nie chuja się nie zgodzę. Ja kończę ten kawałek po zwrotce grubasa.
niepopularne/kontrowersyjne zdanie o amerykańskim rapie
Re: niepopularne/kontrowersyjne zdanie o amerykańskim rapie
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
ta? a ja go przewijam
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN
-> https://www.youtube.com/watch?v=C2KMna2KQK0
Na NT najsłabsza zwrotka jest oczywiście Biggiego, bo zachciało mu się lecieć w styku Bonesów właśnie. Gdyby zrobił to po swojemu to może wypadłby lepiej.
Ja nie widzę nic kontrowersyjnego w stawianiu Big Punishera nad Biggie Smallsem. Biggie miał większy katalog i więcej hitów od takiego Big Puna, ale skillowo - czy to flow, czy teksty - to nie był na poziomie niedostępnym dla reszty czołówki. Big Pun, Nas, Kool G Rap, Big L, Big Daddy Kane, Rakim i klku innych to przecież ten sam poziom.
Aha no i punkty ujemne dla Notoriusa za podjebanie stylu od King Tee.
Ja nie widzę nic kontrowersyjnego w stawianiu Big Punishera nad Biggie Smallsem. Biggie miał większy katalog i więcej hitów od takiego Big Puna, ale skillowo - czy to flow, czy teksty - to nie był na poziomie niedostępnym dla reszty czołówki. Big Pun, Nas, Kool G Rap, Big L, Big Daddy Kane, Rakim i klku innych to przecież ten sam poziom.
Aha no i punkty ujemne dla Notoriusa za podjebanie stylu od King Tee.
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
layzie > krayzie > biggie/bizzy w tym tracku
BOUT IT BOUT IT
krayzie > layzie > bizzy > biggie
DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN
a jak u Was chłopaki równanie co do boneow ogólnie?
u mnie layzie niezmiennie od lat faworyt, barwa głosu plus właśnie zawsze jego wejścia mnie jarały najbardziej (everyday thang, mo murda, foe tha luv of money tak na szybko z głowy).
za to solowo najlepiej wspominam dyskografie krayzie bone'a.
wiadomo każdy jest przekozakiem jebanym i bonesi minimum 2 klasyki na koncie (epicki run 94-97, goscinki) ale czysto matematycznie i z kalkulatorem to layzie > krayzie > bizzy/wish > flesh.
u mnie layzie niezmiennie od lat faworyt, barwa głosu plus właśnie zawsze jego wejścia mnie jarały najbardziej (everyday thang, mo murda, foe tha luv of money tak na szybko z głowy).
za to solowo najlepiej wspominam dyskografie krayzie bone'a.
wiadomo każdy jest przekozakiem jebanym i bonesi minimum 2 klasyki na koncie (epicki run 94-97, goscinki) ale czysto matematycznie i z kalkulatorem to layzie > krayzie > bizzy/wish > flesh.
BOUT IT BOUT IT
Całościowo jak dla mnie Krayzie, potem Bizzy, dalej chyba Layzie (dostaje dodatkowe punkty za bycie tym gościem od "atmosfery"). Bizzy poryty dekiel, ale utalentowany i najbardziej melodyjny.
Flesh najsłabszy oczywiście.
A co do Biggiego. Dla mnie od zawsze cały ten jego "imidż" był nieco śmieszny. Rapowo był pewnie powyżej średniej krajowej, ale zawsze mnie bawi to stawianie go w jakimś tam gronie kozaków liryków-techników.
Flesh najsłabszy oczywiście.
A co do Biggiego. Dla mnie od zawsze cały ten jego "imidż" był nieco śmieszny. Rapowo był pewnie powyżej średniej krajowej, ale zawsze mnie bawi to stawianie go w jakimś tam gronie kozaków liryków-techników.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2024, 16:11 przez ZRO, łącznie zmieniany 1 raz.
barwa głosu i flow layziego zawsze mi się najbardziej podobały, potem krayzie, a dalej reszta
no totalnie, ja nie rozumiem tego wyniesienia go na szczyt olimpu, ani skillsy wybitne, ani jakiejś wielkiej charyzmy nie miał, którą taki tupac nadrabiał. wstrzelił się w odpowiedni moment i okoliczności po prostu, a street credit mu podbił hajp
DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN
Biggie był zajebisty zarówno lirycznie, miał zajebiste flow i jedne z najlepszych storytellingów.
I'm enslaving women from Ukraine,
Przecież Biggie tutaj to pierdolona kwintesencja hip-hopu, cały storytelling można widzieć jego oczami, ciary na plecach i łzy w oczach
CAŁE ŻYCIE MAM
SKANDAL PIJĄC HENNESSY PARADIS
Lepiej za miedzą niż pleksą ~Olgierdos
- SuperRapMaster
Gdybym w gimnazjum pisał na ślizgawce (a wtedy raczej ślizgu), to pewnie też wygłaszałbym takie opinie o Notoriousie, ale wtedy słabo znałem jego twórczość, zwłaszcza że "Juicy" czy "hipnotize", nie są jego najlepszymi dziełami, ale dziś myślę, że taka opinia jest raczej głupia niż kontrowersyjna. Obecnie uważam, że Biggie miał najlepsze flow w historii rapu, wystarczy posłuchać ile techniki jest w wersach
I jak je artykułuje. Intelektualnie może nie reprezentował takiego poziomu, jak Nas, ale nikt mi nie powie, że nie pisał dobrych tekstów, zwłaszcza storytelli. Gdyby nie Notorious B1 i reszta krzywych akcji, to na bank byłby u mnie w top 3, kim są pozostali dwaj to pewnie już wiecie.So I can rip through the ligaments
Put they bodies in a bad predicament
Where all the foul people went
- Oportunistycznyebaka
Dr Dre przeszedł grę i tam gdzie dorzucał swoje trzy grosze zawsze wychodził hit.
i to jest język faktów bratku. soc, efil4zaggin, chronic, 2001, za każdym razem next level (episode hehe) i pchnięcie kultury do przodu i zmienianie brzmienia mainstreamu, goat.
BOUT IT BOUT IT
To jest w ogóle niepopularna opinia? Mówimy o top 5 najbardziej rozpoznawalnych postaci rapowych na świecie, autorze chyba najbardziej rozpoznawalnego bitu w historii tej muzyki, a jakby złożyć światową listę top 10 hip-hopowego Jaka To Melodia, to mógłby tam mieć z połowę pozycji, bywalec listy Forbes najbogatszych artystów i typ, który w wieku 60 lat był najjaśniejszym punktem zamknięcia takiej światowej imprezy jak igrzyska olimpijskie. Nie ma co, kontrowersyjnie w chuj poleciałeś 
- SuperRapMaster
Dre to jedyny w swoim rodzaju człowiek instytucja i nie widzę w tym nic kontrowersyjnego.
A moja kontrowersyjna opinia jest taka, że ubieranie kiczowatych ciuchów, jak Andrzej 300 i Mos def, żeby było oryginalnie, jest zjebane.
A moja kontrowersyjna opinia jest taka, że ubieranie kiczowatych ciuchów, jak Andrzej 300 i Mos def, żeby było oryginalnie, jest zjebane.
Andre 3000 ma autyzm do którego sam się przyznał o ile się nie mylę więc chuj z nim
CAŁE ŻYCIE MAM
- Oportunistycznyebaka
Dr dre to przereklamowany producent i gdyby nie odpowiedni ludzie, którzy akurat byli w jego otoczeniu nigdy był nie stworzył hitów na taką skalę. Ciągnął z talentu innych garściami.
Czytalem o doktorku podobne opinie przy okazji jakiegos porownania z Premierem i kurwa sam nie wiem ile tu mitu a ile prawdy. No ale moze, biorac pod lupe chociazby ikoniczne Still Dre ktore jest kojarzone glownie z nim, a ktore napisal Jay a melodie z pianinkiem wykminil Scott Storch i trudno nie odniesc wrazenia ze Dre spil smietanke
dre jest po prostu w wielu przypadkach jedyną twarzą i nazwiskiem którym jest sygnowany końcowy produkt
DJ SCREW VS HEWRA/MOBBYN