Co jest oryginalnego w polskim rapie?
Re: Co jest oryginalnego w polskim rapie?
troszkę przesadzasz przedszko
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
"Muzykę robiliśmy na amatorskim komputerze Amiga 500 - i po prostu sample były ośmiobitowe z tego względu nie miały zbyt dobrej jakości (trochę charczały). Musieliśmy przerobić tą muzykę na sample szesnastobitowe, z tego powodu jeszcze raz samplowaliśmy niektóre sample lub niektóre zastępowaliśmy brzmieniami z syntezatora, no i część sampli, których nie mogliśmy w inny sposób odzyskać, wzięliśmy po prostu ośmiobitowe. Połączyliśmy to tak jakoś i powstała taka kupka, która nazywała się: "Księga Tajemnicza. Prolog."
https://www.pfk.one.pl/portrety/magik.htm
A co do samej oryginalności to L.U.C jak dla mnie nie ma w kwestii stylu odpowiedników nigdzie w zagranicznym hh. Zwłaszcza ten album z akordeonami Motion Trio.
w chuj inspiracji tam bylo, jak sie zapoznalem troche plytami zabojadow z lat 90tych to mocno mi to pachnialo warszawską ulicą. nie jestem na tyle zaznajomiony, zeby sypac przykladami jak z rekawa, ale brzmienie bywalo bardzo podobneoldschool pisze: ↑08 wrz 2025, 1:37A to polscy ulicznicy nie inspirowali się mocno francuskim rapem np.? Akurat jakoś ze starymi francuskimi płytami zaznajomiony nie jestem, ale chyba wiele razy było wspominane, że inspiracje były dość mocne.TooMuchSmoke pisze: ↑07 wrz 2025, 22:51 A co jest w pl rapie takie „nasze”? Uliczny rap w stylu Molesty, HG, WWO, czyli z jednej strony hardkorowy i huliganski, a z drugiej moralizatorski i bardzo mocno osadzony w polskich realiach.
A osadzenie w naszych realiach to też mnie nie przekonuje, bo to znajdziemy na każdym etapie polskiego rapu.
FUCK OFF MR LAHEY
imo każdy europejski boom bap bedzie bardziej swojski dla polaka, bo amerykański sampluje jakieś soule, funk, bluesa - bardzo dużo typowo czarnej muzyki, gdzie u nas z tym jest niezwykła bieda.
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
Imo Polska nie wypracowała nigdy swojego brzmienia, które stałoby się czymś takim jak brytyjski grime czy francuski afrotrap. I wg mnie tu nie ma z czym dyskutować. Nie ma czegoś takiego jak polskie brzmienie w hihopie. Nawet hiphopolo, które mogłoby nim być gdyby nie to że to raczej wieśniackie teksty i refreny niż brzmienie jako takie.
Wspominany tutaj noon przecież mocno inspirował się tym co się dzieje na wyspach w takich miejscach jak ninja tunes. Ma swój styl i brzmienie, owszem, ale nie poszło za tym coś dalej co stałoby się na tyle "viralowe" i rozpoznawalne żeby zrobiło się z tego polskie brzmienie.
Wspominany tutaj noon przecież mocno inspirował się tym co się dzieje na wyspach w takich miejscach jak ninja tunes. Ma swój styl i brzmienie, owszem, ale nie poszło za tym coś dalej co stałoby się na tyle "viralowe" i rozpoznawalne żeby zrobiło się z tego polskie brzmienie.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Zgoda
Brak zgody.
No dla mnie Noon jest unikalnym, polskim brzmieniem. Podrzućcie konkretne numery tych jego inspiracji, abym stwierdził, że to brzmi jak Noon.
Ona mnie pyta skąd woń tej esencji
To zbita kula spod kutasencji
To zbita kula spod kutasencji
The Herbalizer - Very Mercenary.
no w miarę starannie przeskipowałem te taśme i nie, to nie wajby noona. ale próbuj dalej @jogi wierzę że jest jak mówisz.
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
Oczywiście że tak. Szczególnie bleaknoutput (sorry) był bardzo herbalizowe. Ogólnie słychać tą inspiracje down tempem z wysp.
Dodano po 10 minutach 47 sekundach:
Dodano po 10 minutach 47 sekundach:
bardzo na siłę ale no... mogę się zgodzić. Bo i jakoś pociągnął za sobą tych ajeonów i zjawinów innych. Niech będzie. Sam do Japonii zabierałem jego płyty żeby pokazać tamtejszym polski hiphop.
no dobra, a masz jeszcze jakieś przykłady na poparcie tej tezy? bo ten herbalizer to takie mocne 4/10
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
Tak. On sam o tym wspominal i nawet wpasował się do NT swoim brzmieniem właśnie.
- TooMuchSmoke
Wszystko jest czymś inspirowane, wiadomo, granica
między prawda, a fikcją jest ruchoma
między prawda, a fikcją jest ruchoma
Nie da się nie inspirować czymkolwiek, jak sie cos tworzy to ma sie w głowie wiele różnych inspiracji, z których sie wyciąga coś dla siebie. Nie da sie wyłączyć pamięci i zrobić czegoś w 100% oryginalnego, całe nasze działanie jest deterministyczne.
pomysł jeden z wielu, i to niezbyt dobrze uargumentowany.
złap książkę, złap reset
free smly
free smly
Ale można inspirując się stworzyć nową jakość, styl, a czasami gatunek. Sztuka zna wiele takich przypadków. Często trudno jest wyznaczyć granicę pomiędzy, w sensie kiedy dany gatunek się ukształtował. W black metalu do tej pory są dyskusje czy pierwsze Venom/Bathory to black metal.
co wy, venom to rap przecież, vnm
Rydawarrior dostępny na wszystkich platformach streamingowych
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
FREE BORTWICK
FREE SMLY
FREE MAJONEZ
FREE RIVALDO111
FREE 4-HO-MET
FREE PWK
FREE FROMAGE
- SuperRapMaster
Waszka G - pierwszy raper, który rapował do maczety, stojąc w rozkroku