Starcie legend cz. 1 - OSTR vs Pezet
- gods bidness
Re: Starcie legend cz. 1 - OSTR vs Pezet
Pezet miał taką charyzmę, że w połowie fristajlu ktoś wziął i wyłączył nagrywanie, szkoda baterii.
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN
-> https://www.youtube.com/watch?v=C2KMna2KQK0
-
Bisclavret
No dokładnie to samo mam, JTTS chyba moja ulubiona płyta i też jak wychodziła i kumple z liceum się jarali to u mnie było meeehgods bidness pisze: ↑19 mar 2026, 8:53 Też mi się częściej wraca do płyt OSTRego, zwłaszcza tych z lat jakoś 2007-2010, które niezbyt mnie pociągały jak były nowe, bo wtedy szukałem bardziej porywającego i absorbującego rapu, bangerów. A teraz lubię se puścić w tle niezobowiązująco i bardzo przyjemna jest to rozrywka i przede wszystkim dobra muzyka, dorosłego człowieka.
Ogolnje moje top 5 to chyba tak wygląda:
1. JTTS
2. Tabasko
3. Masz to jak w banku
4. JWWC
5. Hollyłódź
Od OCB imo już nic całościowo fajnego nie wypuścił, może jakieś przebłyski były ale przegapiłem bo od 2010 przez zjebaną fanbaze byłem hejterem Adama, chociaż on sam nie pomógł.
No i kolejna sprawa - o ile w momencie premiery te infantylne rozterki pezeta na muzyce poważnej brzmiały dorośle, to trochę ciężko mi się to słucha mając 35 lat. Z kolei ostry to trochę podróż do minionej epoki, bezrobocie, emigracja, brak perspektyw wczesnych lat 2000. Dużo lepsze to jest w odbiorze dla mnie dzisiaj.
- gods bidness
Najgorzej to się słucha u Pezeta tych dramatycznych kawałków typu "Gdyby miało nie być jutra, to wziałbym pozabijał wszystkich"
Takie coś to się zawsze najgorzej starzeje, a przecież jak wyszło, to było hitem wśród wszystkich gimnazjalnych buntowników.
Nie no tutaj jednak będę bronił Jana Pawła. Ten kawałek jest zajebisty i nie widzę nic złego w takim hiphopowym buncie, nawet jeżeli jest lekko dziecinny, chuj tam taka muzyka.
Pamiętam, jak sto lat temu na festiwalu w Płocku to było grane i słowa PIERDOLĘ POLICJĘ cała publiczność na całą pizdę wykrzyczała. Piękne to było.
Pamiętam, jak sto lat temu na festiwalu w Płocku to było grane i słowa PIERDOLĘ POLICJĘ cała publiczność na całą pizdę wykrzyczała. Piękne to było.
słyszałem wiele głosów, śmiech i płacz
poznałem wiele osób, których nie chcę znać
najlepsza zwrotka pezia w jego karierzegods bidness pisze: ↑18 mar 2026, 20:42 Przypomniało mi się że Pezet i OSTR mają co najmniej jeszcze jeden wspólny kawałek, a i na nim Pezet lepiej wypada, ale to właśnie były czasy jego prime odjąć muzyka poważna, która była fest chujowa. A OSTR wtedy prime bełkotu, ale brzmi spoko.
Tylko Dla Dorosłych (2010)Bisclavret pisze: ↑19 mar 2026, 11:12 Od OCB imo już nic całościowo fajnego nie wypuścił, może jakieś przebłyski były ale przegapiłem bo od 2010 przez zjebaną fanbaze byłem hejterem Adama, chociaż on sam nie pomógł.
Kartagina (& Marco Polo) (2014)
Growbox (& Jeżozwierz & Soulpete) (2015) (to umieszczam bardziej w ramach ciekawostki, ale to chyba jedno z najbardziej nieoczekiwanych kolabo ever w pl rapie)
Życie Po Śmierci (Snap Jazz Edition) (2016)
Instrukcja Obsługi Świrów (2019)
042 Requiem Mixtape (2023)
XX (2024)
Może i przebłyski, ale dla mnie całkiem fajne płyty. Albo inaczej, wolałbym w całości przesłuchać którąkolwiek z powyższych płyt zamiast czegokolwiek od Pezeta po Muzyce Rozrywkowej. Nawet pomimo tego, że prawdopodobnie Pezet ma więcej lepszych kawałków po 2010 niż OSTR, ale stosunek chujowych kawałków, znacznie przewyższa nawet najbardziej miałkie kawałki OSTR.
I tak Pezet to lepszy raper, ale temat bada kto jest większą legendą, więc tak całościowo dalej OSTR, co nie zmienia faktu, że Pezet też legenda, tylko z trochę większą ilością cieniów niż blasków.
- oKulTywowany
w ogóle w szoku byłem jak usłyszałem pierwszy numer, ja skrzypka kojarzę już z tego ochrypniętego głosu na legendarnej goścince u PMM, a tu brzmi zupełnie inaczej, dużo lepiej jeżeli mówimy o samym głosie
całościowo trochę męczące i przy długie, no ale weźmy pod uwage ze to juz jednak jest 25 lat później
całkiem zachęciło żeby obczaić dalej
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
- scam_sakawa
Obczajaj, bo Masz to jak w banku to najlepsza płyta Adama Ostrowskiego.
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
Ale, że aż taka beka z tego stwierdzenia?
Pezet w prime:
-lepszy głos i artykułacja
-technika na poziomie
-lepszy lirycznie
-elastyczniejsze flow, różnorodność
Spytaj 2rzyna jak nie wierzysz
Poza tym nie bez powodu ludzie powiadają, że skrzypek skrzeczy itp.
Oczywiście nie dotyczy to współczesnego Pezeta, przez beznadziejną jakość tekstów rodem z ai jako rapera obecnie niespecjalnie go cenie. Jak chce to potrafi, ale chyba nie chce.
- oKulTywowany
To co przypisałeś Janowi przypisałbym Adamowi
Prócz trochę różnorodności i z tym elastycznym flow też nie przesadzajmy u Pezeta
Prócz trochę różnorodności i z tym elastycznym flow też nie przesadzajmy u Pezeta
This page is no longer available.
w top100 plyt pl erape nie znalazla by sie zadna plyta rapera ostr a pezeta co najmniej jedna
-
Bisclavret
- igorzastyy
Wrzucilibyście TDD do kibla jak Laik?
Ja bym Laika do kibla prędzej wrzucił.
słyszałem wiele głosów, śmiech i płacz
- igorzastyy