Te ruchy united są już po prostu smutne. Takie rozpaczliwe szukanie i kupowanie losowych, obiektywnie dobrych piłkarzy z dużym nazwiskiem, a nuż teraz chwyci i będą dobrze grać. Niczym w fifie. Spoiler: nie bedą.
Zwróćcie uwagę jakimi piłkarzami interesuje się United: De Jong/Rabiot/Casemiro. No raczej nietrudno się domyślić, że są to zawodnicy o kompletnie innych profilach, pasujących do innych stylow gry. Ofc można tu rzucić populizmem, że dobry pilkarz powinien sobie poradzić wszędzie, no ale nie ma tu Mateusza Borka wiec sobie darujmy.
To wygląda tak jakby władze United siedzieli w gabinecie i nagle wpadają na pomysł: " tak, przegrywamy i kompromitujemy się od kilku lat bo brak nam dobrego spd i mamy dziure w środku pola". No nie. Kompromitujecie się bo sciagacie piłkarzy bez pomysłu i bo po prostu maja nazwisko, są dobrzy. Bez koncepcji. I potem ściągany jest taki pogba, w sumie nikt nie wie po co.
Ja bym chciał się dowiedzieć jak planuje grać United. Pewnie chcieliby grać atrakcyjna i skuteczna piłkę, do tego szybką, po ziemi. No więc sciągnęli króla odbiorów piłki i wslizgow Wan Bissake. To samo z klocem Maguirem, który może i jest dobrym obrońcą, co pokazał w Leicester, ale no to nie jest zawodnik do rozgrywania piłki. To samo z De Geą, jego gra nogami nie istnieje.
Ofc wiadomo, że trzeba tu wywrocic wszystko do góry nogami by nabrało to sensu, tylko tak: wietrzenia szatni nie zrobisz, bo nikt ich nie chce. Są bez formy, sredni, słabi - i ok, to samo w sobie o niczym nie świadczy, ktoś by ich tak wziął. Problemem jest pensja. Więc co robi United? Chce ściągnąć kolejnego Casemiro któremu daje 2x tyle co daja mu w realu i kontrakt na 5 lat. Gość nie wypala i już robi się problem. Ten klub to angielskie PSG.
Ronaldo i Varane pochłaniają od roku na pensje 1mln funtów TYGODNIOWO. Ronaldo ok 650k, Varane 350k (kwoty z The Athletic). Doliczmy do tego bonusy. A pamiętam beke kibiców United z Arsenalu, że rozjebali w zeszłym okienku tyle kasy.
Cóż, widać kto się śmieje ostatni.
Na marginesie, chciałbym powrot dobrego United. Lubię transmisję z ich stadionu, chciałbym to robić dalej nie musząc patrzeć na ich żenująca grę.
Przepraszam że tak się rozpisałem, musiałem to z siebie wyrzucić.