Mata - Młody Matczak (2021)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
F88G

Re: Mata - Młody Matczak (2021)

Post autor: F88G »

Śmiesznie by było jakby rzeczywiście w pewnym momencie było go za dużo, wyskakiwałby z lodówki takim agresywnym i bezpardonowym marketingiem jak deale z McD, nastąpiłoby sprężenie zwrotne i nie dalej niż za 3 lata dzieciarnia uznawałaby słuchanie Maty za symbol bycia przegrywem. xD
Awatar użytkownika
oKulTywowany

Post autor: oKulTywowany »

i tak będzie
This page is no longer available.
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Już to się powoli zaczyna, przy pierwszej płycie Mata był królem, a teraz coraz większa beka z jego fanów jest kręcona. Ale to chyba naturalny schemat u każdego rapera ze ścisłego topu.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
yytr

Post autor: yytr »

No żaden trend nie może iść cały czas w górę :v
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

Pojebane, absolutnie pojebane. Pamiętam, jak przy okazji premiery Taconafide mijałem olbrzymie plakaty rozłożone na ścianach wieżowców i byłem przekonany, że to zupełny peak mainstreamowego rapu w Polsce i od teraz popularność będzie tylko spadać, tymczasem bądź co bądź cały czas freszmen o aparycji gimba stawia mnie w sytuacji, gdzie spodziewam się wszystkiego łącznie z jakąś reklamą Mercedesa czy kurwa, nie wiem, wizytą w sejmie.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

Post autor: sugarhill_notausgang »

SWN pisze: 15 paź 2021, 21:12 mijałem olbrzymie plakaty rozłożone na ścianach wieżowców i byłem przekonany, że to zupełny peak mainstreamowego rapu w Polsce i od teraz popularność będzie tylko spadać
Ale... dlaczego tak myślałeś? To był po prostu kolejny stopień i logiczna konsekwencja poprzednich, teraz są następne i będą jeszcze następne.

Ten kontrakt z Mackiem to ciekawe ile siana. Ze dwie grube bańki bym strzelał. Śmiechowo, że pan korporacja maczek będzie sprzedawał zestaw od "męskiej prostytutki", która "jest, kurwa, kurwą" i jara 10 blantów dziennie. Zawsze mam bekę z tego, że korpo podpisuje deal reklamowy z tym fajnym słodkim artystą od przeboju (tutaj "Kiss Cam" pewnie przeważył, znowu strzelam ofc), a o reszcie twórczości udaje, że nie istnieje, nawet jeśli na płycie leci zaraz obok.
SWN
Administrator

Nie wiem, po prostu Taco i Quebo wydawali mi się idealnie skrojonym materiałem na reprezentantów mainstreamu, gości Wojewódzkiego, znajomych Stuhra i zięciów Lisa. Dwóch młodych, atrakcyjnych, wygadanych, wyrazistych (przynajmniej w przypadku Q) gości, którzy mogą zagrać w reklamie albo pokazać mordę na telewizyjnym sylwestrze, żadnych oprychów w dresach przywołujących twojej matce rapowe skojarzenia z Rychem Peją i mówieniem joł-joł. Wydawali mi się tacy no...dojrzali i odpowiedni do roli raperów, którego znają nawet twoi starzy, Mata jest w moich oczach dzieciakiem, który zrobił co prawda uzasadniony rozgłos, ale w życiu nie typowałbym, że to pójdzie tak daleko.
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

Kumam. Chociaż jakby Quebo z tym swoim image'em wyszedł na sylwestrze z polsatem, tak jak wyszedł na koncercie Maty, to paru matronom mogłyby puścić ondulacje ;) Będą, będą kolejni, a że akurat Mata tak wystrzeli komercyjnie to oczywiście może dziwić, ale imo ma to mocne socjologiczne podstawy i nie dziwi, że przytrafił nam się taki raper, który urodził się w roku, kiedy wyszła Paktofonika i dojrzewał słuchając polskiego rapu, gdy jechał taksówką do dobrej szkoły i świetnie trafia do dzisiejszych małolatów, ze swoim cukierkowo-melanżowo-błazeńskim rapikiem.

Co do mojej rozkminy teraz sobie pomyślałem, że to wcale nie takie dziwne, to moje myślenie o muzyce w kategorii albumów jest już mocno passe. Teraz o muzyce myśli się singlami. Singiel ma trafić, ma się wyświetlać, ma być wszędzie. Komu by się chciało słuchać 60 minutowego albumu, i to może jeszcze uważnie i ze zrozumieniem, od tego są poważni recenzenci muzyczni i paru świrów, takich jak my.
SWN
Administrator

sugarhill_notausgang pisze: 15 paź 2021, 22:02 Teraz o muzyce myśli się singlami
Tak, ta część o podejściu do albumów nieaktualna już od dawna. Mało kogo interesuje teraz zrobienie klasyka, bo zwyczajnie dużo bardziej opłacalne jest sieknięcie trzech szybkich składanek hitów jak jakiś Kizo, a wszystko rozbija się o psychologię i tempo życia dzisiejszego randomowego człowieka, który preferuje słuchanie muzyki z przygotowanych mixów Spotify, toplist i tym podobnym, więc głównym celem wytwórni jest wpakować tam jak najwięcej numerów.

Metoda dość stara i przybyła z bardziej komercyjnych gatunków muzycznych, gdzie cały świat kojarzy hit danego wykonawcy, a nie jest w stanie powiedzieć z jakiej płyty pochodzi, bo albo nie widział jej nawet na oczy, a jeśli widział, to zawiera hit, jego remix i remix remixu.
Awatar użytkownika
Megidox

Post autor: Megidox »

Wspomnicie że jeszcze chwila i zamiast EP/LP zaczną wychodzić składanki "Top hit wytwornik xyz 3 kwartał 202x"
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
lll

Post autor: lll »

sugarhill_notausgang pisze: 15 paź 2021, 21:34 Ten kontrakt z Mackiem to ciekawe ile siana. Ze dwie grube bańki bym strzelał. Śmiechowo, że pan korporacja maczek będzie sprzedawał zestaw od "męskiej prostytutki", która "jest, kurwa, kurwą" i jara 10 blantów dziennie. Zawsze mam bekę z tego, że korpo podpisuje deal reklamowy z tym fajnym słodkim artystą od przeboju (tutaj "Kiss Cam" pewnie przeważył, znowu strzelam ofc), a o reszcie twórczości udaje, że nie istnieje, nawet jeśli na płycie leci zaraz obok.
wiem, ze to nic odkrywczego ale korpo w chuju ma jego muzyke, liczy sie excel. jedyne co by nie przeszlo to jakas homofobia/rasizm/ostra mizoginia, ale to tez wynika po prostu z excela
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

W sumie dziwne ze mcdonalds dopiero teraz się zgłosił, kiedy akurat Matczak przestał nosić fryzurę w kształcie ich logo
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
ffeee pisze: 03 cze 2026, 8:29 jedyną przeciwwagą do złodziejstwa i hipokryzji pisu oraz nacjolów konfiarzy jest obecny rząd
Awatar użytkownika
lostintheldz

Post autor: lostintheldz »

lll pisze: 16 paź 2021, 12:29 jedyne co by nie przeszlo to jakas homofobia/rasizm/ostra mizoginia
ciekawe, z sobelem przeszło
Kanye East - Honda
please drop
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Obrazek

Udało się wam to rozkminić? :shock:
pieschrodingera

Post autor: pieschrodingera »

No mega rozkmina, jak on to wymyślił xD
tbc
Awatar użytkownika
krakowski łotr

Post autor: krakowski łotr »

sugarhill_notausgang pisze: 15 paź 2021, 21:34 Ten kontrakt z Mackiem to ciekawe ile siana. Ze dwie grube bańki bym strzelał
imo przy jego obecnych zasięgach to bym strzelał że kwota jaką mógł zgarnąć jest bliżej 10 a nie 2 baniek
na lotnisku poszło ponad 40k biletów, był sold out to nie wiem czy by mu się opłacało robić taki deal za 2 miliony
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Samo to, że pół internetu o tym huczy od kilku dni sprawia, że mu się opłacało.

A masz jakieś dowody na 10 baniek czy cokolwiek popierającego tę tezę? Czy tak sobie rzuciłeś? To są jednak ogromne pieniądze, wątpię, że dostępne dla raperów póki co.
Awatar użytkownika
emcess

Post autor: emcess »

tak 10 milionów żeby mcdonalds mógł jego kurczaczki wpierdalać, gościu

a sobel to inna sprawa, robi wyświetlenia to i universal pracuje nad jego pr i wszystko wypierdala z internetu
lygrys pisze: 02 lip 2023, 20:03 Myślisz kurwo, że jesteś zabawny
Awatar użytkownika
sugarhill_notausgang

krakowski łotr pisze: 16 paź 2021, 16:33 na lotnisku poszło ponad 40k biletów, był sold out to nie wiem czy by mu się opłacało robić taki deal za 2 miliony
mam nadzieję, że wiesz, że to nie wygląda tak, że 40 000 x przykładowo 200 zł (nie wiem po ile były bilety) = 8 baniek Mata bierze na konto i idzie do domu. To było duże przedsięwzięcie, przy którym pracowało kilkaset osób. Oczywiście działka Maty pewnie była uczciwa, w końcu dobra papuga mu pilnuje tych kontraktów.
A kontrakt reklamowy to zupełnie co innego. Dajesz twarz, nazwisko, robią ci fotki i tyle twojej roboty. Te 2 bańki to mogłem przestrzelić, ale wydaje mi się, że tyle jest w zasięgu.
Awatar użytkownika
Czak

Post autor: Czak »

Według Forbesa Travis na dealu z makiem (tyle, że tam jakieś ciuchy jeszcze wchodziły w grę) zarobił 20 mln dolarów, biorąc pod uwagę że ma 40 razy followersów na insta więcej od Maty (ale 20 razy więcej słuchaczy na Spotify) oraz uwzględniając oczywistą różnicę między Polską a USA a także popularność McDonaldsa w Polsce i w Ameryce wynika że huj wie ile on mógł na tym zarobić
ODPOWIEDZ