Livescore Mundial 2026

Wszystkie ulubione dyscypliny sportowe w jednym miejscu. Nieważne, którą piłkę wolisz.

Moderatorzy: Sidd, Cz4rny1337

Awatar użytkownika
kid

Re: Livescore Mundial 2026

Post autor: kid »

jude jutro zimny pryschnic
Awatar użytkownika
kr0pka
sauna freak

Post autor: kr0pka »

https://imgur.com/a/MksgMva

Mój ziomo zadowolony
nic na potem
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

Malloy pisze: wczoraj, 19:36 czy to stracie najlepszego ataku z najlepszą obroną mundialu? Hiszpanie tylko jedną bramkę stracili do tej pory
Atak wygrywa mecze, obrona mistrzostwa
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
gimb

Post autor: gimb »

Parlae pisze: wczoraj, 23:06 FLoo się nie myli. Jutro Jude i Harry wyjaśniają psy.
jak mozna wyjasniac samego siebie
mezokracja
Awatar użytkownika
Globe

Post autor: Globe »

gimb bardzo mi wstyd i przepraszam ale żółta kartka dla Ciebie
Awatar użytkownika
ffeee

Post autor: ffeee »

porter pisze: wczoraj, 23:34 Podręcznikowy karny, a ty pierdolisz wcześniej o jakimś 'zahaczeniu' i że byś cofał. Gdy Mbappe kładł się przed kontaktem i tylko szukał nogi przeciwnika to też tak się oburzałeś?
No karny oczywisty bo go skopał ale nie powiesz mi, że Yamal nie przycwaniaczył nie patrząc w ogóle na piłkę w tej akcji tylko wpierdalając się pod nogę :rotfl:
Awatar użytkownika
scam_sakawa

Post autor: scam_sakawa »

No przycwaniakował, ale to po prostu boiskowa inteligencja. Czemu miałby nie skorzystać? :dunno:
Wszystkie moje posty są wyłącznie fikcją literacką i nie mają żadnego pokrycia w rzeczywistości.
porter

Post autor: porter »

ffeee pisze:
porter pisze: wczoraj, 23:34 Podręcznikowy karny, a ty pierdolisz wcześniej o jakimś 'zahaczeniu' i że byś cofał. Gdy Mbappe kładł się przed kontaktem i tylko szukał nogi przeciwnika to też tak się oburzałeś?
No karny oczywisty bo go skopał ale nie powiesz mi, że Yamal nie przycwaniaczył nie patrząc w ogóle na piłkę w tej akcji tylko wpierdalając się pod nogę :rotfl:
No ale jakie to ma znaczenie w ogóle? Zakaz wykorzystywania błędów lub głupoty przeciwnika czy o co chodzi?
Awatar użytkownika
ffeee

Post autor: ffeee »

No znaczenie ma takie, że tu niektórzy wczoraj robili z Yamala wielce pokrzywdzonego a sam sprokurował tego karniaczka :dunno:
Awatar użytkownika
Lothia

Post autor: Lothia »

Odpadnięcie WIELKIEJ FRANCJI to tragedia, ale najbardziej martwi mnie pivot Cynia na pozycje fajnopolackie; jeszcze dwa mecze dowolnej południowej drużyny i złapie nieodwracalnie zajawkę na Włochy
Awatar użytkownika
gambler

Post autor: gambler »

i fajnie że pada zwrot
porter pisze: wczoraj, 23:34 Podręcznikowy karny
no bo tak, zgodnie z podręcznikiem, regułami i wytycznymi w ramach których odbywał się ten mecz - to jest rzut karny.
dobra decyzja i props dla młodego za inteligencję boiskową;

ale może czas się zastanowić co dalej i ewentualnie zaktualizować podręcznik na przyszłe lata?

to jest jeden z nielicznych pozytywów działania VARu, że przez lata wszyscy razem się edukowaliśmy i uczyliśmy rozkładania sytuacji w przyczynowo-skutkowy sposób.

15 lat temu, ba, 10 lat temu! - karny na D. Spence z Norwegia zostałby odgwizdany i wszyscy zgodni że Anglik jest w posiadaniu piłki i JEST KONTAKT z zawodnikiem broniącym, który doprowadza go do upadku. Sytuacja następnego dnia zapomniana.
A dzisiaj wszyscy widzą, że dwóch piłkarzy walczy ciałem o pozycje i jeden zamiast podążać za pilka, to kompletnie nienaturalnie i celowo wkłada nogę pod tor ruchu drugiego zawodnika, na co ten nie ma prawa w biegu zareagować i dochodzi do SPROKUROWANEJ WYWROTKI.
10 lat temu - karny bez dyskusji. Dzisiaj - sędzia odwołuje i jest to zero kontrowersji dla dziennikarzy, czy kibiców.

ja mam serio nadzieję że takie sytuacje jak z wczoraj będą analizowane na tych mitycznych SZKOLENIACH SĘDZIOWSKICH i coś wymyśla akceptowalnego, bo sam nie wiem jak to rozstrzygać, a gryzą się we mnie dwa wilki:
z jednej strony piłkarz broniący, totalnie nie ogarnia przestrzeni dookoła siebie, pozycji atakującego i wali w niego kopa w polu karnym, co w oczywisty sposób musi zostać ukarane.

z drugiej strony widzisz zawodnika atakującego, który wskakuje na te nogę, jak samotne mamuśki 40+ w twojej okolicy chętnie by wskoczyły na snaka-zwierzaka. Przecież jeżeli nie doszłoby do kopniaka, bo ten głuptas digne by się machnął :lol: , albo cofnął nogę to atakujący albo i tak by upadł, albo zanim by ogarnął co się stało, odzyskał balans i ruszył za piłka, to już by to dawno wyczyścili.
Można obejrzeć te sytuację na przyspieszeniu, w zwolnionym tempie, albo z różnych kamer, ale za każdym razem widać że atakujący nie jest ustawiony przodem, czy kierunkowo do bramki, nie chce dalej podążać za piłka, czy konstruowac akcje. Widać absolutnie naturalną (zamyka oczy i odwraca się), podjęta w ułamkach sekund, instynktowna decyzję człowieka, który wpierdala się pod koła pędzącego auta i przygotowuję się że trochę poboli, ale będzie fajne odszkodowanie.
yer a wizard, Harry
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

No ale w sumie co on miał tam zrobić i co dałoby, gdyby tak jak chcesz biegł wyraźnie na bramkę o tę 1 sekundę dłużej?

Nie mówimy o karnym typu nadzianie się na wyciągniętą nogę bramkarza mijając go 1vs1, o jakimś kontakcie bark w bark, tylko dostaniu kopa na wysokości biodra. Miał do wyboru - jak wspomniałeś - odruchowo i naturalnie zminimalizować skutki przyjęcia buta albo z gracją kontynuować sprint szukając wzrokiem piłki, żeby...i tak tego kopa dostać, tylko prawdopodobnie w bardziej odsłonięte ciało, a faul byłby tak czy inaczej.

Jak mielibyśmy sytuacje gdzie napastnik wyskakuje z bramkarzem do lecącej wrzutki, napastnik widzi że bramkarz jest rozpędzony do piąstkowania i nieuchronnie zajebie mu w głowę, więc w ostatnich ułamkach sekundy postanawia już nawet nie próbować sięgnąć piłki głową tylko ją kuli i mruży oczy, to analogicznie powinniśmy mieć pretensje do napastnika "Hej, nie bądź pizdą i wyskakuj do końca, widać że już nawet nie próbowałeś uderzyć tej piłki"?
B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
ebismolarek

Post autor: ebismolarek »

Spoiler
GOAT już nie może się doczekać a wy??? :joint:
porter

Post autor: porter »

ffeee pisze:No znaczenie ma takie, że tu niektórzy wczoraj robili z Yamala wielce pokrzywdzonego a sam sprokurował tego karniaczka :dunno:
Tak, Yamal sprokurował. Kazał Francuzowi chujowo zagrać głową, a potem machać nogą na oślep w polu karnym.
Awatar użytkownika
gambler

Post autor: gambler »

@SWN Seweryn ale przestań, proszę cię :lol:

ty mówisz o jakiejś mozliwosci wyboru, w której i tak dostaje kopa. Przecież to on dokonał wyboru że dostanie tego kopa od początku, wskakując.

Polecam jeszcze raz obejrzeć całą sekwencję jego ruchu i zmiany rytmu działania (piękna faza lotu w 0:49). On w ułamkach sekundy widzi co zrobi Digne i RZUCA SIE dokładnie tam żeby dostać tego kopa, tudzież zostać 'zahaczonym' :razz:
yer a wizard, Harry
SWN
Administrator

Post autor: SWN »

gambler pisze: dzisiaj, 13:14 On w ułamkach sekundy widzi co zrobi Digne i RZUCA SIE dokładnie tam żeby dostać tego kopa, tudzież zostać 'zahaczonym'
No ja nigdzie nie zaprzeczam że on działał świadomie, napisałem że zasłonił się wiedząc że zbliża się kop, ale dla mnie sekwencja jest prosta:

1. Piłka w górze, obaj zawodnicy z wzrokiem na piłce, Yamal jeszcze w biegu
Spoiler
Obrazek
2. Yamal widzi Digne składającego się do zamachu na WTC, więc jak sam to opisałeś "naturalnie" chowa się/przygotowuje na kopa
Spoiler
Obrazek
Załóżmy, że to właśnie jest ten graniczny moment decyzji i Yamal decyduje, żeby nie odwracać się i kontynuować bieg. Czy zdąży "wyprzedzić" kopniaka Digne i Francuz zamachnąłby się nogą w powietrzu, bo Yamal byłby już dalej? Bardzo wątpię, i tak dostałby kopa, po prostu w pełnym biegu

3. Moment uderzenia i widać jak bardzo przestrzelony był zamach Digne, jego kop nie ląduje nawet blisko piłki, ani pod względem miejsca, ani wysokości. Skoro winą Yamala jest to, że nie interesowała go już piłka i ją odpuścił, to nie wiem jak przy tej klatce opisać co interesowało Digne
Spoiler
Obrazek

A tutaj lepsze ujęcie na którym widać siłę uderzenia Digne, na oficjalnej transmisji celowo nie zostało pokazane, ale ja dotarłem do wideo

B to G strikes again, thick hay on the bread... For me it's a lifestyle, you say that's about swag
Awatar użytkownika
mateko
Waste Management

Post autor: mateko »

Anglia dzisiaj musowo
Awatar użytkownika
Malloy
Palma w Kali

Post autor: Malloy »

nie przepadam za herbaciarzami ale za tym bydłem jeszcze bardziej więc trzymane kciukasy za żyda i huragana
Jesteście popierdoleni, świat wychował was źle
Prawda jest prosta i przykra, nie jara was troska, a krzywda
Tyle zrozumieć to dar a nie wyrok i dlatego nie pluję na czas jaki minął
Awatar użytkownika
jAg
ZADYMIARZ

Post autor: jAg »

@gambler jeszcze salto zapierdol po tych fikolkach :lol: :lol:
Lista ciumcioków ślizgawki: lygrys, saturn, Patryk233, azar, 2rzyn, Szaju, benzoabuser, Addicted, samcro, DJ_BOBO, hwjsk, kebab, RIVALDO111, Moltisanti, the badman, WHITE, JastrzabHBO, 4-HO-MET, Indio, camzat, baqlashan
Awatar użytkownika
tomek5lg

Post autor: tomek5lg »

dzisiaj wszyscy jesteśmy anglikami
Spoiler
Obrazek
ODPOWIEDZ