[beef] Eripe - Bedoes

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
ricky

Re: [beef] Eripe - Bedoes

Post autor: ricky »

jajca - penis
FUCK OFF MR LAHEY
Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master »

Imo Bedi się zesrał, vibe typa co każdego chce przekrzyczeć. Zresztą po beefie z Filipkiem czy Tombem dobrze wiedziałem jaka będzie odpowiedź.

Diss zaczyna od słów "nie pozwolę na plucie jadem na mnie i moich bliskich?" co kurwa xD raper RIP nawinął, że jesteś chujowy jak Twój gang, a Ty odpowiadasz jakby to Twojej biednej babci ktoś proboszcza obrażał.

W ogóle insynuowanie, że raper RIP śledzi trasę koncertową Grubego i specjalnie wrzuca w dzień koncertu żeby nie mógł szybko odpowiedzieć xDDDD

Typowy bedi, odpowiada na problemy które sam sobie wymyślił

Co do "kto mówi prawdę" to nie wiem dlaczego każdy disujący się z Grubym przechodzi przez to samo, a mianowicie ma inną wersję wydarzeń niż zainteresowany. Ale jeśli miałbym tak kurwa po prostu ocenić kto jest bardziej taki wiecie autentyczny to chyba bym wybrał RIP niż Białego i Młodego.

#Edit
Imo Odpowiedź Grubego słaba i za dużo drze ryja, taka pseudo luzacka
#Team Patokalipsa
Widzę beton i tylko beton, gdy patrzę ślepo
ngr

Post autor: ngr »

Nie no dla mnie to już jest ewidentny chuj w uchu. Pokaż mi proszę jedno miejsce w dissie Ripa w którym prezentuje jakiekolwiek flow. Pokaż fajny punch nie opierający się o „jebac cie” albo kutasach i gownach. Pokaż jakaś wkładkę merytoryczną, on przecież pierdoli o akcjach sprzed 10 latach i o swoich wyobrażeniach :damn:

Po drugiej stronie mamy doskonały bit, wersy położone z lekkością i flow, dużo punchy ale też beki nieopierajacej się o kutasy i gowna. No i przede wszystkim odnosi się do tematu :dunno:
Awatar użytkownika
Sivestro

Post autor: Sivestro »

Przecież w dissie bedoesa jest więcej gadania o gównie i kutasach xD no przeanalizuj sobie

Muzycznie zgadzam się że diss Bedoesa dużo lepszy, ale diss Eripe jest po prostu bojowy, uwielbiam ten czynnik gdzie słyszysz ten wkurw i czysty atak w rapie. Ta końcówka gdzie bit się zmienia i wycisza i wjezdza followup do Ensona i wers o chorobie psychicznej najlepsze.

Dodano po 4 minutach 26 sekundach:
ngr pisze: 05 sie 2025, 21:47 Pokaż jakaś wkładkę merytoryczną, on przecież pierdoli o akcjach sprzed 10 latach i o swoich wyobrażeniach :damn:

Ja nie zeznałem nic, bo za to tu gang zabija
Pięć minut później psy wracają i, kurwa, nie wierzę
Bo ten debil do nich: "spokojnie, już go nie uderzę"

Tak jak Blacha w oświadczeniu, choć to nawet nie był on
Nie popełniając błędów, popełniliście błąd

Młody Borek nie odróżnia odwagi od wagi
Z jednej strony wzór cnót, a z drugiej bandzior
Czuję się trochę, jakbym oglądał Ranczo

Odpowiedzieć na wers, co Cię tak zabolał to nie warto
Ale ranking kutasów kolegów — to proszę bardzo

Skoro tak dbasz o ziomków jak o rodzinę
To czemu przez głupotę ich tak, kurwa, naraziłeś?
Awatar użytkownika
99mayday

Post autor: 99mayday »

przy Eripe musiałem użyć rap geniusa żeby niektóre nawiązania wyłapać i faktycznie ma kilka fajnie złożonych panczlajnów

ale jest to tak bezbarwnie nawinięte, że lepiej się to czyta niż słucha

mógł poza teledyskiem jeszcze nawijkę z AI puścić i byłby może remis wtedy
twoja familia to typy poznane wczoraj
tu co drugi golas robi z siebie ulicznego profesora
Awatar użytkownika
Bryx Fenrir

Post autor: Bryx Fenrir »

Kurwa, jakby mi ktos powiedzial jeszcze pare lat temu ze w beefie Bedoes vs Eripe po wymianie dissow bedzie 1:1 ze wskazaniem na Bedoesa to bym go wyśmiał, ale słuchałem obu dissow po kilka razy i niestety tak jest, jednak czemu ja sie dziwie, przeciez Eripe jest starszy niz Peja gdy wygrywał beef z Tede, dziadki juz sie na taki beef nie nadają, mam nadzieje, ze RIP pierdolnie 100 linijek szaleństwa na Bedoesa teraz i wygra ten beef, ale wcale sie nie zdziwię jak tak sie nie stanie xd
wons

Post autor: wons »

niestety diss eripe mocno cierpi na syndrom filipkowego flow. gdyby byl bardziej muzykalny to odbior bylby lepszy

tak czy tak na ten moment bedoes 2:0 eripe, czekamy co dalej
Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master »

ngr pisze: 05 sie 2025, 21:47 Pokaż fajny punch nie opierający się o „jebac cie” albo kutasach i gownach. Pokaż jakaś wkładkę merytoryczną, on przecież pierdoli o akcjach sprzed 10 latach i o swoich wyobrażeniach :damn:
O tutaj

Chciałeś Hollywoodzką akcję, ale wyszedł niemy film
Zacząłeś jak Benny Blanco, a skończysz jak Benny Hill
ngr pisze: 05 sie 2025, 21:47 Po drugiej stronie mamy doskonały bit, wersy położone z lekkością i flow, dużo punchy ale też beki nieopierajacej się o kutasy i gowna. No i przede wszystkim odnosi się do tematu :dunno:
Doskonały bit :lol: :lol:
I chuj z wami, raperami, tiktokerami
Fighterami, graczami i biznesmenami
Wróciłem se grać dla jaj, ale grać z jajami
Scena się zapuściła i grubą beką jest
Kto wam dbał o linie jak nie było nas? Bedoes?
Rap gówno warty, nie pierdolcie mi o zmianie warty
Jedyne co siada mi to psycha, wy jebane parchy
Tu każdy leci fajnie, totalnie to jebie mnie
To niе dla mnie, jakieś dzieci z mic'iеm jak w Neverland
Widzę beton i tylko beton, gdy patrzę ślepo
sungtongs

Post autor: sungtongs »

Pierwsza runda ewidentnie dla Bedoesa. Rozjebał go jakby od niechcenia i to na linijki i na riposty. Myślę, że nawet Eripe doceni w duchu ten diss.

Ale…

Po pierwsze – choć nie trawię reszty patokalipsiarzy w ogóle (PRZ, Oxon itd. – dramat totalny), to Eripe w swoim prajmie zawsze miał dla mnie coś więcej niż tylko spocone, kwadratowe punchline’y. Gość bywał po prostu turbo zabawny, z tym swoim bezczelnym stylem kloszarda po czterech warkach – takim typem, co jakby się urodził w USA, to już dawno byłby tym białasem, który odpalił strzelaninę w liceum. Jak ktoś nie zna, niech puści sobie „Odium EP” i usłyszy co mam na myśli. Takie wersy jak np. „sapie rapuje o rapie albo że znowu ma zwałę / chuj to kogo boli kurwa jebany pedale” albo „Idę przed siebie, mnóstwo ciekawych ludzi wokół / żartuję kurwa, same bandy jebanych idiotów” :lol: Nie wiem, mnie to w opór śmieszy – chyba tylko Kazek w tym rapie bawi mnie bardziej. Mam nadzieję, że jeszcze wleci na tę formę, bo jak odpali ten tryb szydery ze złotych lat to może przynajmniej wyrównać ten beef humorem, skoro punchami już raczej nie.

Po drugie – mimo wszystko mam poważne wątpliwości czy Bedoes sam to pisał. Odbitki, poziom wersów – wszystko leci w stylu Białasa z jego złotych lat. Do tego konkretne i bardzo celne follow-upy do twórczości Eripe z poziomu właśnie tego Odium EP– no sorry, ale albo Borek całkiem nieźle i na wyrywki zna jego twórczość, albo ktoś mu podpowiadał i to raczej grubo.

Po trzecie – motyw z tym, że Eripe miał mu coś nawijać, że to wyzywanie od konfidentów 2115 to tylko biznes - no nie skleja mi się to kompletnie. Jakim kurwa biznesem jest rap dla Eripe a nawet gdyby teoretycznie był, to przecież to jest ostatni typ, który by coś takiego powiedział na głos. Przecież chłop wyznaje filozofie zgodnie z którą był gotów dokładać do tego rapu tylko po to, żeby móc kogoś wyzywać na bitach ze swojej krakowskiej piwnicy.

No i na koniec – ten motyw z „partyzantem” też mnie bawi i słusznie Borek go wypomniał, bo patrząc na beef z Miuoshem i teraz ten, to wychodzi, że dziwnym trafem Patokalipsa zawsze pada ofiarą jakichś zaskakujących partyzantów. :lol: A może to po prostu tak, że jak się przez większość czasu jest nietrzeźwym menelem kiwającym się od jednej latarni do drugiej, to każdy cios jest bombą znikąd – bo ciężko zobaczyć, co nadlatuje, jak widzisz podwójnie.
Pojechałeś mi na ślizgawce, mam cię za kurwę
ale nie będę cię bił, też byłem wyszczekanym kundlem
Awatar użytkownika
Sivestro

PeerZeT i Oxon to Hipocentrum, nie patokalipsa
Awatar użytkownika
The Bitch Fucker

Post autor: The Bitch Fucker »

Bryx Fenrir pisze: 05 sie 2025, 22:38 Kurwa, jakby mi ktos powiedzial jeszcze pare lat temu ze w beefie Bedoes vs Eripe po wymianie dissow bedzie 1:1 ze wskazaniem na Bedoesa to bym go wyśmiał,
Jak Ci ktoś tak powie, to mu wytłumacz uprzejmie, że jest w błędzie, bo jest 2:0 dla Bedoesa.
sungtongs

Post autor: sungtongs »

Sivestro pisze: 05 sie 2025, 23:02 PeerZeT i Oxon to Hipocentrum, nie patokalipsa
No wiem (to znaczy wiedziałem, że PRZ to technicznie inna ekipa, a Oxon to nawet nie miałem pojęcia :lol: ). Ale umówmy się – to wszystko podobne środowiska, które się przenikają, wspólne traczki, wspólna filozofia, Hipopato itd. Więc myślę, że każdy kuma, o co chodzi, jak się wrzuca ich do jednego wora. Wspomniałem o tych najbardziej reprezentatywnych mordach, bo chyba nie ma co poruszać tematu takich kozaków jak Zygson czy Delekta.
Pojechałeś mi na ślizgawce, mam cię za kurwę
ale nie będę cię bił, też byłem wyszczekanym kundlem
Maisels

Post autor: Maisels »

Sungtongs mylisz oxona ,prz z Pato i pierdolisz jakieś dyrdymały. Człowiek w strachu i stresie( jak eripe po bombie) mówi najdziwniejsze rzeczy żeby załagodzić sytuację .
Awatar użytkownika
Sivestro

Btw czemu zapomnieliście tak szybko o wersji Koro który najbardziej obiektywnie opisał tę akcję?
Kokor

Post autor: Kokor »

Koro też jest związany z hipopato w jakimś stopniu, więc wątpie czy jego wersja jest w 100% obiektywna
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Post autor: chuj »

Skąd wiesz ze obiektywnie? Wgl te sytuacje najlepiej wyjaśnił bedoes w dissie

Albo jest jak bedoes mówi i beka z eripa

Albo jest jak eripe / koro mówią i wtedy beka z patopizdoklesow co nie pomagają ziomkowi kiedy podchodzi do niego 3 typów

Tyle w temacie. A na te wbw type of shit pancze ripa błogosławione przez userow na tej stronie to spuśćmy zasłonę milczenia bez kitu
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Hubson99

Post autor: Hubson99 »

Bedoes wspomina w dissie, że eripe już nieraz go zaczepiał w beefie, a ja nigdy tego gościa nie słuchałem, czy może ktoś przytoczyć jakieś kawałki co on o tym bedoesie pierdoli?
Awatar użytkownika
kapper1

Post autor: kapper1 »

Filipek, który miał kiedyś beef z Bedoesem (do czego Borys nawiązuje w tym dissie) zdecydowanie go spropsował. Na swoim X'ie napisał bowiem "Doj*bany diss ;D taka prawda".

Entuzjastycznie odniósł się także Deys - pod dissem na YT zostawił komentarz "ROZJ*BANEEE", a do tego udostępnił go na story pisząc "heheheh". na X'ie rozwinął myśl pisząc "Hahaha jazda Bediiiii. I to jest k*rwa ciekawy dis". Wcześniej po dissie Eripe pisał natomiast: "Nie mam nic do eripe. Nawet go lubie. Pilimy wódkę lata temu na miasteczku agh. Dis jest dokładnie taki jak się spodziewałem. Nie zaskoczył mnie niczym od lat. Mnie to nudzi. Czekam na Bediego."

Tomb od piątku podkręcał temat śmieszkując na instastory, że chętnie napisze diss, wrzucał też ankietę kto wygra beef (zdecydowanie wygrał w niej Eripe). Dziś udostępnił ją z komentarzem "Chyba źle się zestarzała ta ankieta xD"

Wśród osób chwalących "Hit Em Up" są też B.R.O, który napisał pod filmem "Stary wrócił z mlekiem" oraz Abel, który odniósł się do obu beefów słowami "TEDE i Bedoes 2115 przechodzą dalej".

W beefach często najlepszym komentarzem jest samo udostępnienie dissu danego artysty, albo symboliczne polubienie posta będące oznaką wsparcia. Numer Eripe udostępniali u siebie na profilach m.in. Peja (w komentarzu na profilu Patokalipsy dodając "Amen"), DJ Decks i Poszwixxx, natomiast numer Bedoesa - Szpaku czy wspomniany Deys. Ciekawie wygląda też kwestia polubienia postu z dissem na IG - pod dissem Eripe znajdziemy tam m.in. lajki od Włodiego, Peji, Słonia, Peerzeta czy Oxona, a pod dissem Bedoesa lajki od Eisa, Szpaka, Mielzky'ego, Sitka, Kaza Bałagane, OKIego, Maty, Bambi, Malika Montany, Palucha czy Kacpra HTA.
ciekawe co wyjdzie wcześniej. Odpowiedź Eripe czy Mesa :lol:
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Post autor: chuj »

Obstawiam ripa
złap książkę, złap reset

free smly
edenmar

Post autor: edenmar »

Kurs 1.01 na ripa, obstawiam że będzie w ciągu 1-2 dni

A u Mesa już środa, czyli mały piątek, przed weekendem to nie ma co puszczać, a w weekend to wiadomo, znowu trzeba zmieniać pieluchy Ryszardowi. Można się rozejść
ODPOWIEDZ