Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
gods bidness

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: gods bidness »

Graffiti to nie ludzie, to ideologia
Awatar użytkownika
synczyzna

Post autor: synczyzna »

Koncerty Jimka i orkiestry w rapie to spędy fajnopolaków.
Awatar użytkownika
gonny_trebor
Moderator

Post autor: gonny_trebor »

ja bym w ogóle powiedział, że rap i tzw. żywe instrumenty don't mix like two dicks and no bitch
Twórca wątku ŚLIZGAWKA BEAT BATTLE #115 - Głosowanie na forum ślizgawka. Chcesz dymy? Zapraszam.

Niech jedzenie będzie lekarstwem, a lekarstwo - pożywieniem :exclaim:

>>> KINO ŚLIZGAWKOWE <<<
Awatar użytkownika
Dzonson

Post autor: Dzonson »

Nie no, jako koncert czemu nie. Ale jak ktoś chce płyty unplugged robić to słabo. Wg mnie idealny balans tego typu rzeczy miał Too $hort na swoich albumach gdzie nagrywali mu na żywo bity The Dangerous Crew. Funky & Pimpin Shit. Straight Mackin'.

Ale to może trzeba mieć odrobinę murzyńskości w sobie.
Jak suka klęczy, to nie trzymam się poręczy
Mój kutas nieporęczny jest bo wielki

RYM
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

jestem jeszcze za młody żeby jarać się żywymi instrumentami w rapie
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
📢 LIL' KEKE VS ERO 📢
SOON
Obrazek
Awatar użytkownika
gods bidness

gonny_trebor pisze: 14 wrz 2026, 13:43 ja bym w ogóle powiedział, że rap i tzw. żywe instrumenty don't mix like two dicks and no bitch
They do i to jeszcze jak, ale tylko w kameralnym wydaniu, najlepiej w klubach na 200 osób, a nie na wielotysięcznych spędach. I z zespołem muzyków 5-6 osób, a nie jakieś orkiestry i filharmonie.
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

gonny_trebor pisze: 14 wrz 2026, 13:43 ja bym w ogóle powiedział, że rap i tzw. żywe instrumenty don't mix like two dicks and no bitch
pedalstwo w chuj, nawet jak słyszałem jeden dobry, którego teraz nie pamiętam, to najmądrzej zakazać w pizdu i się z tym nie męczyć
dla nich jesteś nikim
sprawiedliwość dorwie cię jak wiking
weź od córki te płyty, posłuchaj tej muzyki
kiedy ci wlecą po długi panowie z ciemnej bryki
Awatar użytkownika
bloooodtrail

Post autor: bloooodtrail »

aleksy pisze: 14 wrz 2026, 17:02jeden dobry

ale ogólnie zgoda, nie wiem po chuj to komu potrzebne
Awatar użytkownika
gods bidness

Po prostu polskie raperzyny nie umieją tego unieść, bo najlepiej to im się rapuje do plejbeku.

Awatar użytkownika
ART

Post autor: ART »

jedyny dobry przyklad to
I’m addicted to the kush nigga!
I’m a drug addict pill poppin' hood nigga!

rym| last.fm
moody

Post autor: moody »

gods bidness pisze: 14 wrz 2026, 17:16 Po prostu polskie raperzyny nie umieją tego unieść, bo najlepiej to im się rapuje do plejbeku.
na pewno taka konwencja obnaza rapowych noskilli, no i nie kazdy bit latwo zaaranzowac na live band. ale ja np. lubie live sesje bonsona, dobrze to brzmi, i muzycznie, i damianek se robi co chce na majku

Awatar użytkownika
gods bidness

Wiadomo, że takie coś lepsze na koncert niż słuchanie kompaktów. W taki bit jak się ma żywe instrumenty, nawet jak tylko odtwarzają oryginał, to można i tak dodać w chuj smaczków, detali, aranżować. I na żywo po prostu instrumenty lepiej brzmią niż odtworzony podkład z jednego pliku.

Ale to też raper się musi nadawać, a nie tylko umieć, bo niektórzy w ogóle mi nie pasują do takich jam session, np. jakiś Paluch czy inna syntetyczna chujnia w kolorowych koszulkach. Tylko raperzy w swetrach i płaszczach jak Mes.
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Ale generalnie zgadzam się z tym że żywe instrumenty nie pasują do hip-hopu, na palcach jednej ręki bym mógł wymienić jakieś udane konwersje które lubię słuchać
Podpisz Europejską Inicjatywę Obywatelską - Stop Killing The Internet: No Digital ID & No Age Verification
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE HULAKA
FREE RYDA
Awatar użytkownika
Czyszy

Post autor: Czyszy »

zuperhero pisze: 13 wrz 2026, 16:49 moda
na wszystkie inne elementy hip-hopu praktycznie wszyscy mają wyjebane, za to wagę do strojenia się w ubranka przykłada bardzo duża cześć raperów, zakładając tak jak ustaliliśmy wcześniej że muzyka jest core'em hip-hopu.
Dokładnie. I to żeby ogólnie dodać 5/6 element HH w postaci ubioru/mody, niekoniecznie kosztem graffiti, to popularna opinia od lat. W jednym numerze nawet OSTR'a bodajże Cultivation, Keith Murray dał takie oto wersy

"Thank God for the five elements: DJing, MCing, breakdancing, graffiti and dressing."
Wysokie Na5e
Eskimos

Post autor: Eskimos »

Do tematu
Co tak się trzęsiesz jak kurwa w kredensie zastawa
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

gods bidness pisze: 14 wrz 2026, 18:38 Wiadomo, że takie coś lepsze na koncert niż słuchanie kompaktów. W taki bit jak się ma żywe instrumenty, nawet jak tylko odtwarzają oryginał, to można i tak dodać w chuj smaczków, detali, aranżować. I na żywo po prostu instrumenty lepiej brzmią niż odtworzony podkład z jednego pliku.
jedna wielka wiocha dla wieśniaków z kompleksem na punkcie żywych instrumentów, bo przez lata się nasłuchali, że nie wiem, kurwa, że rap to nie jest prawdziwa muzyka bo bity są w komputerku robione z pociętych sampli, czy jakie inne gówno. to jest hip hop, tak to sie robi, a cały ten lajw bend do spuszczenia w kiblu i posypania klapy solą.
Moltisanti pisze: 13 wrz 2026, 23:10 Czy to do chuja rozumiesz ze to państwo finansuje te obiady, a nie ty?
Awatar użytkownika
gods bidness

Nie, po prostu lepiej to brzmi. Weź sobie te kawałki Scarface'a powyżej. Brzmią dużo ciekawiej niż oryginał w takiej aranżacji. Jak są jakieś soulowe sample, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je fajnie podać na żywych instrumentach, zaaranżowane. Musi tylko być perkusja przede wszystkim, a nie jakieś rzępolenie na pięć smyczków do mamrotania jakiegoś rapera, co się poczuł poetą.

Czyli NIE pawbetas, NIE jimek, NIE kurwa orkierstra symfoniczna z Pcimia, tylko normalny zespół, najlepiej jazzowy, taki co też czuje hip hop, a nie robi, bo mu Jimek płaci, a on nie ma na czynsz.

Nie moja wina, że po spełnieniu wszystkich powyższych warunków wychodzą murzyni z Ameryki, bo w Polsce to faktycznie 90% na siłę.

I nie mówię, że to obowiązek, ale wolę takiego czegoś na żywo posłuchać niż darcia mordy 20 lat do tego samego YYY ZIOMY ZRÓBCIE JAKIŚ PIERDOLONY HAŁAS! JA MÓWIĘ HIP WY MÓWICIE HOP
Awatar użytkownika
Megidox

Post autor: Megidox »

gods bidness pisze: 14 wrz 2026, 21:32 niż darcia mordy 20 lat do tego samego YYY ZIOMY ZRÓBCIE JAKIŚ PIERDOLONY HAŁAS! JA MÓWIĘ HIP WY MÓWICIE HOP
Najgorsze że słyszę Twój post w głowie z tym samplem pierdolonym którego nigdy nie potrafię słowami nazwać i darciem ryja "pulllllll uppppp"
Lata melanży od 19 Marca 2009 w forumkowej branży
Burak pisze:Tu jest forum ślizgawka, a nie jakiś wizaż, jak trzeba to wypłacamy sobie liście na odmułke, a jak trzeba przytulamy a nie jakieś Ania powiedziała czy kurwa Klaudia
Awatar użytkownika
Czak

Post autor: Czak »

@gods bidness dobrze daje dałbym reakcję serduszka jakby tu były
Awatar użytkownika
DoubleB

Post autor: DoubleB »

dobrze że nie ma, można dać prawilne serduszko <3
MÓJ TEMACIK! -> viewtopic.php?t=10448
📢 LIL' KEKE VS ERO 📢