Sztuka czy wandalizm? Graffiti
Moderator: gogi
Re: Sztuka czy wandalizm? Graffiti
polecam sprawdzic rozmowe z urwisem, bardzo ciekawy koles, mocno oldschoolowe podejscie do hiphopu (mam to samo), w rozmowie wyjasnia m.in dlaczego (wg niego) powstał film MIB (EWC) i jaki miał wpływ na distroy w graffiti i dlaeczgo nie do konca to było dobre, ale i wiele tematów okołohiphopowych i życiowych, pozdro
Hyphap! |
|
W mojej opinii pytanie sztuka czy wandalizm jest nieco mylące, bo sugeruje, że to są przeciwieństwa, a nie do końca tak jest.
Choćbym przybił komuś na posesji Van Gogha w pewnym sensie jest to naruszenie własności prywatnej (pomijając, że w tym wypadku mógłby odsprzedać z zyskiem), a jest to sztuka. Różnym ludziom różne rzeczy się podobają i nie muszą ich chcieć na wspólnych lub swoich murach.
Choćbym przybił komuś na posesji Van Gogha w pewnym sensie jest to naruszenie własności prywatnej (pomijając, że w tym wypadku mógłby odsprzedać z zyskiem), a jest to sztuka. Różnym ludziom różne rzeczy się podobają i nie muszą ich chcieć na wspólnych lub swoich murach.
Dziękówa za rekomendację, bo tenakurat mi umknął. Generalnie gigantyczny respekt dla Misztala, że podejmuje rozmowy nie tylko z raperami, ale i writerami, producentami, oraz wszelkiej maści ludźmi połączonych z kulturą, którzy również mają do sporo do powiedzenia jako część hip hopowej kolebki.Pshemass1 pisze: ↑09 lip 2025, 10:29 polecam sprawdzic rozmowe z urwisem, bardzo ciekawy koles, mocno oldschoolowe podejscie do hiphopu (mam to samo), w rozmowie wyjasnia m.in dlaczego (wg niego) powstał film MIB (EWC) i jaki miał wpływ na distroy w graffiti i dlaeczgo nie do konca to było dobre, ale i wiele tematów okołohiphopowych i życiowych, pozdro
nonproblema
Pomijając książkę o gangu albanii to koles robi dobra robote
Pomijając książkę o gangu albanii to koles robi dobra robote
Hyphap! |
|
W ogóle widnieją gdzieś jakieś foty paneli które trzaskał Eldoka? Albo w ogóle wrzutów które sadził na ścianach lub crew do którego należał? Bo w Blokersach przechwalał się swoją wiedzą o robieniu graffiti, żalił się jak to go nie dojeżdżają sokiści, pod naporem Latkowskiego pod ścianą przyznał że siedział 48h na dołku za malowanie plus do tego wisienka na torcie "Do moich kolegów strzelano" i jestem ciekaw czy ktokolwiek uwiecznił jego wrzuty na fotografii.
nie wiem ale w srodowisku do dzisiaj jest niesamowita beka z jego wypowiedzi w blokersach

Cweldo to toy obsrany.MO_FAYA pisze: ↑20 sie 2025, 23:47 W ogóle widnieją gdzieś jakieś foty paneli które trzaskał Eldoka? Albo w ogóle wrzutów które sadził na ścianach lub crew do którego należał? Bo w Blokersach przechwalał się swoją wiedzą o robieniu graffiti, żalił się jak to go nie dojeżdżają sokiści, pod naporem Latkowskiego pod ścianą przyznał że siedział 48h na dołku za malowanie plus do tego wisienka na torcie "Do moich kolegów strzelano" i jestem ciekaw czy ktokolwiek uwiecznił jego wrzuty na fotografii.
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
Nawet najładniejszy rysunek zrobiony na murze bez zgody właściciela jest wandalizmem i odwrotnie - napis "tu byłem" na swoim płocie nie jest wandalizmem.
A niech by nawet i sztuka, ale w takim samym sensie jak sztuką są napisy "tu srałem" w Pompejach.
Ale tak, graffiti na zawsze w serduszku znajdzie swoje miejsce, a to dlatego że za dzieciaka jarałem się tym mega fest. Niemniej - zajawa na zasadzie sentymentu jednak, bo formuła - dla mnie przynajmniej - niemal zupełnie się wyczerpała, w drugiej połowie 90 i na początku 00 to było jeszcze wciąż coś świeżego i nowego, ale obecnie przeruchanego do oporu przez swoją powtarzalność, wszystko już było, nie ma za bardzo grafficiarskiego odpowiednika trapowego bitu.
Ale tak, graffiti na zawsze w serduszku znajdzie swoje miejsce, a to dlatego że za dzieciaka jarałem się tym mega fest. Niemniej - zajawa na zasadzie sentymentu jednak, bo formuła - dla mnie przynajmniej - niemal zupełnie się wyczerpała, w drugiej połowie 90 i na początku 00 to było jeszcze wciąż coś świeżego i nowego, ale obecnie przeruchanego do oporu przez swoją powtarzalność, wszystko już było, nie ma za bardzo grafficiarskiego odpowiednika trapowego bitu.
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Zgadzam się z @dr zjeb, też jarałem się w opór za dzieciaka; potem - jak każdy - miałem falę fascynacji Banksym czy typami typu Noriaki, a teraz to jest już wszystko wtórne i chujowe i bez jakiejkolwiek innowacji - coś jak rapsy Peji.
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Jedzenie i ruchanie też jest wtórne i bez innowacji. A ludzie jednak mają ulubione potrawy i kuchnie, pozycje z kamasutry i do końca życia mogą napierdalać. Z muzyką to samo, bo przecież wszystko jest remixem, bro. Jak ktoś chce mieć niekończącą się innowację w graffiti, to ewidentnie nie wie ocb, i wszedł w złe drzwi, bo dla przykłądu kurwa jaka jest innowacja w bombingu i stawianiu tego samego taga co winkiel? Przy czym innowacyjne style wciąż powstają, zarówno w prostych throw upach, jak i wildstyle'ach, nie mówiąc już o charakterach, bo tutaj jest największa wolność. Jeżeli tego nie wiecie, to tylko świadczy o tym, że chuja się znacie na temacie. To jest zajawka dla maniaków, a wy ewidentnie byliście tylko pozerami, sezonowymi lamusami.
I'm enslaving women from Ukraine,
wyjątkowa sytuacja, że zgadzam się z użytkownikiem 4-HO-MET w 100%
scena ma się dobrze, zwłaszcza nasza polska a na pewno lepiej niż parę lat temu, młode aktywne ekipy, świeże pomysłowe style na panelach i na ściankach, wydawnictwa papierowe na wysokim poziomie ale no jak się w tym nie siedzi to was to omija wszystko
scena ma się dobrze, zwłaszcza nasza polska a na pewno lepiej niż parę lat temu, młode aktywne ekipy, świeże pomysłowe style na panelach i na ściankach, wydawnictwa papierowe na wysokim poziomie ale no jak się w tym nie siedzi to was to omija wszystko
To wrzućcie jakieś foty przykladowe w wolnej chwili może, coby było wiadomo na konkrecie o czym rozmawiamy
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
tu jeden z moich fawortykow z filmow z ostatnich lat z pl
- FruitOffTheWall
to jest kozak
to jest klasyg
to jest klasyg
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti
owoc dziwko może wszystko
@Pvsio thx, obejrzałem dopiero teraz, brdzo fajny materiał. To może doprecyzuję - mnie się rozchodziło o to, że to co mamy teraz, to się nie różni jakoś specjalnie od tego, co te 30+ lat temu dawali jacyś, nie wiem (lecę ze sceną w DE, bo tę znałem swego czasu nieźle) Mode2, Can2, Chintz, Skena czy Loomit chociażby. W sensie - to wszystko już było. I nie mam pretensji bo faktycznie wciąż da się trochę inaczej, po swojemu bardziej, inne kolory itp., ale nadal mam poczucie pewnego dojścia do ściany. Dlatego napisałem, że formuła się dla mnie wyczerpała trochę - w tym sensie że z pozycji odbiorcy, a nie twórcy, nie wydaje mi się żebym był w stanie wyciągnąć coś więcej niż to, co już wyciągnąłem przez lata.
Dla mnie powiewem jakimś było "Berlin Kidz" czy napierdalanie tagów gaśnicami swego czasu.
Tak czy siak, dla chłopaków z filmu oczywiście props, tu bez dwóch zdań. Dobra robota.
Dla mnie powiewem jakimś było "Berlin Kidz" czy napierdalanie tagów gaśnicami swego czasu.
Tak czy siak, dla chłopaków z filmu oczywiście props, tu bez dwóch zdań. Dobra robota.
Hmmmm no jak pod tym kątem patrzymy to faktycznie chyba już ciężko na ten moment i coś innowacyjnego pod względem samej techniki czy sprzętu, można pobijać tylko jakieś osiągnięcia w stylu zeszłorocznego pierwszego wholetraina na metrze warszawskim, ew świeże podejście do filmów jak Szarańcza
Zastanawiałem się nad tym jeszcze i chyba wiem dlaczego np. "Berlin Kidz" mi się tak spodobało, choć same hieroglify już tak średnio kiedy nie są wrzucane dokładnie - tam wjechało myślenie nie pojedynczym pociągiem czy kawałkiem ściany, ale całymi elementami architektury, to było zajebiste
na chuju se namaluj
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE BORTWICK
FREE SMLY