Football Manager
Moderator: con shonery
Re: Football Manager
jak jest napisane steam w ofercie to tak
ogólnie z tego co kojarzę to tam dostaje się zdjęcie kodu z pudełka i na stronie fma wybierasz czy klucz chcesz odebrać na steamie czy epicu
ogólnie z tego co kojarzę to tam dostaje się zdjęcie kodu z pudełka i na stronie fma wybierasz czy klucz chcesz odebrać na steamie czy epicu
Która wersja Football/Championship Managera jest waszą ulubioną/jest przez was uważana za najtrudniejszą?
- FruitOffTheWall
ulubiona 19. Granie Karierki Zagłębiem Sosnowiec z Vokiciem i Milewski na pomocy
najtrudniejsza 2007, za dzieciaczka grałem, nie nie ogarniałem
kocham też wiadomo karierę zagłębiem z pomocą moich ziomali hehe kmwtw
najtrudniejsza 2007, za dzieciaczka grałem, nie nie ogarniałem
kocham też wiadomo karierę zagłębiem z pomocą moich ziomali hehe kmwtw
Ostatnio zmieniony 09 paź 2025, 18:17 przez FruitOffTheWall, łącznie zmieniany 1 raz.
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
surowa i zapewne jedna z najtrudniejszych częściFruitOffTheWall pisze: ↑09 paź 2025, 15:59 najtrudniejsza 2007, za dzieciaczka grałem, nie nie ogarniałem
ale sprowadzając do dowolnego klubu z możliwościami finansowymi JE juana romana riquelme to było jak gra na kodach, później już taką szczególnie pamiętną bestią maksymalnie windującą poziom każdej drużyny był carlos fierro, ale jego trzeba było jednak wyhodować najpierw. fm 2012 jak się nie mylę, później z edycji na edycję coraz bardziej hujowy baller
a fmowską polską ligą zajawiłem się gdzieś od ~2014 i solidnie ogrywałem do 2018 przynajmniej
props z te akcje, największy talent z Zagłębia zdecydowanie dawid mularczyk, ale jego we wcześniejszych wersjach eksploatowało się na pełnej kurwie - ok. 2015/2016FruitOffTheWall pisze: ↑09 paź 2025, 15:59 ulubiona 19. Granie Karierki Zagłębiem Sosnowiec z Vokiciem i Milewski na pomocy
później jak z tym fierro - w rzeczywistości lipa, to i w rzeczywistości gierki lipa
Najwięcej przegrałem w 08. Mnóstwo świetnych karier, do dzisiaj trzymam jakieś tam screeny. Zdecydowanie najmilej wspominam.
Aaritalo, Zeefuik, Nazarith, Angulo, Putilo, Skavysh, Torje, Stancu, Saivet i wielu innych.
Aaritalo, Zeefuik, Nazarith, Angulo, Putilo, Skavysh, Torje, Stancu, Saivet i wielu innych.
- ConeyIsland
Z takich starych edycji to klasykiem byl oprócz freddyego adu oczywiście piękny freddy guarin xD nie pamiętam czy to był fm05 czy fm07 ale były to pierwsze transfery każdej z karier 
W 08 był jeszcze Altidore.
A tutaj moja kadra z fm 08...

A tutaj moja kadra z fm 08...
Spoiler

największy sentyment:
CM03/04 - wiadomo klasyk sezon i baza danych, pierwsza stycznosć z wirtualnymi kulkami, multum nostalgii wzbudza ta wersja i przypominanie sobie długiej listy wszystkich op ballerów, których kariery później śledziło się także w prawdziwej piłce (pozdro Morten Gamst Pedersen)
FM2007 - miałem spiracone na płytce, zawsze brałem Milan, sprzedawałem Kake do Chelsea i kupowałem za to Zaccardo, Barzagliego I Cardozo i próbowałem zrobić z Gourcuffa najlepszego piłkarza w grze grając wąskim diamentem. Powtarzałem ten schemat co najmniej kilka razy xD
najlepsze:
FM24 - przymykając oko na łatwość osiągania dobrych wyników z gegenpresowaniem jest to zapewne najbardziej przystępna wersja, gdzie wiele formacji jest grywalnych i nie potrzeba siedzieć w taktyce nie wiadomo ile czasu by stworzyć coś grywalnego i dobrze się bawić
FM14 - kupiłem w preorderze i założyłem Steama dla tej gry. Do dziś najwięcej godzin. Dawno już nie odświeżałem, więc mogę źle pamiętać, ale to był pierwszy FM, gdzie w pełni poszli w ten nowy silnik taktyczny i odeszli od suwaków przez co wiele wariantów gry było skutecznych i nie było jakiegoś jednego konkretnego op playstylu, a działały nawet jakieś dzikie wariacje z 2 środkowymi obrońcami
Jakbym miał wybierać najlepsze i najtrudniejsze to celowałbym te cztery odsłony między 11-14. Trochę mi się już zlewają, więc ciężko mi wskazać, która dokładnie. Wiadomo, że taki FM12 miał corner glitcha i grając 3 środkowymi napastnikami można było zruchać cały świat, ale jak się z tego nie korzystało to była chyba dość trudna xD
ta kadra polski z 08

CM03/04 - wiadomo klasyk sezon i baza danych, pierwsza stycznosć z wirtualnymi kulkami, multum nostalgii wzbudza ta wersja i przypominanie sobie długiej listy wszystkich op ballerów, których kariery później śledziło się także w prawdziwej piłce (pozdro Morten Gamst Pedersen)
FM2007 - miałem spiracone na płytce, zawsze brałem Milan, sprzedawałem Kake do Chelsea i kupowałem za to Zaccardo, Barzagliego I Cardozo i próbowałem zrobić z Gourcuffa najlepszego piłkarza w grze grając wąskim diamentem. Powtarzałem ten schemat co najmniej kilka razy xD
najlepsze:
FM24 - przymykając oko na łatwość osiągania dobrych wyników z gegenpresowaniem jest to zapewne najbardziej przystępna wersja, gdzie wiele formacji jest grywalnych i nie potrzeba siedzieć w taktyce nie wiadomo ile czasu by stworzyć coś grywalnego i dobrze się bawić
FM14 - kupiłem w preorderze i założyłem Steama dla tej gry. Do dziś najwięcej godzin. Dawno już nie odświeżałem, więc mogę źle pamiętać, ale to był pierwszy FM, gdzie w pełni poszli w ten nowy silnik taktyczny i odeszli od suwaków przez co wiele wariantów gry było skutecznych i nie było jakiegoś jednego konkretnego op playstylu, a działały nawet jakieś dzikie wariacje z 2 środkowymi obrońcami
Jakbym miał wybierać najlepsze i najtrudniejsze to celowałbym te cztery odsłony między 11-14. Trochę mi się już zlewają, więc ciężko mi wskazać, która dokładnie. Wiadomo, że taki FM12 miał corner glitcha i grając 3 środkowymi napastnikami można było zruchać cały świat, ale jak się z tego nie korzystało to była chyba dość trudna xD
ta kadra polski z 08
FM 08 też miał killer rogi. Raz zagrałem taktyką z neta to Skrtel walił króla strzelców.
- checollada
killer rogi w FM08 to było coś, kupiłem obrońcę z 20 wyskoku i główkowania do Newcastle i został królem strzelców
wgl piękna jest ta skórka z FM08, setki godzin, sentyment
pamiętam, że jeszcze Vedad Ibisevic śmigał u mnie na szpicy i miał umiejętność plasowane strzały i mu wchodziło pięknie wszystko
potem najwięcej grałem w FM12, a potem to mi się różne wersje zlewają, na pewno 18, 22, 24, od 18 już tylko ekstraklasa i tylko Górnikiem, nie powiem że przez to trochę mi się to przejadło i obrzydziło grę
wgl piękna jest ta skórka z FM08, setki godzin, sentyment
pamiętam, że jeszcze Vedad Ibisevic śmigał u mnie na szpicy i miał umiejętność plasowane strzały i mu wchodziło pięknie wszystko
potem najwięcej grałem w FM12, a potem to mi się różne wersje zlewają, na pewno 18, 22, 24, od 18 już tylko ekstraklasa i tylko Górnikiem, nie powiem że przez to trochę mi się to przejadło i obrzydziło grę
największy sentyment chyba do 03/04 jednak, a potem faktycznie 08, chociaż z perspektywy czasu myślę, że to pewnie kwestia tamtych składów
a ulubiony piłkarz to Ciro Palmieri w FM19 albo 20. wziąłem go z primavery Napoli do mojego trzecioligowego Avellino i został na cały save (3x wypożyczenie, potem wolny transfer), strzelając po 30 bramek w sezonie niezależnie od poziomu rozgrywkowego. 140 pa miał, okazało się, a nie do zajebania był, duży sentyment (w ogóle tam miałem kapelę zakapiorów z Serie C, których zatrzymałem w kadrze aż do Scudetto - Gennarro Ruggiero, Marco Toscano, Gabriele Cappanni, ale oni już tak nie dojeżdżali)
a ulubiony piłkarz to Ciro Palmieri w FM19 albo 20. wziąłem go z primavery Napoli do mojego trzecioligowego Avellino i został na cały save (3x wypożyczenie, potem wolny transfer), strzelając po 30 bramek w sezonie niezależnie od poziomu rozgrywkowego. 140 pa miał, okazało się, a nie do zajebania był, duży sentyment (w ogóle tam miałem kapelę zakapiorów z Serie C, których zatrzymałem w kadrze aż do Scudetto - Gennarro Ruggiero, Marco Toscano, Gabriele Cappanni, ale oni już tak nie dojeżdżali)
trójkąt bermudzki wola mokotów
fm2007 mój pierwszy i fajne wspomnienia długie godziny przegrane, potem trochę popykałem w 2008/2011 i przerwa do 23 i 24. Wgl już myślałem że w wieku ~30 lat nie dam rady wkręcić się w jakąś gierkę komputerową, a jednak dało radę i to tak jak za czasów nastoletnich hehe
Props w chuj za Diego Alessandro Rambo
W 11 też były killer rogi, jak na nie raz zagrałem to Nigeryjczyk Musa ze stoperka zrobił dwucyfrówkę bramek i go naturalizowali, do kadry Polski właśnie
Czytałem, ale nie testowałem, że podobno w 11 też to działało
no rzuty rożne są op średnio co drugiego fma więc całkiem możliwe
w 24 piłkarzem z dobrą skocznością też da się spokojnie te 20+ bramek wsadzić po rogach
tak samo formacje z trzema napastnikami/bez napastników są przemiennie zbugowane
kojarzę też, że w fmie15 do finalnego patcha przeszedł glitch z długimi rzutami z autu
w 24 piłkarzem z dobrą skocznością też da się spokojnie te 20+ bramek wsadzić po rogach
tak samo formacje z trzema napastnikami/bez napastników są przemiennie zbugowane
kojarzę też, że w fmie15 do finalnego patcha przeszedł glitch z długimi rzutami z autu
tak odnośnie pamiętnych składów i grajków, to przypominam sobie moją aston ville z fma bodajże 12 lub 13, gdzie architektami sukcesów było dwóch kontrowersyjnych kolesi - gylfi sigurdsson oraz certyfikowany dewiant adam johnson. ten drugi nakurwiał tyle asyst w sezonie, co haaland bramek obecnie. oprócz nich fabian delph, raczkujący sterling, connor wickham
kyriakos papadopoulos dzik, chyba jedyny oprócz barzagliego obrońca, który dochodził do maksymalnych statystyk w kryciu i w odbiorze - dwie sztywme dwudziestki, a włoch miał w jakiejś wcześniejszej edycji nawet trzy, bo jeszcze gra głowo
na bramce ospina
Dodano po 5 minutach 2 sekundach:
Dodano po 3 minutach 7 sekundach:
kyriakos papadopoulos dzik, chyba jedyny oprócz barzagliego obrońca, który dochodził do maksymalnych statystyk w kryciu i w odbiorze - dwie sztywme dwudziestki, a włoch miał w jakiejś wcześniejszej edycji nawet trzy, bo jeszcze gra głowo
na bramce ospina
Dodano po 5 minutach 2 sekundach:
czytałem o tym zjawisku kiedyś, ale w życiu bym nie skojarzył który to fm, ciekawe
Dodano po 3 minutach 7 sekundach:
dla miłośników takich zabiegów polecam jake'a coopera z millwall
skrobnę tu coś później dłuższego, ale oczywiście Nicolas Millan, nwm czy dobrze teraz pamiętam, ale w Fm2006-2008 się go kupowało z Colo colo i ziomek w wieku 14 lat strzelał gole w Lidze Mistrzów 
yer a wizard, Harry
czyli usunęli ale jednak nie xd