Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
Spenser

Re: Niepopularne/kontrowersyjne zdanie o polskim rapie

Post autor: Spenser »

lysy pisze: 26 lip 2019, 0:42 P-Ń VI to jedna z najbardziej niedocenionych polskich płyt, w zasadzie nic się o niej już nie mówi, a temat na ślizgu ma parę postów. album ten pogrzebało kilka czynników na czele z wytwórnią (i typowym dla niej plastikowym brzmieniem), obracaniem się hansa w "złym" towarzystwie i radiowy, niezbyt poważny singiel, każdy wtedy kojarzył dębiec głównie z tym i policyjne, które postrzegano raczej pod kątem beki, a przecież był to numer na pograniczu skitu
Konfrontacje to chyba nadal jeden z lepszych PL numerów, a w tamtych czasach to ło chuj :bowdown:
P-Ń VI imo średnio się broni jako całość, Tudej skit wybitny <3, Pies jeden z mocniejszych/cięższych emocjonalnie tekstów w PL rapie chyba, 52 i GP uwielbiam <miałem na kasecie>
Ostatnio zmieniony 28 lip 2019, 14:36 przez Spenser, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

Spenser pisze: 28 lip 2019, 14:33 Konfrontacje Hansa to chyba nadal jeden z lepszych PL numerów, a w tamtych czasach to ło chuj :bowdown:
i w sumie Rupert z Eisem też ma dużo racji
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

Rupert pisze: 28 lip 2019, 14:26 ale bankowo nie był postacią wybitna dla pl rapu
był, nie kłóć się z faktami
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
Rupert
Bodo

Post autor: Rupert »

Dlaczego

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Bolo

Post autor: Bolo »

Problem w tym, że Eis powienien być znaczącą dla rapu personą a nie był. Gdzie jest Eis do teraz brzmi dobrze (pomijam kilka średnich bitów, patrzę jako całość) Tak jak molesty można słuchać tylko przez sentyment do tamtych czasów, osobiscie nigdy molesty za dzieciaka nie słuchałem i obecnie po prostu nie potrafię tym się jarać bo no kurwa nie, jak to brzmi, tak Gdzie jest Eis dalej brzmi dobrze i jak Eis sobie leniwie leci po tych bitach tak jak chce, to mało który teraz robi, bo teraz rapuje sie po prostu inaczej.

Tak samo Eternia się broni czasowo a światła niekoniecznie i klimat mają świetny ale jakby usłyszał je dzisiaj po raz pierwszy, to bym się nie jarał bo za dużo tam dukania.

Rozumiem, o co chodzi Rupertowi i się poniekąd z nim zgadzam, z tym, że Eis nie był jakoś mega znaczącą postacią dla rapu ogólnie ale gadanie że jest przehajpowany (troche jest ale bardziej w niszowych regionach środowiska) jest nieprawdziwa bo, takie som po prostu fakty.
Wygrzeszam Cię, mordzia.
Awatar użytkownika
aleksy

Post autor: aleksy »

Bolo pisze: 28 lip 2019, 17:57Problem w tym, że Eis powienien być znaczącą dla rapu personą a nie był.
bardzo dobrze powiedziane
słyszałem wiele głosów, śmiech i płacz
poznałem wiele osób, których nie chcę znać
Awatar użytkownika
baqlashan

Bolo pisze: 28 lip 2019, 17:57 Problem w tym, że Eis powienien być znaczącą dla rapu personą a nie był
Temat nie dotyczył "znaczenia" dla sceny tylko kwestii bycia wybitnym jako raper. A raperem był wybitnym, wyprzedził swoje czasy i nie ma sensu piać coś o luzie, flow, genialnym i wizjonerskim songwritingu. Rzućcie okiem na płyty w 2003 a potem na jego solówkę, z jakim to jest zrobionym luzem i subtelnością, uliczną ekspresją, która nie kaleczy uszu i jest do bólu prawdziwa.

A kwestia "znaczenia" na scenie też nie jest jakoś niekorzystna dla Eisa, wystarczy spytać raperów jaki na nich wpływ wywarł Eis. Pezet, Mes, Oskar z Problemu, VNM, To są istotne dla polskiego rapu figury, które czerpały z Eisa garściami.
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Awatar użytkownika
Bolo

Post autor: Bolo »

No kurwa, a co żem innego napisał ya fuking vegetable cunt.

Z Pezetem i Mesem to bym nie odlatywał tak daleko a VNM był zawsze wackiem.
Wygrzeszam Cię, mordzia.
Awatar użytkownika
baqlashan

Bolo pisze: 28 lip 2019, 18:49 No kurwa, a co żem innego napisał ya fuking vegetable cunt.
no nie wiem, nie wydaje mi się żebyś napisał to co ja, bez ofensywki mistrzu

jesteśmy na forum na którym wali się bowdowny dla laika a eisowi zarzuca przehajp, no nie wiem, z chęcią posłucham argumentów ludzi którzy twierdzą, że Eis nie był wybitnym raperem. I tu nawet nie chodzi o "jak na swoje czasy" tylko ogólnie
lysy

Post autor: lysy »

aleksy pisze: 28 lip 2019, 11:47 w 2001 wpierdalał większość sceny
baqlashan pisze: 28 lip 2019, 12:05 Kaliber, Thinkadelik, pierwsze Wankeje, Tede, Dizkret, OSTR, Pezet, Elemer, WWO - gdzie Peja był przy nich?
no rzeczywiście wymieniłeś większość sceny, w 2001 w polsce istniało dwudziestu raperów
Awatar użytkownika
baqlashan

lysy pisze: 28 lip 2019, 18:58
aleksy pisze: 28 lip 2019, 11:47 w 2001 wpierdalał większość sceny
baqlashan pisze: 28 lip 2019, 12:05 Kaliber, Thinkadelik, pierwsze Wankeje, Tede, Dizkret, OSTR, Pezet, Elemer, WWO - gdzie Peja był przy nich?
no rzeczywiście wymieniłeś większość sceny, w 2001 w polsce istniało dwudziestu raperów
Bez sensu ten post. W takim razie na czym polegać miałoby wpierdalanie "większości sceny" skoro nie wpierdalało się najlepszych? Równasz peje do jakiegoś szlamu czy o co chodzi? No to spoko, Peja wpierdalał większość sceny polskiego hip hopa bo był lepszy od jakichś wacków z tamtych czasów pokroju onara, czy numer raza, wow, uszanowanko, ale osiągnięcie. Takie coś można napisać o każdym raperze i to nie jest żadne wyróżnienie, Włodi, Wilku i nwm kurwa Fokus też wpierdalali wówczas większość sceny. Super logika :bowdown:
ksiazenieporzadek

Post autor: ksiazenieporzadek »

haram masari to strasznie niedoceniona płyta
Awatar użytkownika
cloud
chmura

Post autor: cloud »

Malik Montana na ten moment robiłby lepsze liczby i lepsze pieniądze, gdyby u jego boku cały czas stał Sentino.
lygrys pisze: 22 sty 2024, 9:47 Wszystkim fanom zimy życzę by zamarzli na śmierć.
lysy

baqlashan pisze: 28 lip 2019, 19:11 Bez sensu ten post. W takim razie na czym polegać miałoby wpierdalanie "większości sceny" skoro nie wpierdalało się najlepszych? Równasz peje do jakiegoś szlamu czy o co chodzi? No to spoko, Peja wpierdalał większość sceny polskiego hip hopa bo był lepszy od jakichś wacków z tamtych czasów pokroju onara, czy numer raza, wow, uszanowanko, ale osiągnięcie. Takie coś można napisać o każdym raperze i to nie jest żadne wyróżnienie, Włodi, Wilku i nwm kurwa Fokus też wpierdalali wówczas większość sceny. Super logika :bowdown:
wszyscy lepsi twoim zdaniem od pei = polska scena
wszyscy gorsi twoim zdaniem od pei = nieistotne łaki, których nawet nie ma co brać do równania
taką logiką to mogę ci nawet udowodnić, że illmatic to chujowa płyta
Awatar użytkownika
Rupert
Bodo

Post autor: Rupert »

A to nie jest tak ze malik ma jedne z najlepszych liczb w pl plus gra mnóstwo koncertów co prawda w pipidówach typu Brodnica ale jednak?

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

ksiazenieporzadek

Post autor: ksiazenieporzadek »

gdyby u boku malika był sentino, to sentino robiłby takie liczby a malik dużo mniejsze

malik skradł pomysł na karierę od sentino
Awatar użytkownika
staroć

Post autor: staroć »

Niekoniecznie właśnie
Awatar użytkownika
baqlashan

lysy pisze: 28 lip 2019, 19:55 taką logiką to mogę ci nawet udowodnić, że illmatic to chujowa płyta
zrób to
lysy

1: jak illmatic wyszedł, to zjadał większość sceny
2: wcale nie, bo ja na przykład bardziej lubię the infamous albo enter the wu-tang, no chyba, że chcesz go porównywać do jakichś popierdółek typu golden arms redemption, no to faktycznie ją zjadał, ale mi osiągnięcie
MalinowyJogurt

Post autor: MalinowyJogurt »

Z Eisem jest prosta sytuacja, jak nagrywał to mało kto się tym jarał, po latach ludzie odkryli, że to dalej buja i jak na tamten czas to jednak zajebiście leciał i z miejsca stało to się klasykiem. Jednak chyba w samym 2003 nie było na niego hajpu, z resztą pod Eisa to walą sobie ślizgerzy i niektórzy raperzy, weźcie spytajcie jakiegoś niedzielnego słuchacza rapu kto to Eis to wzruszy ramionami.
ODPOWIEDZ