Taco Hemingway - Jarmark (2020)
- stratemirat
- zemsta1kadluba
Re: Taco Hemingway - Jarmark (2020)
Wojtas feat. Peja - Zło
Spoiler
Wyglądam przez okno i wiesz co widzę gościu?
Było boisko, teraz budują tam kościół
Co za pomysł, myślę, coś tutaj nie gra
Kolejna świątynia w środku tego osiedla
Mały Watykan, to jest moja parafia
Niejedna koperta co łaska tam trafia
Na podobnych schematach działa jak mafia
Wygląda jak mafia, widziałeś ich fury?
Naiwni wierni to dla nich złote kury
Za hajs bilet do nieba - bzdury
Kopsają babki emerytury i renty
Radio MR mówi, że święty
Część z nich jest na pewno z powołania
Kolejna część od liczenia i zbierania
Wszystko to bez opodatkowania
Podobno któryś z nich ma skrzywioną psychikę
Uuuu, pamiętasz co to była za heca? co?
Światło dzienne ujrzał skandal księdza
Ten to do pieca dojebał po całości
Zachowaj wiarę, ale uważaj na kościół
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
No i właśnie ten kawałek Taco to taka zwrotka z cytatu, wcale ciekawszych przemyśleń nie rzucił.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
To zbita kula spod kutasencji
nie no, ja ogolnie uwazam ze takie banalne populizmy często brzmią fajnie w rapowych piosenkach słuchanych bez wczuty, problem taki, że tutaj mamy wręcz "piosenki tematyczne" i nagromadzenie banałów na jeden temat, jednocześnie unikając bardziej bezpośrednich docinek - takie odizolowane wrzuty jak np w Kabrioletach były fajne, bo mimo nie bycia odkrywczymi były jednym z wielu elementów, a takie Dwuzłotówki Dancing działa gdy pomyślisz że twój gruby ksiądz proboszcz też robił cruisin po ośce, albo że na kolędzie gruba kasa leci twojemu księdzu do kieszeni, ale to powinny albo być pojedyncze wrzuty w jakimś nie tematycznym kawałku, albo te wrzuty powinny prowadzić do coraz większych wniosków, spostrzeżeń czy przynajmniej wyczerpania tematu - do kościoła można się przyjebać o milion więcej rzeczy, nie chodzi od razu o skrajne UUU PEDOFILIA, ani o wyśpiewywanie reportażu, ale jak na piosenkę trwającą 4:45 to jest tam po prostu kilka gimnazjalnych myśli, które mogłyby po prostu być dodatkową zwrotką w Polskim Tangu
e: szkoda ze okladke zmienili, poprzednia byla cudna, a tera taka tylko ok, myslalem ze jak az tak patent podjebali to sa pewni ze moga to zrobic
e: szkoda ze okladke zmienili, poprzednia byla cudna, a tera taka tylko ok, myslalem ze jak az tak patent podjebali to sa pewni ze moga to zrobic
To wszystko co wrzuciliscie to chujnia niemilosierna. A ten Fazi to żenuncja od 1992.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
to ja podklepe moj stary numer i poglądy na temat religii itd, pres-fałszywi prorocy , a co do takich numerów to mysle , ze vienio łona, fokus - roznice , to dobry kawałek
Haha, no właśnie, Fazi A.D. 96 o kościele:
Spoiler
Lato’96, Spawacz na wolności
Chrześcijańska religia wyzwala we mnie mdłości
Nie będzie już nigdy tekstów o miłości
Tylko niszczenie chrześcijańskich wartości
Będzie wojna, śmierć, totalna zagłada
Pogańska religia to najważniejsza sprawa
(...)
Telewizja wam mówi co pić i co jeść
Kościół wam ściemnia co jest dobre a co złe
Za dobrze macie w dupach i dlatego tak jest
Święcenie rowerów i święto co dzień
Stare, chore baby ledwo dojdą do kościoła
A pingwiny sobie jeżdżą w drogich samochodach
PROBOSZCZ CHUJ! PROBOSZCZ CHUJ!
Odbezpieczam dziewiątkę - zaraz będzie gnój!
Przywiążę cię do krzesła i zaknebluję ryj
Przestrzelę ci kolana - ale będziesz wył!
Później ci przyłożę klamę do ryja
Pociągnę za cyngiel i AVE MARIA!
Pójdziesz skurwielu, pójdziesz do piekła
Twoja dusza tam umrze w wielkich mękach
Spawacz’96 to pogaństwa i herezje
Nie wierzęęę, nie wierzęęę
Spawacz’96 to rozpiździaj i herezje
Nie wierzę, kurwa, nie wierzę
(...)
Spawacz’96 to bandyci i złodzieje
Lubią odbierać ludziom nadzieję
Dawaj dzieńgi, ty skurwysynu!
Pożegnaj się, proboszcz, ze swoją rodziną
Na plebanii jak zwykle - swojskie klimaty
Zamków 150 i metrowe kraty
Dwa pittbulle strzegą kasy
Nie podchodź do nich stary, kurwa bez armaty!
Brazilian rush hour commuters
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
niby skąd te dane? szczególnie Trójkąt Warszawski wydaje się mało prawdopodobny.oldschool pisze: ↑30 sie 2020, 23:48 W sumie to fajna ciekawostka. Gość z wykopu sprawdził ile wyświetleń zrobił na YT dany album Taco w 24h od premiery.
Wyniki:
Trójkąt Warszawski 24h- około 14k wyświetlenSpoiler
Umowa o dzieło 24h- około 2.5 mln wyświetlen
Marmur 24h- Około 4mln wyswietleń
Szprycer 24h około 5.4 mln wyswietleń
Cafe Belga 24h Około 4.9mln wyswietleń
Pocztówka z WWa 24h około 8 mln wyswietleń
Jarmark 24h Około 3mln wyświetleń
zresztą trochę beka z porównywania Taco do Faziego, z cały szacunkiem dla Taco, ale to jakby porównywać wyrób czekoladopodobny z tesco do porządnej belgijskiej czekolady. Fazi to jest artysta, człowiek z krwi i kości, własne życie jest dla niego inspiracją, a żyje 10 razy intensywniej niż normalny człowiek. Taco to zwykły bananowy dzieciak chowany pod kloszem, jego życie toczyło się według środowiskowych schematów, dobry dom, dobra szkoła, chodzenie na imprezy do bananowych lokali, jakieś festiwale i typowo normickie wycieczki - całe jego życie. Jak Fazi nagrał piosenkę o kościele, to znaczy że naprawdę musiało go coś tam wkurwić, realna sytuacja, jakiś ksiądz się do niego o coś spruł czy coś takiego, z kolei Taco ma w takich kwestiach poglądy zasłyszane, czym on ma zaskoczyć, skoro jego światopogląd w takich kwestiach w pełni bazuje na doniesieniach medialnych (gdyby on jeszcze pochodził z jakiegoś mocno katolickiego domu albo obracał się w takim środowisku, to jeszcze można było doszukiwać się w tym wartości dodanej, no ale tu mamy zbiór poglądów będącymi zwykłym tworem medialnym).
nie no akurat Trójkąt wydaje się bardzo prawdopodobny - album wyszedł w grudniu, a chyba dopiero koło lutego zaczęło go słuchać więcej niż pare osób - na premierowym koncercie z tego co kojarzę prawie nikt nie znał materiału
w moim pojęciu 14k jak na pierwszą dobę Trójkąta to za dużo,
No też wydaje mi się mało prawdopodobne bo pamiętam, że dobry miesiąc po premierze jak słuchałem na youtubie to takie 'wszystko jedno' miało chyba niecałe 2k wyświetleń
Mnie też, mam wrażenie, że chwilę po premierze te kawałki z Trójkąta miały po kilkaset wyświetleń, nie wiem skąd typ wziął to 14 k. Co do Jarmarku to fajna płytka to jest, mimo tego, że już od dawna nie miałem ochoty go słuchać, szczególnie tej okropnej pocztówki. Piękne podkłady pana Pejzaża. Fajnie, że będzie drugie lżejsze CD, aż chce się je odpalić po tej ciężkawej misyjnej tematyce. Fifi dawaj mi tę Europę, niech kasztany przemówią
P.S. Kacha Kowalczyk usiądź mi na mordzie pls
P.S. Kacha Kowalczyk usiądź mi na mordzie pls
To samo, ale jeszcze biorę pod uwagę fakt, że może Trójkąt był oficjalnie wrzucony deczko później niż była premiera, bo najpierw mógł być tylko download i soundcloud. W każdym razie te 14k to dość sporo jak na znikomy fejm.
na yt wszystko wrzucili 19 grudnia 2014
według waybackmachine:
https://web.archive.org/web/20150721174 ... _1JvhG5NcE
Wszystko jedno - 317k wyświetleń 21 lipca 2015
https://web.archive.org/web/20150715104 ... 2ddX58NyEw
Trójkąt - 102k wyświetleń 15 lipca 2015
oprócz tego przerywnik - 45k, szlugi i kalafiory 130k - 900729 - 70k, marsz marsz - 60k - wszystko 15 lipca 2015
więc to 14k faktycznie wydaje się za dużo, dziwi mnie ze 15 lipca 2015 6 zer mialo tylko 670k - bylo przeciez dosc duzym hitem, a miesiac po premierze nie mialo nawet miliona, gdzie teraz randomowe grajki typu be vis maja czasem po pare milionow przy losowych numerach w krotkim czasie
według waybackmachine:
https://web.archive.org/web/20150721174 ... _1JvhG5NcE
Wszystko jedno - 317k wyświetleń 21 lipca 2015
https://web.archive.org/web/20150715104 ... 2ddX58NyEw
Trójkąt - 102k wyświetleń 15 lipca 2015
oprócz tego przerywnik - 45k, szlugi i kalafiory 130k - 900729 - 70k, marsz marsz - 60k - wszystko 15 lipca 2015
więc to 14k faktycznie wydaje się za dużo, dziwi mnie ze 15 lipca 2015 6 zer mialo tylko 670k - bylo przeciez dosc duzym hitem, a miesiac po premierze nie mialo nawet miliona, gdzie teraz randomowe grajki typu be vis maja czasem po pare milionow przy losowych numerach w krotkim czasie
Zwrotka Mielzkiego
takiego mogę go słuchać 24/7
dzięki za przypomnienie ale to jest kosa
....
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2020, 23:41 przez chujkurwa, łącznie zmieniany 2 razy.