i spoko, z drugiej mam wrażenie, że bez solowej płyty nie zapiszesz się tak w świadomości słuchaczy.

Przykłady raperów, którzy wydali płytę gdy był na nich hype:

- schafter

Myślę, że gdyby nie hors d'oeuvre to byłby teraz o wiele bardziej zapomniany, masę opinii widziałem, że ten jego debiut to mega klasyk

- vkie

Zbierający się hype idealnie przypieczętował Dżunglą i poszło

Oprócz tego te wszystkie: Maty, Oki, Chivasy -> i to ich pchnęło dalej

Przykłady raperów, którzy nie wydali płyty gdy był na nich hype:

- 730 Huncho

Przewinął się na hot16 v2 a potem na KokaPaniePenga w 2022. W międzyczasie były pojedyncze single i gościnki robiące wiele milionów. Solówki nie ma do tej pory. Gdyby wydał w 2023 to teraz by nie było sytuacji, że jak coś wypuszcza solowego to właściwie nie ma na to wielkiego hype.

Przykłady raperów, którzy wydali solo, ale tak jakby tego nie zrobili bo było to jakieś chuj wie co:

- Alberto

Wszystko co puścił, to zbiór singli wydanych wcześniej. Gdyby nie FAME MMA, to pewnie teraz byłby kojarzony jedynie z 2 numerów: Dwutakt i La Manga. Wątpię, że ktoś jest w stanie przytoczyć tytuł debiutu inaczej niż zgadując, że pewnie to "Miejska Jungla" i trafiając

- Sitek

Nie dość, że to solo było słabe to wydane kilka lat za późno. Gdyby puścił debiut w odpowiednim czasie to na pewno karierę by miał lepszą.

--------

Jakoś mam wrażenie, że na bieżąco łatwiej jest śledzić single, ale już wracać do czegoś z przeszłości to do całych płyt. No chyba, że ktoś płyty nie wydał to się wraca do tego co jest.

Czy był ktoś komu się ta strategia singlowa ostatecznie sprawdziła? Tzn. wyszedł na tym lepiej niż gdyby w okresie największego hype dał solo?
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Re: Dlaczego nowi raperzy boją się wydać solową płytę?

Post autor: Burak »

Bo nie są w stanie utrzymać konceptu przez cały album, attention span jest taki krótki że teraz są nagrywane numery pod tik toki a nie do słuchania
Podpisz Europejską Inicjatywę Obywatelską - Stop Killing The Internet: No Digital ID & No Age Verification
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
Awatar użytkownika
regulator

Post autor: regulator »

bo się nie opłaca – z perspektywy robienia kasy na graniu w dobie streamingów krótsze materiały częściej (i krótsze numery na nich) generują większy ruch, bo można pompować premierę (singla, potem premierę digital ep, potem limitowany fizyk ze świecącym pudełkiem etc – trochę jak te krótkie dropy merchu pr08l3mu / tuzzy / chuj wie kogo). Przypomnij sobie jaki był szał w ogólnolandzie na temat young leosi po szklankach i obczaj ile miała długości epa którą w związku z tym wypuściła, pamiętam że na tamtym etapie się skleiłem że debiut w prime ma teraz sześć piosenek każda poniżej trzech minut
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

oldschool pisze: 04 wrz 2025, 23:22 Dlaczego w ostatnich latach sporo raperów jak dostaje jakiś hajp to nagrywa pojedyncze numery przez dobre 2-4 lata i ewentualnie potem wydaje pierwsze solo, gdy szum wokół nich opadnie?
brak kasy?, brak materiału?
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Post autor: chuj »

oldschool pisze: 04 wrz 2025, 23:22 Przykłady raperów, którzy nie wydali płyty gdy był na nich hype:
najlepszym przykładem jest mes, dla któego ostatni moment żeby dropnąć świeży materiał to był ten 03, no max 04, kiedy faktycznie był najświeższym gównem na scenie, z rymami, flow, przewózką. zjadał featami i refrenami tych łaków. niestety ale ta droga którą obrał począwszy od zapisków to najwiekszy zawod na scenie chyba. nie wiem kiedy dokładnie on zaliczył ten oklep gdy mu mózg wypływał na chodnik, ale myślę, że to mogła być sytuacja która zmieniła go z młodego gniewnego w jakiegoś amanta silącego się na laidback.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Ja się dziwię jak w ogóle Mes przeżył ten wpierdol, trzeba mieć farta
Podpisz Europejską Inicjatywę Obywatelską - Stop Killing The Internet: No Digital ID & No Age Verification
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
Awatar użytkownika
Popi

Post autor: Popi »

Odpowiedź jest prozaiczna. Kiedyś się zarabiało wydając płytę dziś jest opcja zarabiać wydając singiel i tyle, zero głębszej rozkminki.
Jakby były streamingi dwie dekady temu już wtedy by to tak wyglądało. Lepiej wydać singiel z klipem rzadziej i o sobie przypomnieć raz na jakiś czas niż 20 kawałków na raz, z czego tylko single będą miały dobre wyświetlenia a reszta dla wtajemniczonych
Popi.jaku
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Dokladnie tak
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

Hajs plus wysiłek włożony w złożenie płyty, ktora ma sens jako całość, a nie luźne wałki. Napierdalasz se sialala i wrzucasz za dwa dni, po zrobieniu teledysku, albo kminisz tygodnie, który kawałek wjebac na płytę, w jakiej kolejności, koncept itp. A streamingi ładują tak cz siak te same wyświetlenia. Tu props dla Sentino, który co miesiąc wrzuca nowa płytę napisaną, nagrana i z nakręconymi teledyskami za pomocą jednego ajfona
cztery żubry i dwie kurwy
ODPOWIEDZ