Rapowy offtopic

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

sven22

Re: Rapowy offtopic

Post autor: sven22 »

Co się dzieje z raperem Świnia? Nagrywa jeszcze?
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

piękny ten felieton flinta, dziennikarski mcdonald :lol: jak można pisać o tego typu rzeczach, tak się fenomenalnie potykać o błyskotliwe tezy i obserwacje, zupełnie ich nie zauważając
chyba jednak będę musiał zrobić to podsumowanie roku, które komuś tam obiecałem, zwłaszcza że pewnych rzeczy nikt nie widzi
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

jak przedszkolanek dokona swego podsumowania roku, to zobowiązuję się na 100% wrzucić już w końcu ten kanon dirty southu (póki co nie zpaomnialem o tym, ale brak mi chęci)
Haczapurjan pisze: Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

[mention]przedszkolanek[/mention], masz jakieś staty, ile albumów z 2019 przesłuchałeś?
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
Moltisanti

Post autor: Moltisanti »

CGM co dojebał z top albumów to szok. Sokół pierwszy a przed nim jakieś gurale, kali szelerini czy inne WCK :damn:
Łąsą pisze: 31 gru 2020, 19:13 prędzej nastąpi zmiana systemu monetarnego niż stopy wrócą do poziomu 3-4%
Awatar użytkownika
koniec
bruh bruh

Post autor: koniec »

właśnie widziałem to podsumowanie w formie filmiku, jest gdzieś lista normalnie bo jak słucham pierdolenia tych typów to mi się odechciewa a jednak jestem ciekaw co tam wymyślili
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Jose pisze: 05 sty 2020, 7:56 [mention]przedszkolanek[/mention], masz jakieś staty, ile albumów z 2019 przesłuchałeś?
niestety nie robiłem tego na bieżąco :(
a że większości chyba słuchałem z innych źródeł niż spotify, to nie da się precyzyjnie policzyć
w tym roku tego błędu nie zrobię

liczyłem niedawno na rap geniusie i wychodziło tak ze 150 albumów z listy, od tego czasu z 10-20 jeszcze nadrobiłem i kilka jeszcze chcę przesłuchać (min. WCK i Kali)
a co do ilości albumów, epek, mixtape'ów, bootlegów, youtubowych playlist (robionych przez raperów, które nie wiadomo jak klasyfikować) i innych materiałów, których na liście geniusa nie ma - nie mam pojęcia ile tego mogłem przesłuchać, przypomniałem sobie ponad 25 takich projektów, o ilu zdążyłem zapomnieć nawet nie wiem jak oszacować

myślę, że bezpiecznie będzie napisać, że materiałów z 2019 przesłuchałem tak około 200
z czym chyba w większości, a na pewno w sporej części, to były krótkie materiały, takie nie przekraczające 30 minut
baqlashan pisze: 05 sty 2020, 4:03 ak przedszkolanek dokona swego podsumowania roku, to zobowiązuję się na 100% wrzucić już w końcu ten kanon dirty southu (póki co nie zpaomnialem o tym, ale brak mi chęci)
będzie będzie, ale niestety nie przed 20, zwłaszcza że jeszcze muszę sobie research zrobić, żeby się nie wyłożyć na prostych faktach
MlodyYoung

Post autor: MlodyYoung »

Czy ktoś z was posiada zapisaną lub jest w stanie zlokalizować wspaniała copypastę o Quebie? Pamiętam że w jej treści padały stwierdzenia o tym, że żeby zrozumieć teksty Queby i Eripe trzeba być bardzo inteligentnym i padały też wersy z kawałka Puncheon.
Awatar użytkownika
redman23

Post autor: redman23 »

[mention]MlodyYoung[/mention] znalazłem o Quebo
Spoiler
polska nie jest gotowa na quebonafide jeszcze po prostu, jaracie sie jakimś lso, jakims belmondo, jakimś kościejem, a niektorzy to nawet reną. Quebo osiagnal niesamowity poziom, progres od eklektyki jest takie ze wooooooo. Nagrał już prawie z kazdym polskim raperem ktory cos znaczy, wiec zaczął isc po wiecej biorąc na fity swiezakow z obczyzny, ale takze krsa ktorego sluchales za małolata. Wspolpracował z kazdym producentem w tym kraju, ktory umie coś więcej niż skleić cykacza z puszki po red bullu. Wachlarz jego umiejetności jest kurwa niesamowity, potrojne,poczworne,followupy,pancze,przyspieszenia. To jest niesamowite. To sprawia ze kazdy kawalek brzmi inaczej. Na majku nawija co jest bardzo wazne w dobie niuskulu - nie stęka nie sapie i nie robi z siebie kretyna. Ma najlepsze tatuaże, nie jakies zjebane jak bonson czy coś, tylko takie fajne, z przeslaniem i ogolnie dobrze zrobione. Daje zajebiste koncerty, wiem bo bylem na kilku. Kuba nie pali papierosow i prowadzi sportowy tryb zycia. I to sprawia ze koncerty sa zajebiste, skacze po scenie, oblewa ludzi wodą, czasem rzuci jakimś karłem. A nie kurwa jak jakis chuj jeden z drugim co po jednej zwrotce lapia zadyszke i schadza ze sceny wytrzec spoconą dupe. Quebo jest tez bardzo pomysłowy. Wymyslil ze najnowsza plyta bedzie o roznych krajach na roznych kontynentach i lata sobie po swiecie i robi kawalki i teledyski itp. To jest super pomysł, coś świezego, cos czego nie bylo. A nie kurwa kolejna smutna plyta na smutnych kurwa bitach o siedzeniu na osiedlu a na okładce zacieram ręce dzieciak. Płyta nazywa sie egzoTYKA, a wczesniej byla eroTYKA, eklekTYKA i ezoterYKA, i to tez jest super przekminione. Co jeszcze mam wam powiedziec zebyscie zrozumieli czemu queba jest królem polskiego rapu? Wezcie pod uwage to ze jest bardzo młody.To nie jest kurwa włodi ktory jest wchuj lat na scenie i w koncu udalo mu sie zebrac zasluzony hype. Quebo wybił się w bardzo krotkim czasie co tez jest istotne. Poprostu wpierdolił się na scene. i to jest super. Oprocz tego quebonafide radzi sobie bardzo dobrze na stylu wolnym tzw. freestyle. W internecie mozna znalesc dowody jak fristajluje i zjada np. takiego Filipka. A twoj idol? Peja, WujekSamoZło czy inne chujostwo? Raper musi umiec zlozyc cos na wolno nie musi to byc damn jak nowy lamar ale to musi byc cos wiecej nizk urwa NIE MA BUMBAP JEST BUMBAP. Ogolnieto quebo by rozpierdolil w beefie kazdego bo oprocz skillsow jest bardzo ogarnietym gosciem poniewaz studiował, a twoj ulubiony raper skonczyl ledwo gimnazjum. Oprocz tego wszystkiego quebo ma zajebista stylowke(a nie kurwa ssg i stoprocent), wlasny label (a nie kurwa dillgang records czy inne gowno), interesuje sie piłką nożną ( czyli ma jakieś pasje większe niż jaranie kraka i nagrywanie o tym numerów ) Jak wy tego wszystkiego nie widzicie to nie wiem, chujowy rap wypalił wam mózg i słoń na ucho nadepnął. elo
ale wydaje mi się, że może chodzić Ci o to, tylko z Quebo zamiast Kanye :dunno:
Spoiler
Szczerze mówiąc, musisz mieć bardzo wysokie IQ, aby zrozumieć Kanye Westa. Przekaz jest niezwykle subtelny i bez solidnego zrozumienia socjologii większość tekstów przejdzie przez typową głowę słuchacza. Istnieje także narcystyczne podejście Yeeziego, które zręcznie w plecione jest w jego charakterystykę - na przykład jego osobista filozofia czerpie w dużej mierze z literatury Che Smitha. Fani rozumieją te rzeczy; mają intelektualną zdolność by naprawdę docenić głębiny tego przekazu, uświadomić sobie, że nie jest po prostu o niczym - mówią coś głębokiego o ŻYCIU. W rezultacie ludzie, którzy nie lubią Kanye Westa, naprawdę są idiotami - oczywiście nie doceniliby, na przykład, przekazu w egzysencjalnym haśle Yeeziego "“Hood phenomenon/ The LeBron of rhyme”, które samo w sobie jest tajemniczym nawiązaniem do "Tak" Dwayna Michaela Cartera. Uśmiecham się teraz, wyobrażając sobie, że jeden z tych prostackich idiotów drapie się w głowę, gdy geniusz Kanye Omari West rozrasta się na muzycznych serwisach.
daveyo

Post autor: daveyo »

Ma najlepsze tatuaże, nie jakies zjebane jak bonson czy coś, tylko takie fajne, z przeslaniem
:rotfl:
Awatar użytkownika
JoeyJoeJoe

Post autor: JoeyJoeJoe »

Moltisanti pisze: 05 sty 2020, 12:55 CGM co dojebał z top albumów to szok. Sokół pierwszy a przed nim jakieś gurale, kali szelerini czy inne WCK
hurr nowe dobre stare złe
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
Awatar użytkownika
potter

Post autor: potter »

koniec pisze: 05 sty 2020, 13:25 właśnie widziałem to podsumowanie w formie filmiku, jest gdzieś lista normalnie bo jak słucham pierdolenia tych typów to mi się odechciewa a jednak jestem ciekaw co tam wymyślili
25) Ryfa Ri - For funk
24) Jan-rapowanie & Nocny - Plansze
23) Jetlagz - Szum
22) Malik Montana - Import/Eksport
21) Young Igi - Skan myśli
20) Dzicy - Glicz please
19) Gedz - Bohema
18) Koza - Mystery Dungeon
17) Hades - Combo
16) Joda - OrientOrient
15) Małach/Rufuz - Metryka
14) Wpierpol -Sielankowy survival
13) Miętha - Audioportret
12) Pro8l3M - Widmo
11) Eskaubei & Tomek Nowak kwartet - Sweet spot
10) Pezet - Muzyka Współczesna
9) Shellerini - Alma Mater
8) Avi x Louis Villain - Zbiór Pieśni Sycylijskich
7) Ero & Kosi - Blackbook
6) Ero - Elwis Picasso
5) WCK - STEJ TRU
4) Kali x Magiera - Chudy Chłopak
3) Donguralesko x Matheo - Miłość, Szmaragd i Krokodyl
2) BonSoul - ReStart
1) Sokół - Wojtek Sokół

NumerRaz jest fatalny, totalne wodolejstwo.
Ostatnio zmieniony 05 sty 2020, 20:19 przez potter, łącznie zmieniany 1 raz.
daveyo

Topka jak topka, każde zestawienie budzi kontrowersję i temat do dyskusji, widać w jakim kręgu się obracają i mnie to wcale nie dziwi.
Sotnikov

Post autor: Sotnikov »

Czy naprawdę nie ma żadnego konkretnego dziennikarza/krytyka od rapu w tym kraju? Przecież to jest niepojęte, żebym musiał słuchać/czytać podsumowania takich głów jak flint, numer raz, procent albo jakiś yurkosky* cmon

*oczywiście już dawno tego nie robię
Awatar użytkownika
mlodyperkez

Post autor: mlodyperkez »

daveyo

To było do przewidzenia imo spoko wybór, pasuje tam
Awatar użytkownika
svnchez

Post autor: svnchez »

ostatnio się zastanawiałem co u quiza, ktoś coś słyszał? mega lubiłem jego bity
Robert Lewandowski pisze:Dobra, puściliście już swoje numery, a teraz wjeżdża ZBUKU
Awatar użytkownika
przedszkolanek

daveyo pisze: 05 sty 2020, 21:39 To było do przewidzenia
ale chyba robi błąd, ja już w qq nie wierzę, poza zapewne queby wszyscy tam będą tracić
Awatar użytkownika
JoeyJoeJoe

Post autor: JoeyJoeJoe »

Kto się jeszcze ostał w ich szeregach? Filipek i...?
Słuchaj, zaraz Cię tutaj pouczy Paweł z Graila, że musisz mi nalać tego soku i będziesz pouczony
Awatar użytkownika
przedszkolanek

formalnie guzior, kartky, planbe - tylko że wszyscy pewnie przy pierwszej możliwości pójdą na swoje
dołączyli vbs, przyłu, ktoś tam jeszcze
w ogóle chyba na naszych oczach zachodzi faktyczna fuzja QQ i środowiska HHNS
ODPOWIEDZ