Najlepszy tekściarz

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Ghostwriter marzen to?

Czas głosowania minął 01 wrz 2019, 12:09

Sokol
9
5%
Afrojax
21
13%
Belmondziarz
30
18%
Łona
27
16%
Pezet
6
4%
Rogal
19
11%
Eripe
4
2%
Oskar
13
8%
Kaz Balagane
3
2%
Ktoś zupełnie inny
34
20%

Liczba głosów: 166

Awatar użytkownika
Jasek

Re: Najlepszy teksciarz

Post autor: Jasek »

Wpisywanie Golina i Bisza to jak wstawianie Eripe xd
cztery żubry i dwie kurwy
Suseł
PRZEPROŚCIE MEZO

Post autor: Suseł »

U Belmondziaka bardzo dużą robotę robi jego głos, charyzma, postać, styl bycia, cały ten klimat Hewro-Mobbynowy. Gdyby jego teksty wykonywał ktoś inny, są bardzo duże szanse, że brzmiałobyt to tragicznie i żenująco - zresztą wystarczy posłuchać GSP i innych nowych kolegów Belmondziaka, którzy usilnie kopiują jego zwrotki. Z Kazem jest podobnie, w trochę mniejszym stopniu - u niego też ważna jest cała otoczka.

Dla mnie najlepszym tekściarzem jest Pezet z "Muzyki poważnej". Po pierwsze jest bardzo uważnym obserwatorem, po drugie potrafi swoje obserwacje skondensować, a jakąś jedną uchwyconą myśl przekazać za pomocą kilku bardzo obrazowych wersów, bez rozwlekłej gadaniny, po trzecie - ma dar tworzenia krókich, mocnych linijek, które zapadają w pamięć (wydaje mi się, że Pezet jest jednym z częściej "cutownych" i follow-upowanych raperów), po czwarte - nie wstydzi się emocji, po piąte - na wczesnym etapie twórczości poruszał bolesne tematy (dojrzewanie, nierówna walka z dorosłością), ale potrafił na to wszystko spojrzeć trochę z boku, opisać to bez popadania w łzawą przesadę (potem już tę zdolność stracił, niestety), po szóste - u Pezeta elegancko poskładane linijki szły w parze z treścią (Da się? Da).
Ostatnio zmieniony 03 lip 2019, 23:25 przez Suseł, łącznie zmieniany 6 razy.
Kupię UNDADASEA – Undaground Mixtape
onizuka

Post autor: onizuka »

aktualnie aviego teksty mi sie podobają
Awatar użytkownika
przedszkolanek

Post autor: przedszkolanek »

SWN pisze: 03 lip 2019, 19:13 Widziałem od cholery głosów (...) reklamujących ulubieńca nastolatek jako genialnego tekściarza, narratora fascynujących barwnych historii i głosu pokolenia. Ja wiem, że nawet Sokół
go pcha w zasadzie cały przemysł muzyczny i główny nurt dziennikarstwa typu CGM (i pewnie jeszcze jego wyjebane ego), tak samo jak Ostrego, ja nie wiem jak można mówić, że to dobrzy tekściarze :dunno:
SWN pisze: 03 lip 2019, 19:13 Głęboko nienawidzę praktycznie od zawsze sposobu składania i akcentowania u naszego Filipka
jednego Filipka od drugiego różni tylko lepsza barwa głosu :D
lysy

Post autor: lysy »

Moltisanti pisze: 03 lip 2019, 22:12 Swoją drogą Belmondziarz to taki średni żart. Nie powinno go tu być z tego samego powodu co Eripe, no ale eripe w przeciwieństwie do młodego algidy nie jest obecnie modny na forumku, więc czepiamy się tylko jego :roll:
belmondo ma niespotykaną wręcz w polskim rapie charyzmę, która ciągnie jego wersy i nadaje im całkowicie inny charakter, [mention]Suseł[/mention] dobrze wyjaśnił wyżej. nie wiem, czy jest słowo na przeciwieństwo charyzmy, ale eripe właśnie to ma
Ostatnio zmieniony 03 lip 2019, 23:09 przez lysy, łącznie zmieniany 2 razy.
Suseł
PRZEPROŚCIE MEZO

SWN pisze: 03 lip 2019, 19:13 Cieszy mnie niezmiernie, że póki co nikt nie wpadł jeszcze na pomysł dodania do ankiety Taco (i nie, nie piszcie 'Taco' pod moim postem, nieśmieszne). Widziałem od cholery głosów (oczywiście nie na naszym wspaniałym, opiniotwórczym forum, a po prostu gdzieś na fb/yt) reklamujących ulubieńca nastolatek jako genialnego tekściarza, narratora fascynujących barwnych historii i głosu pokolenia.
Głos pokolenia - może nie, ale głos ludzi z roczników 90-98, którzy studiują w dużym mieście/właśnie skończyli studia i wylądowali w korpo, to jak najbardziej. Ogromy hajp wśród odbiorców spoza kręgów rapowych i chór głosów mówiących "O STARY, ON NAWIJA O MNIE" świadczy właśnie o tym, że bardzo dobrze sportretował tę grupę. Stworzenie tekstów, z którymi będzie utożsamiała się tak szeroka grupa, wymaga umiejętności.
Awatar użytkownika
Moltisanti

Post autor: Moltisanti »

lysy pisze: 03 lip 2019, 23:07 belmondo ma niespotykaną wręcz w polskim rapie charyzmę, która ciągnie jego wersy i nadaje im całkowicie inny charakter. nie wiem, czy jest słowo na przeciwieństwo charyzmy, ale eripe właśnie to ma
Ale co ma charyzma do bycia dobrym tekściarzem? :lol: To jak napisać że ktoś jest dobrym tekściarzem bo dobrze gra na flecie. Inna sprawa że ja dalej nie wiem czym dla was jest charyzma na majku, dla mnie to jest jakaś aberracja. Podejrzewam że chodzi o to że koleś brzmi fajnie i tak trochę groźnie, ale no nie mam 18 lat żeby mi to imponowało w jakikolwiek sposób. Oczywiście uwielbiam Belmondziarza bo to taki muzyczny mem, ale no nie, nie jest dobrym tekściarzem.
Łąsą pisze: 31 gru 2020, 19:13 prędzej nastąpi zmiana systemu monetarnego niż stopy wrócą do poziomu 3-4%
lysy

Moltisanti pisze: 03 lip 2019, 23:12 Ale co ma charyzma do bycia dobrym tekściarzem?
wbrew pozorom ma dużo, bo kontekst danych słów również ma znaczenie. w rapie raczej nie ma sensu oceniać tekstu patrząc tylko na suche słowa na rapgenius i nie chodzi mi tu o flow itd. (bo to osobna kategoria), ale właśnie o sposób wyrażania tego tekstu. tak jak tede na sporcie miał dobre linijki, które jednak w ustach kogoś innego wyszłyby głupio albo gburowato, u niego są dobre, bo występują w pewnym kontekście. może ujmę to tak: belmondo ma dobre teksty, które jednak ciężko udźwignąć, a jemu się to udaje
Suseł
PRZEPROŚCIE MEZO

Moltisanti pisze: 03 lip 2019, 23:12
lysy pisze: 03 lip 2019, 23:07 belmondo ma niespotykaną wręcz w polskim rapie charyzmę, która ciągnie jego wersy i nadaje im całkowicie inny charakter. nie wiem, czy jest słowo na przeciwieństwo charyzmy, ale eripe właśnie to ma
Ale co ma charyzma do bycia dobrym tekściarzem? :lol:
Tu masz napisane:
U Belmondziaka bardzo dużą robotę robi jego głos, charyzma, postać, styl bycia, cały ten klimat Hewro-Mobbynowy. Gdyby jego teksty wykonywał ktoś inny, są bardzo duże szanse, że brzmiałoby to tragicznie i żenująco - zresztą wystarczy posłuchać GSP i innych nowych kolegów Belmondziaka, którzy usilnie kopiują jego zwrotki. Z Kazem jest podobnie, w trochę mniejszym stopniu - u niego też ważna jest cała otoczka.
A tu prościej:
Belmondo wykonuje teksty Belmonda - hehe, są dobre.
NieBelmondo wykonuje teksty Belmonda - ech, są mniej dobre.
Wydrukujesz sobie teksty Belmondziaka i przeczytasz samodzielnie - ech, są mniej dobre.
Wniosek - Belmondo nie pisze uniwersalnych, obiektywnie dobrych tekstów. Ich fenomen wynika nie z samej treści, ale w bardzo dużej mierze - ze sposobu wykonania.
Awatar użytkownika
Moltisanti

Suseł pisze: 03 lip 2019, 23:20 Wniosek - Belmondo nie pisze uniwersalnych, obiektywnie dobrych tekstów. Ich fenomen wynika nie z samej treści, ale w bardzo dużej mierze - ze sposobu wykonania.
No powiedziałeś wszystko. Dlatego jak najbardziej Belmondo jest dobrym raperem właśnie z wyżej wymienionych powodów, ale również z wyżej wymienionych powodów wynika że nie jest dobrym tekściarzem, zamykam.
Łąsą pisze: 31 gru 2020, 19:13 prędzej nastąpi zmiana systemu monetarnego niż stopy wrócą do poziomu 3-4%
lysy

skoro pisze teksty idealnie dopasowane do jego stylu i które w jego wykonaniu wypadają dobrze, to jest dobrym tekściarzem
Awatar użytkownika
Moltisanti

Właśnie udowodniłeś że lil pump jest dobrym tekściarzem
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

beka z tej listy

gdzie jest Jimson? Co tam robi Eripe?

W ramach strajku nie oddam głosu, bo to nie przystoi
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
Suseł
PRZEPROŚCIE MEZO

lysy pisze: 03 lip 2019, 23:30 skoro pisze teksty idealnie dopasowane do jego stylu i które w jego wykonaniu wypadają dobrze, to jest dobrym tekściarzem
Patrz na tytuł ankiety - "Ghostwriter marzeń to?". Czyli chodzi o raperów, którzy mogliby napisać tekst nie tylko pod siebie, ale też pod innych wykonawców.
lysy

Moltisanti pisze: 03 lip 2019, 23:33 Właśnie udowodniłeś że lil pump jest dobrym tekściarzem
nie wiem, znam od niego tylko gucci gang i tam akurat były cienkie linijki
mbunt

Post autor: mbunt »

Jak Wasz idol jest pominięty (Jimson, Sentino, Avi, etc) to oddawajcie głos na „ktoś inny”, wtedy zrobie vol.2 z innymi propozycjami w ankiecie. Tu chodzi o teksty i tylko o teksty, nie delivery, flow czy cokolwiek innego.
zapraszam do sprawdzenia
https://youtu.be/5s5QPZM7Pec
Awatar użytkownika
baqlashan

Post autor: baqlashan »

mbunt pisze: 04 lip 2019, 1:02 Jak Wasz idol jest pominięty (Jimson, Sentino, Avi, etc) to oddawajcie głos na „ktoś inny”, wtedy zrobie vol.2 z innymi propozycjami w ankiecie. Tu chodzi o teksty i tylko o teksty, nie delivery, flow czy cokolwiek innego.
jebać, nie gram w twoje gierki
phobos pisze: skandowanie jebać pis pod cypisa to był wzniosły moment demokratycznego uniesienia
ksiazenieporzadek

Post autor: ksiazenieporzadek »

Mr. Polska

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika
Czak

Post autor: Czak »

Suseł pisze: 03 lip 2019, 23:36
lysy pisze: 03 lip 2019, 23:30 skoro pisze teksty idealnie dopasowane do jego stylu i które w jego wykonaniu wypadają dobrze, to jest dobrym tekściarzem
Patrz na tytuł ankiety - "Ghostwriter marzeń to?". Czyli chodzi o raperów, którzy mogliby napisać tekst nie tylko pod siebie, ale też pod innych wykonawców.
Dlatego beka z każdego głosu oddanego na kogoś innego niż Afrojax, bo wszyscy raperzy z tej ankiety oprócz niego mieliby problem żeby wyjść z własnej konwencji
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Dokładnie, np. Afro napisał część tekstów na Furię Futrzaków
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
ODPOWIEDZ