[beef] Tede vs Peja

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Kto wygrał beef?

Tede
91
46%
Peja
106
54%

Liczba głosów: 197

starydobryhiphop

Re: [beef] Tede vs Peja

Post autor: starydobryhiphop »

W sumie swoją drogą to jednak ten beef był pewnym przełomem. No ale niepotrzebny ruch, w szczególności że jeśli dobrze kumam impreza była w duchu nie dzieli a łączy (nie musiał się godzić ale mógł zlać temat. Jeszcze pomyślę że cała kariera Peji zamyka się do Beefu z tede)
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

dobrze riczi jest hip hop (który dzieli a nie łączy i, z przymróżeniem oka, słusznie bo wtedy jest najlepszy)
teraz szansa dla tedzika na w pełni uzasadnioną odpowiedź z dissem, zwłaszcza, że ma tym razem za sobą armię mariuszy, a poznaniak jest po 17 miałkich płytach z magierą i trzech reunionach z decksem, z których jedyny wers godny zapamiętania to wyznanie w stronę kelnera po środkach psychoaktywnych
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

jeśli ten beef by się reaktywował po tylu latach to imo Peja mógłby jedynie w chuj na tym stracić a Tede w chuj zyskać

Dodano po 37 sekundach:
chyba, że Tede wsparłby Izrael, to nie byłoby tematu
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
igorzastyy

Post autor: igorzastyy »

Powinien wypuścić "Ostateczne rozwiązanie".

spoken

Post autor: spoken »

eddy_wata pisze: 20 kwie 2026, 17:55 dobrze riczi jest hip hop (który dzieli a nie łączy i, z przymróżeniem oka, słusznie bo wtedy jest najlepszy)
teraz szansa dla tedzika na w pełni uzasadnioną odpowiedź z dissem, zwłaszcza, że ma tym razem za sobą armię mariuszy, a poznaniak jest po 17 miałkich płytach z magierą i trzech reunionach z decksem, z których jedyny wers godny zapamiętania to wyznanie w stronę kelnera po środkach psychoaktywnych
Zdissował go na karmagedonie,Peja obsrał zbroję,teraz byłoby podobnie...Tede to jedyny raper w Polsce co może bezkarnie besztać Peje na majku,tyle dał mu ten beef
JanuszPawlikowski

Post autor: JanuszPawlikowski »

spoken pisze: 20 kwie 2026, 18:12 Zdissował go na karmagedonie,Peja obsrał zbroję,teraz byłoby podobnie...Tede to jedyny raper w Polsce co może bezkarnie besztać Peje na majku,tyle dał mu ten beef
Mimo sympatii do Tede, to on został mocno pokarany za besztanie Pei, tylko w latach 2009-2011, stawiam, że Jacek sam przed sobą żałuje, że to zaczynał
Tdimz_S

Post autor: Tdimz_S »

Ricardo miał tyle okazji żeby odpowiedzieć Tedzikowi na płaszczyźnie muzycznej no ale wtedy był na spacerze z Lili. Beka ogólnie z nich obu, ale tede przynajmniej nie pierdoli jak bardzo jest ponad tym i go to nie obchodzi a później no..jest jak jest
Awatar użytkownika
Prez

Post autor: Prez »

igorzastyy pisze: 20 kwie 2026, 17:59 Powinien wypuścić "Ostateczne rozwiązanie".

czego to była zapowiedź? kolejnego dissa na Peje? i czemu to nie wyszło, wiadomo?

edit: a dobra, znalazłem odpowiedź w numerze Słowa na wiatr
lygrys pisze: 11 maja 2022, 21:05 świetny dzień, jeden z najlepszych w moim życiu.
Dziękuje ci zjebana Polsko.
Raperzy, choć lecą okropnie, wszędzie się pchają
Jedyne co robią wielokrotnie, to mnie wkurwiają
Awatar użytkownika
igorzastyy

Rychu uważał, że to nie wyszło, bo Jacek Graniecki przestraszył się utraty posady w TVN, ze względu na ujawnienie swojego antysemityzmu. Gdzieś na Czarnym Wrześniu o tym nawinął.
spoken

[quote=
Mimo sympatii do Tede, to on został mocno pokarany za besztanie Pei, tylko w latach 2009-2011, stawiam, że Jacek sam przed sobą żałuje, że to zaczynał
[/quote]

Może o żałuje a może nie jednak,koniec końców co nie zabije to wzmocni,on sam w kanale zero w rozmowie z jakąś typiarą na temat terapii mówił że on żadnej traumy w życiu nie przeżył
Po tej infamii którą najbardziej sam Tede podkreśla odkuł się,wziął się za siebie,miał swój kolejny pik,schudł...nabrał pewności siebie i zaatakował penera z otwartej na karmagedonie,zezłomował mesa na pewniaku,regularnie koncertuje,praca ze stałym dochodem
Moim zdaniem do tego beefu wcześniej czy później by doszło "sezon polowań" od strony Tedego czy "nie chce się robić tylko szpanować" od strony Penera zwiastował zderzenie dwóch światów.
Ja widziałem ten freestyle o strupach z dupy Pejowca po wyjsciu ah24n2 gdzie pener został zainfekowany wirusem,widziałem ostatni występ z Łodzi z potwierdzeniem ze wirus wciąż działa
starydobryhiphop

Pewnie ktoś to powiedział ale pei się ten beef chyba nie kalkuluje
Awatar użytkownika
igorzastyy

spoken pisze: 20 kwie 2026, 18:54 Ja widziałem ten freestyle o strupach z dupy Pejowca po wyjsciu ah24n2 gdzie pener został zainfekowany wirusem,widziałem ostatni występ z Łodzi z potwierdzeniem ze wirus wciąż działa
Ten freestyle był początkiem beefu. Po nim Tede N2E nagrał.
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

ten freestyle był w środku beefu, ten z września 2009 był na początku, ten o strupach z grudnia 2009, przed koncertem paul walla w poznaniu
Awatar użytkownika
igorzastyy

I znów gdzieś w tle czai się duch nagrania z ruchaniem sceny. Biały kruk, który powinni puścić na TVP Kultura. Powinno być w jakichś archiwach WFDiF, nie mylić z WFD.
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

igorzastyy pisze: 20 kwie 2026, 16:02 A ja propsuję. Odpowiedź na domysły społeczności hip-hopowej dotyczące pogodzenia się z Jackiem Granieckim ztj. DJ Buhh. Chcieliście odpowiedzi na pytanie, czy Rychu jest gotów na zgodę? No to dostaliście.
+1

Nie wiem w ogóle skąd to święte oburzenie. Och przez wzgląd na OSTRego i dla dobra hip hopu nie powinien tego robić :eek: Wszyscy pytali czy się pogodzą, to Peja dał krótką, acz jasną odpowiedź. Dodatkowo to ukłon w stronę słuchaczy i prawdziwych hip-hop headów, a nie jakieś tanie populistyczne godzenie się pod publiczkę. A przy tym nie przesadził, bo dissu nie zagrał, tylko puścił oko do świadomego słuchacza.

Od Sentino oczekuję, że będzie pierdolił swoje mitomańskie gadki odklejony, od Gurala, że będzie napierdalał potrójne rymy o kapibarach, od Sokoła, że będzie dawał storytellingi o Bogdanach i Krystynach, a od Peji, że będzie nie lubił Tedego. I to jest hip hop, właśnie tak.
spoken

Przecież Tede juz dawno w kanale zero czy w tedenoveli mówił że zgody nie będzie i wyszydzał te nagłówki
Potem mówił ze nawet się nie spotkają bo Pener będzie po koncercie w Poznaniu a on po występie w Łodzi też ma coś w Warszawie
starydobryhiphop

gods bidness pisze: 20 kwie 2026, 19:54
igorzastyy pisze: 20 kwie 2026, 16:02 A ja propsuję. Odpowiedź na domysły społeczności hip-hopowej dotyczące pogodzenia się z Jackiem Granieckim ztj. DJ Buhh. Chcieliście odpowiedzi na pytanie, czy Rychu jest gotów na zgodę? No to dostaliście.
+1

Nie wiem w ogóle skąd to święte oburzenie. Och przez wzgląd na OSTRego i dla dobra hip hopu nie powinien tego robić :eek: Wszyscy pytali czy się pogodzą, to Peja dał krótką, acz jasną odpowiedź. Dodatkowo to ukłon w stronę słuchaczy i prawdziwych hip-hop headów, a nie jakieś tanie populistyczne godzenie się pod publiczkę. A przy tym nie przesadził, bo dissu nie zagrał, tylko puścił oko do świadomego słuchacza.

Od Sentino oczekuję, że będzie pierdolił swoje mitomańskie gadki odklejony, od Gurala, że będzie napierdalał potrójne rymy o kapibarach, od Sokoła, że będzie dawał storytellingi o Bogdanach i Krystynach, a od Peji, że będzie nie lubił Tedego. I to jest hip hop, właśnie tak.
W sumie racja, hip hop to dissy nie można udawać podczas hip hopowej imprezy podsumowującej 50 kawałków przekrojowa, jak biorą w niej udział dwaj oponenci, że tematu nie ma, ze dissow w hh nie ma. Zmieniam zdanie wcześniejsze elo
JanuszPawlikowski

Post autor: JanuszPawlikowski »

spoken pisze: 20 kwie 2026, 18:54 Może o żałuje a może nie jednak,koniec końców co nie zabije to wzmocni,on sam w kanale zero w rozmowie z jakąś typiarą na temat terapii mówił że on żadnej traumy w życiu nie przeżył
Po tej infamii którą najbardziej sam Tede podkreśla odkuł się,wziął się za siebie,miał swój kolejny pik,schudł...nabrał pewności siebie i zaatakował penera z otwartej na karmagedonie,zezłomował mesa na pewniaku,regularnie koncertuje,praca ze stałym dochodem
Moim zdaniem do tego beefu wcześniej czy później by doszło "sezon polowań" od strony Tedego czy "nie chce się robić tylko szpanować" od strony Penera zwiastował zderzenie dwóch światów.
Ja widziałem ten freestyle o strupach z dupy Pejowca po wyjsciu ah24n2 gdzie pener został zainfekowany wirusem,widziałem ostatni występ z Łodzi z potwierdzeniem ze wirus wciąż działa
Masz sporo racji, Tede ładnie się odkuł. Tutaj nie zaprzeczam, pytanie co by było gdyby się nie musiał odkuwać. Według mnie z perspektywy czasu w głowie Tedego jawi się taka myśl, że jednak mógł wtedy siedzieć cicho ten jeden raz i mieć spokój. Ale to już takie gdybanie.

Jednak co do tego, że do beefu i tak by doszło - kompletnie się nie zgadzam. Kawałki które przywołujesz to 1996/97 rok, przecież po tym Tede dograł się Decksowi na mixtape, chyba w 2002, do tego wspomniane okazjonalne propsy ze strony Pejowca w jakichś wywiadach. Tam nic żadnego zderzenia nie zapowiadało. Peja i Tede latami żyli swoim życiem, swoimi karierami. W rolę uliczników chcących rozjebać bananowca wcielił się wówczas Płomień 81, co w ogóle uważam za ironię losu - Onar jeszcze 4 lata wcześniej nagrywał klipy z Tede w stylu bauns, szpanując jakimś wisiorkiem, który wyglądał jak z komunii, a Pezet był truskulem. I nagle ta dwójka wpada na pomysł nagrania ulicznej płyty i przy okazji atakuje Tedego, zabawne to dla mnie do dzisiaj jest.

Generalnie, nic na beef Tedego z Ryśkiem nie wskazywało, w tamtych czasach Pener prowadził krucjatę przeciwko UMC i to ich obwiniał za zepsucie rapu. Cisnął co chwilę po Mezusiu i reszcie tej ekipy.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Peja już w 2005 w outro tracku Robię Lans zaczepiał Tedego, tak że już wtedy było widać że Peja nie przepadał za Tede
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
Awatar użytkownika
igorzastyy

Rychu takie coś rzucił w "Mam bekę". Więc napięcie wisiało w powietrzu od lat.

Ten beef mógł być wcześniej – spytaj kiedy – no wtedy
Gdy przyjebał się w Klanie o reprezentantów biedy
Wujek dał cię do słuchawki – wypierałeś się, niestety
Tak jak po Zielonej Górze, wtedy też ściemniałeś, leżysz
"Robię lans", "Nie kocham hip-hop" – w tych numerach Ryszard cisnął
I się nie doczekał ripost, bo siedziałeś cicho, pizdo
ODPOWIEDZ