Peja - Black Album (2020)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

daveyo

Re: Peja - Black Album (202?) [ZAPOWIEDŹ]

Post autor: daveyo »

Okładka:
Spoiler
Obrazek
Awatar użytkownika
WHITE

Post autor: WHITE »

coo xD dlaczego? o co chodzi z tym żółtym? :rotfl: jedna z najgorszych okładek w historii plhh
Influencer.
Awatar użytkownika
Jasek

Post autor: Jasek »

Z moczem mi się kojarzy
cztery żubry i dwie kurwy
Awatar użytkownika
stratemirat

Post autor: stratemirat »

Rychu jest cyborgiem - szkielet ze złota pokryty został materiałem mającym przypominać ludzką skórę - stąd okładka.
daveyo

Trochę o okładce i albumie:
Spoiler
Z wielką dumą prezentujemy front okładki najnowszej płyty Rycha Peji, która ukaże się już 17/09/20 nakładem RPS Enterteyment. BLACK ALBUM, bo o nim mowa to zbiór starannie dobranych przez Rycha kompozycji autorstwa Magiery, które stanowią wyśmienite tło do narracji poznańskiego rapera. O samej płycie może trochę później w ramach preorderu, bo dziś naszym podmiotem lirycznym jest to na co spoglądacie. Rychu zdecydował się na artystyczne kolabo podejmując współpracę z SZYMON BRODZIAK Photography - poznańskim mistrzem fotografii czarno-białej, którego prace z powodzeniem podbijają świat (Jest m.in zdobywcą 1 miejsca w konkursie World’s Top 10 Black & White Photographers 2019 by One Eyeland) przez krytyków okrzyknięty “artystycznym spadkobiercą Helmuta Newtona”. Sam Rychu współpracę z Szymonem kwituję w kliku słowach: "Pasja, charyzma, profesjonalizm i wielka pewność siebie. Podczas sesji był naturalny vibe i wyczuwalny wzajemny szacunek. Bardzo się cieszę, że mogliśmy wspólnie coś zrobić zwłaszcza, że na przestrzeni kilku ostatnich lat zdarzyło nam się o tym rozmawiać. W dodatku była to pierwsza sesja w nowej siedzibie Brodziak Gallery na Głogowskiej". Efekt sesji to zdjęcia z charakterem, które uwypuklają również samego Rycha jako dojrzałego artystę a przede wszystkim człowieka. Graficznie dopieścił wszystko jak w przypadku poprzednich projektów Marcin Boomski Antonowicz. Ten na co dzień odpowiedzialny za projekty dla Ewy Minge artysta z rapowymi korzeniami (Boomer & Ask, Kocur & Boomer) od dłuższego czasu "czuje" Rycha, mało tego - sam Magiera, który jako fan rzeczy nieoczywistych, wręcz awangardowych również jara się pomysłami i realizacją całej ekipy, która wspólnie podąża od krążka "25_godzin". Wspólnym mianownikiem na linii: Boomer-Brodziak-Peja było Kintsugi - dawna japońska sztuka odbudowy tego co zostało zniszczone, rozbite. "Kiedy zaproponowałem Szymonowi ten projekt rozmawialiśmy o czarno-białej fotografii. Wtedy do dyskusji dołączył Boomer z pomysłem na kintsugi, które pomimo wątpliwości pozwoliło mi się otworzyć na zupełnie nowy temat w sztuce. Szymon jako entuzjasta tej starej, orientalnej tradycji zaproponował aby mnie pomalować zamiast rzeźbić te efekty graficznie na co zawsze mogliśmy pozwolić sobie na post produkcji" - dodaje Rychu. Efekt "posklejanego Rycha" jak nakazuje tradycja, gdzie pęknięcia oplata misterna sieć złotych żył to zasługa Sławki Sadowskiej, z którą Rychu miał okazję pracować na planie klipu do utworu "Kurewskie życie". Sam logotyp BLACK ALBUM powstał dużo wcześniej jako jedna z wielu propozycji - w tym konkretnym przypadku wybór był oczywisty. "Mogę w tym również odnaleźć przenośnie dla własnej twórczości opartej na wielu wątkach autobiograficznych, które mimo bolesnego wydźwięku podparte inspiracją zza Oceanu w postaci czarnej muzy (BLACK ALBUM) zamieniałem w przysłowiowe złoto jako wyróżnienie na rynku fonograficznym. Kiedy jednak zaczęliśmy łączyć poszczególne elementy w całość odnalazłem w tym głębszy sens. Ten posklejany Rychu to człowiek, po przejściach, który dzięki pracy nad sobą zyskał wartość dodaną - zgodnie z tradycją kintsugi, te posklejane przedmioty są piękniejsze i bardziej wartościowe niż przed zniszczeniem gdy były idealne i niczym nie skalane" - dodaje Rychu. Zresztą sami przeczytajcie fragment zamieszczony w sieci:
"Kintsugi to coś więcej niż sztuka naprawiania naczyń. To koncepcja filozoficzna, która znajduje odniesienie w różnych sferach życia. U jej podstaw leży przekonanie, że piękno tkwi w niedoskonałości, w tym co kruche, ulotne, zużyte, nadszarpnięte zębem czasu. Stłuczona filiżanka i powolny proces jej naprawy mogą być traktowane jako metafora ludzkiej egzystencji, która nie jest wolna od cierpienia, porażek i ułomności. Upływ czasu i bolesne doświadczenia zostawiają piętno na człowieku, ale tworzą jego historię, czynią go piękniejszym i ciekawszym. Kintsugi uczy, że nie wolno wstydzić się odniesionych ran i ukrywać ich przed światem. Trzeba pomóc im się zagoić, a gdy proces leczenia dobiegnie końca, nosić je z dumą jako świadectwo własnej siły."
Brzmi znajomo?
Awatar użytkownika
kebab

Post autor: kebab »

Rychu dożywotni props, zajebista okładka i niech sobie rapuje po swojemu. A 45-letni gimb ze stolicy niech dalej oficjalnie spierdala do discopolo.
Za pisanie takich rzeczy na Facebooku - wykasujesz to, przeprosisz.
Druga sprawa - JWP od dzisiaj nie gra w Warszawie koncertów
ZAKAZ
Awatar użytkownika
jajca

Post autor: jajca »

Zabson nie ma tyłu lat
saturn pisze: 11 lis 2025, 21:56 jądra muszą być wyczyszczone z nasienia
Awatar użytkownika
PSZ

Post autor: PSZ »

ale tede ma :cool:
daveyo

Peja/Slums Attack - Michael Buffer (prod. Magiera)
Spoiler
Awatar użytkownika
WHITE

Post autor: WHITE »

Pierwszy singiel się wkręca naprawdę ładnie, ten do zapomnienia
Influencer.
daveyo

Awatar użytkownika
Bryx Fenrir

Post autor: Bryx Fenrir »

Bardzo fajny teledysk, co się Rychowi nie zdarza zbyt często, natomiast jeśli chodzi o sam numer no to wiadomo - to jest typ, który poniżej pewnego poziomu nie schodzi od słabiutkiego DDA, ten numer to kolejny dobry kawałek na przestrzeni ostatnich lat.
Awatar użytkownika
SiNi

Post autor: SiNi »

Zakupiłem delux i będzie to mój pierwszy fizyk do Rycha i szczerze napisawszy liczę na klimat z pierwszego singla , który totalnie mnie zauroczył. Magiera stworzył tam genialny podkład z świetną melodią, zaś wczorajsza premiera bez szału do refrenu jeszcze to jakoś buja, przynajmniej w moim przypadku, a później zawód , koszmarnie mnie on odrzucił - jakiś taki ten ref bez ikry.
daveyo

Też mnie kusił ten deluxe, ale jednak postawiłem na standardowy pakiet. Ładne wydanie, ale za dużo tych pierdółek jak za taką cenę.
Awatar użytkownika
SiNi

Post autor: SiNi »

Źle się wyraziłem, zakup dotyczył standardu, myślałem,że podstawowa wersja preorderu też ma nazwę delux. Szkoda byłoby mi $ na takie pierdoły jakie dodają do pakietu, jedynie co się dla mnie liczy to dodatkowa muzyka lub dodatkowe CD, a tak to imo nie warto. W przypadku Tymka opłacało się zapłacić 100 zł za bilet plus CD.
frontkick

Post autor: frontkick »

Kumam artystyczny zamysł okładki no ale cumshot króla Midasa to pierwsze co mi przychodzi na mysl jak ja widze, no niefortunne to jakies

Pierwszy singiel fajny jak na niego, w drugim Rychu strasznie zniedołężniały w tym refrenie ktory mial byc energiczny i w ogole
daveyo

Tracklista:
Spoiler
KOMPLETNA TRACKLISTA BLACK ALBUM 🖤

1. Czarny Psalm
2. Mrok feat?
3. Michael Buffer
4. Cash Flow
5. Hard Talk feat??
6. Pandemonium
7. Mad-libs rap
8. Wejście Smoka
9. Jak żyć? feat??
10. Wracam z dalekiej podróży
11. Morote Gari
12. Maybach
13. Moje pióro feat?
14. R-A-P (Umiem w linijki)
15. Pomniki feat?

16. Chwasty
17. Bonus track 2
18. Bonus track 3

Prawidłowa kolejność
?? - dwóch gości ?- jeden gość
Bonus traki dostępne tylko w wersji preorder
https://pejaslumsattack.com 🖤
Kadr z klipu Maybach dla zwiększenia zasięgu #black_album #magiera #peja_slums_attack
Dodano po 3 dniach 11 godzinach 2 minutach 20 sekundach:
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

Peja/Slums Attack - Maybach (prod. Magiera)
Spoiler
daveyo

o kurwa jaki refren :bowdown: ale sam kawałek bardzo specyficzny, dość nierówny, muszę się osłuchać, bo mam mieszane uczucia
no i ten teledysk tak hucznie zapowiadany to nic specjalnego poza niektórymi fajnymi ujęciami
DwaRazy

Post autor: DwaRazy »

no klipy Rychu dobre robi tera
przy tym przymulonym flow adliby az sie proszą o dodanie, szkoda ze przy tym nie posiedział
befree pisze: Piszesz skrótami, bez polskich znaków czy argumentów, Twoja opinia jest dla mnie warta mniej więcej tyle co papierek po batonie znajdujący się na podjeździe mojego sąsiada. A CB to takie radio, używane raczej przez starszych słuchaczy.
ODPOWIEDZ