Firma - Z dedykacją dla ulicy (2002)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Re: Firma - Z dedykacją dla ulicy (2002)

Post autor: chuj »

Burak pisze: 20 lis 2025, 19:00 w życiu bym nie pomyślał że ktoś może skrytykować produkcje na tej płycie
pierdolisz że oni ją krytykowali xD przecież to jakiś nowy lewel cześkozy. kurwa, produkcyjnie to w 2002 była firma i długo kurwa nic. a szkoda strzepić ryja, naprawdę.

niestety tak jak lubie posłuchać chłopaków, tak od firmy powinni trzymać się z daleka bo ma to tyle sensu co recenzja finally rich mateusza nataliego z 2012, dokładnie ta sama dawka cześka na litr.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

FruitOffTheWall pisze: 21 lis 2025, 9:00 napierdalacie jakieś tede special panie Mateusz, a przeciwko kurestwu i upadkowi zasad oraz nielegalne koontynuacja wam tyle zajmuje.
pierwszy patron wjechał z trzema albumami, potem była przerwa i teraz wjechało dwóch kolejnych do tego cyklu - my go dla przyjemności z odsłuchu nie robimy :roll:
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

To zróbcie dla zachowania honoru chociaż.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
knarku

Post autor: knarku »

camzat pisze: 20 lis 2025, 20:45 Czekam na ekspertyzę kolegi @knarku
ty no i namowil, nie wiem co tam nagadali, ale powiedziec, ze bity brzmia jakby malpe posadzic przed FLem, gdzie bity na tej plycie sa najmocniejsza strona to ja juz nie wiem o co chodzi, bardzo solidna plyta generalnie, wiadomo, ze zachowana w ulicznym klimacie, bo to przeciez kurwa ulicznicy i ich osiedlowe akcje co chcesz o nich wiedziec, duzo hiphopowych tyfytyfy skreczy no i te produkcje proste nie prostackie, no nie wiem, na wszystko inne moznaby psioczyc, ale nie na to hehe

na plus na pewno slowo na ulicy, wszystkie akcje fachowe, tak to na balandze juz troche bardziej eksperymentalnie wyszlo, w tym byc w porzadku jest taka kurwa petla bardzo klimatyczna co mi daje jakis vibe jak u reda na al-hubie, na pale kali zapierdolil lojlojlojloj ragga refrenik w 2:58 (podobny case co dwa numery dalej w tych bazylach, gdzie juz mozna uslyszec takie zalazki tego co zrobili potem na nielegalnych rytmach a tam w ogole bosski dobra zwrote dal), kawalek wczesniej za malolata hiphopowy refren dal sabot i no i te dwa numery zamykajace plyte - powiedz i kiedys, zero wstydu z produkcjami, predzej od tresci mozna sie odbic, ale ulica nie bedzie dla kazdego ;] kawalek siemasz jest smiechowy, bosski zawsze jakos kombinowal z brzmieniem i jak zazwyczaj nie rozumiem jak ktos mowi, ze huja rozumie z tego co jest nawiniete tak tutaj taki mumble rap dal, ze sam young thug mogl robic notatki

chcesz czegos lekkiego to posluchaj norbiego d(-.-)b
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

Post autor: 4-HO-MET »

Burak pisze: 05 sie 2025, 6:11

cudzą three 6 mafie chwalicie a swojej firmy nie znacie
Jaka to niby three6mafia na 130 bpm, przecież to bieda miami bass jak już coś.
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
Awatar użytkownika
CeHaTeHaCe

Post autor: CeHaTeHaCe »

knarku pisze: 21 lis 2025, 16:13 tutaj taki mumble rap dal, ze sam young thug mogl robic notatki
zapraszam do zabawy, napisałem co mogłem ale zostało 17 pytajników i pewnie jakieś błędy
https://genius.com/Firma-siemasz-lyrics
TdW pisze: 11 gru 2019, 23:28 Chciałbym nominować słowo rondlarz do młodzieżowego słowa roku
Awatar użytkownika
camzat

Post autor: camzat »

Knarku jak zawsze konkretnie i fachowo. Czekamy na zapro do @brakkultury żeby prowadzić kącik rapu ulicznego i okołoulicznego.
Awatar użytkownika
Jose
Brak Kultury

Post autor: Jose »

Zapro ma cały czas aktywne
2rzyn pisze: 20 sty 2024, 9:32 Dlaczego Tede Królem Jest
Awatar użytkownika
Dzonson

Post autor: Dzonson »

Shout-out dla starszego braciaka ciotecznego, który w roku pańskim 2008 zgrał mi na CDczku grę GTA Vice City z modami, dzięki którym poruszałem się po mieście Polonezami i autami z Fast and Furious. Oprócz tych świetnych aut, był tam także świetny soundtrack w folderze z radyjkiem, między innymi album 2Paca Me against the world, który przez to do tej pory znam od deski do deski z każdym dźwiękiem. Kuzynowi chuj w dupę, bo dekadę później chciał mnie wciągnąć w MLM przez co do tej pory jak słyszę głos Pana Knapika w tramwaju mówiący PRZYSTANEK: KINO FEMINA to mi się zbiera na rzyg. Ale kuzyn wgrał też kawałek Bazyle z tego albumu, który odnalazłem w późniejszym czasie, przy przeglądaniu całego katalogu Firmy. Chyba już to pisałem, ale jest to świetny numer, świetny album i masa wspomnień dla mnie. Jako całość, dziś już nieprzyswajalne dla mnie, ale pojedyncze strzały jak Siemasz do tej pory w serduszku. A jak Panu Jose coś nie pasuje w Firmie, to niech mu nie pasuje, ale muzycznie to to było w chuj świeże na tamte czasy i do tej pory można to doceniać. A wy jakie macie wspomnienia związane z losowymi plikami MP3, które we wczesnych latach dzieciństwa znalazły się na waszym dysku twardym?
Pussyhole fatter than a Benz with a body kit

RYM LAST FM
Awatar użytkownika
Rapture

Post autor: Rapture »

4-HO-MET pisze: 22 lis 2025, 7:41
Burak pisze: 05 sie 2025, 6:11

cudzą three 6 mafie chwalicie a swojej firmy nie znacie
Jaka to niby three6mafia na 130 bpm, przecież to bieda miami bass jak już coś.
No jak dla mnie to totalnie brzmi jakby się w tamtych czasach jakiś DJ Meli, robiący na codzień wiksiarskie remiksy hitów z Manieczek, dorwał do FLa i próbował zrobić hip hop.
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

I nawet w tym 2002 roku było widać, że Firma to tak naprawdę 3 prawdziwych przestępców (Kali, Popek, Pomidor) i 2 lamusów udawaczy (Bosski, Tadek) co stoją z tyłu i robią za tło.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

Ja bym to dał jako

1. Pomidor i Popek
2. Bosski i Kali w tej kolejności
3. Tadek

Jeśli chodzi o prawilnosc
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

Pomidor, pipek, kali, boski, Tadek
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
E-42

Post autor: E-42 »

Kali z Tadkiem zbędne elementy, z tym że jeden to wyrobnik o którym nie powiesz prawie nic, ale chociaż legit check zdobyty doświadczeniem w drobnej przestępczości, bo zbyt głupi chłopak był żeby tematem rzucać i musiał wyrywać torebki. Rapowo niepotrzebny, chociaż zero zaskoczenia że poza freakiem Popkiem odniósł największy sukces komercyjny, takie nijakie gówno łatwo się przyjmuje.

Tadek kurwa ja pierdole skąd oni go wzięli, akceptowany w grupie tylko dlatego, że jak akurat u niego na chacie pisali zwrotki to każdy najedzony pod korek wychodził. Ostatecznie został przez zasiedzenie do dziś, Romek co tydzień w niedziele tradycyjnie rodzinny obiad testuje u niego cyk

Popek, Pomidor i Bosski rdzeń projektu pod każdym względem
I rot in this dread, my only world's the one in my head
I hate psychotherapists, I walk amongst walking dead

Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
Burak
kadłub chuj

Post autor: Burak »

Osoby które krytykują Tadka będą dojeżdżane, wykasują to, przeproszą. Firma bez Tadka nie byłaby Firmą, i to nie dlatego że Tadek jako jedyny z grupy miał wtedy komputer
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE ENZO
FREE NAFAS
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Tylko dlatego, że Tadek jako jedyny miał wolny pokój.
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

Post autor: 4-HO-MET »

Firma to skład w którym nikt nie potrafił rapować. Firma = :bag: Każdy z firmy to pokemon.

Popek - ćpun, zaburzony, pochlastał se ryj i wytatuował oczy. Zoofilia, bestiality, wyciął chujem psa w pysk.
Tadzia - prawilniak ulicznik z zawodu nauczyciel, pisowiec brylujący w tvrepublika. Ciekawe co o tym myślą jego koledzy zza krat, że popierał ziobre.
Kali - ćpun, odklejus metafizyczny i drobny złodziejaszek
Boski - udawał twardego ulicznika, a padł od strzała z liścia i sturlał się z górki, wstał i jak totalna pizda nawet nie spróbował oddać.
Pomidor - wieśniak niepiśmienny, chlor i kompletny troglodyta. Sra w nie swoje majtki.
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

osoby co krytykują tadeusza to chyba nigdy nie przesłuchały nic firmy. autor legendarnych wersów
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
Mietek

Post autor: Mietek »

Ćpun, odklejus metafizyczny i drobny złodziejaszek :rotfl:

Ale tego Boskiego to widać, żes na siłę skrytykował, potem się odkuł, zrobił formę i wygrał w oktagonie z GSP, zresztą spoko chłop się wydaje być
ODPOWIEDZ