SiNi pisze: ↑09 sty 2025, 16:53
Tak dla przykładu w okresie międzywojennym w PL popem nazywano np. piosenkę kabaretową lub poezję śpiewaną i z kolejnymi latami to co stawało się popularne przekształcało się w pop i tyczy się to całej muzycznej karuzeli.
Czyli - tak jak napisałeś - z perspektywy czasu przepisali to do innej kategorii bo to w sumie nie był pop. W ogóle z tym popem w okresie międzywojennym to imo dojebałeś mordo xD
Ogółem jak wyszedł w 93 Wu Tang, kiedy triumf z popie miał MJ, Madonna, Prince, itd. albo kiedy wyszło rappers delight to to był pop? Bo przecież wg ciebie wszystko jest popem - i jazz i rock i ...
Ostatnio zmieniony 09 sty 2025, 20:55 przez many-s, łącznie zmieniany 1 raz.
many-s pisze: ↑09 sty 2025, 20:50
W ogóle z tym popem w okresie międzywojennym to imo dojebałeś mordo xD
No tak wygląda nasza historia muzyki, dodatkowo był jeszcze jeden gatunek okrzyknięty popem, ale już szczerze nie pamiętam trzeba byłoby dokładnie pogrzebać.
@many-s Nie ma dokładnej daty powstania popu i nie da się jej ustalić, przyjmuje się lata 50-60, ale jak wspomniałem wyżej sięga to późniejszego terminu, ogólnie temat rzeka na debatę, pop jest najszerszym gatunkiem i najbardziej wieloznacznym i obecnie należy do niego każdy rozrywkowy i popularny nurt nawet jazz, a tym bardziej rock, no przecież Elvis to podstawa popu, a grał rock and roll właśnie w tym rzecz, że wielu myśli, że pop to Madonna i dajmy na to Jackosn i tyle w temacie, a tak nie jest. Zwróć uwagę np. na muzykę elektroniczną przecież to jest tak samo worek bez dna. Wkleję wycinek o poezji, ogólnie miałem to na zajęciach wraz zaliczeniem historii Sex Pistols jak jeszcze studiowałem.
"Muzyka pop w Polsce
Szeroko pojmowana muzyka rozrywkowa pojawiła się w Polsce w dwudziestoleciu międzywojennym. Obejmowała ona różne gatunki taneczne i popularne, nierzadko zaliczało się do niej też piosenkę kabaretową i aktorską, jazz oraz poezję śpiewaną. Po II wojnie światowej muzyka popularna zaczęła stawać się bardziej powszechna, głównie za sprawą telewizji oraz festiwali muzycznych organizowanych w dużych miastach: Zielonej Górze, Opolu, Sopocie i Kołobrzegu. Na przełomie lat 60. i 70. na polskiej scenie pojawili się artyści, którzy do dziś są popularni: Zbigniew Wodecki, Maryla Rodowicz, Hanna Banaszak, Anna Jantar, Majka Jeżowska, Krzysztof Krawczyk czy Edyta Geppert. W latach 80. powstawały pierwsze zespoły punkowe i hard rockowe, które poprzez swoją muzykę dodawały słuchaczom otuchy w trudnych latach komunizmu. W latach 90., po transformacji ustrojowej, pojawiły się nowe wytwórnie płytowe i nowi artyści, grający przede wszystkim rocka i pop-rocka, w tym Wilki, De Mono czy Varius Manx"
Ziomek, rozumiem że blog muzaisprzet, z którego pochodzi ten wycinek, uznajesz jako wyznacznik. Ale jakbyś np. w 93 podszedł do Sticky Fingaz czy Snoopa i powiedział, że tworzy pop bo Slam / Nuthing but a G thang jest popularne - to byś dostał lepe. Tak mi się wydaje.
Moim zdaniem „popularna piosenka =/= muzyka pop”.
Po II wojnie światowej muzyka popularna zaczęła stawać się bardziej powszechna, głównie za sprawą telewizji oraz festiwali muzycznych organizowanych w dużych miastach
@many-s Masz jeszcze do dyspozycji książki i inne źródła wystarczy trochę poświęcić czasu, no nie wiem jakim trzeba być kretynem, żeby użyć siły w stosunku do kogoś kto sklasyfikowałby gatunkowo poprawnie lub niepoprawnie czyjeś wypociny.
@SiNi a odjebanie 2paca czy Biggiego to nie kretynizm? Przecież nagrywali piosenki tylko. Wojny to nie kretynizm? Świat jest pełen kretynizmu a osoby publiczne wiodą w tym prym.
22 października 2022 Prime MMA poinformowało o kolejnej walce Skolima, który to 26 listopada na gali Prime 4: Królestwo zmierzył się ze swoim byłym przyjacielem Emilianem Bayerem, muzykiem występującym pod pseudonimem „Księciunio”[11]. Powodem walki był tzw. Konflikt o buty, które to „Księciunio” po jednym z koncertów zabrał „Skolimowi”[12].
Co myślicie na temat tego że król na koncerty lata HELIKOPTEREM?
Polski r a p zasługuje na gwiazdę takiego formatu? Czy jednak powinno się tymi busikami z 8 kolegami (najebani i bez prysznica) i sprzętem na kolanach jeździć żeby było hiphop?