którą konsolę kupić? czyli wojna platform

Dyskusje na temat ulubionych gier użytkowników. Planszówki? Playstation czy Xbox?

Moderator: con shonery

jeśli musiałbyś wybrać jedną platformę, to byłoby nią....

playstation
27
53%
xbox
3
6%
nintendo
5
10%
PC
16
31%

Liczba głosów: 51

Awatar użytkownika
marmolad_k2

Re: którą konsolę kupić? czyli wojna platform

Post autor: marmolad_k2 »

Podniosą cenę na 2800, a potem, blek łik zrobią obniżkę na 2700. Tak to właśnie działa :dunno:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
zemsta1camzata

Post autor: zemsta1camzata »

Piters pisze: 20 lis 2025, 15:58
phobos pisze: 20 lis 2025, 15:51 chora suma pieniędzy wyjebana na PC jest potem oszczędzana w abonamentach czy cenach gier, zresztą konsole mają słaby hardware, równoważny komp nie jest jakiś drogi, PS5 to ma GPU wewnątrz warte 1000 zł w pecetowych standardach
jasne, ale jak patrzysz z perspektywy takiego casualowego gracza, który do tego se pyka w jedną gre 3 miesiące to najpierw widzisz cene sprzętu, a dopiero jak się zainteresujesz to ogarniesz ze no steam faktycznie ma gry duzo taniej
ja bym chciał jeszcze dodać, że w przypadku konsol można sobie kupić grę na płycie i potem ją po prostu sprzedać, przecież takie single playery to w 99% się zagra raz i potem się nie wraca, ja z cyfrowych to mam tylko takie które kupiłem na wyprzedaży w ps store za jakieś 50-120 zł albo jakieś sportowe co kupowałem na premierę, żeby grać przez kilka miesięcy (i mieć szybszy dostęp), a potem olać. taka fifa to ma zerowy resell value, kupisz pudełko za 300 we wrześniu, a w maju może za 50 zł ktoś kupi na olx, to szkoda nawet się pierdolić ze sprzedażą, skoro można sobie pokupować doładowania do ps store'a w promocji po 80 zł za 100

w tym roku na premierę brałem mafię oraz ghost of yotei, mafię kupiłem za 169, po półtora miesiąca przeszedłem i sprzedałem za 125 - realnie gra wyszła mnie 50zł

ghost of yotei też miałem preorder za 273, w półtora miesiąca wbiłem platynę i sprzedałem za 215, więc znowu wychodzi koszt gry 60 zł
jaki dresscode? w klubie w dresach
za nogawką ukryta jest maczeta
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

tutaj switch też wygrywa, bo gierki najlepiej trzymają cenę, ale chyba nie o to chodzi w casualowym gamingu na konsoli, by bawić się w jakieś chodzenie do paczkomatu i ogłoszenia na OLX, w takim razie w przypadku PC można co rok sprzedawać GPU i kupować szybsze i mieć lepszą wydajność w grach, której konsole nigdy nie dogonią, gdzie cykl życia konsoli to ponad 5 lat, ale to nie jest rozrywka tylko praca

a w przypadku PC chodziło mi o to, że gierki bierzesz z fitgirl, a kupujesz co najwyżej topkę godną miejsca na półce jak już niekompletny na premierę produkt zostanie załatany jak CP2077, na konsolach tak się nie da, od kiedy gamedev zrezygnował z dem i model biznesowy zmienił się w wypuszczanie beta wersji na premierę i łatanie w DLC to nie ma sensu dawać im pieniędzy
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
Awatar użytkownika
redman23

Post autor: redman23 »

phobos pisze: 20 lis 2025, 16:05 niestety np. w lolu też jest kernelowy anticheat, więc jak ktoś gra multi w cokolwiek to i tak raczej skazany będzie na windowsa
możliwe, że do czasu, to w sumie wszystko zależy od dewelopera, bo na przykład mega popularny obecnie Arc Raiders używa Easy Anti-Cheata i wspiera linuxa, co niekoniecznie robią inne gry z Easy Anti-Cheat. Wydaje mi się, że czym większa będzie popularność steama i tej komputero-konsoli tym bardziej deweloperom i firmom będzie się chciało wspierać linuxa, bo w excelu libreoffice calc może wyjść na zielono
masz_szluge_

Post autor: masz_szluge_ »

ps5 w chuj tania opcja. wchodzisz do swiata gier z 60 fps i zajebista grafika. uzywane gry to 100-150 zl. przechodzisz, sprzedajesz, kupujesz
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

Post autor: chuj »

phobos pisze: 20 lis 2025, 22:33 tutaj switch też wygrywa, bo gierki najlepiej trzymają cenę
no spoko, ale co to za gierki. jak ktoś chce pograć wygodnie w jakieś normalne tytuły a nie kolorowe wymysły ze świata nintendo to nadal konsola typu ps5 jest wygodniejsza niż pecet. taka moja opinia

Dodano po 1 minucie 15 sekundach:
a co do tych używek za 150 zeta - ja tam kupuje gry po promocji na ps store. jakiegoś kingdom koma ze wszystkimi dodatkami to powinąłem za jakieś 17 zeta, albo 12, nie pamietam.

Dodano po 2 godzinach 34 minutach 55 sekundach:
@oldschool dzięki za odp, po nowym roku chyba se powijam te slimke beskitu
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
oldschool
Moderator

Post autor: oldschool »

Tymczasem na konsolach by kupił tego NFS 2015 i by grał bez takich problemów.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
Awatar użytkownika
Piters

Post autor: Piters »

tbh jak odpalam Immortals Fenyx Rising na switchu od Ubi to też zawsze muszę się do ich launchera zalogować, inaczej nie zagram xd

przy włączonym wifi, bo bez przechodzi normalnie na szczęście
Belmondo pisze:Jestem człowiek demolka
Życie to ślizgawka, twoje życie to parodia
Awatar użytkownika
phobos
BOR PTKWO

Post autor: phobos »

chuj pisze: 21 lis 2025, 15:50 no spoko, ale co to za gierki. jak ktoś chce pograć wygodnie w jakieś normalne tytuły a nie kolorowe wymysły ze świata nintendo to nadal konsola typu ps5 jest wygodniejsza niż pecet. taka moja opinia
no to już kwestia dyskusyjna, czy ktoś woli grać w mario kart czy gran turismo i forza horizon, pod koniec dnia to i tak arcadowe wyścigi, a astrobot, czyli jedna z flagowych gier ps5 to też kolorowa platformówka, ja się w tym poście odnosiłem do możliwości odsprzedaży gier jako czynniku wpływającym na decyzję o zakupie danej konsoli, wiem, że dla większości osób to jest decyzja XSX vs PS5
mój styl życia to piątkowo
twój styl życia to chujowo
:cool:
ffeee pisze: 12 sty 2023, 0:17szkoda, że przez internet nie można komuś zębów wybić :wall: :wall:
lygrys pisze:Nie prawactwo, wie że będzie dojechane za swoje poglądy.
Awatar użytkownika
marmolad_k2

@2rzyn w empiku za niecałe 2 tysie.
https://www.empik.com/konsola-sony-play ... nt=produkt
]
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Ale mi chodzi o wersje pro
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
Luxair

Post autor: Luxair »

Ja tam skipnąłem PS5. Ani Uncharted 5, ani The Last of Us 3, ani nowej gierki od Quantic Dream.
Brazilian rush hour commuters
Sold out organic kombucha
TSMC bottleneck futures
Very expensive computers
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Luxair pisze: 23 lis 2025, 15:50 ani The Last of Us 3
Bogu dzięki
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

2rzyn pisze: 23 lis 2025, 10:13 Ale mi chodzi o wersje pro
3,5 kafla
Luxair pisze: 23 lis 2025, 15:50 Ani Uncharted 5, ani The Last of Us 3, ani nowej gierki od Quantic Dream.
dla mnie z kolei to są flopy jakieś, interaktywne filmy a nie gierki. fenomenu ucharted też nie kumam, nuda to straszna

będę musiał się przerzucić na ps5 z powodu remaka demon soulsów no i remastera obliwiona. 2 główne tropy.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
2rzyn

To beka jak pro jest ponad 2 x drozsze.
W.ogole jest sens kupowac pro wzgledem zwyklej ps5? W poprzedniej generacji mialo ale tutaj to slyszalem rozne opinie. Z drugiej strony jak za rok dwa mialoby sie okazac ze jakas gra wychodzi tylko na pro to moznaby sie wkurwic
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

2rzyn pisze: 23 lis 2025, 18:45 To beka jak pro jest ponad 2 x drozsze.
jak ponad 2 razy? najtańsza ps5 jaką możesz dostać to ta slim bez napędu i ona chodzi po 2100, ale zgadzam się, że posrana cenka. ogólnie nie jestem fanem tych wersji pro, bo to z pizdy pomysł że w połowie generacji producenci gier będą optymalizowali gry z myślą o najnowszym modelu. tak było w przypadku ps4 i te gry póxniej wydawane chodza na standardzie jak gowno. ja słyszałem, że jebany remaster obliwiona potrafi mieć obniżony klatkaż na takiej kobyle jak ps5 więc beka.
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
2rzyn

Slim za 1500 jest

No wlasnie chodzi mi o pozniejsze walenie w chuja producentow
Ostatnio zmieniony 23 lis 2025, 18:57 przez 2rzyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

no to daj linka
złap książkę, złap reset

free smly
Awatar użytkownika
2rzyn

Awatar użytkownika
chuj
Zbanowany

e; dobra, rzeczywiście widzę tera promocje na 1600 zeta, natomiast to w związku z tym black weekiem całym. kurde, aż szkoda, że tera przy kasie nie jestem.
złap książkę, złap reset

free smly
ODPOWIEDZ