Się w gimnazjum jarało i słuchało tej płyty, teraz chyba bałbym się odpalić to xD
Kaliber 44 - Księga Tajemnicza. Prolog (1996)
Re: Kaliber 44 - Księga Tajemnicza. Prolog (1996)
Yno ślunsk
przaja mu, wdychom Corny luft łaża w zokach po izbie i mom w ciulu wszystko
Się w gimnazjum jarało i słuchało tej płyty, teraz chyba bałbym się odpalić to xD
Ja, jo wiym kaj je gryfny maszket 
- sugarhill_notausgang
A niepotrzebnie, bo to zadziwiająco dobra płyta nawet dzisiaj.
Pamiętam jak wbiłem na osiedlu do jakiejś randomowej piwnicy gdzie moje ziomki sobie napierdalały sztangę i hantle, a do słuchania mieli zakurzonego boomboxa i dwie płyty w tym Księgę Tajemniczą. Pytam zdziwiony
- Co wy, w 2019 napierdalacie pierwszego Kalibra?
- Noo a wiesz jak dobrze się przy tym trenuje?
I faktycznie dobrze.
Pamiętam jak wbiłem na osiedlu do jakiejś randomowej piwnicy gdzie moje ziomki sobie napierdalały sztangę i hantle, a do słuchania mieli zakurzonego boomboxa i dwie płyty w tym Księgę Tajemniczą. Pytam zdziwiony
- Co wy, w 2019 napierdalacie pierwszego Kalibra?
- Noo a wiesz jak dobrze się przy tym trenuje?
I faktycznie dobrze.
pierwszy zwrot z pierwszym rapem w polsce?z zakonu marii pisze:Po raz pierwszy w Polsce psychorap
baqlashan pisze: przyszedł belmondo i każdy wybraniec od razu skminił że on obiektywnie jest najlepszy, nie widzisz to znaczy że nie doznałeś wizji, nie jesteś po prostu wrażliwy na tak subtelnie tętniące zajebistością i ogładą piękno
- ChampionSolo
- Zbanowany
Po raz pierwszy w Polsce dzięki Ślązakom. To kolejna dobroć, którą Polska ma od Śląska.
Polacy tacy sami jak ci z podlasia czy kujaw
Haczapurjan pisze: Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
- MalkoNTENT
Wróciłem sobie do tej płytki bo filmiku Jose o paktofonice na yt. Ale sztosiwo dalej, nawet nie wiem czy teraz nie wchodzi lepiej niż te parenaście lat temu.
Malkontent to moje drugie imię odkąd dorosłem
Czytałem ostatnio wywiad z Abradabem i mówił, że inspirowali się debiutem Wu-Tangu bo katowali strasznie tą płytę i ten styl rapowania trochę podpatrzyli od Ol' Dirty Bastard'a. Gravediggaz nie napierdalali aż tak jak "Enter The Wu-Tang". Sama płyta genialna, dalej większość tekstów znam na pamięć. Proste, że klasyk i całkiem fajnie przeszła próbę czasu.
Ta płyta dystansuje oryginalnością 95% polskiego niuskulu. W ogóle to chyba lekko top3 najbardziej oryginalnych artystycznie polskich płyt rapowych. Wszyscy w świetnej formie. No klasyk po prostu 
Podbijam, ostatnio też odpaliłem to po raz pierwszy od 10 lat chyba bardziej licząc na uśmiech politowania, a słucha się tego świetnie dziś
zara se odpale, super wspomnienia mam z tą płytką, super klimat średniowieczny bił z tego kurwa! świetnie się pod to ekspiło w diablo 2
Haczapurjan pisze: Wpuścić Iranki i Koreanki. Kim są, ustali się później
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Najoryginalniejsza plyta w polskim rapie,idealny soundtrack do nocki w opuszczonym domu(Psychoza
),klimat nie do podjebania od samego intro,cala trojka sie fajnie uzupelnia,co do Magika to moim zdaniem z jednej strony jest on zbyt mocno idealizowany a z drugiej strony tez moze tez przez to cala otoczke smierc itp marginalizowany ,uwazam ze byl bardzo zdolnym,emocjonalnym i stylowym MC z duzym potencjalem ale i zaburzeniami natomiast jestem bardzo ciekawy jak by sie rozwinal w pozniejszych latach
- sugarhill_notausgang
Wystarczy posłuchać jego zwrotek na "Archiwum Kinematografii". Był wtedy w takiej formie, że zjadał 99% polakich raperów. Szkoda, że nie dowiemy się jak by się potoczyła jego kariera muzyczna.
Wszedł do popkultury memowej i zbyt dużo mówi się o locie z okna, a za mało mówi się, że był zajebsiyym raperem i jesnym z bardzo niewielu w Polsce, o których można powiedzieć "artysta".
No i mial zdecydowanie najbardziej melodyjne flow gdzie wiekszosc polskich raperow wtedy jeszcze dukala
- sugarhill_notausgang
Dokładnie. Wg mnie w 2000 flow miał TOP3 a może i TOP 1.
Dziś 25 rocznica wydania Księgi. Słuchałem przypadkiem dziś rano na nieświadomie, że akurat jest rocznica i tak sobie myśle, że uwielbiam ten album. Nadal świetnie się tego słucha mimo upływu lat i nie czuje żadnych ciarek wstydu, jak chociażby podczas odsłuchów Skandalu. Ponadczasowy klasyk i jest wciąż świeży
- SuperRapMaster
Najlepsza polska płyta hip-hopowa aż do powstania "Muzyki poważnej".
Też wczoraj słuchałem, po odsłuchu dyskografii Rogala w poszukiwaniu czegoś równie tajemniczego, mistycznego? Nie zawiodłem się, kawał hip-hopu i dowód na to, że marihuana solidnie może ci rozkurwić bańkę jak się mocno ślizgasz. Kilmat, flow i bity naprawdę świetne.