uprzedzając pytania: to taki sam rap jak gwałcior dwa jeden jeden pięć (w kontekście bycia tym legendarnym hipem-hopem)
Skolim
- Oportunistycznyebaka
Re: Skolim
Chłopie nie obrażaj Pana Skolima.
Prawdziwy raper
96 jest tu
96 jest tu
Sąd mnie tu nie rusza, sądzi tylko Pan
Bieda czy bogactwo - oba smaki znam
https://vocaroo.com/14RhCQilMVzv
Skolim props
- zemsta1camzata
skolim to ten co wpierdolił płytę hellfieldowi (top 1 album w pl rapie 2k24)
jaki dresscode? w klubie w dresach
za nogawką ukryta jest maczeta
za nogawką ukryta jest maczeta
Ale to był banger
Sąd mnie tu nie rusza, sądzi tylko Pan
taki trochę upośledzony discopolowy akash
jebać kurwy co nam źle życzą
kochać kurwy co nam dobrze życzą
kochać kurwy co nam dobrze życzą
- marmolad_k2
Skolim lepszy.
- yungXpaproch
Z perspektywy czysto technicznej - warto się zastanowić czy dla takiej formy muzycznej nie powinno być jakiejś nowej kategorii. Moim zdaniem pasowałaby nazwa "HIP-POP" co wcale nie jest obraźliwe, tak to moim zdaniem brzmi. Bliżej takim rzeczom do Viki Gabor czy jakiejś Bryskiej niż do hip-hopu czy rapu.
Projekty jak Modelki, Sobel, Kizo i Bletka, 2115, Leosia, Bambi, Skolim vs Włodi, projekty Soulpete'a, Bonus RPK, Peja, Wiśnia Bakajoko, Ero czy Biak/Qzyn. To są przecież rzeczy z innej bajki. Ci pierwsi to typowe popularne twory majorsowe do nabijania cyferek.
Nie będę wnikał co jest lepsze a co gorsze, co nudne a co żałosne, że nie kumam rozwoju itd. Ci pierwsi owszem coś tam w stylu rapowym czasami rzucą ale konwencji się nie trzymają. Były już w przeszłości twory typu C-Block czy Nana.
W dziale inna muzyka są jakieś synthpopy, glitch coś tam, dark wave, vapowave i inne jakieś podgrupy więc czemu tutaj pakować do jednego koszyczka.
@Jose co o tym sądzisz?
Pop rap przecież istnieje 
Gorzej chyba, że to media i sami artyści usilnie robią z siebie raperów, jakby było coś złego w tym, że robią sobie muzykę rozrywkową/taneczną/imprezową, whateva. No ale podział coraz bardziej widoczny.
Gorzej chyba, że to media i sami artyści usilnie robią z siebie raperów, jakby było coś złego w tym, że robią sobie muzykę rozrywkową/taneczną/imprezową, whateva. No ale podział coraz bardziej widoczny.
- gods bidness
Modelki, Bambi, Young Leosia czy inne Skolimy istnieją tylko dlatego, że baliscie się przyznać, że lubicie Disco Polo
- yungXpaproch
no ja to w tej grupie artystow "pop-rapowych" widze jakies takie elementy wspolne. nie wiem jak to nazwac, czy okreslenie "uliczne" w znaczeniu np. takim jak w sformulowaniu "streetwear" (rozumiane dzisiejszo) jest dobre, moze bardziej "imprezowe" mozna to nazwac. w kazdym razie jest to cos discopolowego, co oddziela ten nurt od innych popowych tworow jak np sanah czy dawid podsiadlo. nie wiem czy zostanie to jakos oficjalnie nazwane, na dzien dzisiejszy zupelnie trafna nazwa jest "muza do potupania nozka"
Nie są, obecnie każdy gatunek w muzyce jest praktycznie popem (nie znam takiego, który by nim nie był ) jest to wór pełnogatunkowy od rapu , jazzu , kończąc na rocku i nie ma znaczenia czy wykonuje go Biak czy inny pędzel, mam wrażenie, iż wielu tutaj błędnie określa ten kierunek, który ma strickte bardzo późne korzenie i nie ma dokładnej daty powstania,przyjmuje się lata 50-60. Tak dla przykładu w okresie międzywojennym w PL popem nazywano np. piosenkę kabaretową lub poezję śpiewaną i z kolejnymi latami to co stawało się popularne przekształcało się w pop i tyczy się to całej muzycznej karuzeli.
no dlatego można ich włożyć w szufladkę z pop rapem, a sanah i Podsiadło popem (chociaż ten drugi pewnie jakimś pop rockiem/indie), a z tym nazywaniem Skolima czy Modelek rapem, to pewnie coś w tym jest, że przypał powiedzieć "słucham disco polo", a słucham rapu już nie; bo tam nie wiem, to obecne disco polo to też już nie Akcent czy Milano tylko brzmi to współczesniej
a może po prostu łatwiej się wbić na rynek z etykietką rapera niż discopolowca, tam przecież też konkurencja nie śpi
a może po prostu łatwiej się wbić na rynek z etykietką rapera niż discopolowca, tam przecież też konkurencja nie śpi
- przedszkolanek
No tak i nie, iż nie da się określić tego jednogatunkowo, ponieważ jest to muzyka elektroniczna i jak dobrze zauważyłeś również indie rockowa itp. dodatkowo powstają nowe nazewnictwa chyba, że weźmiemy to w jedną wielką klamrę i wtedy możemy nazwać popem, ale na tym samym segmencie stoi Milano, Modelki, Biak i każdy inny artysta, który reprezentuje popularny nurt czy się z tym zgadza czy nie. Rozumiem ludzi, którzy mają problem z definicją rapu, ale to należałoby się zapoznać z jego historią oraz przede wszystkim cechami charakterystycznymi i nie tylko, ponadto często jest tak iż, słuchacz nie posiadający trochę szerszej wiedzy na temat muzyki nie akceptują danego artysty jako rap bo sobie tak uważa lub jak też dobrze zaobserwowałeś dla tego kogoś jest to "przypał" wśród swoich rówieśników, lecz nie zmieni to faktu, że jest to rap tak w woli wyjaśnienia.
- yungXpaproch
pomimo tego co napisalem wczesniej to skolim dla mnie robi discopolo
oczywiscie pomijajac fakt ze kategoryzowanie muzyki do gatunkow jest wymyslone no i w sumie to nie ma glebszego sensu tych nazw tak analizowac. nazwa jest taka bo ktos sobie kiedys taka wymyslil i chuj
oczywiscie pomijajac fakt ze kategoryzowanie muzyki do gatunkow jest wymyslone no i w sumie to nie ma glebszego sensu tych nazw tak analizowac. nazwa jest taka bo ktos sobie kiedys taka wymyslil i chuj