Nas & DJ Premier - Light-Years (2025)

Kategoria poświęcona albumom.

Moderatorzy: instinkt, luk0as

Awatar użytkownika
vidar

Re: Nas & DJ Premier - LIGHT-YEARS (12/12/2025)

Post autor: vidar »

Kliknąłem losowo i wybrałem Junkie i jeżeli reszta albumu jest taka, to się jaram.
Awatar użytkownika
dr zjeb

Re: Nas & DJ Premier - LIGHT-YEARS (2025)

Post autor: dr zjeb »

Mnie 4 track akurat siadł właśnie elegancko, zajebiście bas sobie lata i mruczy. Żądam fizyka
Girls with boyfriends are the kinds I like, I'll steal your honey like I stole your bike
Awatar użytkownika
ConeyIsland

Post autor: ConeyIsland »

Cudowny album :bowdown:
Nas lata po tych bitach jak zły a Preemo pokazuje że pięknie potrafi dopasować bity do rapera (patrz materiały z Marciano, Ransomem czy bity dla De La).

Co za dzień :oops:
Awatar użytkownika
horrypaz
Brak Kultury

Post autor: horrypaz »

hit boy better

no kurde zawod po pierwszym glownie ze wzgledu na niemrawego preemo, pare bitow to prowo wrecz, nas sweitny
Awatar użytkownika
eddy_wata

Post autor: eddy_wata »

Nas rookie energy :bowdown:
świadomość swojej ignorancji
to początek drogi do elegancji
Awatar użytkownika
2rzyn

Post autor: 2rzyn »

Te bity to w wiekszosci zawod :(
Jose pisze: 08 lut 2026, 22:48 Dlaczego 2rzyn Królem Jest
Awatar użytkownika
Soob

Post autor: Soob »

4-HO-MET pisze: 08 gru 2025, 21:09 Nas + AZ na bicie Premiera AD 2025 poproszę już już.

No i nie ma Define My Name na trackliście, co ciekawe.
Przecież Define My Name było wydane na 30 lecie Illmatica i nie miało być na płycie.

Ja po pierwszym odsłuchu stwirdzam, że nie dojechał Preemo, bo kurde większyć tych bitów jest nudna, brakuje charakterystycnzych skreczy (z wyjątkami). Nas tekstowo super, flow już starsze, ale daje rade chociaż chciałbym usłyszeć go jeszcze brzmiącego jak 25 lat temu, ale to se ne wrati.
Może po kilku przesłuchaniach bardziej się przekonam do bitów. Pamiętajmy, że Illmatic po premierze też nie był klasykiem hehe
Awatar użytkownika
eddy_wata

posluchajcie tego na lepszym sprzęcie/ sluchawkach z odpowiednia glosnoscia, zupelnie inaczej to brzmi. Zajebiscie nagrane i zmixowane to jest, przestrzeń jest w tych bitach, zajebiscie basy dograne. W furze też mi brzmiało troche płasko
Rymekk

Post autor: Rymekk »

Brzmieniowo bity soczyste, bass, bębny, no Premier w pigułce, ale brak jakiegoś konkret bengera, który zapadłby w pamięci. Eddy ma rację, ja dopiero jak posłuchałem na kolumnach to było czuć ten kunszt. Cuty spoko. Nas w formie. Kawałek z AZ jakiś taki o, słabo się blendują chłopaki i chyba najsłabszy podkład na płycie. I mam wrażenie, że miks/master wokali Nasa jakiś nierówny, czasem jest czyściutko, a czasem jakoś dziwnie przytłumiony (np w kawałku Junkie). Ogólnie solidne 8/10. Jak skończyła się płyta i wjechało na randomie Represent to od razu poczułem czego tu nie ma. Mimo wszystko kolejna warta odsłucha pozycja z Mass Appeal i za to jestem wdzięczny.
Awatar użytkownika
Soob

Post autor: Soob »

eddy_wata pisze: 12 gru 2025, 12:50 posluchajcie tego na lepszym sprzęcie/ sluchawkach z odpowiednia glosnoscia, zupelnie inaczej to brzmi. Zajebiscie nagrane i zmixowane to jest, przestrzeń jest w tych bitach, zajebiscie basy dograne. W furze też mi brzmiało troche płasko
Słuchałem na słuchawkach i wlasnie myslalem czy jak wrzuce na studyjne to faktycznie bedzie to bardziej bujac, bo brakowalo mi basu wyraźniejszego w niektorych trackachi odpale dzis jak wroce z roboty.
Awatar użytkownika
jogi

Post autor: jogi »

Plusy:
Brzmienie cudne.
Nas w chuj forma.

Minusy:
Brak bengierów.
Yakuza not mafia, Yakuza wa kazoku.
Awatar użytkownika
4-HO-MET
Zbanowany

Post autor: 4-HO-MET »

Soob pisze: 12 gru 2025, 12:44
4-HO-MET pisze: 08 gru 2025, 21:09 Nas + AZ na bicie Premiera AD 2025 poproszę już już.

No i nie ma Define My Name na trackliście, co ciekawe.
Przecież Define My Name było wydane na 30 lecie Illmatica i nie miało być na płycie.
A to mi gdzieś to umkneło
Soob pisze: 12 gru 2025, 12:44 brakuje charakterystycnzych skreczy (z wyjątkami).
W madman, writers, bouquet, shine together, 3rd childhood są zajebiste skrecze, reszta jest jak dla mnie ok.

Kilka kozackich beatów, kilka takich se, większość jednak bdb. Zajebiście położonymi basami ta płyta stoi. Beat w Welcome to the Underground rzeczywiście dziwny pomysł z tym werblem bijącym 4x4.

Flow Nasa mnie się bardzo podoba w takim Junkie. To takie wstępne myśli po pierwszym odsłuchu.

Najlepsze # imo: 15,13, 9, 7, 5, 2.
I'm enslaving women from Ukraine,
they don't understand english
but they understand pain,
it's the language of anguish
ether

Re: Nas & DJ Premier - Light-Years (2025)

Post autor: ether »

Leci odsluch :joint: Jeden z najbardziej wyczekiwanych albumow swojego czasu, here we go. Z Polski jeszcze Brudne na wigilię i świat nie bedzie mi już nic winien
Waldek98

Post autor: Waldek98 »

Dobry album. Oczywiście spóźniony o jakieś 25 lat ale jak na 2025 rok wyszło całkiem spoko. Z tej serii klasyków od Mass Appeal to zastanawiam się czy lepsze to czy Mobb Deep ale ostateczny werdykt się pewnie wyklaruje po kilku odsłuchach, bo De La Soul to trochę nie moja bajka a Wu Tangowcy nie mają już dla mnie raczej nic ciekawego do zaprezentowania, nie mówiąc o tym czymś co wydał Slick Rick. Najbardziej został mi w głowie: NY State Of Mind 3, Writers, Sons i 3rd Childhood.
Awatar użytkownika
Pshemass1

Post autor: Pshemass1 »

Uszaty dal jakies bity z odrzutów czy co :rotfl: nasir napierdala jak zły, cuty to jakis inny wymiar ale nie czaje...czy to mialobyc nawiazanie do mocnego ny podziemia, golden era czy jaki byl koncept z tymi bitami? :dunno: ale i tak sie jaram ze to w ogole wyszlo. Numery jak kolega wyzej
Hyphap! |:rotfl: |
Awatar użytkownika
eddy_wata

No ogolnie to jest efekciarskie zajebiscie nagrane mix master basy no taki dopracowany album ale nie ma bangerkow ani repeat value. Alchemista moze nasowi by dał abo jakiegos subjxct5
Awatar użytkownika
many-s

Post autor: many-s »

Nasir na tym albumie jak na sterydach, dopalaczach, kokainie, hektolitrach redbulli pitych z kawą. Przykładowo Nasty Esco Nasir co on tam rapuje to :bowdown: mimo przeciętnego bitu.
Awatar użytkownika
camzat

Post autor: camzat »

Nasir sraj na tego berbelucha z uszami większymi od sokola. Napisz do mnie to ci dam kilka bangerow
Awatar użytkownika
kebab

Post autor: kebab »

DJ Premier zajebiście, a durne pedały, co chuja wiedzą o rapie wypierdalać słuchać swojej pedaliady, bo dla was jest DJ Steez
ZAKAZ
Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Nie chce mi się nawet tego sprawdzać. Nigdy nie byłem zbyt wielkim fanem Premiera, a od 10 lat to co daje to w ogóle totalna nuda, więc nie rozumiem rozczarowania.
ODPOWIEDZ