[mention]Bunnymen77[/mention] Ja mam PS4 Pro i polecam, ale będzie tak, że ludzie mający PS4 będą polecać PS4, a ludzie mający Xboxa będą polecać Xboxa. Obie platformy mają swoje wady i zalety, więc jeśli jesteś 50/50, ale grałbyś dużo online to weź to co mają Twoi znajomi

Jeśli byłbyś zainteresowany VR to PS4. W jakie gry lubisz grać? PS ma więcej exclusivów, ale skoro Cię nie interesują to raczej bez znaczenia.
czy PS4 slim to odpowiednik Xbox One S? Wtedy PS4 Pro to odpowiedź na One X (bądź odwrotnie)?
Biorąc pod uwagę tylko procesor i kartę graficzną to:
PS4 > Xbox One
PS4 Slim > Xbox One S
Xbox One X > PS4 Pro
Wracając do meritum, warto dopłacać do tych nowszych wersji? TV planuje kupić 4K (...)
Jeśli masz zamiar grać na 4K to z pewnością lepiej dopłacić do Pro/X. Gry na nich wyglądaja dużo lepiej niż na ich normalnych odpowiednikach.
Czytałem coś, że One X ma opcja odtwarzania w lepszej jakości
Xbox One X ma 4k Blu-Ray, PS nie (ale może odtwarzać zwykłe Blu-Ray). Obie konsole mogą odtwarzać 4k z Netflixa/Hulu/czegokolwiek internetowego.
Pamiętaj też, że do grania online będziesz potrzebował odpowiedniego abonamentu (PS Live/Xbox Live), ale będziesz też dostawał "darmowe" gry.
Listę gier z ostatnich miesięcy możesz sprawdzić tutaj:
Playstation
Xbox
No i do tego dochodzi kwestia samego pada. Dla mnie oba są tak samo wygodne