Fokus top 10 tracks

Kategoria poświęcona wykonawcom.

Moderatorzy: Jose, oldschool

Awatar użytkownika
trez

Re: Fokus top 10 tracks

Post autor: trez »

Awatar użytkownika
gods bidness

Post autor: gods bidness »

Pteh pisze: 11 sty 2024, 10:16 w moich pierwszych latach słuchania polskiego rapu, czyli gdzieś tak okolice 2002 właśnie, to byłem totalnym psychofanem i znam wszystkie te starsze/zajawkowe numery
Też tak miałem tylko z rok wcześniej. Ściągało się jakieś wolno latające wrzutki typu te wymienione, choć wiele było rzadkich w chuj (np. CHTHC), wczoraj przesłuchałem "Nie ma mnie dla nikogo" po latach to też tam, mimo że b. dobra zwrotka, dużo leci na odczasownikowych rzeczownikach na -anie, poza tym Magika miał tam też top 5 zwrotkę swojej kariery i Fokusa trochę zjadł charyzmą i ekspresją. Dodatkowo bit jest strasznie chujowy. Kinematografia się źle zestarzała.
Pteh pisze: 11 sty 2024, 10:16 zwrotkę po angielsku z Uam ten Chuam
Push these things forward HADOUKEN!

Nie słyszałem tego z 20 lat jak nie lepiej.

Kurwa, ale oni te bity tragiczne mieli.
https://www.youtube.com/watch?v=7uNSLrC4GiQ
Awatar użytkownika
marmolad_k2

Post autor: marmolad_k2 »

Bit jak z jakiejś gierki na Sony Ericssony :dunno:
saturn pisze: 10 wrz 2024, 21:56 tu jest normalne forum ślizgawka, więc zwracamy się do siebie normalnie - czasem kolego, czasem kurwo
Awatar użytkownika
ogkush

Post autor: ogkush »

Ale znowu się zakałapućkałem
Miałem do wyboru i wybrałem
Że pociągnie mnie THC na tyle że ja pociągnę je

ja przez ten temat archiwum wczoraj odpaliłem, wolałem w sumie od kinematografii, mam jedno i drugie na kasecie z media marktu :joint:

jesteś stary jak pamiętasz dział z kasetami w media
baqlashan pisze: przyszedł belmondo i każdy wybraniec od razu skminił że on obiektywnie jest najlepszy, nie widzisz to znaczy że nie doznałeś wizji, nie jesteś po prostu wrażliwy na tak subtelnie tętniące zajebistością i ogładą piękno
Awatar użytkownika
gods bidness

Bunnymen77 pisze: 10 sty 2024, 18:27 Bardzo lubie ten feat, świetne wejście, dobra zwrotka.

O kurwa to też mi niezły memory lane zapodało, w ogóle zapomniałem o istnieniu tego tracka, a przywołał on posmak rzygu po Bolsie i buchach z bongo w wieku jakichś 15 lat, jak proustowska magdalenka.

W ogóle jak tak teraz tego słucham wszystkiego, to dwie konkluzje:

1 - Fokus swój prime miał dobre 20 kilka lat temu i to smutne.
2 - Zacząłem się zastanawiać, czy ostał się ktoś dzisiaj na scenie co robi taki bogaty w metafory i abstrakcyjny rap jak robiły to składy z Katowic. Ulica/Warszawa nawijała o ulicy/Warszawie i nikt sraczką dziadka się nie zachwycał, a nowa fala o dupie maryny, ale bez abstrakcji czyli hajs i gucci i balenciaga i dupy i narkotyki.

Rozumiem, że to może się wydawać grzeczne i w ogóle, ale akurat u K44 i Fokusa miało to swój urok, stało na antypodach i opozycji do raportu ze smutnego miasta przełomu wieków jak na pierwszym WWO, które też ma niepodrabialny klimat, ale jest zupełnie inne.

Za dużo rapu młodzieńców nie słucham, ale w ogóle nikt mi nie przychodzi do głowy, co by nawijał coś jak oni o smokach, zionącym ogniu z pyska o sile 300 megaton, garbatych aniołach itd. Nie ma abstrakcji w dzisiejszym rapie.
Awatar użytkownika
Prez

Post autor: Prez »

właśnie sobie odpaliłem Recepturę po latach i Fokus naprawdę tam dobrze składal w niektórych numerach, np tu:

albo wjazd tutaj:

Projektor to też był ciekawy projekt kiedy Miuosh jeszcze nie był wąchającą gówno parówą a i Puq potrafił rapować
lygrys pisze: 11 maja 2022, 21:05 świetny dzień, jeden z najlepszych w moim życiu.
Dziękuje ci zjebana Polsko.
Raperzy, choć lecą okropnie, wszędzie się pchają
Jedyne co robią wielokrotnie, to mnie wkurwiają
Awatar użytkownika
gods bidness

Fokus z łakiem na drillowym bicie. Nowe!

Awatar użytkownika
clockers

Post autor: clockers »

nawet ładnie się wjebał Wojciech
Awatar użytkownika
gods bidness

Ładnie to się wjebał w labirynt rap poezja jedna pewna kwestia zabija stres jak śmiałka bestia.

Dodano po 1 dniu 8 godzinach 53 minutach 38 sekundach:
A tu dla odmiany gospodarze wpierdolili skromnego Fokusa w gościach, zwłaszcza ten drugi. A Donatan dał swój najlepszy bit, jak te dęciaki wchodzą, to stada bydląt klękają.

ODPOWIEDZ