Football Manager

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

zuperhero

Re: Football Manager

Post autor: zuperhero »

oglądam sobie na jutubie kanał 'zealand' i gość w swoich poradnikach mocno forsuje wypożyczenia jako sposób wydostania się z niższych lig,
tylko że mi nigdy to w praktyce nie wychodziło. nawet rezerwy w lepszych zespołach zarabiają więcej niż ktokolwiek u mnie w pierwszej 11, a mało który klub chce puszczać zawodnika za mniej niż 70% wkładu w pensję + nawet jak się udawało to często zawodnik odrzucał wypożyczenie ze względu na reputację klubu/ligi. jedynie kogo udawało mi się za darmo ściągnąć to 17/18-letnie placki, które realnie nie wzmocnią pierwszego składu, a mogą być co najwyżej uzupełnieniem. a co do klubu filialnego to zarząd uważa że wcale go nie potrzebuje żeby móc wypożyczać kopaczy i weź tu awansuj heh

chyba że macie jakieś pro-tipy (oprócz tego żeby czekać do ostatniego dnia okna transferowego) żeby wypożyczać zawodników bez płacenia im pensji?
Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

powiem ci że jak np w drugiej lidze polskiej, wypożyczyłem sobie gości z ekstraklasy za free to kurwa działało i często awans leciał lekko sezonienko np na taka drugą lige kocur
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti

owoc dziwko może wszystko
zuperhero

ale normalnie ustawiałeś sobie filtr zawodników na 'do wypożyczenia' i składałeś ofertę- 0% pensji, 0$ opłaty i kluby się zgadzały? no ni chvja u mnie tak to nie działa
Awatar użytkownika
Mietek

Post autor: Mietek »

Pytanko mam. Ja ogólnie w FMa zawsze miałem zajebiste efekty pomimo, że nie grzebałem nic przy treningach. To znaczy po prostu zawsze pozwalałem treningiem grupowym zarządzać asystentowi i w każdym jednym FMie nie przeszkadzało mi to mieć bdb rezultatów. W tym fmie stwierdziłem, że sobie robię ograniczenie i nie mogę ściągać żadnego gracza powyżej 22go roku życia. W 2023 też tak jest, że asystent ci spokojnie ułoży takie treningi, że gracze się będą normalnie rozwijać?

Swoją drogą co do ograniczeń to próbowałem już różnych rzeczy. Miałem sejwy gdzie robiłem tylko transfery a taktyką i prowadzeniem zespołu we wszystkich meczach zajmował się asystent. Grałem sejwy, w których nie miałem żadnego wglądu w atrybuty jakichkolwiek piłkarzy. Teraz przyszła pora na sejwa gdzie muszę sobie sam kształtować piłkarzy. Być może będę musiał zwiększyć ograniczenie transferowe z 22 lat do 20 jeśli będzie zbyt łatwo.
zuperhero

jeśli posiedziałbyś w poradnikach i wykorzystał algorytm do maksimum, to pewnie uzyskałbyś lepsze efekty treningowe ale osobiście, dla mnie 'trening' jest najnudniejsza częścia fm'a i wole oddać ten aspekt asystentowi, a nie tracić nerwy i czas, żeby to non-stop wyklikiwać. jeśli masz sztab szkoleniowy z wysokimi atrybutami, to ogarną treningi co najmniej dobrze.

a w następnym fmie graj bez monitora lub z zasłoniętymi oczami ;)
Awatar użytkownika
Mietek

Dzięki byku. A co do ograniczeń to serio czekam na moment jak fm wyda grę z poziomami trudności do wyboru. Bo ja po to gram w fma żeby mieć realistycznie, a nie po to żeby na siłe se jakieś nierealistyczne ograniczenia nakładać. Chciałbym grać w fma tak trudnego, że serio przedostanie się z jakiejś 3ciej ligi portugalskiej do fc porto to jest wymaganie a nie formalność.

Myślę że musieliby głównie wzmonić sztuczną inteligencę w robieniu transferów, podejmowaniu decyzji kadrowych.
Kalom

Post autor: Kalom »

Musieliby zrobić silnik meczowy i taktyczny, który ma sens w odniesieniu do piłkarzy, których posiadasz, ale w aktualnej strukturze gry, gdzie wartość piłkarzy jest wyznaczana kilkudziesięcioma atrybutami o wartości 1-20 nie da się tego zrobić.
Trudniejszy football manager prawdopodobnie miałby dużo większe przyłożenie do taktyki, neutralizowanie atutów oponenta i odpowiednie reagowanie, więc stałby się bardziej strategią piłkarską niż casualowym symulatorem w którym grasz dookoła najbardziej op rzeczy w danym roku
Awatar użytkownika
Mietek

No niestety jak mówisz. Ewidentnie idą taktyką, która polega nma tym, że gra ma przyciągać dzieci i casuali, a my starzy gracze sobie jakoś poradzimy wymyślając odcinek mody na sukces 2137 gdzie ustrudniamy sobie jeszcze trochę bardziej niż ostatnio.
Spoiler

Tu jest przykład wypożyczeńca co to wygrywa ci ligę i kosztuej grosze. Bo jakiś kolega niedawno pyał jak się wypożycza piłkarzy. W tym przypadku chodzi głównie o to że moi trenerzy cenią go nisko, ale ja widzę, że on ma grę bez piłki dobrą, szybki jest, kiwa, w miarę skacze, więcej nie trzeba.

Mógłby mieć chłopak równie dobrze 3 opanowania i 3 podań i na to samo by myślę wyszło, i tak by się opłacało go brać.
zuperhero

na ten moment nie ma możliwości żeby silnik meczowy 'symulował grę', dlatego mecz jest symulowany w kodzie, a to co widzisz(w sensie piłkarze biegający za piłką) to późniejsze odtworzenie, w 2025 mają wprowadzić nowy silnik graficzny (z tego co pamiętam Unity), więc czeka nas mała rewolucja graficzna ale dalej będzie to ciągle odegranie symulacji dziejącej się w kodzie.
a jeśli jesteś w stanie w 5 sezonów wydostać się z np. z amatorskich lig angielskich do premier league, to znaczy że eksploatujesz jakieś OP rozwiązania
jak wgl wyszukujesz talenty? bo moim zdaniem tam można najbardziej przycinać. te sposoby, w stylu wchodzenie sobie po kolei w młodzieżowe repry lepszych reprezentacji i ręczne skautowanie to moim zdaniem przesada.

e: jeszcze co do napastników to najbardziej losowa pozycja w grze, full razy się zdarzyło że turbo słaby zawodnik strzela po 30 bramek, sezon w sezon *i nawet nie mówię o atrybutach piłkarskich ale taki gracz potrafi mieć ukryte atrybuty- wysokie wahanie formy i słabe ważne mecze, a z drugiej strony miałem też gości którzy byli warci 50mln+ z dobrymi ukrytymi cechami mentalnymi i przez kilka sezonów nie potrafili przebić 10-15 bramek w sezonie
Awatar użytkownika
Mietek

Jeśli chodzi o wyszukiwanie talentów to ustawiam w tej zakładce z obowiązkami sztabu, że główny scout ma przydzielać zadania scoutom. Przez cały sezon nic nie robię i na koniec sezonu odpalam zakładkę z wyszukiwanymi płkarzami i przeglądam każdy profil, który ma rekomendację scoutów na poziomie 5-6. Jedyna różnica jest taka, że na tym sejwie do każdego priorytetu w centrum scoutingu dopisałem, że mają nie szukać piłkarzy powyżej 22 lat. Jeżeli akurat grałem sejwa gdzie nie chciałem widziałem profili piłkarzy to robiłem to samo. Tylko wtedy dobierałem piłkarzy tak, że patrzyłem po historii sezonów. Czyli jak np. widziałem, że gość w zeszłym sezonie w podobnym zespole do mojego np. wykręcił średnią ocen 6.70 to od razu zakładałem, że u mnie będzie mu się lepiej grało i wykręci z 6.90. Jeśli chłop stabilnie od kilku sezonów w tej lidze kręcił ocene 6.90 jako np. skrzydowy, to zakładałem, że u mnie na luzie wykręci z 7.10-7.20 i warto go brać.

Natomiast co jest najważniejsze, to chyba wiedza jakich piłkarzy potrzebujesz na jakiej pozycji.

Na skrzydle najważniejsza jest szybkość, drybling, błyskotliwość, gra bez piłki.

Na ataku, szybkość, gra gez piłki. W mniejszm stopniu skoczność i gra głową.

na środku obrony podania, technika, krycie, odbiór, skoczność. W mniejszym stopniu przegląd pola.

Na def midzie krycie, odbiór, podania, przegląd pola.

To są chyba 4 najważniejsze pozycje moim zdaniem. Ogólnie podania, przegląd pola, gra bez piłki i szybkość op.

Najważniejszym atrybutem w całej grze jest chyba determinacja i nigdy nie brałem kolesi, którzy mieli mniej niż 8 determinacji. Po prostu nie.

A co do napastnika to się nie zgadzam, możesz mieć napastnika wolnego kloca i dać radę, możesz mieć napastnika szybkiego mikrusa i dasz radę, ale z napastnikiem, który i jest mały i nie jest szybki i nie ma dobrej gry bez piłki dosłownie nie da się grać.

Decyzje też są turbo fajnym atrybutem, na który niezależnie od pozycji patrzę. Jeśli mam podobnych piłkarzy do wyboru, to często zerknę na decyzje zanim kupię.

Inteligentni, zdeterminowani, szybcy piłkarze, z dobrą grą bez piłki, podaniami i przeglądem pola i jedziesz. Swoją drogą ten napastnik co wrzuciłem na screenie się idealnie wpisuje w ten profil.
Kalom

na fmarenie robili testy, które miały pokazać jaka jest różnica w wynikach, gdy dane atrybuty są obniżone o kilka punktów względem domyślnej testowanej wartości i wyszło, że najważniejszymi atrybutami na każdej pozycji są szybkość i przyspieszenie

https://fm-arena.com/table/18-attribute-testing/

https://fm-arena.com/thread/2980-game-c ... ttributes/
zuperhero

a ja z kolei widziałem jakiś filmik, gdzie gość zrobił ligę w której każdy piłkarz miał wszystkie atrybuty ustawione na 10 z wyjątkiem jednego, różnego dla każdej drużyny, ustawionym na 20. w sensie że była drużyna A gdzie każdy piłkarz miał wszystko po 10 i odbiór 20, drużyna B, gdzie każdy piłkarz miał wszystko po 10, oprócz wykończenia 20,... po rozegraniu kilku sezonów klasyfikację końcową wygrała drużyna podań, z tego co pamiętam bardzo wysoko były timy- siły, decyzji, szybkości, techniki i wytrzymałości. oczywiście samo doświadczenie dość sztuczne i tendencyjne ale można jakieś wnioski wysnuć

Mietek pisze: 09 lip 2023, 19:57
A co do napastnika to się nie zgadzam, możesz mieć napastnika wolnego kloca i dać radę, możesz mieć napastnika szybkiego mikrusa i dasz radę, ale z napastnikiem, który i jest mały i nie jest szybki i nie ma dobrej gry bez piłki dosłownie nie da się grać.
wiesz co ja nawet nie miałem na myśli 'profilu' zawodnika, po prostu czasem zajebisty zawodnik potrafi się zacinać i nie strzelać bramki przez kilka miechów, a czasem jest słabiak, który wykorzystuje większość okazji podbramkowych, mimo słabych atrybutów
Awatar użytkownika
Mietek

zuperhero pisze: 09 lip 2023, 21:09po rozegraniu kilku sezonów klasyfikację końcową wygrała drużyna podań, z tego co pamiętam bardzo wysoko były timy- siły, decyzji, szybkości, techniki i wytrzymałości. oczywiście samo doświadczenie dość sztuczne i tendencyjne ale można jakieś wnioski wysnuć
No to w miarę te moje obserwacje się pokrywają z tymi wynikami badań. To znaczy ja też nie twierdzę, że moje metody są najlepsze, są dobre i na dłuższą metę działają, na pewno nie są optymalne.
zuperhero

1. znalazłem zajebisty kanał https://www.youtube.com/@tacticof jakiś gość z PL, podejrzewam, że trener w realnym życiu, dogłębnie opowiada o fm'ie, polecam serię pozycje&role, kompletnie nowe informacje dla mnie, znowu się zajarałem tymi wszystkimi taktycznymi myczkami

2. gdzie byście tego ananasa ustawili
Spoiler
Obrazek
niby kozak ale gdzie go nie wystawie to słabo sobie radzi, teraz próbuje na ofensywnym pomocniku, bo wtedy nie wadzi ta tragiczna szybkość/przyspieszenie ale w takim ustawieniu za rzadko dochodzi do sytuacji strzeleckich w polu karnym, może enganche jeszcze spróbuje
Kalom

a jak grasz? na mezzali chyba bym próbował
Awatar użytkownika
trez

Post autor: trez »

Fałszywy napastnik atakujący przy jednym wysuniętym napastniku. Dość popularna opcja w ostatnich edycjach.
zuperhero

mezalla jednak pracuje coś w defensywie, a gostek kompletetnie tego nie ogarnia + z jego pracowitością nie będzie w stanie zapierdalać w kółko od linii środkowej do pola karnego, poza tym w mezzallowych sektorach boiska marnowałyby się jego zajebiste staty ofensywne.
na fałszywego napastnika też się nie nadaje, taka rola wymaga od zawodnika wchodzenia w pole karne z głębszych pozycji, więc kluczowe jest przyspieszenie/szybkość, a norweg tutaj najbardziej kuleje.
ten wysunięty rozgrywający/enganche/ofensywny pomocnik, tak żeby w miarę utrzymywał pozycję w środku pola, to jedyna rola żeby wykorzystać jego atuty ale kurcze coś nie idzie, może role/pozycje partnerów chvjowo dobrałem. jeszcze mam w głowie żeby ustawić go na napadzie ale w roli bardziej rozgrywającej aniżeli biegacza-egzekutora
Awatar użytkownika
trez

Post autor: trez »

Na fałszywym napastniku w Wiśle miałem powolnego Fernandeza, a robił liczby jak oszalały.
Awatar użytkownika
FruitOffTheWall

Post autor: FruitOffTheWall »

zuperhero pisze: 11 sie 2023, 21:41 1. znalazłem zajebisty kanał https://www.youtube.com/@tacticof jakiś gość z PL, podejrzewam, że trener w realnym życiu, dogłębnie opowiada o fm'ie, polecam serię pozycje&role, kompletnie nowe informacje dla mnie, znowu się zajarałem tymi wszystkimi taktycznymi myczkami

2. gdzie byście tego ananasa ustawili
Spoiler
Obrazek
niby kozak ale gdzie go nie wystawie to słabo sobie radzi, teraz próbuje na ofensywnym pomocniku, bo wtedy nie wadzi ta tragiczna szybkość/przyspieszenie ale w takim ustawieniu za rzadko dochodzi do sytuacji strzeleckich w polu karnym, może enganche jeszcze spróbuje
gengpress i chujXD

co to za skórka ziomeq
rip zioloziolo
Czas zapierdala? Może ziomie po koksie
Zapierdalala w Las Palmas, nie Europie Wschodniej
https://www.last.fm/user/Tommy_Ovocetti

owoc dziwko może wszystko
zuperhero

@up zealand skin
ODPOWIEDZ