PRO8L3M - Art Brut 2 (2020)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Rozpierdalator

Re: PRO8L3M - Art Brut 2 (06.03.2020) [Zapowiedź]

Post autor: Rozpierdalator »

Artazz pisze: 21 lut 2020, 11:33 A strukturą to bardziej przypomina mixtape i jest dużo jakichś krótkich numerów i skitów, czy jednak LP ?
:nonono:

Moim zdaniem Mixtape, numery zaaranżowane w standardowy sposób to albo połowa albo mniejszość.
Spoiler
bity są bardziej żwawe niż na widmie, nawet jest jeden track na prawie hardstyle’owym bicie, jest zsamplowane HiFi Superstar Wandy i Bandy, reszty sampli nie znam bo nie znam się aż tak dobrze na polskiej muzyce rozrywkowej ale było ich od chuja. No i Skrable imho niereprezentatywne tak jak i intro bo Oskar mało śpiewa na całej płycie
A impreza taka se, stoisz, oglądasz fury i mash-upy (zajebiste mash-upy ale jednak), za 50 zł to tak :dunno:
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

SWN pisze: 22 lut 2020, 14:34
Wiewior pisze: 22 lut 2020, 11:32 Czyli odnosząc Pro8l3m do świata piwa to niedługo stanie się takim koncernowym eurolagerem, nic specjalnego, ale większości smakuje
Już dawno jest. P8M od kilku albumów to marketingowo doskonale zaserwowana ulica, która nie będzie przeszkadzała trójkowemu słuchaczowi Dawida Podsiadły, Rosalie i The Dumplings udostępniać jej na wallu ściągając spojrzenia "jejku, co to za dresy??". Zawsze powtarzałem, że zasada zieleńszej trawy (chłopaki z bloków wzdychające do bezproblemowego życia jebanych bananów, banany wzdychające do drobnej dilerki i tagów) jest cholernie prawdziwa, a Oskar ze Steezem umiejętnie stworzyli rzecz, która pozwala pobujać się tym drugim nie opuszczając ciepłego kurwidołka modnie ubranej inteligencji.
święte słowa, ja to nazywam raper soft-ulicznym, coś co swojego czasu próbowało uprawiać prosto, zwłaszcza w osobie sokoła (nawet na ostatniej słychać echa po tym vibie), miałem o tym w podsumowaniu roku pisać, ale wiadomo
Awatar użytkownika
RW0

Post autor: RW0 »

Steez wrzucił na ig story fragment utworu

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
moody

Post autor: moody »

przedszkolanek pisze: 22 lut 2020, 20:24
Wiewior pisze: 22 lut 2020, 11:32 Czyli odnosząc Pro8l3m do świata piwa to niedługo stanie się takim koncernowym eurolagerem, nic specjalnego, ale większości smakuje
Już dawno jest. P8M od kilku albumów to marketingowo doskonale zaserwowana ulica, która nie będzie przeszkadzała trójkowemu słuchaczowi Dawida Podsiadły, Rosalie i The Dumplings udostępniać jej na wallu ściągając spojrzenia "jejku, co to za dresy??". Zawsze powtarzałem, że zasada zieleńszej trawy (chłopaki z bloków wzdychające do bezproblemowego życia jebanych bananów, banany wzdychające do drobnej dilerki i tagów) jest cholernie prawdziwa, a Oskar ze Steezem umiejętnie stworzyli rzecz, która pozwala pobujać się tym drugim nie opuszczając ciepłego kurwidołka modnie ubranej inteligencji.
święte słowa, ja to nazywam raper soft-ulicznym, coś co swojego czasu próbowało uprawiać prosto, zwłaszcza w osobie sokoła (nawet na ostatniej słychać echa po tym vibie), miałem o tym w podsumowaniu roku pisać, ale wiadomo
zobaczymy jak wyjdzie artbrut2, ale z tym ze p83 od dawna robi coraz grzeczniejsza, obliczona pod wyswietlenia muze ktora ma trafic do najwiekszej liczby odbiorcow to mocno przesadzacie

Podsumujmy:

na w kurwe ulicznym i hardkorowym debiucie mamy tracki o jaraniu gibonow z ziomkami, jazda fura po miescie czy plusach i minusach melanzy

na wygladzonych, do bolu komercyjnych ostatnich wydawnictwach mamy "na audiencji" track o ostrym seksie uprzedmiatawiajacym kobiety powodujacy bol dupy (hue hue) u wielu dziennikarzy, numer o internetowym oszuscie matrymonialnym - "makijaz", kawalek pisany z perspektywy mordercy z rojkiem, czy wyliczanke sposobow na popelnienie samobojstwa w "112".

no rzeczywiscie nunery ewidentnie pod radio i sylwester z tvp :dunno:
Mko21

Post autor: Mko21 »

moody pisze: 23 lut 2020, 12:27
przedszkolanek pisze: 22 lut 2020, 20:24
zobaczymy jak wyjdzie artbrut2, ale z tym ze p83 od dawna robi coraz grzeczniejsza, obliczona pod wyswietlenia muze ktora ma trafic do najwiekszej liczby odbiorcow to mocno przesadzacie

Podsumujmy:

na w kurwe ulicznym i hardkorowym debiucie mamy tracki o jaraniu gibonow z ziomkami, jazda fura po miescie czy plusach i minusach melanzy

na wygladzonych, do bolu komercyjnych ostatnich wydawnictwach mamy "na audiencji" track o ostrym seksie uprzedmiatawiajacym kobiety powodujacy bol dupy (hue hue) u wielu dziennikarzy, numer o internetowym oszuscie matrymonialnym - "makijaz", kawalek pisany z perspektywy mordercy z rojkiem, czy wyliczanke sposobow na popelnienie samobojstwa w "112".

no rzeczywiscie nunery ewidentnie pod radio i sylwester z tvp :dunno:
ale nie chodzi o to o czym jest, tylko jak jest podane, jak nie widzisz różnicy między tori blacka a na audiencji to nie da Ci się tego wytłumaczyć, oczywiście, że problem jest lekko ugrzeczniony, a muzyka pod wyświetlenia, no takie tematy dziś trafiają do ludzi :dunno:
Nie pal jointów, nie pal wiader, pal aluminium i majkę czasem walnij w kabel
Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

jaka jest różnica w podaniu między Tori Black a Na Audiencji?
Mko21

Post autor: Mko21 »

clockers pisze: 23 lut 2020, 12:40 jaka jest różnica w podaniu między Tori Black a Na Audiencji?
no ale serio mam to tłumaczyć? Od bitu, przez głos i klimat, w pierwszym czuć ten brud i uliczny sznyt a drugie brzmi dla mnie jakby Antek Królikowski chciał puścić piosenkę do radia o hardkorowym jebanku
Nie pal jointów, nie pal wiader, pal aluminium i majkę czasem walnij w kabel
moody

Post autor: moody »

masz bardzo subiektywne, a mowiac szczerze raczej oderwane od rzeczywistosci spojrzenie na tworczosc p83

Na audiencji brzmi jak track do radia nagrany przez celebryte?? Juz pomijam kompletnie niepopowy bit i konstrukcje utworu bez refrenu ale odpal sobie na spokojnie tekst utworu i to powtorz :bag:
Awatar użytkownika
clockers

Mko21 pisze: 23 lut 2020, 12:58
clockers pisze: 23 lut 2020, 12:40 jaka jest różnica w podaniu między Tori Black a Na Audiencji?
no ale serio mam to tłumaczyć? Od bitu, przez głos i klimat, w pierwszym czuć ten brud i uliczny sznyt a drugie brzmi dla mnie jakby Antek Królikowski chciał puścić piosenkę do radia o hardkorowym jebanku
:lol: dobra, chyba nie ma sensu brnąć w to dalej.
dms

Post autor: dms »

no ale coś w tym jest, że C30-C39 brzmi hardkorowo ulicznie a na kolejnych płytach wraz poprawą melodyjności i jakości brzmienia już się to utraciło
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Faktycznie te podśpiewywania na czasownikowych rymach nie dość, że brzmią jakby Oskar zaciął się na jednym, średnio udanym patencie, to jeszcze przypominają jakieś dziecięce rymowanki - wyliczanki. Nie idź tą drogą.
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Jeśli chce uszczknąć trochę elektoratu Taconafide, to musi sięgać po ich metody, wiec bedzie szedł ta drogą
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

[mention]dms[/mention] podbijam
Sznyt uliczny z C30-C39 dla mnie bardziej kojarzy się z HG czy Molestą. To co było dalej niestety ta "popowość" zabija zupełnie. Zwłaszcza Widmo.

Edit

Poza tym jakoś nie czuję już za nic autentyzmu w tej przewózce Problemu. To wszystko zeszło niestety do poziomu frazesów dla studentów, choć chciałbym zostać wyjaśniony przez Art Brut 2
Awatar użytkownika
jajca

Tylko ze obecny słuchacz Pro8l3mu czułby spory dyskomfort, gdyby miał słuchać zespołu Dobry Towar czy wcześniejszych współprac Steeza, a klasowe uprzedzenia uniemożliwiają mu szukanie wartościowej treści pod stylistyką takiego Hemp Gru czy Molesty
Awatar użytkownika
filipthekiddo

Post autor: filipthekiddo »

przecież obecnie problem to muza dla tego samego targetu co takonafide, c30-c39 to ZUPEŁNIE inna bajka i ciężko w ogóle się z tym wykłócać, steez i oskar nagrali już swoje najlepsze rzeczy w tamtych latach, a teraz niech sobie zarobią bułę i niech przedłużają żywot na scenie póki mogą
dms

Post autor: dms »

Znaczy no ja też nie mówię, że to źle. Od C30-C39 minęło już sporo czasu i życie chłopaków się sporo zmieniło więc ciężko oczekiwać od nich hardkoru jak u Rogala DDL. Jak dla mnie jest to bardzo fajne pływanie pomiędzy hardkorem a muzyką rozrywkową, nie skręcając przesadnie w żadną ze stron.

I sprawdza się to bardzo dobrze bo widzę nawet po moich znajomych gdzie dużo osób słucha innych gatunków muzycznych to P8M każdy zna i lubi.
Awatar użytkownika
jajca

No i P83 to bardzo fajny emblemat do kreowania sobie wizerunku w socjal media, kojarzy się z zespołem atrakcyjnych cech. Młodzi ludzie lubią się określać poprzez ulubionych wykonawcow (koniecznie rapowo, bo hip hop jest w modzie). Np moja siostrzenica w podstawówce uważa siebie i swoje psiapsiolki za lepsze i wyższe intelektualnie od reszty klasy, bo słucha Taco, a oni Bedoesa. I chuj, że pewnie nie przeczytała w życiu ani jednej książki, ale Taco robi follow upy do Kubricka i lektur szkolnych. PRO8L3M tu jest idealny z kolei dla tych, ktorzy chcą uchodzić za hedonistycznych, ale bedoes i zabson są dla nich zbyt infantylni - logo P83 pięknie podkreśla ich dojrzałość, ale też tajemniczość i bezkompromisowość.
Awatar użytkownika
mario995

Post autor: mario995 »

Chyba wolałem szkolną prawilną przewózkę w stylu HG :lol: :lol:
Niemniej trudno się z [mention]jaca[/mention] nie zgodzić :D
Awatar użytkownika
clockers

nie mamy żadnych badań ani statystyk na temat tego, kto słucha obecnie zespołu PRO8L3M i kto jest ich main targetem, więc możemy się przerzucać z teoretyzowaniem na ten temat i każdy może się mylić.

ja ze swoich obserwacji mogę powiedzieć, że wśród moich znajomych słuchają ich bardzo różni ludzie, od studentów, przez pracowników korpo, artystów, po zwykłych normalnych ziomeczków żadnych odmieńców. na koncertach (oceniając po wyglądzie) też raczej spory przekrój; nie brakuje dresów, czy bardziej hardkorowo wyglądających ziomeczków, których posądzilibyście o słuchanie Bonusa, Rogala czy Hemp Gru, ale też nie brakuje wystylizowanej, modnej młodzieży, czy normików po 30stce.

i to jest moim zdaniem siła tego składu, że robiąc swoje trafili do ludzi z bardzo różnych środowisk, nie napinając się, nie naginając do trendów i nie pchając się wszędzie na featy, czy zapraszając na featy modnych raperów. i przede wszystkim nie dorabiając jakiejś filozofii do swojej twórczości i podkreślając w rozmowach, że rap/muzyka to przede wszystkim rozrywka.
Ostatnio zmieniony 23 lut 2020, 14:30 przez clockers, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bolo

Post autor: Bolo »

No i raczej o to własnie im chodzi, w tym wywiadzie co było wyżej, wyraźnie mówi Oskar, że chcą trafiać do każdego bo chcą wbić na najwyższy poziom hajpu, marketingu i pieniążka i jest to całkiem zrozumiałe, że niektórym fanom się to może nie podobać bo muzycznie to już nie jest to za co ich polubili a jest tym co się dobrze sprzeda.
Wygrzeszam Cię, mordzia.
ODPOWIEDZ