Starcie legend cz. 4 - Pih vs Ten Typ Mes

Płyty, zapowiedzi materiałów, dyskusje na temat raperów i producentów z naszej rodzimej sceny.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Wybieraj

Czas głosowania minie 30 kwie 2026, 9:04

Pih
24
44%
Ten Typ Mes
30
56%

Liczba głosów: 54

Awatar użytkownika
TooMuchSmoke

Re: Starcie legend cz. 4 - Pih vs Ten Typ Mes

Post autor: TooMuchSmoke »

O kurwa trudne się wylosowało. Mój głos leci na Piha, chociaż Mesa też słuchałem w opór, ALE rzeczy od Mesa się starzeją znacznie gorzej w moim odczuciu, jego zabawy flow z perspektywy czasu tak nie imponują, a przewózka i te różne dziwne fazy na bycie PIMPEM, kapelusznikiem, działkowiczem, kierowcą auta często budzą dziś uśmiech politowania... Pihu jest bardziej spójny, poza tym wy tu wszyscy o Kwiatach Zła i beefie z Pe (najlepsze dissy w PL rapie no doubt), a przecież debiut jako JedenSiedem - Wielka Niewiadoma ciężko przyrównać do czegokolwiek co wyszło na przełomie 90/00, później "Boisz się alarmów" to jeden z najlepszych albumów RRX'u (kurwa Hajlajf czy Daje Rap muzykę to jest czysty rozpierdol), Krew, pot i łzy - poza kilkoma nieudanymi numerami do radia również mocna pozyja. Skazani na suckez z Pyskatym - bardzo oryginalny, braggowy, a jednocześnie nieszablonowy album. No i po Kwiatach Zła jak dla mnie spadek formy mocny, nigdy nie lubiłem tego horrorcorowego wydania Piha, a mam wrażenie, że później się w tym mocno osadził.

PS. W tym starciu wyjątkowo dwóch fumfli się trafiło, więc tutaj wspólne kolabo w postaci "biała laska w kusej sukni w folii" to jeden z ciekawszych numerów z Kandydatów.
nescafeklasyg

Re: Starcie legend cz. 4 - Pih vs Ten Typ Mes

Post autor: nescafeklasyg »

Głos na Peiha ale jestem nieobiektywny bo zwyczajnie nie lubię buca landlorda choć doceniam warsztat.
Pih natomiast był jednym z pierwszych których słuchałem kiedy mój młody i chłonny jak gąbka umysł poznawał polski rap i zawsze się jarałem jego kawałkami, nie ma miejsca jak dom to jest jedno z potężniejszych uderzeń obrazujących życie na polskich blokach w 90's/00 ale możliwe że żeby w pełni to docenić to trzebaby wtedy tam żyć.
Ogólnie @gods bidness dobre te zestawienia, byłby z ciebie matchmaker w ufc.
ODPOWIEDZ