Brudne Serca - TBA (24.12.xxxx)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
wrubel
Moderator

Re: Brudne Serca - TBA (24.12.xxxx)

Post autor: wrubel »

zamykam
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Z roku na rok kreatywnosc forumka zdycha
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Jasion94

Post autor: Jasion94 »

Ten żart znudził się chyba nawet na slizgawce
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

2rzyn pisze: 25 gru 2023, 2:01 Z roku na rok kreatywnosc forumka zdycha
Bo rok temu dostarczyłeś taką bombę, że nic lepszego nie da się wymyślić.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
kawarano

Post autor: kawarano »

zapomniałem sobie wczoraj odpalić "słowo dla"
to se włączyłem dzisiej
boże jaka to piękna piosenka

[...]nie masz wielu matek, jedną masz, backup...
funt, kurwa, drahma czy Dinal???
sprytnybiboj

Post autor: sprytnybiboj »

Panowie, czy posiada ktoś screeny z wywiadziku Brudnych Serc dla allrap.pl, w którym Smark propsował Meza i wogle było śmiesznie? Pamiętam, że na ślizgu był temat, ale nie wiem jak to odkopać.
@2rzyn może ty?
Awatar użytkownika
2rzyn

@Burak

kurcze coś kojarzę z tym mesem ale niestety nie posiadam czegoś takiego
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

@sprytnybiboj LATA tego szukałem LATA, totalnie nie pamiętałem nazwy strony, zaraz zedytuję i wrzucę :)

Dodano po 7 minutach 15 sekundach:
Brudne Serca - Wywiad
Jakiś czas temu miałem okazje porozmawiać z dwoma gorzowskimi raperami czyli Jobixem i Smarki Smarkiem, ich epki wydane w 2005 roku odbiły się głośnym echem w podziemiu i nie tylko, a więc zaczynamy

AllRap - Witam, może na początku powiedzcie mi co teraz słychać u Brudnych Serc i nie chodzi bynajmniej o muzykę.

Zkibwoy - W tygodniu pracuję ciężko na pokrycie rodzinnych potrzeb, a w piątki piję wódkę jakby urodził mnie Śląsk.
Smarki - Prawie już nie piję, tylko parę piwek.

AllRap - To w takim razie może wypowiecie się o swoich początkach z rapem i ogólnie kulturą hip-hop. Smarki nagrywał już chyba w '98 roku, słyszałem jakiś track z tego okresu, to był wasz początek czy zaczęliście wcześniej?

Zkibwoy - Trudno mi ustalić na bank kiedy to było, ale jak przypominam sobie pierwsze solidne wrzuty w Gorzo to widzę przy nich tagi '97-'98 i to będzie ten czas - z kolegami z osiedla (pozdrawiam Pula, Łysy, Oskar, Leon, Łabędź, Maroko) założyliśmy turbopsychodeliczny zespół hip-hop, który nazywał się 1DS, a nasz pierwszy kawałek nagrany po blancie do jamnika nosił tytuł "Płuca uciekły mi w kosmos", więc śmiech w nawiasach – na szczęście są tylko dwie kopie na taśmach stilonu. Mieliśmy dwie miejscówki, garaż i piwnicę, elegancko urządzone, wiesz – bardziej melanżownia niż studio bo mikrofony takie od ruskiego dziada co sprzedawał kalkulatory na rynku. Było fajnie, dopóki nie wpadła tam policja i nie zrobiło się zamieszanie.
Smarki - Moje pierwsze demo wydałem w taki sposób, że zabrałem ojcu wszystkie kasety magnetofonowe produkcji ZWCh Stilon. Pozgrywałem na nie swój materiał, po 2-3 kawałki na stronie, a potem rozkręcałem taką kasetę i nożyczkami ucinałem nadmiar taśmy, czyli to co było puste albo zawierało hity z lat mojego taty. Dzięki temu jak ktoś tego słuchał, to nie musiał czekać aż skończy się któraś strona, tylko magnetofon mu z miejsca przerzucał na następną, o ile oczywiście miał taką funkcje jak autorevers. Takich kaset zrobiłem ręcznie ok. 100. Potem chodziłem po mieście i je rozdawałem.

Zkibwoy - Właśnie mi się przypomniało że przed 1DS był zespół White Niggaz z Cendym - Gangstą, moim sąsiadem z dziewiątego. Nagraliśmy coś o heroinie i puszczających się dziewczynach, ale o ile mnie pamięć nie myli byliśmy jeszcze grubo przed mutacją. Z Aderem znaliśmy się od tego roku życia, w którym człowiek może już pomyśleć o kimkolwiek, że go zna i zupełnie przypadkiem, po latach, dowiedziałem się że ma studio na jamie. W Gorzowie zawsze zajebiście się to rozwijało, było dużo krzywych akcji i dużo naprawdę wyjątkowych, każdy tam przeszedł swoją drogę i szkołę. Pozdrawiam Kalumeton, Pretekst, Noc 51, Lakier Bros, VV, Bema Zoo i wszystkich którzy wtedy tam byli.

AllRap - Nie ukrywając wasze płyty przyniosły wam jakąś 'sławę', niektórzy uważają nawet, że jesteście najlepszymi raperami w kraju, jak się z tym czujecie? I co o tym sądzicie?

Zkibwoy - Nie zabiegałem nigdy o fanów i nie mam zamiaru jakoś szczególnie pielęgnować relacji z ludżmi, których nie znam. Jak komuś się podoba coś z ostatnich nagrywek to ja mam nadzieję jak Donaldu Tusku, że ten ktoś ma już odpowiednią ilość lat żeby ten fakt sobie w bani przetworzyć i nie uderzać do mnie na szlugu/komunikatorze/telefonie z cukrem. Często dostaję maile od różnych małolatów, ostatnio nawet staram się być miły w odpisywaniu, ale nie zawsze mi wychodzi. Nie jaram się sławą, lubię stać w cieniu i nie wybijać się z tłumu. Na szczęście w moim przypadku nie jest to trudne. Co innego Juras, on jest pupilem.
Smarki - Nadal sobie nie radzę ze sławą.

AllRap - Poruszę teraz temat koncertów, cholera, teraz koncertują praktycznie wszyscy. Chodzi mi nawet o takie małe koncerty w małych klubach, a Brudne Serca? Ja wiem tylko o jednym koncercie, Mighty Vibes II, ale czy było ich więcej? Czy Brd albo chociaż Jobix czy Smarki planują jakieś koncerty w najbliższej przyszłości? Jeśli nie to dlaczego?

Zkibwoy - Wiesz, po pierwsze to my nie umiemy grać koncertów. Zagraliśmy ich kilka-może-naście w naszym rodzinnym mieście plus ze cztery na wyjeździe i chyba tylko jeden był udany. Tak to zapominamy tekstów albo nam się nie chce, albo nagłośnienie jest chujowe i trzeba drzeć ryja. Wolę rapować najebany na ławce dla 5 osób niż dawać koncert dla 300 z czego tylko 5 wychwyci co mówię – kumasz, energia mi spierdala tamtędy. A rap to był dla mnie częściej melanż. Przy okazji wyrazy uznania należą się publiczności w Częstochowie, o której niemal krążą legendy – nawet taki wciskacz jak nasz koncert na Mighty Vibez przyjęli z entuzjazmem.
Smarki - No właśnie, nawet taki wciskacz przyjęli z entuzjazmem. Miesiąc temu rapowałem na Śląsku i tam też mnie przyjęli z entuzjazmem. Ja nie wiem jak to jest, że gramy kupiaste koncerty parę lat po tym jak nagraliśmy epki, a ciągle nas przyjmują z entuzjazmem i ciągle ktoś nas gdzieś zaprasza.

AllRap - Temat polskiego rapu, co sądzicie o polskiej scenie? W jaką idzie stronę? W dobrą czy raczej tą złą? Chodzi mi zarówno o podziemie jak i o legal.

Zkibwoy - Nie mam pojęcia, nie rozkminiam tego na tym poziomie. O kondycji rapu mogę powiedzieć tylko tyle, że inaczej być nie mogło, no bo niby jak? Jedyna refleksja jaka mi się nasuwa, to że spadło znaczenie i szacunek do stylu – dziś każdy mówi, że ma styl, zjada słabych emcees i coś tam jeszcze. Myślę, że styl to nie takie proste jak zrobić groźny głos, pokazać dziary w klipie, wymyślić po-iks-ne kurwa rymy i sieknąć wożonko.
Smarki - Ja sobie to rozkminiłem! Z perspektywy czasu środowisko niepotrzebnie aż tak mocno atakowało UMC. Z góry było wiadomo, że niektóre kapele mają charakter sezonowy, więc szkoda było tracić na nie energię. Lepiej, gdyby ktoś podjął się próby przechwycenia grupy docelowej tej wytwórni. Niektórzy mogliby na tym coś zarobić, a przy okazji społeczeństwo zobaczyłoby, że rap to nie tylko wiejskie wynurzenia chłopaków grających na keybordach. Dlatego największym wygranym boomu na rap z lat wcześniejszych jest dla mnie Mezo i mam do niego za to szacunek. On do tego podszedł w stylu zachodnim - zrobił biznes i mu to wyszło. Poza tym internet nieodwracalnie zmienił oblicze przemysłu muzycznego. Z naszej perspektywy, kiedy obracamy się na codzień wśród ludzi raczej nie związanych z rapowaniem, można odnieść wrażenie, że to wszystko wymiera. Ale jak spojrzysz na gimnazjalistów, to rap w przedziale 15-18 lat ma się zajebiście dobrze. I znowu jak się nad tym zastanowisz, to apogeum naszej zajawki też trwało gdy mieliśmy 15-18 lat. Bo to jest naturalne, że w takim wieku masz ogromną wczutkę w subkulturę.
Zkibwoy - On ma szacunek do Mezo, powiedział to.
Smarki - Pozdro Mezet, nagramy coś, wierzę!

AllRap - Kogo z polskich raperów/grup respektujecie najbardziej, z kim chcielibyście nagrać wspólny kawałek, a także z kim wam się najlepiej dotychczas współpracowało?

Smarki - Mi dobrze współpracuje się ze Skibolem.
Zkibwoy - Jak dla mnie to Typ Mes i Pihu mają potężne skillsy i stylówkę, 2 poziomy wyżej niż reszta. Ponadto mega jaram się rapem Venoma (podobno jest kontrowersyjny w internecie) i Malucha (podobno nikt nie zna jego kawałków w internecie). Lubię rap który stoi twardo na ziemi i niesie konkretną treść, nie lubię takiego, którego trzeba interpretować bo autor zjadł słownik i kwasa. Smarki Smark też jest niezłym szefem.
Smark - I Kixner też dobrze rymuje.

AllRap - Malucha ja osobiście kojarze nawet na naszym forum (forum.allrap.pl) jest jego płyta do pobrania. Getto Głów, wiele razy pytałem Adama ale nigdy nie uzyskałem odpowiedzi, dzisiaj się nie wykręcicie. Co z waszym wspólnym LP? Słyszałem nawet, że ktoś chciał to wydać na winylu, ale nie odpowiedzieliście na tą propozycje. Doszły mnie także pogłoski, że płyty nie będzie, ale chcę usłyszeć to z pierwszej ręki.

Zkibwoy - Nic na to nie wskazuje, żeby płyta miała się pojawić. Nie mamy za bardzo kontaktu więc trudno jest choćby obgadać tematy czy jakieś inspirujące wydarzenia. Nie ma tej zajawki co kiedyś i jakbyśmy zaczęli desperacko ją reanimować to na bank nie powstałby żaden fajny kawałek. Czas pokaże co będzie. Śmieszna jest akcja, bo ponoć ktoś wziął nasze wszystkie numery i wrzucił do sieci jako Getto Głów, laliśmy że nie musimy robić płyty bo fani wydadzą ją za nas.
Smarki - Widzimy się parę razy w roku, jak Adam przyjedzie do domu albo jak ja pojadę do stolca. Przeważnie na kilka dni. Ciężko w te kilka dni ogarnąć rapowanie, bo są rzeczy pilniejsze, to znaczy pijemy, to znaczy ja tylko kilka piwek.

AllRap - Krążą takie pogłoski, że kończycie z rapem, czy to prawda? Jeśli to prawda to jakie są tego powody?

Zkibwoy - W moim przypadku to naturalna kolej rzeczy, a nie żadne tam big-time odejście, zawsze chciałem mieć na życie coś więcej niż gwarancję rapu, no to mam i powoli zaczynają mnie interesować inne rzeczy, np. jak tu się fajnie oświadczyć, żeby to nie była chujowa szopka z klękaniem i mariaczi grającym na mandolinie. Dodatkowo wyjechałem z Gorzo, więc automatycznie jestem zdala od osiedli i boisk, które znałem i które mnie motywowały do pisania rapu.
Smarki - Nie wiem.

AllRap - Gdzie, na jakich produkcjach będzie można was usłyszeć w najbliższej przyszłości, solo lub was obu?

Smarki - (Ziewa).
Zkibwoy - Z Pihem rozmawiałem już coś wstępnie na temat gościnnego udziału na Kwiatach Zła, ale jakoś nie udało nam się ustawić do studia, więc ten temat nie jest przyklepany. Mam szesnastkę, którą napisałem w noc, kiedy dowiedziałem się o tragicznej śmierci Pyska i chciałbym ją nagrać. Będę "Na Szlaku Po Czek" ze zwrotką napisaną tuż przed spontanicznym wyjściem do studia po mocnej alkoholizacji więc nie wiem, co nie?
Smarki - Nie wiem.

Zkibwoy - Juras też będzie "Na Szlaku Po Czek", ale pali głupa, że nie wie.
Smarki - Jestem "Na Szlaku Po Czek" chło--paku, Ty weź się spakuj, wypieprzaj z rapu!

AllRap - Może trochę dziwne i śmieszne pytanie, ale dlaczego jesteście tak mało internetowi? Chodzi mi chociażby o posiadanie własnego myspace czy bloga jak to jest w Dinal Team'ie generalnie to ciężko nawiązać z wami jakikolwiek kontakt. I ogólnie jakie macie podejście do Internetu i promocji internetowej?

Zkibwoy - Ja jestem na maksa internetowy, nie ma bardziej internetowego rapera (okej, oprócz rapera Dinal). A całkiem serio to Internet jest zajebisty, bo od paru dobrych lat pozwala mi żyć na dobrym poziomie materialnym i w ogóle jest w nim dużo kozackich rzeczy. Nie mam kompleksu internetowego rapera, dla mnie to takie samo narzędzie jak młotek czy książka telefoniczna. Chociaż jakbym znał np. tylko onet i jakąś stronę o rapie to faktycznie niezła chujnia. A myspace'a sobie nie założyłem bo ta strona jest brzydka jak sam skurwysyn i musiałbym odbierać bezsensowne wiadomości. Internet okazał się cenny choćby w kontekście smutnej i przykrej historii DJ'a Pyska – udało się zorganizować spontaniczną pomoc jego rodzinie, dzieciaki rezygnowały ze szlugów i na poczcie robiły przelew za 5 złotych, z czego poczta upierdalała sobie jeszcze prowizję, a i tak zebraliśmy więcej niż przypuszczaliśmy, że się uda. Maksymalny szacunek należy się tym ludziom, w ogóle taka gotowość do niesienia bezinteresownej pomocy to chyba jedyna naprawdę wzorcowa cecha Polaków.
Smarki - Ja również dziękuję wszystkim, którzy zdecydowali się pomóc. Co do pytania, Internet to potężne narzędzie o czym najlepiej świadczy przypadek Julii Górniewicz. Jak każde narzędzie musi być w odpowiedni sposób używane. Co znaczy, że jeżeli jakiś polski raper postanowi umieścić swój profil na serwisie sellaband, to może być pewny, że jest idiotą. Jeżeli jakiś polski chujowy raper nagra jeden kawałek w życiu, a do drugiego napisze tekst i wklei go do swojego pamiętnika i jeszcze zrobi sobie profil na myspace licząc na cokolwiek, to też jest idiotą. Jeżeli jakiś polski zajebisty i nieznany raper nakręcił zajebisty klip i wrzucił go na youtube'a, to kto go wie?
Zkibwoy - Kto to jest kurwa Julia Górniewicz?
Smarki - To taka ziomala jest!

AllRap - 'Moda na beef' w ciągu ostatnich kilku miesięcy rozpętało się wiele beef'ów chociażby VNM vs. Jimson, co sądzicie o beef'ach? Dobra promocja, prezentacja skillsów czy zbędna dziecinada?

Zkibwoy - Wiesz, jakby nie patrzeć, wszystko co wymieniłeś i pewnie jeszcze więcej. W tym konkretnym przypadku moje osobiste sympatie nie mają tu znaczenia, ale powiem tak: Dobrze, że trafiła kosa na kamień.
Smarki - Przez beef Onar - Tede konflikty straciły na znaczeniu. Ostatnim, w którym jeszcze o coś chodziło był Duże Pe - Pih. Konflikty w podziemiu to była już czysta zabawa wakacyjna, zwłaszcza, że ich większość toczyła się między ludźmi, którzy siebie nawet nie widzileli. Tetris jest nie do ruszenia w tym co robi, a VNM udowodnił, że był zajebiście niedoceniany. Poza tym było śmiesznie i było jakieś tam minimalne zamieszanie. To zawsze lepiej, niż nic nie robić.

AllRap - Pytałem o produkcje z polskiej sceny, ale nie zapytałem czym ogólnie się jaracie, a więc jaki album ostatnio was zachwycił?

Zkibwoy - Ja nie jestem jakimś modelowym słuchaczem hiphopu i muzyki w ogóle od bardzo dawna, toteż słabo się orientuję kto co ostatnio wypuścił.
Smarki - Ostatnio zachwycił mnie stary album "Music And Me" Nate Dogg'a. W opór jaram się świeżością Lupe Fiasco. Koleżka jest niesamowicie normalny, porusza zajebiście normalne tematy, a nawet kiedy rapuje o robotach potrafi utrzymać przy tym realizm. Rzygam Papoose'm, chociaż też jest niesamowity, gdyby nagrywał więcej kawałków w stylu "Monopoly", to byłbym fanem. Fajnie składa rymy Reef The Lost Cauze. Wszystko co robią The Roots polecam w ciemno. Czekam od paru lat na nową płyte Fugees. Nasir jest królem. Jay'em jarałem sie za czasów "Sunshine" i "Hardknock life", kiedy każdy mówił, że on jest komercyjny. Biggie Smalls też był królem. Niektóre nowe beaty Primo mi się podobają. Zabijają mnie niepublikowane beaty Kixnera.

AllRap - 'Hip-Hop is dead'. stwierdzenie Nas'a, zgadzacie się z tym?

Zkibwoy - Jak dla mnie może być.
Smarki - A pół roku później KRS ONE nagrał z Marley Marlem 'Hip Hop Lives'.

AllRap - Teraz zabawa w wyliczankę, wymieńce mi po pięć swoich ulubionych bitów i tracków jakie kiedykolwiek słyszeliście.

Zkibwoy - M.O.P - "Here today, gone tommorow", "T.o.d.a.y" Royce'a, "Arabian nights" z Soundbombing 1, "Moment of truth", "One mic".
Smarki - Fugees - "Fu-ge-la", Pete & Cl " T.R.O.Y.", Nas - "Halftime", The Roots "Why", Gangstarr - "JFK2LAX".

AllRap - No i to by było na tyle, życzymy przyjemnej pracy w studiu i wesołych Świąt Bożego Narodzenia, które będzie za parę dni. Może jakieś słowa na koniec, dla naszych czytelników i waszych fanów?

Zkibwoy - Trzymajcie swoje gówno w kupie i nie dajcie się przekręcić. Wszystkiego dobrego.
Smarki - BRUDNE SERCA JUŻ 24 grudnia 2006 - POLECAM!!! Poza tym warto wiedzieć, że nie udzieliliśmy tego wywiadu za darmo. Skibol dostanie za to kilka gierek na PSP. Pozdrawiam cały świat. Wesołych Świąt.
Zkibwoy - Wiadomo, że to komercja.

AllRap - Rap ogólnie jest komercyjny, więc Smarki wiesz, nic nie ma za darmo!

Zkibwoy - A i jeszcze na koniec, pomimo, że jest chujnia, zachęcam ogarniętych do wysyłania bitów na których chcieliby nas usłyszeć na [email protected]

AllRap - O, odebrałem to jako wyraźną informację, że jednak nie jesteś anty-rapowy jak to Venom mówi, pozdrawiam i dzięki za wywiad!
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
sprytnybiboj

Mi się przypomniało o tym wywiadzie jak ostatnio słuchałem audycji Aśki Tyszkiewicz, w której znudzony Smarki odpowiadając na pytania ziewał :lol:
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

ja pamiętałem przede wszystkim te brudne serca 24/12/2006 i wiedziałem, że to z wywiadu oraz pamiętałem layout strony, ale za cholerę nazwy, fajnie, że się udało wykopać
sprytnybiboj

@Jose Mega, dzięki wielkie! 🤝
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Piękny wywiad, dziękujemy za znalezienie :bowdown:
Pozdro Mezet, nagramy coś, wierzę!
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
2rzyn

ok czyli tutaj pierwswzy raz została zapowiedziana płyta dla beki na końcu wywiadu
a wyżej zkibwoy pierdoli już ze smarkim że płyty raczej nie będzie bo się nie widują

więc chuj w dupę wszystkim za to mydlenie oczu
Awatar użytkownika
marmolad_k2

I tak będziemy czekać :dunno:
Awatar użytkownika
2rzyn

no niestety...
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Ale przecież od zawsze było wiadomo, że to dla beki i to się wzięło właśnie z tego wywiadu, przynajmniej tak to pamiętam, więc o co ci chodzi xd
Awatar użytkownika
2rzyn

O to ze smarki na koncercie w czytelni pierdolil cos ze "plyta bedxie na pewno, bo albo bedzie fajna albo jej nie bedzie, ale bedzie na pewno"
Awatar użytkownika
camzat

Post autor: camzat »

Brudne dupy oszukali swoich fanów. Wjazd na kancelarie Jurka w poniedziałek o 8 am robią wierni fani podobno
Awatar użytkownika
CCORD

Post autor: CCORD »

Bardzo przyjemnie się czytało taki wywiad, lubię się chwilowo przenieść do tych czasów, które z różnych powodów przegapiłem.
No nic, może w tym roku.
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Nie ma żadnych Brudnych na wigilię! Brudne serca wymyśliliście wy!
ODPOWIEDZ