Skolim

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
many-s

Re: Skolim

Post autor: many-s »

SiNi pisze: 09 sty 2025, 16:53 Tak dla przykładu w okresie międzywojennym w PL popem nazywano np. piosenkę kabaretową lub poezję śpiewaną i z kolejnymi latami to co stawało się popularne przekształcało się w pop i tyczy się to całej muzycznej karuzeli.
Czyli - tak jak napisałeś - z perspektywy czasu przepisali to do innej kategorii bo to w sumie nie był pop. W ogóle z tym popem w okresie międzywojennym to imo dojebałeś mordo xD

Ogółem jak wyszedł w 93 Wu Tang, kiedy triumf z popie miał MJ, Madonna, Prince, itd. albo kiedy wyszło rappers delight to to był pop? Bo przecież wg ciebie wszystko jest popem - i jazz i rock i ...
Ostatnio zmieniony 09 sty 2025, 20:55 przez many-s, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SiNi

Post autor: SiNi »

many-s pisze: 09 sty 2025, 20:50 W ogóle z tym popem w okresie międzywojennym to imo dojebałeś mordo xD
No tak wygląda nasza historia muzyki, dodatkowo był jeszcze jeden gatunek okrzyknięty popem, ale już szczerze nie pamiętam trzeba byłoby dokładnie pogrzebać.
Awatar użytkownika
many-s

@@SiNi
Weź kopsnij link, że jazz i rock było traktowane jako pop. Albo poezja śpiewana. Chętnie poszerzę horyzonty o nową wiedzę.
Awatar użytkownika
SiNi

@many-s Nie ma dokładnej daty powstania popu i nie da się jej ustalić, przyjmuje się lata 50-60, ale jak wspomniałem wyżej sięga to późniejszego terminu, ogólnie temat rzeka na debatę, pop jest najszerszym gatunkiem i najbardziej wieloznacznym i obecnie należy do niego każdy rozrywkowy i popularny nurt nawet jazz, a tym bardziej rock, no przecież Elvis to podstawa popu, a grał rock and roll właśnie w tym rzecz, że wielu myśli, że pop to Madonna i dajmy na to Jackosn i tyle w temacie, a tak nie jest. Zwróć uwagę np. na muzykę elektroniczną przecież to jest tak samo worek bez dna. Wkleję wycinek o poezji, ogólnie miałem to na zajęciach wraz zaliczeniem historii Sex Pistols jak jeszcze studiowałem.

"Muzyka pop w Polsce

Szeroko pojmowana muzyka rozrywkowa pojawiła się w Polsce w dwudziestoleciu międzywojennym. Obejmowała ona różne gatunki taneczne i popularne, nierzadko zaliczało się do niej też piosenkę kabaretową i aktorską, jazz oraz poezję śpiewaną. Po II wojnie światowej muzyka popularna zaczęła stawać się bardziej powszechna, głównie za sprawą telewizji oraz festiwali muzycznych organizowanych w dużych miastach: Zielonej Górze, Opolu, Sopocie i Kołobrzegu. Na przełomie lat 60. i 70. na polskiej scenie pojawili się artyści, którzy do dziś są popularni: Zbigniew Wodecki, Maryla Rodowicz, Hanna Banaszak, Anna Jantar, Majka Jeżowska, Krzysztof Krawczyk czy Edyta Geppert. W latach 80. powstawały pierwsze zespoły punkowe i hard rockowe, które poprzez swoją muzykę dodawały słuchaczom otuchy w trudnych latach komunizmu. W latach 90., po transformacji ustrojowej, pojawiły się nowe wytwórnie płytowe i nowi artyści, grający przede wszystkim rocka i pop-rocka, w tym Wilki, De Mono czy Varius Manx"
Awatar użytkownika
many-s

Ziomek, rozumiem że blog muzaisprzet, z którego pochodzi ten wycinek, uznajesz jako wyznacznik. Ale jakbyś np. w 93 podszedł do Sticky Fingaz czy Snoopa i powiedział, że tworzy pop bo Slam / Nuthing but a G thang jest popularne - to byś dostał lepe. Tak mi się wydaje.

Moim zdaniem „popularna piosenka =/= muzyka pop”.

Po II wojnie światowej muzyka popularna zaczęła stawać się bardziej powszechna, głównie za sprawą telewizji oraz festiwali muzycznych organizowanych w dużych miastach

Muzyka popularna stała się bardziej powszechna?
Awatar użytkownika
SiNi

@many-s Masz jeszcze do dyspozycji książki i inne źródła wystarczy trochę poświęcić czasu, no nie wiem jakim trzeba być kretynem, żeby użyć siły w stosunku do kogoś kto sklasyfikowałby gatunkowo poprawnie lub niepoprawnie czyjeś wypociny.
Awatar użytkownika
many-s

@SiNi a odjebanie 2paca czy Biggiego to nie kretynizm? Przecież nagrywali piosenki tylko. Wojny to nie kretynizm? Świat jest pełen kretynizmu a osoby publiczne wiodą w tym prym.
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

dobra kurwa rozkmina
basta bo offtop, se posluchajcie lepiej
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
SiNi

@yungXpaproch On mi się ogólnie kojarzy z
Tymkiem z czasów klubowych, ale kasiorę to musi trzepać niesamowitą.
Awatar użytkownika
yungXpaproch

Post autor: yungXpaproch »

mi troche tez. napewno ma jakas absurdalna ilosc sosu.
gra milion koncertow miesiecznie
pzdr z farcikiem
obczaj se muzyczke synku :joint:
https://www.youtube.com/@yung_paproch
Awatar użytkownika
many-s

On mi się kojarzy z Peterem Andre. Kojarzycie tego rapera? Miał taką piosenkę Mysterious Girl. Puśćcie sobie, zajebiście tam rapował.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

aż taki przystojny nie jest
Awatar użytkownika
many-s

No dobra, przesadziłem. Jak Vanilla Ice, to był gość.

Nie to co ten chujowy pop jak Dr Dre czy Eminem.
Awatar użytkownika
wujot
ave

Post autor: wujot »

kto pamięta walkę skolima z jasiem kapelą?

rekord w mma 2/0
Awatar użytkownika
mateko
Waste Management

Post autor: mateko »

Oczywiście jeszcze świetna rola Patryka w Barwach Szczęścia
Awatar użytkownika
sZp

Post autor: sZp »

22 października 2022 Prime MMA poinformowało o kolejnej walce Skolima, który to 26 listopada na gali Prime 4: Królestwo zmierzył się ze swoim byłym przyjacielem Emilianem Bayerem, muzykiem występującym pod pseudonimem „Księciunio”[11]. Powodem walki był tzw. Konflikt o buty, które to „Księciunio” po jednym z koncertów zabrał „Skolimowi”[12].
:bowdown:
Awatar użytkownika
kelsohmm

Post autor: kelsohmm »

Co myślicie na temat tego że król na koncerty lata HELIKOPTEREM?
Polski r a p zasługuje na gwiazdę takiego formatu? Czy jednak powinno się tymi busikami z 8 kolegami (najebani i bez prysznica) i sprzętem na kolanach jeździć żeby było hiphop?
możesz mi mówić daquan
Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

za wers nie lubimy nudy sie z wami nie bawimy, no dotykaj chamie naszej mamacity zawsze usmiech na jaźwie :D
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

kelsohmm pisze: 11 sty 2025, 10:55 powinno się tymi busikami z 8 kolegami (najebani i bez prysznica) i sprzętem na kolanach jeździć żeby było hiphop
moody

Post autor: moody »

FruitOffTheWall pisze: 11 sty 2025, 11:17 za wers nie lubimy nudy sie z wami nie bawimy, no dotykaj chamie naszej mamacity zawsze usmiech na jaźwie :D
z bolem serca musze przyznac,ze wkrecil mi sie ten numer, ale imo hellfield duzo lepiej tam leci od skolima
ODPOWIEDZ