Siłownia

Wszystkie ulubione dyscypliny sportowe w jednym miejscu. Nieważne, którą piłkę wolisz.

Moderatorzy: Sidd, Cz4rny1337

Jeśli trening to:

FBW
116
60%
Split
52
27%
Inny
25
13%

Liczba głosów: 193

Awatar użytkownika
Łąsą
judym

Re: Siłownia

Post autor: Łąsą »

ok
pisałem o adaptacjach w kontekście tego, że dajesz organizmowi bodziec, to wywołuje przystosowanie się organizmu i w związku z tym rośniesz, albo stajesz się silniejszy
jednak moim zdaniem dość szybko dochodzi się do momentu, gdzie niezależnie od tego jak duży bodziec zaaplikujemy, niewiadomo jak nie dbalibyśmy o regenerację, to do adaptacji - i wzrostu siły - nie dojdzie i mam na to wiele przykładów
jakaś recepta mordo tej?
sven22

Post autor: sven22 »

Jasne, że nie dojdzie, bo wszystko trzeba ze sobą zgrać (treningowo). Dobrać odpowiednią dla siebie objętość, intensywność, oraz metodykę treningową. I przede wszystkim spojrzeć szerzej na progres (nie tylko na kg na sztandze).
Operować różnymi wariacjami ćwiczeń (zazwyczaj są to te, o których nie mamy pojęcia, lub te, których nie lubimy).
Widzisz, czasami nie robi się wyciskania leżąc dłuższy czas, żeby po kilku tygodniach zrobić rekord na klatę. Czemu tak się dzieje? Bo jeśli znajdziemy słaby punkt i wariację ćwiczenia, które nam to wzmocni, to możemy być pewni, że klata pójdzie do przodu.
Dlatego jak pójdziesz do dobrego strength coacha, to masz plan na 4, max 6 tygodni. Kiedyś myślałem, że to wyciąganie z ludzi pieniędzy (po prostu zapewnienie sobie stałego źródła dochodu), i że planu nie należy zbyt często zmieniać (ewentualnie wprowadzać małe zmiany). No jest trochę inaczej.
Stagnacja prędzej czy później przyjdzie, to fakt. Kwestia tego ile asów w rękawie jeszcze mamy, a raczej na ile mamy wiedzy, żeby się wciąż rozwijać.
Awatar użytkownika
con shonery
Moderator

Post autor: con shonery »

Ostatni tydzień miałem deload, później parę dni bez ćwiczeń ze względu na weekendowy wyjazd i wróciłem dziś z progresem. Ani śladu po zniechęceniu, które gdzieś tam kiełkowało przed dealoadem, nawet wręcz przeciwnie bo czuje jakbym pokonał małą ścianę.
Bart

Post autor: Bart »

Po deloadzie i przerwie wracasz od razu na wyższe cieżary niż przed ? U mnie po przewrwie jest zawsze regres i zakwasy jak skurwysyn.
Awatar użytkownika
con shonery
Moderator

Post autor: con shonery »

Dorzuciłem od razu i poszło - ale zaznaczam, że chodzę na siłownie od czerwca i macham niewielkimi ciężarami, więc w tym przypadku to żadna sztuka progresować. Zakwasy są, ale lubię je, czuje że żyje :cool:
zuperhero

Post autor: zuperhero »

26.09 mam zamiar wystartować w mini zawodach trójbojowych na mojej siłowni, nigdy nie miałem z tym żadnej styczności, więc nie wiem czy trening jaki sobie zaplanowałem będzie git. Ogólnie to przez te wszystkie kwarantanny i wyjazdy, miałem dużo treningu w domu, czasem wleciał tydzień bez treningów i przez to jestem poza formą, więc trochę bez sensu ten start ale chuj zawsze to jakieś wyzwanie a ranga jest na tyle niewielka że mam wyjebane na to że będę ostatni. Mój plan wygląda tak od 2 tygodni lecę fazę akumulacji czyli stałe obciążenie we wszystkich seriach, fbw, 3x w tygodniu ~4 serię każdego ćwiczenia- 1x push-pull-knee-hip (na każdym treningu robię po jednym ćwiczeniu w danym wzorcu) + trochę akcesoriów. Do startu jeszcze 5 tygodni i mój plan był taki że cisnę jeszcze 1 tydzień akumulacji. A potem ostatnie 4 tygodnie obcinam prawie wszytko oprócz klata-siad-ciąg i jadę rampy 4-3-2-1 powtórzeń w kolejnych tygodniach(w sensie w tygodniu pierwszym rampę otwartą na 4 powtórzeniach, w drugim na 3-ech,... ) Pierwszy tydzień na 4 repsach, planowałem zrobić lżejszy, bo czuje że za tydzień po tym wysoko-objętościowym okresie będę zajebany jak poranny autobus. Pytanie do ludzi zajmujących się trójbojem- dobry system czy nie?
+dwa dodatkowe
1) jak wejdę w to rampowanie to ile mam robić treningów w tygodniu i czy na każdym robić wszystkie boje?
2) na ile dni przed zawodami odłożyć treningi, czy ostatni tydzień powinien być lżejszy?
sven22

@zuperhero
Czy dobry system? Na każdego będzie działać coś innego i ciężko tutaj dać inną odpowiedź od "to zależy".
Rada jaka może się przydać, to przed zawodami nie robisz maxa w żadnym boju. Na zawodach mają być rekordy, nie treningowo. Przeciążysz układ nerwowy i na zawodach będzie poniżej oczekiwań. Jak te jedynki będziesz robić, to niech to będzie 90% 1rm.
Jeśli nigdy nie robiłeś wszystkich bojów na jednym treningu, to prawdopodobnie (nie zawsze) wprowadzenie tego bezpośrednio przed zawodami tylko pogorszy sprawę. Łączyć możesz bp i squat, ale ciąg robiłbym na oddzielnej jednostce.
Ostatni tydzień- też zależy. Są zawodnicy, którzy tydzień przed zawodami nie robią totalnie nic, odpoczywają. Są tacy, którzy muszą trenować bo im wzorzec ruchowy ucieka i muszą to powielać, stąd przerwy w treningu nie ma. Ciężko jest odpowiadać na takie pytania.
Takim pewnikiem mogą być ciągi. Jest to najbardziej taxujące ćwiczenie w kontekście układu nerowego, dlatego też odstawienie go na tydzień przed treningiem nie będzie powodowało jakiś spadków formy, a wręcz przeciwnie. Ciąg to ciąg. Podchodzisz i albo podniesiesz, albo nie.
Więcej info w artykule, oraz filmiku, który załączam tutaj
art: https://podsztanga.pl/twoje-pierwsze-zawody/
live chłopaków: https://www.facebook.com/watch/live/?v= ... _permalink

Jak obejrzysz sobie te 2h live'a to myślę, że na większość pytań znajdziesz odpowiedź
MlodyYoung

Post autor: MlodyYoung »

@zuperhero
Co do treningu sven dobrze napisał. Nie wiem czy na tych zawodach będzie normalne sędziowanie, ale to co na twoim miejscu na pewno bym zrobił to ogarnął kiedy bój może zostać niezaliczony i skupił się na wyeliminowaniu takich błędów w treningu. Poza tym podstawy- ogarnięcie wyjścia ze stojaków w przysiadzie, dogranie podawania sztangi w benczyki, wybór butów do martwego.
Awatar użytkownika
esdoen

Post autor: esdoen »

Ktoś łączy siłownię z intensywnym bieganiem?

Biegam aktualnie 5x w tygodniu, pon i pt odpoczynek. Jak najlepiej zmieścić tu siłownię? Wcisnąć pon i pt fbw? Czy jakoś w dni biegowe też dokleić (o lżejszej intensywności, czyli wt i czw)?

Ogólnie nie mam jakiejś dużej zajawki żeby wrócić na siłownię, ale jednak na samym bieganiu zaczynam wyglądać jak szczur, więc wolę dodać jakieś lekkie siłowe ćwiczenia.
sven22

@esdoen
Biegasz dla siebie, czy coś poważniej?
Jeśli poważniej, to siłownia jest nieodłącznym elementem dla biegaczy. Ale nie stricte pompowanie bicepsa, tylko celowany trening motoryczny, ktory poprawi twoje osiągi w głównej dyscyplinie.
A jak nie chcesz wyglądać jak szczur to zmień na sprinty :D
Awatar użytkownika
esdoen

Post autor: esdoen »

Chyba jeszcze to jest w kategoriach "dla siebie", 40-50km / tydzień - zacząłem w marcu raptem, teraz jestem w połowie jakiegoś planu półmaratonowego (docelowo 1:46 chcę w październiku zaliczyć). Sprinty nie sprawiają mi frajdy zupełnie - ogólnie największa zajawka jest z powiększania dystansów, łypię łakomym okiem na ultramaratony w terenie (pół/pełne maratony w mieście też zero frajdy, ale już w lesie/górach - miodnie).

Co do siłowni będącej nieodłącznym elementem - to wiem że pomaga i z kontuzjami, i z wynikami, ale aktualnie jakoś machanie żelastwem mi nie po drodze zupełnie. No ale staram się coś włączyć teraz, tylko niezbyt wiem w jakiej formie.
sven22

@esdoen
Chciałbym ci pomóc, ale prawdę mówiąc nie znam się na tym.
Nie wiem jakie masz podejście do twojej zajawki, ale ja bym zastanowił się nad konsultacją z kimś ogarniętym w temacie. Taka topka w Polsce to na pewno Karol Kruczek i ludzie z forum treningu, czy Strenght athletic develelopment. Na instagramie możesz obejrzeć rzeczy, które robią.
Awatar użytkownika
Whtn

Post autor: Whtn »

chciałem pobawić się w trening ala strongman, przywiozłem sobie w chuj cięzkich kamieni bo poczułem się jak mateusz kieliszkowski i przy podnoszeniu jednego z nich jak mi pierdolnęło w barku to od dwóch dni ledwo papierosa w ręce trzymam :lol: a zbliżała się życiówka na ławce, w ohp też już życiowe wyniki robiłem, siłownia to stara kurwa
Awatar użytkownika
checollada

Post autor: checollada »

Spoiler
Obrazek
Goretzka osąd bohatera
Natural czy nie?
sven22

Pytasz tak, jakby to miało jakieś znaczenie...
Awatar użytkownika
checollada

Post autor: checollada »

oczywiście wrzuciłem to pół żartem, natknąłem sie na taka dyskusje na tt

majac takie zaplecze w postaci najlepszych trenerów i dietetyków, trenując od dziecka sport, to normalna schludna sylwetka
Awatar użytkownika
Wtn

Post autor: Wtn »

kurwaaaaaaaa nie wiem czy redukować czy masować
Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

masować
jest modelką z instagrama
co z nią zrobię to już nie jest twoja sprawa